Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego doświadczenia w pieczeniu chleba, a robie to już ponad 6 lat wynika że jeżeli ciasto jest za luźne / ma za dużo wody to ma tendencje do zapadania.

Drugi powód to zaglądanie do piekarnika / czyli wpuszczenie zimnego powietrza w trakcie pieczenia. :grin:

Dodatkowo żeby uzyskać skórkę to oprócz zakwasu na koniec zagniatam / obtaczam ciasto w mące.

Często wyciągam ciasto po umieszeniu i wstępnym przeroście z automatu (wyciągam wtedy śmigiełka mieszające) otaczam w mące i albo z powrotem do maszyny lub do rozgrzanego piekarnika (po drugim właściwym przyroście).

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24052
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Udało mi się już upiec chleb żytni w maszynie bez dodatku drożdży, na samym zakwasie.

Pedro, w jaki sposób prowadzisz ciasto przed wsadzeniem do automatu?

 

Na stronie

http://chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm

 

wyczytać można:

 

Podstawowa receptura na chleb żytni wygląda następująco:

500 g zakwaszonego ciasta na mące żytniej (500 ml)

W jaki sposób prowadzisz zakwas, żeby uzyskać dużą ilość zakwaszonego ciasta ?

 

500 g mąki żytniej

1 łyżka soli (ok. 15 g)

250 ml letniej wody niechlorowanej

 

To wszystko mieszamy razem... Ciasto z mąki żytniej nie wymaga jednak długiego wyrabiania, w odróżnieniu od ciasta pszennego.

Jak powyższa uwaga ma się do względnie długiego czasu wyrabiania w maszynie?

 

...do spokojnego wyrastania chleba tzn. 2 do 3 godzin...Czasami może to trwać nawet dłużej, ale po 5 godzinach chleb powinien dobrze wyrosnąć.

Co prawda w maszynie łączny czas wyrastania to prawie 2 godziny, ale poprzedzielany jest dwoma "zamieszaniami". Czy ciasto na samym zakwasie przez 50 minut (rośnięcie nr3) zdąży wyrosnąć?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24065
Udostępnij na innych stronach

Czy ciasto na samym zakwasie przez 50 minut (rośnięcie nr3) zdąży wyrosnąć?

Moim zdaniem zdecydowanie nie, myślę że maszynę trzeba prowadzić "za rączkę" przez kolejne programy
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24075
Udostępnij na innych stronach

1. Otóż wlewam zakwas, dodaję mąkę, sól ew. wodę jak zakwas słabo rozrzedzi ciasto.

Włączam program nr 8 ( 1 minuta wstępnego mieszania). Wyłączam maszynę na 1 godz.

W tym czasie wymieszany z mąką zakwas sobie wstępnie rośnie.

Włączam program nr 3 (chleb żytni) i do końca maszyna sobie radzi. Chleb wychodzi dość ciężki, taki wilgotny, ale dobrze wyrośnięty. Proporcje podam jak Gabi wróci, bo to ona je zna (ja tylko jestem operator maszyny :grin: ).

 

2. Ta pierwsza godzina po zamieszaniu i następne 30 minut programu nr 3 (ogrzewanie) pozwalają zakwasić ciasto.

 

3. Chleb się udaje pomimo tych trzech mieszań. Być może jest to nawet wskazane (tzw. przebijanie ciasta).

 

Jak wróci Gabi to upieczemy i ofocimy wszystko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24077
Udostępnij na innych stronach

Otóż wlewam zakwas

:shock:

Myślałem, że zakwas ma bardziej gęstą konsytencję...

 

Czekamy w takim razie na zdjęcia z produkcji.

 

PS. Usłyszałem w radio, że w okolicach granicy pojawiło się nieco fiatów panda :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24078
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że zakwas ma bardziej gęstą konsytencję...

Mój ma konsystencją gęstego jogurtu, śmietany

 

Usłyszałem w radio, że w okolicach granicy pojawiło się nieco fiatów panda :smile:

Nie wiem o co biega :question:

 

Sporo ich jeździ na wagonach w kierunku Czech (i gdzieś tam dalej). Linię kolejową mam ok. 700m od domu więc prawie codziennie je widzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24080
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem o co biega

Rano po prostu usłyszałem w trójce, że straż granicna wymienia samochody i stare UAZy zamieniane są na.... ehm... fiaty panda...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24081
Udostępnij na innych stronach

witam,no i moge potwierdzić że chlebek pedra jest bardzo smaczny ,zresztą szyneczka ,kiełbaska i serek też mi smakował ,całkiem coś innego niz te masowe wytwory w sklepie ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24087
Udostępnij na innych stronach

Jak wróci Gabi to upieczemy i ofocimy wszystko

I się porobiło. Chleb upieczony !!!!!! W maszynie. Na zakwasie. Sama żytnia.

 

Tak to wyglądało:

 

 

2 szklanki zakwasu,

4 szklanki mąki żytniej (oczywiście),

1/3 szklanki wody,

1 łyżeczka soli.

 

 

Teraz sobie rośnie ( a może zakwasza się ??)

 

 

Z tej ilości mąki wyszedł taki chlebek. Najważniejsze, że są dziurki. Piętkę już zżarłem :grin:

 

 

Mniam, mniam .........

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24149
Udostępnij na innych stronach

U Pedra jak zwykle chlebek jak z obrazka :lol:

chya sie przejadę na "sznitka"

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24150
Udostępnij na innych stronach

cena maki jest powalajaca :devil: ja z mlyna mam :zytnia 720 1,6zl

pszenna chlebowa 1,2 zl

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24200
Udostępnij na innych stronach

Ceny wysokie, ale można u nich dostać (czasami ;) ) mąkę z semoliny durum.

Jasiu - próbowałeś zastosować tę mąkę do makaronu lub pizzy ?

 

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=193&page=

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24204
Udostępnij na innych stronach

Szybki chlebek razowy; ok.1l zakwasu 1szklanka ciepłej wody mąka żytnia i pszenna po połowie razem ok.1kg.Zakwas z jedną częscią mąki wymieszać mikserem dodać wodę garść otrąb pszennych rozrobić drożdże pół paczki z 1 1/2łyżką soli dodać ziarna słonecznika, siemienia lnianego wymieszać. Dodać drugą część mąki wyrobić. wykładać do dwuch keksówek smarować białkiem posypać makim lub sezamem .Piec ok.1godz.200st.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24205
Udostępnij na innych stronach

Do Jasia: zaczynam bawić się w pieczenie chleba, wolałbym jednak kupić sobie mąkę z młyna- i nie tylko o ceny mi chodzi- słowem gdzie w okolicy kupić makę, mieszkam w Rybniku,to niedaleko.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24206
Udostępnij na innych stronach

Ja kupilem mąkę w Ocicach za Raciborzem Jest tam młyn i sprzedają mąkę w detalu

tzn od 5kg ,mieszanki na chleb 0,5kg w cenie 1,3zł

 

Do BonAira

raz próbowałem ale wg .mnie nie ma tak istotnej różnicy by sobie głowę zawracać

(makaron ) nie wiem jak w pizzy

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

 

ps. dzis zacząłem konsumować basturmę by Andy w smaku od 1 do 10 daje 9 cos mi pieprzna wyszła :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24209
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ale musiała być ta wędlina mocno pieprzna że wpisaliście ją chyba nie w ten temat

 

Pozdrawiam

:grin: :wink: a to w temacie :tongue: :tongue:

 

Tomku kupiłeś już garnek do chleba?

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24220
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zrobiłem zaopatrzenie w Młynie

- mąka pszenna 450 - 1,4zł

- mąka pszenna 650 - 1,2zł

- mąka żytnia 720 - 1,2zł

- mąka żytnia chlebowa jasna - 1,4zł za kg.

 

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24227
Udostępnij na innych stronach

Tomku kupiłeś już garnek do chleba?

Te garnki rzymskie są sakramencko, łokrutnie drogie jak na trochę gliny ;-)

 

http://www.roemertopf.pl/sklep/index.php

 

Dzisiaj piekę chlebek w dzbanie glinianym.

Zobaczymy co wyjdzie ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24244
Udostępnij na innych stronach

to kup 25 żytniej i 25 pszennej i masz 50 kg worki i tak są pakowane po 25kg (prawo unijne) będziesz miał na dwa miesiące :tongue: :lol:

 

ps.

A mi się już udało wylicytować mieszadło do maszyny za 6,5 zeta

dziękuję za pomoc :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24254
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie temu odwiedziłem firmę POLGREEN. http://www.polgreen.pl/

Mąkę żytnią 720 sprzedali mi po 2zł za kg.

Mam do nich tylko 6 kilometrów, więc będę ich stałym klientem. :grin:

Swoją główną siedzibę mają w takim miejscu, że ciężko trafić. :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/11/#findComment-24268
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.