Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawości spytam, co ma kalendarz do kiełbasy ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-400928
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny.

Ja mam z tym zawsze problem. Ciężko w mojej wędzarni uzyskać temp 68stC w 30 min.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-405412
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Powiedzcie mi proszę bo nie wiem jak powinno się to robić, mianowicie mięso najpierw w/g klas zmielić i zapeklować każde oddzielnie, czy pokroić na kawałki i zapeklować każdą klasę oddzielnie a po wyznaczonym czasie dopiero zmielić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409832
Udostępnij na innych stronach

pokroić -> zapeklować -> zmielić

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409836
Udostępnij na innych stronach

pokroić -> zapeklować -> zmielić

 

Ja III po pokrojeniu przyprawiam, wyrabiam by dobrze połączyć z przyprawami potem łączę z resztą i tak całość pekluje.

Właśnie indyczyna się tak pekluje na sobotę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja III po pokrojeniu przyprawiam, wyrabiam by dobrze połączyć z przyprawami potem łączę z resztą i tak całość pekluje.

 

Taki sposób to może jest i dobry jak chcemy (albo musimy) szybko zrobić kiełbasę. Przy normalnym peklowaniu przez 48h kolejność powinna być taka jak napisałem.

Przyprawy zdecydowanie daje się na końcu, bo z reguły ich czystość mikrobiologiczna pozostawia wiele do życzenia. Peklowanie silnie rozdrobnionego i wyrobionego mięso to też bomba mikrobiologiczna - zupełnie niepotrzebnie ryzykujesz.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409848
Udostępnij na innych stronach

Nie robię wielkich ilości 4-5kg więc niewiele ryzykuje :) Zresztą popełniłem już kilka wędzeń w taki sposób i nie było problemu, moja kiełbaska znika w oku mgnienia:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409857
Udostępnij na innych stronach

Nie robię wielkich ilości 4-5kg więc niewiele ryzykuje 

Nie chodzi o zmarnowane mięso tylko o zdrowie Twoje i bliskich.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409862
Udostępnij na innych stronach

jak to przyslowie mowi "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409863
Udostępnij na innych stronach

Ludzie!!! Nie wymyślajcie prochu, przecież to juz zrobiły "małe zółte ludziki". Kolejność postępowania w produkcji wyrobów jest od zarania ich dziejów, taka a nie inna, ale nie dlatego że ktoś tak uważał, ale dlatego że tak musi być! :yawn:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409900
Udostępnij na innych stronach

Haluś chcę zrobić kiełbasę wg Twojego przepisu ale do wędzenia wożę do niejakiego p.Stasia , który wędzi kiełbasy wszystkie tak samo czyli po swojemu  :) i nie mam wyboru . Jak mi uwędzi po swojemu i ją przywiozę wystudzoną to mogę do gara i ją odgotować , wystudzić i później jeść , zamrozić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410966
Udostępnij na innych stronach

do wędzenia wożę do niejakiego p.Stasia , który wędzi kiełbasy wszystkie tak samo czyli po swojemu  :) i nie mam wyboru

Nie wiem gdzie jest Twoja miejscowość ale może masz niedaleko kogoś z WB i uwędzi Ci jak należy? Kiełbasy parz, nie gotuj.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410967
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem 10 kg tej kiełbaski Halusi stosując podpiekanie i mam pytanie odnośnie skórki tej kiełbaski po zabiegu podpiekania. Robiłem wszystko zgodnie z przepisem podanym tutaj. Chcąc ułatwić sobie postanowiłem tak jak w przepisie podpiec kiełbaskę w wedzarce a nie parzyć. Skórka wyszła jak dla mnie trochę twardawa przełamując strzela jak kabanos, czy tak się będzie zachowywała kiełbasa kiedy ją podpiekamy a nie parzymy? I jeszcze jedno wędzenie właściwe 2 godziny, moja już po 1 godzinie miała kolor kiełbasy uwędzonej, po drugiej godzinie wyszła prawie wiśniowa. Wędziłem w dymie olchowym. Czy gdybym ją na krótko zanurzył we wrzątku to skórka by zmiękła? Może za długo wędziłem i ta skóra taka twardawa wyszła.

 

post-51770-0-95937000-1425978590_thumb.jpg

 

post-51770-0-82531500-1425978602_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410989
Udostępnij na innych stronach

No cóż sam sobie odpowiedziałem. Kiełbaska powisiała  dzień w chłodzie spiżarki, czekając na to co zrobię.:) Zagotowałem gar wody i pętko po pętku wsadzałem do tej wrzącej wody na 10-15 sekund. Zauważyłem, że skórka po wystudzeniu pięknie odchodzi od kiełbaski jak cienki pergamin zostawiając jednocześnie kolor uwędzenia na kiełbasie. Do tego po podpiekaniu w dotyku była tłusta a po wyjęciu z wrzątku  pozbyłem się jej "tłustości w dotyku". Także, podpiekaną w wędzarce kiełbasę będę poddawał krótkotrwałej kąpieli we wrzątku. Nie mam tylko odpowiedzi na pytanie, czy jeśli w przepisie jest wędzić 2 h w 50-60 st.C a po godzinie kiełbasa ma już ładny kolor, to można zakończyć wędzenie i podpiec/parzyć, czy musi sie wędzić 2 h bo jakieś tam bakterie muszą zginąć. Tak sobie pomyślałem, bo przy boczkach i szynkach i innych wędzonkach pisaliście, że wedzić do uzyskania koloru a resztę załatwi parzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-412870
Udostępnij na innych stronach

Nie mam tylko odpowiedzi na pytanie, czy jeśli w przepisie jest wędzić 2 h w 50-60 st.C a po godzinie kiełbasa ma już ładny kolor, to można zakończyć wędzenie i podpiec/parzyć,

Zawsze wędzimy do koloru jaki nam odpowiada, bo czas siłą rzeczy będzie różny gdyż ma na to wpływ wiele czynników. Natomiast jeżeli podpiekamy oczywiście w wędzarni to do określonej temperatury wewnątrz wyrobu i  jest ona zależna co to jest np szynka czy polędwica.   

Możemy podpiekać również np w piekarniku a możemy także parzyć i tu także do określonej temperatury wewnątrz wyrobu. :)

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-412987
Udostępnij na innych stronach

To w sumie w mojej wędzarce mogę zaoszczędzić 1h, bo już po niej kiełbaska ma ładny kolor.

 

Niby tak, ale czy po to się pije by oszczędzać? A wędzenie to tak przy okazji :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413046
Udostępnij na innych stronach

Witam. Właśnie wykonałem w.w. kiełbaskę. W smaku super, ale mam pytanie do autorki i pozostałych: Dlaczego kiełbasa wyszła nieco "pasztetowata" ? jak niżej:

 

http://www.kriotechmed.com.pl/images/phocagallery/wedzarnia/kiebasa.jpg

 

Wszystko wykonywałem ściśle wg. przepisu. Nadmienię że nie mam doświadczenia w kiełbaskach.

I jeszcze jedno, osłonki wyszły też nieco twarde.

Proszę o poradę. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413051
Udostępnij na innych stronach

Witam. Właśnie wykonałem w.w. kiełbaskę. W smaku super, ale mam pytanie do autorki i pozostałych: Dlaczego kiełbasa wyszła nieco "pasztetowata" ? jak niżej

 

Już odpowiadam. :) a raczej zadam pytanie. Czy aby na pewno sorosowałes się do ttego?? 

 

szynka 2.5 kg__szarpak

- łopatka 1.5 kg__ 13 fi

- boczek 2.5 kg__ 10 fi

- wp. kl III - 0.8 kg__5 fi

W/g mnie kiełbas wygląda wyśmienicie, piekny kolorek. Jednak w przekroju widać że mięso mielone było na mniejszym sitku  :) 

Zastosuj się do tego a sam zobaczysz że następnym razem wędlina nie będzie wygladałajak '' pasztetowa'' , bo ja tak nie sądzę :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynkę, łopatkę i boczek mieliłem wg.przepisu podgardle sitkiem. 4.4 bo takie mam. 
 

Mięso mielone na szarpaku powinno miec większe kawałki.. a u Ciebie tego nie widać..  :)  ale jelsi ta granulacja Ci nie odpowiada proponuję na następny raz szynkę pokorić na kawałki powiedzmy 3/3 .. :)  

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413058
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe
 

Może Ty nie jestes zadowolony.. ale uwierz mi... Twoja wędlina bardzo mi się podoba i juz :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413068
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.