Plissken Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam, kupilem mieso w poleconej masarni, ale od razu pojawilo sie kilka niejasnosci. Przepis mowi o miesie wieprzowym I i II kategorii oraz o wolowym I lub II. Ale z jakiej czesci zwierzecia? Nie bardzo to rozumiem, czy klasa miesa jest przynalezna do danej czesci czy do stanu calego zwierzecia w momencie rozbierania? Z braku danych, jako mieso wieprzowe I klasy kupilem szynke b/k "myszke", jako wieprzowe II klasy lopatke b/k i krowe I/II gulasz wolowy. Nie wiem czy to co kupilem to jest mieso z tych klas, bo sie kompletnie nie znam. Zdjecia zalaczam, moze doswiadczeni koledzy powiedza czy mi kitu nie wcisneli. Co to jest to biale na miesie z zewnatrz? http://img35.imageshack.us/img35/6224/myszkau.jpg http://img821.imageshack.us/img821/968/swinkaa.jpg http://img690.imageshack.us/img690/7493/krowah.jpg Mieso sie pekluje, pewnie kolo piatku bede dalej walczyl, z mieleniem i przyprawianiem. Poniewaz nie mam szarpaka, kroilem na wyczycie w takie kawalki jak na zdjeciu i zasypalem peklosola. http://img690.imageshack.us/img690/3306/dopeklowania.jpg No i o ceny chcialem zapytac, ja placilem za lopatke 10,90/kg, za myszke 15,40/kg i za gulasz wolowy 21,90/kg. Czy to sa ceny koszerne czy raczej drogo? Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Co to jest to biale na miesie z zewnatrz? Tłuszcz. Jakie klasy można pozyskać z danych elementów zasadniczych otrzymanych z rozbioru półtusz i ćwierćtusz dowiesz się czytając Akademię Dziadka oraz poszczególne tematy w działach tematycznych "wołowina" i "wieprzowina", wszystko na stronie głównej.Z braku danych, jako mieso wieprzowe I klasy kupilem szynke b/k "myszke", jako wieprzowe II klasy lopatke b/k i krowe I/II gulasz wolowy.Po uboju zwierzęcia np. świni otrzymujemy - wieprzowinę. Po uboju zwierzęcia np. buhaja otrzymujemy wołowinę, analogicznie dotyczy krowy- wołowinę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Bioticie, jakich uczniów? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Nawet nieżle podzieliłeś.Trochę bym jeszcze bardziej obrobił to mięso chude /Iwp./,ale jak na pierwszy raz to może być.Z wołowiny zrób klej /zmiel na 2 X2/.Mięso to takie bardziej tłuste /IIwp/ zmiel na 10 a to chude na 13.Wyjdzie pyszna kiełbasa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Bioticie, jakich uczniów? Maxellu : początkujących Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 No, taka jest nasza tutaj rola. Każdemu trzeba pomóc. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Szanowni koledzy, dziekuje za odpowiedzi. Z mojej strony chetnie podziele sie wiedza na temat pieczenia chleba (robie to juz ponad rok), jak rowniez z zakresu destylacji i nalewek. Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam Plissken chętnie skorzystam z twojej wiedzy ,w temacie destylatu i nalewek :grin: pozdrawiam ziomala :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5504-kupilem-surowiec-i-od-razu-kilka-pytan/#findComment-156624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.