boggi Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Tak z ciekawości spytam, co ma kalendarz do kiełbasy ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-400928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Lutego 2015 na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny. Ja mam z tym zawsze problem. Ciężko w mojej wędzarni uzyskać temp 68stC w 30 min. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-405412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Marca 2015 Powiedzcie mi proszę bo nie wiem jak powinno się to robić, mianowicie mięso najpierw w/g klas zmielić i zapeklować każde oddzielnie, czy pokroić na kawałki i zapeklować każdą klasę oddzielnie a po wyznaczonym czasie dopiero zmielić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Marca 2015 pokroić -> zapeklować -> zmielić Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Marca 2015 pokroić -> zapeklować -> zmielić Ja III po pokrojeniu przyprawiam, wyrabiam by dobrze połączyć z przyprawami potem łączę z resztą i tak całość pekluje.Właśnie indyczyna się tak pekluje na sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Marca 2015 Dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie się biorę za krojenie w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Marca 2015 Ja III po pokrojeniu przyprawiam, wyrabiam by dobrze połączyć z przyprawami potem łączę z resztą i tak całość pekluje. Taki sposób to może jest i dobry jak chcemy (albo musimy) szybko zrobić kiełbasę. Przy normalnym peklowaniu przez 48h kolejność powinna być taka jak napisałem.Przyprawy zdecydowanie daje się na końcu, bo z reguły ich czystość mikrobiologiczna pozostawia wiele do życzenia. Peklowanie silnie rozdrobnionego i wyrobionego mięso to też bomba mikrobiologiczna - zupełnie niepotrzebnie ryzykujesz. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Marca 2015 Nie robię wielkich ilości 4-5kg więc niewiele ryzykuje Zresztą popełniłem już kilka wędzeń w taki sposób i nie było problemu, moja kiełbaska znika w oku mgnienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Marca 2015 Nie robię wielkich ilości 4-5kg więc niewiele ryzykuje Nie chodzi o zmarnowane mięso tylko o zdrowie Twoje i bliskich. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Marca 2015 jak to przyslowie mowi "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Marca 2015 Ludzie!!! Nie wymyślajcie prochu, przecież to juz zrobiły "małe zółte ludziki". Kolejność postępowania w produkcji wyrobów jest od zarania ich dziejów, taka a nie inna, ale nie dlatego że ktoś tak uważał, ale dlatego że tak musi być! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-409900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Marca 2015 Haluś chcę zrobić kiełbasę wg Twojego przepisu ale do wędzenia wożę do niejakiego p.Stasia , który wędzi kiełbasy wszystkie tak samo czyli po swojemu i nie mam wyboru . Jak mi uwędzi po swojemu i ją przywiozę wystudzoną to mogę do gara i ją odgotować , wystudzić i później jeść , zamrozić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Marca 2015 do wędzenia wożę do niejakiego p.Stasia , który wędzi kiełbasy wszystkie tak samo czyli po swojemu i nie mam wyboruNie wiem gdzie jest Twoja miejscowość ale może masz niedaleko kogoś z WB i uwędzi Ci jak należy? Kiełbasy parz, nie gotuj. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Marca 2015 to odparzę , ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Marca 2015 Zrobiłem 10 kg tej kiełbaski Halusi stosując podpiekanie i mam pytanie odnośnie skórki tej kiełbaski po zabiegu podpiekania. Robiłem wszystko zgodnie z przepisem podanym tutaj. Chcąc ułatwić sobie postanowiłem tak jak w przepisie podpiec kiełbaskę w wedzarce a nie parzyć. Skórka wyszła jak dla mnie trochę twardawa przełamując strzela jak kabanos, czy tak się będzie zachowywała kiełbasa kiedy ją podpiekamy a nie parzymy? I jeszcze jedno wędzenie właściwe 2 godziny, moja już po 1 godzinie miała kolor kiełbasy uwędzonej, po drugiej godzinie wyszła prawie wiśniowa. Wędziłem w dymie olchowym. Czy gdybym ją na krótko zanurzył we wrzątku to skórka by zmiękła? Może za długo wędziłem i ta skóra taka twardawa wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-410989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Marca 2015 No cóż sam sobie odpowiedziałem. Kiełbaska powisiała dzień w chłodzie spiżarki, czekając na to co zrobię. Zagotowałem gar wody i pętko po pętku wsadzałem do tej wrzącej wody na 10-15 sekund. Zauważyłem, że skórka po wystudzeniu pięknie odchodzi od kiełbaski jak cienki pergamin zostawiając jednocześnie kolor uwędzenia na kiełbasie. Do tego po podpiekaniu w dotyku była tłusta a po wyjęciu z wrzątku pozbyłem się jej "tłustości w dotyku". Także, podpiekaną w wędzarce kiełbasę będę poddawał krótkotrwałej kąpieli we wrzątku. Nie mam tylko odpowiedzi na pytanie, czy jeśli w przepisie jest wędzić 2 h w 50-60 st.C a po godzinie kiełbasa ma już ładny kolor, to można zakończyć wędzenie i podpiec/parzyć, czy musi sie wędzić 2 h bo jakieś tam bakterie muszą zginąć. Tak sobie pomyślałem, bo przy boczkach i szynkach i innych wędzonkach pisaliście, że wedzić do uzyskania koloru a resztę załatwi parzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-412870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Nie mam tylko odpowiedzi na pytanie, czy jeśli w przepisie jest wędzić 2 h w 50-60 st.C a po godzinie kiełbasa ma już ładny kolor, to można zakończyć wędzenie i podpiec/parzyć,Zawsze wędzimy do koloru jaki nam odpowiada, bo czas siłą rzeczy będzie różny gdyż ma na to wpływ wiele czynników. Natomiast jeżeli podpiekamy oczywiście w wędzarni to do określonej temperatury wewnątrz wyrobu i jest ona zależna co to jest np szynka czy polędwica. Możemy podpiekać również np w piekarniku a możemy także parzyć i tu także do określonej temperatury wewnątrz wyrobu. Edytowane 16 Marca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-412987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Marca 2015 To w sumie w mojej wędzarce mogę zaoszczędzić 1h, bo już po niej kiełbaska ma ładny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Marca 2015 To w sumie w mojej wędzarce mogę zaoszczędzić 1h, bo już po niej kiełbaska ma ładny kolor. Niby tak, ale czy po to się pije by oszczędzać? A wędzenie to tak przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam. Właśnie wykonałem w.w. kiełbaskę. W smaku super, ale mam pytanie do autorki i pozostałych: Dlaczego kiełbasa wyszła nieco "pasztetowata" ? jak niżej: http://www.kriotechmed.com.pl/images/phocagallery/wedzarnia/kiebasa.jpg Wszystko wykonywałem ściśle wg. przepisu. Nadmienię że nie mam doświadczenia w kiełbaskach.I jeszcze jedno, osłonki wyszły też nieco twarde.Proszę o poradę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Witam. Właśnie wykonałem w.w. kiełbaskę. W smaku super, ale mam pytanie do autorki i pozostałych: Dlaczego kiełbasa wyszła nieco "pasztetowata" ? jak niżej Już odpowiadam. a raczej zadam pytanie. Czy aby na pewno sorosowałes się do ttego?? szynka 2.5 kg__szarpak- łopatka 1.5 kg__ 13 fi- boczek 2.5 kg__ 10 fi- wp. kl III - 0.8 kg__5 fiW/g mnie kiełbas wygląda wyśmienicie, piekny kolorek. Jednak w przekroju widać że mięso mielone było na mniejszym sitku Zastosuj się do tego a sam zobaczysz że następnym razem wędlina nie będzie wygladałajak '' pasztetowa'' , bo ja tak nie sądzę Edytowane 16 Marca 2015 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Marca 2015 Szynkę, łopatkę i boczek mieliłem wg.przepisupodgardle sitkiem. 4.4 bo takie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Marca 2015 Szynkę, łopatkę i boczek mieliłem wg.przepisu podgardle sitkiem. 4.4 bo takie mam. Mięso mielone na szarpaku powinno miec większe kawałki.. a u Ciebie tego nie widać.. ale jelsi ta granulacja Ci nie odpowiada proponuję na następny raz szynkę pokorić na kawałki powiedzmy 3/3 .. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Marca 2015 Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Marca 2015 Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe Może Ty nie jestes zadowolony.. ale uwierz mi... Twoja wędlina bardzo mi się podoba i juz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/2/#findComment-413068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.