onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 witam wszystkich mam problem natury technicznej ; proszę mi powiedzieć co robię źle , albo gdzie tkwi problem ; wygrzewam wędzarnie przez godzinę , osuszam w tym czasie wędzonki na dworze , po wygrzaniu wędzarni wkładam mięsko do wędzarni osuszam ciepłem z paleniska i później stopniowo daję dym ( drewno suche Olcha ) , problem w tym ża te wędzonki nie mają takiego ładnego kolorku złotego tylko takie brązowe brzydkie takie okopcone , bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 tylko takie brązowe brzydkie takie okopcone , bardzo proszę o pomoc Zdjęcie, zdjęcie wędzonek i wędzarki. Z tego co piszesz to wszystko robisz niby w porządku.Podejrzewam, że za tym wszystkim może stać wędzarka.No ale zanim nie zobaczymy zdjęć to można się tylko domyślać. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Ok. zrobię parę fotek i wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Olcha daje brązowy kolor. Im więcej kory tym bardziej brązowy kolor. Ja mam doświadczenie z dębem suchym , bez kory daje łagodny czerwony kolor. Wygrzewanie przez godzinę wędzarni nic mi nie mówi, tak długo wygrzewamy wędzarnię ,aż będzie sucha, a na to potrzeba nieraz i taczkę drewna. Ciemny kolor uzyskujemy jeżeli mamy nadmiar wilgoci. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Mysle ze masz nadal problem z wilgocia plus zawysoka tem.wedzenia .Wilgoc moze sie skraplac na wedzonkach jesli temperatura wedzonek niejest wyrownana(zimna w srodku ) przed rozpoczeciem wedzenia wlasciwego.Wedzimy dymem a nie ogniem i najlepiej dymem zadszym na poczatek i niezamykamy szczelnie wedzarni dym musi miec swobode przeplywu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam. Popatrz na kolegę Zbója jak zaczynał a jak sobie teraz poczyna, jak "stary wyjadacz masarstwa" Od "murzynków" do "złotego słońca" Wszystko znajdziesz :arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4181&postdays=0&postorder=asc&start=0 Przepraszam Zbóju, że wykorzystałem Twoje zdjęcia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 witam wszystkich mam problem natury technicznejPoczytaj tu http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka i http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Ja tu zaczynałem i teraz jakoś leci Popatrz na kolegę Zbója jak zaczynał a jak sobie teraz poczyna, jak "stary wyjadacz masarstwa"Stare dzieje :lol: :lol: Przepraszam Zbóju, że wykorzystałem Twoje zdjęcia.Spoko Gonzo, ja nie mam nic do ukrycia, a nowicjusze niech wiedzą, że można i da się Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 oto kilka moich fotek oto moja wędzarnia a tak obrasta wlot do wędzarni z rury ( raz wędzone ) i jeszcze rura kwasoodporna w środku , tylko raz wędzone, za wszystkie uwagi i sugestie bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam całą brać wędzarniczą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kolor udek i boczku owszem ,owszem ,ale kolor innych wędzonek już mi się nie podoba.Takie jakieś bladziochy.Jakim drewnem wędziłeś?.Czy przekładałeś kiję w wędzarni?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Popatrz na kolegę Zbója jak zaczynał a jak sobie teraz poczyna, Bo przedtem Zbój wędził w parowozie a teraz w elektrowozie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 kije przekładałem , wędziłem i zawsze wędzę olchą (suchą) , a co powiecie na te pęcherze w rurze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 oto kilka moich fotek Ja bym powiedział że słabo osuszone w wędzarni przed zasadniczym wędzeniem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ta rura była w środku taka jak na zewnątrz , oczywiście przed wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 a co powiecie na te pęcherze w rurze ? Zapewne to jakaś pleśń z powodu wilgoci w wędzarni - rurze . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 andrzej wędzarnia była osuszona cała była aż ciepła i ani śladu wilgoci [ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 18:21 ] to raczej z drewna musi być bo całość jest montowana przed wędzeniem [ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 18:23 ] niech was nie zmyli kolor w środku tej rury to coś ma kolor czarny , atak wyszło bo lampa w aparacie walnęła i tak odbiła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 andrzej wędzarnia była osuszona cała była aż ciepła i ani śladu wilgoci Wędzarnia może być sucha , jednak mięso w trakcie wędzenia może być za długo mokre . Mówimy że wędzonki są okopcone i mają taki mdły kolor a nie wyrazisty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 andrzej k to znaczy że za wolno mięso osuszałem czy też może być to że drewno mi się paliło w tym piecyku płomieniem , z kolei jeśli będzie się żarzyć to temperatura w wędzarni mi spada ale może to jest przyczyna że za gorącym dymem wędziłem , temperatura w wędzarni wahała się od 40-50 stopni , powiedz co radzisz bo we wtorek znowu wędzę i nie chcę poełnić znowu tego błędu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 a co powiecie na te pęcherze w rurze ?takie pecherze powstaja kiedy smola w rurze jest potraktowana wysoka temperatura, sprobuj to zdrapac, powinno sie ladnie kruszyc. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Paleniska nie zamykaj,gdzie uchodzi dym :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam onion1 po wygrzaniu wędzarni ,jak zaczniesz osuszanie uchyl delikatnie jedna połowe drzwi wędzarni pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 andrzej k to znaczy że za wolno mięso osuszałem Przy osuszaniu mięsa w wędzarni , wędzarnia musi być otwarta , a w palenisku powinno być tyle żaru coby go starczyło do osuszenia . Palenisko musi być otwarte . Wskazany maksymalny ruch powietrza i temperatura około 40- 45 stopni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Raz wyszly mi wlasnie takie blade wedzonki wlasnie znalazlem fotke Przyczyna to zle osuszanie i wedzenie. Moje wedzonki musza byc conajmniej takie i takie mi-innym smakuja. Prawiadlowe osuszanie i wedzenie wplywa na jakosc i to widac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 mam jeszcze jedno pytanie ; czy po wygrzaniu wędzarni mogę wędzić dymem prawie zimnym tzn, 30-40 stopni i czy wtedy nie będzie wytrącać się wilgoć ? za wszystkie cenne uwagi wszystkim dziękuje [ Dodano: Pon 18 Kwi, 2011 08:04 ] Yogi masz racje to się ładnie kruszy ale czy mógłbyś rozwinąć ten temat tzn, dlaczego tak się dzieje i jak k tego uniknąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 czy po wygrzaniu wędzarni mogę wędzić dymem prawie zimnym tzn, 30-40 stopni i Po wygrzaniu wędzarni, w Twoim przypadku gdy wędzarnia jest z blachy, jak się w palenisku zrobi sam żar (dużo żaru) wieszasz wędzonki i osuszasz je samym ciepłym powietrzem.I kiedy wędzonki będą suche, zaczynasz powpli puszczać dym (podkładać drewno) .Żauważyłem, że masz chyba zbyt wąski kominek z tej "szafy" i w związku z tym jest mały przepływ powietrza podczas osuszania - wszystko się "kisi" , dusi.Dlatego te rury masz takie w środku. Pamiętaj na mokre wędzonki nie dawaj dymu bo "będzie się do nich lepił" - to tak pobierznie. Nie zamykaj całkowicie drzwi w czasie osuszania, zostaw szczelinę i zmień coś w tym dachu.Ja bym go odciął i zrobił z jednej strony na zawiasach, podnoszony.Albo wstawił jeszcze ze dwa takie kominki. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ostatnio do wygrzewania wędzarni używam brykietów olchowo - bukowych (15pln za 25kg) w/g certyfikatu i sprzedawcy są produkowane bez chemii (prasowane ciśnieniowo) dają mało dymu i bardzo wysoką temperaturę i bardzo dużo żaru w palenisku spalają się wolno. na dwa osuszania nie zużyłem nawet 5 kg a efekt jest naprawdę bardzo dobry. Po osuszeniu daje już drewno owocowe i olchę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-157369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.