gienek Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 30 Marca 2008 Ja wchodzę na stronkę Arabeska jest tam tez pieczywo między innymi bagietki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-32129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 30 Marca 2008 Ja wchodzę na stronkę Arabeska jest tam tez pieczywo między innymi bagietki. Poproszę o adres www. ------------------------------------------------- Bułki które zrobiłem są smaczne ale bardziej przypominają drożdżowe ciasto niż typową kajzerkę. Wyszperałem coś takiego w internecie może ten przepis na kajzerkę jest bardziej typowy. Wkleiłem tez inne przepisy. Kuchnia staropolska W starych czasopismach ze zbiorów CBR znaleźć można między innymi ciekawe przepisy kulinarne. Prezentujemy kilka z nich. Pochodzą z "Dobrej Gospodyni", ilustrowanego tygodnika dla kobiet z 1902 i 1903 r. Podając przepisy zachowaliśmy oryginalną pisownię. Przeliczenie dawnych miar na obecnie stosowane: funt - 0,4 kilograma łut - 13 gramów garniec nowopolski (od XIX w.) - 4 litry kwarta - 1 litr kwaterka - 0,25 litra pud - 16,38 kilograma Chleb pytlowy żytni na kwaśnem mleku Cztery łuty drożdży rozpuścić trzeba w szklance słodkiego, letniego zaledwie mleka. Jeden garniec suchej mąki żytniej wysypać na nieckę, rozgarnąć i zrobiwszy dołek rozczynić część mąki drożdżami. Rozrobiwszy ten rozczyn dobrze, by grudek nie było poprószyć mąką, nakryć i zostawić w kuchni. Gdy rozczyn się ruszy (nastąpić to powinno w jaką godzinę) dolać trzy kwaterki zsiadłego mleka nie bardzo przekwaszonego, dobrze rozbitego i trochę ogrzanego temperaturą kuchni, dodać soli pół łyżeczki i wyrabiać tak długo aż od ręki odstawać będzie. Nakryć wtedy, a gdy pocznie róść, porobić bochenki. Wyrobiony chleb niech dobrze podrośnie; przed wstawieniem do pieca trzeba go posmarować wodą. Chleb pszenny razowy Wziąć półtora funta mąki pszennej, na żarnach zmielonej, lub w braku tejże, zwykłej średniego gatunku, dodawszy na 12 części jedną część otrąb, poczem rozczynić ją szklanką wody letniej, w której rozpuścić dwuwęglan sody, tyle ile się na końcu noża zmieści. Wyrobić, skoro ciasto będzie od rąk odchodzić porobić dwa lub trzy bocheneczki podłużne i piec przez 5 kwadransów w mocno rozpalonym piecu. Bułki kajzerki 2,5 funta białej pszennej mąki rozczynić 1/2 kwarty ciepłej wody (15-20 st. C), w której poprzednio rozpuszczone zostały 2 łuty drożdży. Rozrabiać tak długo dopóki rozczyn nie stanie się zupełnie jednolitą masą - poczem posypać mąką i zostawić w cieple na 1 godzinę. Po upływie tego czasu dodać do rozczynu 1/2 kwarty ciepłego mleka, w którem rozpuszczone są 2 łuty soli i wsypać 2,5 funta mąki; miesić 20-30 minut. Gdyby ciasto okazało się za rzadkie należy dosypać mąki tak, by było dość gęste i tęgie. Po wymieszaniu włożyć ciasto do kosza wysłanego płótnem i zostawić w cieple na godzinę, by należycie podrosło. Następnie wyłożyć je na stół i przystąpić do kulania w gałki (po 4 łuty jedna), jak na zwykłe okrągłe bułeczki i zostawić przykryte płótnem, by podchodziły, po upływie godziny nadać bułkom kształt ostateczny kajzerek (5 zagięć na wierzchu) i po upływie znowu godziny, ułożone na blasze kajzerki wystawić na chwilę na przewiew powietrza, a następnie wstawić do gorącego pieca na 20-30 minut. Obwarzanki zwyczajne Garniec mąki rozczynić letnią osoloną wodą i 4 łutami drożdży. Gdy ciasto się ruszy, wyrobić mocno i dać podróść powtórnie; potem robić obwarzanki proste lub kręcone i wrzucać do gotującej wody. Gdy wypłyną, wyjmować i kłaść na blachę i do pieca, a skoro się zrumienią wyjąć. Kładąc do pieca można posypać makiem. Rogaliki maślane Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka. trzema łutami drożdży i czterema żółtkami rozbitemi z dwoma łyżkami cukru, włożyć w to kwaterkę masła i wyrabiać to ciasto dopóki od rąk nie odstanie. Wtedy wyrabiać zgrabne rogaliki i postawić je w cieple, żeby wyrosły, poczem posmarować je białkiem i wstawić na pół godziny do gorącego pieca. Bułki parzone bez jaj Pół kwarty mąki zaparzyć kwartą gorącego mleka, mieszając póki nie ostygnie; wlać 6 łutów drożdży wymieszać, posypać mąką i postawić w ciepłym miejscu, ażeby należycie wyrosło. Gdy należycie podejdzie, wlać 1/2 kwarty ciepłego mleka, soli ile do smaku potrzeba, kminku, maki kwart 5, łyżkę stołową cukru i pół łyżki masła, wyrabiać z pół godziny, aż ciasto się wygładzi i postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, porobić strucle lub obwarzanki, krając nożem długie kawałki i podwójnie zwijając. Na blachach nagrzanych i mąką posypanych, posmarować ciasto tak uformowane jajkiem, posypać kminkiem z solą i wstawić w piec dobrze wypalony. Sucharki zdrowia Kwartę mąki zaparzyć kwaterką gorącego mleka; gdy wystygnie wlać 2 łuty drożdży, wymieszać i postawić w cieple do wyrośnięcia; następnie wlać 8 żółtek ubitych do białości z 3 łyżkami cukru, dodać 1/2 funta masła, łyżeczkę soli skórkę siekaną z całej cytryny, 3 kwarty mąki, wyrobić ciasto doskonale, aż od ręki odchodzić będzie, pozostawić znów w cieple do wyrośnięcia, potem brać kawałki ciasta wielkości dużego włoskiego orzecha, umoczywszy palce w maśle robić bułeczki podwijają ciasto pod spód, żeby z wierzchu było gładkie, układać na blachę wysmarowaną masłem, a gdy podrosną smarować białkiem jaja rozbitym z wodą i wstawić w piec dobrze gorący na 10 minut. Gdy wystygną trochę, kraje się ostrym nożem na pół, smaruje piórkiem zmaczanym w gęstej słodkiej śmietance, obsypuje cukrem z cynamonem i jeszcze raz wsuwa się do pieca, żeby się przyrumieniły. Kto nie lubi słodkich może przyrumienić bez cukru i śmietanki. Wybór: W. Mierzecka Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-32130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 30 Marca 2008 Tutaj Anetka podała przepis na bułki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2060&sid=44350ec054a5ea0919940ed9302c4b6aPiekłam już kilka razy, są naprawdę pyszne, wcale nie przypominają zwykłych drożdżówek. Następnego dnia nie kruszą się i są równie smaczne. :tongue:Tam też jest link do blogu Arabeski Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-32131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 31 Marca 2008 Cytat: Ja wchodzę na stronkę Arabeska jest tam tez pieczywo między innymi bagietki. Poproszę o adres www. miro, blog Arabeski jest tutaj: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008_02_01_archive.html Poza tym na stronie chleb.info.pl jest również przepis na bagietkę francuską: http://chleb.info.pl/bagietkafrancuska.html oraz bagietkę Petry: http://chleb.info.pl/bagietkapetry.html Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-32142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margosiaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 witam serdecznie Jestem tu po raz pierwszy i chcialam zadac pytanieczy ktos wie jak przyrzadzic bulki do pieczenia w mikrofalimam Whirlpoola 6 sense (ta najnowsza) i nigdzie nie wiem jak zrobic te bulkiWychodza mi sliczne ale tylko z wygladu a po przekrojeniu zaraz szybko wysychaja i robia sie twarde jak kamienKorzystam z funkcji podgrzania kuchenki do 200stopni a potem z funcji CRISPza jakakolwiek rade z gory dziekuje Cytuj Nowicjuszka wsrod mikrofali Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-33303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Nie jestem specem od pieczywa, ale widać tu, iż sprawa dotyczy szybkiego osuszania produktu w komorze. Pewnie trzeba będzie zmniejszyc temperaturę i dodatkowo wstawić do komory otwarte naczynie z wodą. Tutaj jednak, niech wypowiedzą się fachowcy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-33304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 margosiaczek, Witam Mikrofala wysusza ponieważ temperaturę uzyskuje się przez drganie (pocieranie) cząstek w wyniku fal elektromagnetycznych. Jak masz funkcję grzania tradycyjnego to jej użyj, a fal w póżniejszym terminie, a najlepiej to upiecz w zwykłym piekarniku. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-33314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margosiaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 wiem ze najlepiej w piekarniku tylko ze to bardzo dlugo trwa zanim on sie nagrzeje a przy tym bierze wiecej pradua co do mikrofali to ie wiem czy ma taka funkcje bo w ksiazce sa tylko same ogoly i nic dokladniej nie piszeale bardzo serdecznie dziekuje za pomoc jeszcze gdzies poszukampozdrawiammargosiaczek Cytuj Nowicjuszka wsrod mikrofali Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-33321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margosiaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 a i jeszcze jedno zalezy mi na mikrofali bo ona szybko sie grzeje do 200stopni ok.4minut a zalezy mi na cieplych buleczkach dla meza na sniadanko przed praca Cytuj Nowicjuszka wsrod mikrofali Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-33322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 a i jeszcze jedno zalezy mi na mikrofali bo ona szybko sie grzeje do 200stopni ok.4minut a zalezy mi na cieplych buleczkach dla meza na sniadanko przed praca Witam. Jak się kiedyś jadło hamburgera do którego buły(co prawda już gotowe) też podgrzewają w mikrofali tp na początku buła jest mięka ale jak ostygła to się robiła taka twardawa i sucha.Może koledzy mają rację, że mikrofale za bardzo wysuszają. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-33326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 6 Czerwca 2008 witam, przeczytalem uwaznie cala strone i nie zauwazylem nic na temat wypieku chleba w piecu, wszystko tylko o automatach, a ja wlasnie zmodernizowalem swoja wedzarnie o piec chlebowy i potrzebuje fachowych porad, sadze, ze wielu forumowiczow uzywa takich piecow i chetnie podzielilo by sie swoimi doswiadczeniami w tym zakresie. Wczoraj dokonywalem wypalania pieca i osiagnalem temperature 320oC, znam sposob na ustalenie wlasciwej temperatury wypieku (garsc maki) oraz czasu wypieku (wrzucenie kulki ciasta do szklanki wody) ale jest to czysta teoria, czy sa inne praktyczne metody ustalania tych parametrow wypieku. Zastanawiam sie na tym, czy powinno sie usunac zar z pieca, czy posunac go do tylu by jeszcze dawal cieplo :question: :question: :question: :question: :question: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zastanawiam sie na tym, czy powinno sie usunac zar z pieca, czy posunac go do tylu by jeszcze dawal cieploW moim rodzinnym domu, żar usuwało się zawsze. Potem próba z mąką i chlebek( po upieczeniu 10 cm wysokości) do pieca, piekł sie 2 - 2,5 godz. Jeśli dobrze pamiętam to, skórka musi być rumiana i "odchodzić" od brzegu blachy. Ponieważ twój piec posiada termometr to, dostosuj się do ogólnie przyjętych temp. dla danego rodzaju pieczywa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Potem próba z mąkąCo to za próba z mąką? wrzucenie kulki ciasta do szklanki wody)Możecie to rozwinąć? Chyba, ze juz gdzieś było i znowu przeoczyłam :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Przed włożeniem chleba do pieca wrzucano garść mąki na trzon, jeśli mąka uległa spaleniu, znaczyło to o zbyt dużej temp. i należało poczekać z wkładaniem ciasta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 6 Czerwca 2008 lub pieczenie podpłomyka :lol: tak teściowa robi Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Witam Co to za próba z mąką? o takiej metode wyznaczania czasu wypieku chleba w piecu, przeczytałem na stronie http://o_chlebie.republika.pl/wypiek.html - zwyczaje zwiazane z wypiekiem chleba: Gospodyni powinna była dobrze wymierzyć czas potrzebny na upieczenie chleba. " Żeby widzieć, kiedy się chleb upiecze, to trzeba z tego samego ciasta, z którego robią się bochenki ("bułki chleba"), zrobić małą gałkę i wsadzając jednocześnie chleb do pieca, wrzucić te gałkę do garnuszka lub szklanki z wodą. Jak gałka wypłynie na wierzch z wody, to i chleb już w piecu jest upieczony i czas go wyjmować." (Witowt Chleb Wisła 1904 t. 18, s. 49). Czy chleb już dostatecznie wypieczony sprawdzano pukając delikatnie w spód bochenka. Przykładano również bochenek do policzków lub czoła i po jego temperaturze rozpoznawano czy można już wypiek wyjąć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Przed włożeniem chleba do pieca, rzucam kawałki gazety, jeśli sie nie pali, tylko żarzy wtedywkładam chleb do pieca. Chleb piekę 1 godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 8 Czerwca 2008 powtorzylem przez pomylke ostatni post, to tak jest jak sie pisze po ciemku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Dziękuję Wszystkim za wyjaśnienia.Ilu to ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć dzięki forumowiczom. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Przed włożeniem chleba do pieca, rzucam kawałki gazety, jeśli sie nie pali, tylko żarzy wtedy wkładam chleb do pieca. Chleb piekę 1 godzinę. witam, dobrze wiedzieć kogo sie bedzie mozna poradzić :grin: , wczoraj poczyniłem pierwszy wypiek, dwa dni wczesniej przygotowałem zakwas, ale niestety coś popsułem i musiałem wykorzystać gotowe mieszanki, zakwas zasiliłem garścia mąki i dolałem odrobinę wody, następnie wystawiłem na słońce, z gęstego zrobił sie wodnisty, sam muszę doiść gdzie popełniłem błąd, albo niepotrzebnie dolałem wody, albo dostał za duzo ciepełka, coć takiego mi wyszło :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Gratuluję ;na zdjęciu wygląda ekstra a jak w przekroju ,czy dobrze Ci wyrósł i czy się dobrze się upiekł? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 9 Czerwca 2008 witamjak to zwykle bywa gdy sie cos robi pierwszy raz, popelnia sie bledy, nasz zakwas nie udal sie, wobec tego wykorzystalismy gotowe mieszanki, rozpalilem w piecu a zona zajela sie ciastem, wyroslo ono do wysokosci 2/3 foremki, wstawilismy je do pieca ale okazalo sie, ze jest za wysoka temperatura (300oC) i pewnie sie spali, wobec tego wyjalem foremnki z pieca, wierzch ciasta delikatnie sie przyrumienil, ale musialem czekac na wychlodzenie pieca do 200oC, w tym czasie ciasto troche podroslo - po opadnieciu temperatury ponownie wlozylem foremki do pieca na 50 min, w tym czasie temperatura spadla do 160oC, efekt widoczny jest na zdjeciach, pomimo, ze chlebek nie wygladal tak jak bym tego sobie zyczyl, gosciom smakowal, a nawet zabrali po kawalku ze soba, w przekroju wygladal niezle (nie bylo zakalca) sadze, ze wyjecie po raz pierwszy foremek z pieca troche "pomieszalo szyki" - poniewaz to byl moj pierwszy raz prosze Kolezanki i Kolegow o fachowe porady, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Jak możesz napisz jeszcze składniki tego chlebaJak miałeś 300 stopni trzeba było na szybko pizze machnąć a potem włożyć chlebekPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 9 Czerwca 2008 nasz zakwas nie udal sie, wobec tego wykorzystalismy gotowe mieszanki Trochę nie rozumiem powyzszego zdania. Chciałeś zrobić chlebek na zakwasie ? Bo do gotowych mieszanek konieczne jest dodanie drożdży. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nie mam w ogóle doświadczenia w pieczeniu chleba w piecu chlebowym, ale postanowiłem wczoraj upiec chlebek na grillu :smile: Na ruszt położyłem płytę granitową i rozpaliłem pod nią ogień. Płyta nie pękła! Po około 2 godzinach grzania (w międzyczasie na kamieniu zrobiła się pizza na obiad) zrzuciłem na kamień łopatką wyrośnięty chlebek pszenno-żytni zrobiony z dodatkiem blisko półtorarocznego zakwasu i drożdżach (ciasto wyrobione w maszynie na programie "ciasto", następnie po przekłuciu przełożone do koszyczka do ponownego wyrośnięcia). Wnioski: grill nie nadaje się do pieczenia chleba :lol: - "za zimno od góry", "za ciepło od dołu" i po ok. 1,5h "grillowania" musiałem chlebek przenieść na jakieś 10-15min. do nagrzanego piekarnika celem dopieczenia górnych warstw chleba. Po upieczeniu dodatkowo musiałem jeszcze zeskrobać przypaloną skórkę od spodu. Poza tym w chlebie wyczuwalny jest aromat dymu, co dodatnio wpływa na wrażenia przy konsumpcji :-) Na przekroju doskonale widać, że chleb nie był ogrzewany równomiernie - im wyżej, tym dziurki w chlebku są większe: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 9 Czerwca 2008 perfekt -gratulacje Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/16/#findComment-35311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.