TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Z mojego doświadczenia w pieczeniu chleba, a robie to już ponad 6 lat wynika że jeżeli ciasto jest za luźne / ma za dużo wody to ma tendencje do zapadania.Drugi powód to zaglądanie do piekarnika / czyli wpuszczenie zimnego powietrza w trakcie pieczenia. :grin: Dodatkowo żeby uzyskać skórkę to oprócz zakwasu na koniec zagniatam / obtaczam ciasto w mące.Często wyciągam ciasto po umieszeniu i wstępnym przeroście z automatu (wyciągam wtedy śmigiełka mieszające) otaczam w mące i albo z powrotem do maszyny lub do rozgrzanego piekarnika (po drugim właściwym przyroście). Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udało mi się już upiec chleb żytni w maszynie bez dodatku drożdży, na samym zakwasie. Pedro, w jaki sposób prowadzisz ciasto przed wsadzeniem do automatu? Na stronie http://chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm wyczytać można: Podstawowa receptura na chleb żytni wygląda następująco: 500 g zakwaszonego ciasta na mące żytniej (500 ml) W jaki sposób prowadzisz zakwas, żeby uzyskać dużą ilość zakwaszonego ciasta ? 500 g mąki żytniej 1 łyżka soli (ok. 15 g) 250 ml letniej wody niechlorowanej To wszystko mieszamy razem... Ciasto z mąki żytniej nie wymaga jednak długiego wyrabiania, w odróżnieniu od ciasta pszennego. Jak powyższa uwaga ma się do względnie długiego czasu wyrabiania w maszynie? ...do spokojnego wyrastania chleba tzn. 2 do 3 godzin...Czasami może to trwać nawet dłużej, ale po 5 godzinach chleb powinien dobrze wyrosnąć. Co prawda w maszynie łączny czas wyrastania to prawie 2 godziny, ale poprzedzielany jest dwoma "zamieszaniami". Czy ciasto na samym zakwasie przez 50 minut (rośnięcie nr3) zdąży wyrosnąć? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Czy ciasto na samym zakwasie przez 50 minut (rośnięcie nr3) zdąży wyrosnąć?Moim zdaniem zdecydowanie nie, myślę że maszynę trzeba prowadzić "za rączkę" przez kolejne programy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 3 Grudnia 2007 1. Otóż wlewam zakwas, dodaję mąkę, sól ew. wodę jak zakwas słabo rozrzedzi ciasto.Włączam program nr 8 ( 1 minuta wstępnego mieszania). Wyłączam maszynę na 1 godz.W tym czasie wymieszany z mąką zakwas sobie wstępnie rośnie.Włączam program nr 3 (chleb żytni) i do końca maszyna sobie radzi. Chleb wychodzi dość ciężki, taki wilgotny, ale dobrze wyrośnięty. Proporcje podam jak Gabi wróci, bo to ona je zna (ja tylko jestem operator maszyny :grin: ). 2. Ta pierwsza godzina po zamieszaniu i następne 30 minut programu nr 3 (ogrzewanie) pozwalają zakwasić ciasto. 3. Chleb się udaje pomimo tych trzech mieszań. Być może jest to nawet wskazane (tzw. przebijanie ciasta). Jak wróci Gabi to upieczemy i ofocimy wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Otóż wlewam zakwas :shock: Myślałem, że zakwas ma bardziej gęstą konsytencję... Czekamy w takim razie na zdjęcia z produkcji. PS. Usłyszałem w radio, że w okolicach granicy pojawiło się nieco fiatów panda :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Myślałem, że zakwas ma bardziej gęstą konsytencję... Mój ma konsystencją gęstego jogurtu, śmietany Usłyszałem w radio, że w okolicach granicy pojawiło się nieco fiatów panda :smile: Nie wiem o co biega :question: Sporo ich jeździ na wagonach w kierunku Czech (i gdzieś tam dalej). Linię kolejową mam ok. 700m od domu więc prawie codziennie je widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Nie wiem o co biega Rano po prostu usłyszałem w trójce, że straż granicna wymienia samochody i stare UAZy zamieniane są na.... ehm... fiaty panda... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Uaz-ów już dawno nie ma (bardzo mile je wspominam), a Pandy to jakiś promil wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam,no i moge potwierdzić że chlebek pedra jest bardzo smaczny ,zresztą szyneczka ,kiełbaska i serek też mi smakował ,całkiem coś innego niz te masowe wytwory w sklepie , Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Jak wróci Gabi to upieczemy i ofocimy wszystko I się porobiło. Chleb upieczony !!!!!! W maszynie. Na zakwasie. Sama żytnia. Tak to wyglądało: 2 szklanki zakwasu, 4 szklanki mąki żytniej (oczywiście), 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli. Teraz sobie rośnie ( a może zakwasza się ??) Z tej ilości mąki wyszedł taki chlebek. Najważniejsze, że są dziurki. Piętkę już zżarłem :grin: Mniam, mniam ......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 3 Grudnia 2007 U Pedra jak zwykle chlebek jak z obrazka :lol: chya sie przejadę na "sznitka" Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 4 Grudnia 2007 :shock: samo się robi :shock: No to chyba sobie kupię automat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Andy czy ty wiesz ,że chyba poprzez tak dużą popularność tych maszynek/Kto to uczynił?/ cena ich wzrosla? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 4 Grudnia 2007 http://www.bogutynmlyn.pl/cena maki jest powalajaca :devil: ja z mlyna mam :zytnia 720 1,6zl pszenna chlebowa 1,2 zl Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ceny wysokie, ale można u nich dostać (czasami ) mąkę z semoliny durum.Jasiu - próbowałeś zastosować tę mąkę do makaronu lub pizzy ? http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=193&page= Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Szybki chlebek razowy; ok.1l zakwasu 1szklanka ciepłej wody mąka żytnia i pszenna po połowie razem ok.1kg.Zakwas z jedną częscią mąki wymieszać mikserem dodać wodę garść otrąb pszennych rozrobić drożdże pół paczki z 1 1/2łyżką soli dodać ziarna słonecznika, siemienia lnianego wymieszać. Dodać drugą część mąki wyrobić. wykładać do dwuch keksówek smarować białkiem posypać makim lub sezamem .Piec ok.1godz.200st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakir Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Do Jasia: zaczynam bawić się w pieczenie chleba, wolałbym jednak kupić sobie mąkę z młyna- i nie tylko o ceny mi chodzi- słowem gdzie w okolicy kupić makę, mieszkam w Rybniku,to niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ja kupilem mąkę w Ocicach za Raciborzem Jest tam młyn i sprzedają mąkę w detalu tzn od 5kg ,mieszanki na chleb 0,5kg w cenie 1,3zł Do BonAira raz próbowałem ale wg .mnie nie ma tak istotnej różnicy by sobie głowę zawracać (makaron ) nie wiem jak w pizzyPozdrawiam serdecznie Jasiu ps. dzis zacząłem konsumować basturmę by Andy w smaku od 1 do 10 daje 9 cos mi pieprzna wyszła :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam Ale musiała być ta wędlina mocno pieprzna że wpisaliście ją chyba nie w ten temat Pozdrawiam :grin: :wink: a to w temacie :tongue: :tongue: Tomku kupiłeś już garnek do chleba? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Właśnie zrobiłem zaopatrzenie w Młynie - mąka pszenna 450 - 1,4zł - mąka pszenna 650 - 1,2zł - mąka żytnia 720 - 1,2zł - mąka żytnia chlebowa jasna - 1,4zł za kg. pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Tomku kupiłeś już garnek do chleba? Te garnki rzymskie są sakramencko, łokrutnie drogie jak na trochę gliny ;-) http://www.roemertopf.pl/sklep/index.php Dzisiaj piekę chlebek w dzbanie glinianym. Zobaczymy co wyjdzie ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Mąki w tej cenie to u mnie niestety tak ale w ilości minimum 50kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 5 Grudnia 2007 to kup 25 żytniej i 25 pszennej i masz 50 kg worki i tak są pakowane po 25kg (prawo unijne) będziesz miał na dwa miesiące :tongue: :lol: ps.A mi się już udało wylicytować mieszadło do maszyny za 6,5 zetadziękuję za pomoc :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 5 Grudnia 2007 BonAir, Witam Możesz używać dobrych glinianych doniczek. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Dwa tygodnie temu odwiedziłem firmę POLGREEN. http://www.polgreen.pl/ Mąkę żytnią 720 sprzedali mi po 2zł za kg. Mam do nich tylko 6 kilometrów, więc będę ich stałym klientem. :grin:Swoją główną siedzibę mają w takim miejscu, że ciężko trafić. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.