Gość Wiesław Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Trochę nie rozumiem powyzszego zdania. Chciałeś zrobić chlebek na zakwasie ? początkowo chcieliśmy upiec chlebek na zakwasie, ale poniewaz nie udal sie, wykorzystalismy zakupione na wszelki wypadek gotowe mieszanki do ktorych oczywiscie dodalismy drozdzy, nie wiem jaki byl sklad mieszanek, nie przywiazuje do tego wagi (mieszanka to mieszanka) chlebki bede piekl na zakwasie i normalnej mace, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-35312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Jak miałeś 300 stopni trzeba było na szybko pizze machnąć a potem włożyć chlebek he, he co praktyka, to praktyka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-35313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Na grilu nie da się zrobić chleba, to fakt.Najprostszym sposobem, jest zrobienie pieco – paleniska, w kształcie skorupy żółwia.Takie palenisko muruje się koniecznie z cienkiej cegły szamotowej 3 cm (odizolowanej od konstrukcji pieca – na 1 wypiek), można ewentualnie z normalnej cegły szamotowej lub otoczaków, ale potrzeba o wiele większej ilości drewna i czasu do wygrzania, ale za to można upiec 2 chleby (jeden po drugim, lub nawet 3 i więcej zależy od wielkości).Chleb najlepiej układać na liściach chrzanu, wtedy nie przypala się od dołu a wilgoć z nich zapewnia odpowiedni "mikroklimat).Piec opala się powoli drewnem - niekopcącym.Otwór przez który wkłada się chleb, służy również do wkładania drewna i jednocześnie jako komin.Po wygrzaniu wnętrza usuwa się popiół i układa chleb, otwór zasłania się drewnem (płytą) i uszczelnia.Zrobienie takiego pieca jest bardzo proste, najważniejsze aby ścianki były w miarę równo oddalone od przyszłego wkładu (chleba / chlebów) wtedy chleb piecze się równo ze wszystkich stron. Nie należy robić komory zbyt małej. Wyczucie takiego pieca to kwestia paru prób. Takie palenisko można wygrzać też prądem, lub gazem - koszta! więc proponuje tylko do cienkiego szamotu. PSZakwas to między innymi własne drożdże więc zależy tylko od kondycji zakwasu rośnięcie chleba. Spokojnie mozna dodać zwykłych drożdży piekarskich (w mniejszej ilości) do zakwasu i ma się super wyrośnięte chlebki.Od biedy można kupić zakwas sklepowy (taki na żurek) + drożdże piekarskie i ma się już chleb na zakwasie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-35317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Wiesław ! ten zakwas i przepis wychodzi zawsze na 100% http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1296 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-35336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Straszny dzieki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-35350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 16 Czerwca 2008 TOSHIBA masz może jakiś schemacik takiego pieca ?Noszę się z zamiarem budowy już dość długo ale pojęcia nie mam o tym zielonego a Zduna żadnego w okolicy też nie ma Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-35747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam Przegladając stronę "Chleb - moja domowa piekarnia" znalazłem ciekawy przepis na chleb pszenny na zakwasie http://www.chleb.info.pl/index.php?id=49 - jest to bardzo przejrzysty i prosty przepis na bardzo smaczny chlebek w sam raz dla poczatkujących. Chlebek wykonałem scisle według przepisu, do pieczenia uzyłem tortownicy o srednicy 24 cm, wyszedł troche płaski za to bardzo lekki i wysmienity w smaku, następnym razem uzyję tortownicy o mniejszej średnicy, a wtedy ciasto będzie wyrastało ku górze, tortownica 24 cm okazała sie zbyt duża do ilosci ciasta, a oto przepis: Składniki na zaczyn 130g: 20 g zakwasu (użyłam żytniego) 70g maki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka ok. 40g wody składniki na ciasto chlebowe 900g: 130g zaczynu jw. 440g maki pszennej 300g wody 10g soli 15g cukru 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie. W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie. Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika. Chleb jest niezwykle aromatyczny, z niezbyt grubą skorką, a jego wnętrze ma dużo równych, regularnych dziurek. Wyrób finalny wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-38053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejemw jakim celu? :shock: :shock: :shock: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-38054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam Teraz opiszę jak upiekłem chlebek w automacie bifinett KH 1170 na zakwasie. Po wielu próbach i lekturze postów w końcu udało mi się wyhodować własny zakwas, okazuje się, że nie jest to trudne, ale co by tu nie mówić wymaga to trochę cierpliwości. A oto przepis: - zakwas z maki zytniej 500 ml, - woda 200 ml - maka pszenna typ 650 800 g, - łyzeczka soli, - łyzeczka cukru, - 2 łyzki oleju, - garść ziaren słonecznika 1. do pojemnika wlewam 500 ml (500 g) zakwasu, wsypuję 800 g maki, 2. włączam automat na program 2 szybki (nagrzewanie 5 min, zagniatanie 19 min), 3. w czasie nagrzewania dodaje po jednej łyżeczce (5 g) soli i cukru oraz wlewam dwie łyzki oleju, wsypuję garść nasion słonecznika, 4. po 5 minutach włączają się mieszadła, teraz wlewam cienką strużką 200 ml (200 g) wody, po upływie 19 min (czas na wyświetlaczu 1:34) wyjmuję wtyczkę z gniazda, mokrą ręką wygładzam powierzchnię ciasta i pozostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę, (ciasto na zakwasie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie), 5. po upływie godziny włączam automat do prądu, nastawiam program 1 normalny (stopień wypieczenia II, wielkość chleba II), 6. po zakończeniu drugiego zagniatania (czas na wyswietlaczu 2:52) wyjmuję mieszadła, ponownie wygładzam powierzchnie ciasta i pozwalam automatowi dokończyć dzieła, Chlebek wychodzi bardzo dobrze wyrośniety i w sam raz wypieczony, bardzo dobrze wychodzi z formy, teraz tylko na kratke do wystudzenia i na stół - smacznego. Wyrób finalny wyglada tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-38058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 w jakim celu? pewnie dla efektu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-38060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Chleb na zakwasie z automatu jest bardzo dobry. :tongue: Sama czasami robię. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-38061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 3 Września 2008 Mam prośbę!Nie wiem gdzie znaleźć przelicznik drożdży suchych na świeże.Czy ktoś może mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 3 Września 2008 na opakowaniu drożdży Dr.Oetker jest napisane że 7g suchych to 25 gram świeżych praktyka może być różna Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 3 Września 2008 Witam Pod wpływem waszych opisów zacząłem nie tylko mięskiem się zajmować, ale i innymiwyrobami. Efektem tego jest to, że już od ponad miesiąca nie kupujemy żadnego pieczywa.Prosty przepis na codzienny chlebek czteroosobowej rodziny, wystarcza na kolację plus śniadanie:200 g maki żytniej500 g mąki pszennej 65021 g świeżych drożdży4 g suchego zakwasu21 g soli20 g cukru420 ml wodyewentualnie dodatki w rodzaju pestek dyni, słonecznikaWszystko dokładnie wymieszac, ewentualnie dodać troszkę wody jeśli ciasto jest za gęste, powinno miećkonsystencję wyrobionej plasteliny. Ja mieszam w mikserku z misą obrotową około 20 minut.Po wymieszaniu dać ciastu odpocząć ok 20 min, a następnie przełożyć na wysmarowaną oliwą lub olejem blachęposypaną otrębami pszennymi. Pozostawić pod przykryciem około godziny - ciasto podwoi swoją objętość.Przed upływem tej godziny nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. U mnie trwa to około 15 minut.Przed wstawieniem ciasta do piekarnika smarujemy wierzch letnią wodą.Pieczemy godzinę do czasu aż wierzch ciasta bedzie lekko brązowy.Nie zdarzyło mi się aby chlebek się nie udał Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 3 Września 2008 @roj61 moje gratulację. :grin: Zamiast suchego zakwasu możesz część wody (ok 30%) zastąpić żurkiem w płynie. Da Ci podobny smak, moim zdaniem lepszy. Drożdży możesz dać mniej, ok. 15g wystarczy na taki chlebek. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 3 Września 2008 roj61 ,wnuczku mogę probować czy muszę opłacić licencję :wink: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 3 Września 2008 roj61 ,wnuczku mogę probować czy muszę opłacić licencję :wink: :grin: Wydaje mi się, że wszystkie przepisy na tym forum są typu "open source" :wink: :grin: Czyli ... działaj Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 3 Września 2008 roj61 ,wnuczku mogę probować czy muszę opłacić licencję :wink: :grin:Czekamy tylko na informację. Jak Ci wyszło i czy smakowało! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 3 Września 2008 Zamiast suchego zakwasu możesz część wody (ok 30%) zastąpić żurkiem w płynie I wyjdzie żurek na sucho, i do tego pęto kiełbaski :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 3 Września 2008 Zamiast suchego zakwasu możesz część wody (ok 30%) zastąpić żurkiem w płynie I wyjdzie żurek na sucho, i do tego pęto kiełbaski :tongue: Pozdrawiam :wink:Marzyciel. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 3 Września 2008 Zamiast suchego zakwasu możesz część wody (ok 30%) zastąpić żurkiem w płynie. Da Ci podobny smak, moim zdaniem lepszy. W najbliższym czasie spróbuję dodać żurku. Podałem przepis na dość duży chlebek. W zależności od potrzeb można zmiejszyć ilość składników. Moje próby doprowadziły mnie do takich proporcji składników: mąka żytnia około 1/3 mąka pszenna 2/3 drożdże 3 g na każde 100 g mąki sól 3 g na każde 100 g mąki cukier 3 g na 100 g mąki zakwas suchy ok 0,6 g na 100 g mąki woda 60 ml na 100 g mąki Drożdży możesz dać mniej, ok. 15g wystarczy na taki chlebek. czyli drożdze można dawać ok 2 g na 100 g mąki Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 5 Września 2008 A wie ktoś z Was jak upiec sucharki? Może ma ktoś przepis, albo wie gdzie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 5 Września 2008 Znalazłem cos takiego :Sucharki Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 5 Września 2008 A wie ktoś z Was jak upiec sucharki?qrde, Andy to jakiś test :lol: :wink: :blush: :devil: powiem krótko - sucharki robiliśmy z ciasta którego używaliśmy do innej produkcji (pączki, strucle), do ciasta dosypywana była mąka aby nieco "zagęścić" konsystencję, po czym dzieli się ciasto na kęsy i formuje do postaci cienkiego wałka na długość blachy (przekrój ok 4cm :wink: ), biny - batony (ot taka śmieszna nazwa :lol: ) posmarowane rozmąconym jajem poddaje się rozrostowi a następnie wypieka, wypieczone i ostudzone (najlepiej dnia następnego) kraja się na plastry ok1 - 1,5cm i rozkłada na blachach po czym obsusza z przypiekaniem w piecu (temp ok 180stopni)do pożądanego koloru Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 6 Września 2008 abratek, to nie żaden test! :blush: Ja za mało wiem, żeby kogoś testować :blush: . Po prostu myślałem, że ciasto na nie jest jakieś inne-specjalne na suchary. Ania kupiła młodemu do mleka na śniadanie i mnie też naszła na nie ochota. A co swoje to swoje. Dzięki za odpowiedzi. :grin: P.s. Nie jest dziwne, że Mistrz cukierniczy takie rzeczy wie, a laik musi pytać :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/17/#findComment-39895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.