dapkrak Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2011 Witam!Korzystam z forum już jakiś czas.Wielkie dzięki za wszystkie rady - rewelacja!!Do tej pory używałem przenośnej gillo-wędzarki z paleniskiem pod wędzarką.Znaczy się dalej jej używam ale zbudowałem proste palenisko obok i dym doprowadzam rurą.Zaleta jest taka że poprzednio "wędziłem" w temp. 100-120C a teraz mam 35-70C tak że różnica ogromna i dopiero teraz mogę powiedzieć że WĘDZĘ. Mam kilka pytań - może bardzo prostych/naiwnym ale mnie męczą więc proszę o pomoc. 1. DREWNO. Mam możliwość kupować jedynie drewno w siatkach lub m3 bez zamawiania rodzaju. Wczoraj kupiłem nie sezonowane i będę sobie suszył.a) czy mogę jakoś odróżnić drewno z drzewa iglastego od liściastego (tak świerze jak i sezonowane). b) czy drewno iglaste pachnie/dymi się inaczej od liściastego.c) czy coś się stanie jak podczas suszenia na kilka liściastych trafi się iglasty kawałek? 2. PARZENIE. Podczas parzenia (wrzucam do circa 90-95C a potem parzę w 65-72C)a) szynka mi pęka na bokach - dlaczego?b) szyneczka jest "zielonkawa" w środku a różowa dookoła. Jakaś przyczyna? Z góry dziękuję.Igor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2011 Parzenie szynek: 1.Wrzucamy do gotującej (100C) wody i gotujemy przez 10-15min a następnie obniżamu temp. do 82C i parzymy do uzyskania w środku 68C b) szyneczka jest "zielonkawa" w środku a różowa dookoła. Jakaś przyczyna? Nie nastrzykąłeś tej szynki i jest niedopeklowana w środku.Przy krótkim peklowaniu konieczny jest nastrzyk 7% wagi szynki. Dlaczego pęka to nie mam zielonego pojęcia.Może opisz trochę dokładniej cały proces. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2011 a) czy mogę jakoś odróżnić drewno z drzewa iglastego od liściastego (tak świerze jak i sezonowane). główna różnica to kora po której rozpoznaję, zresztą w Polsce na opał głównie sosna i trudno ją pomylić z liściastym b) czy drewno iglaste pachnie/dymi się inaczej od liściastego. tak - związki żywiczno - smolne c) czy coś się stanie jak podczas suszenia na kilka liściastych trafi się iglasty kawałek? - może zadziałać jak łyżka dziegciu w miodzie 2. PARZENIE. Podczas parzenia (wrzucam do circa 90-95C a potem parzę w 65-72C) a) szynka mi pęka na bokach - dlaczego? u mnie też czasami pęka. Była gdzieś o tym mowa ale chyba złotego środka na to nie ma b) szyneczka jest "zielonkawa" w środku a różowa dookoła. Jakaś przyczyna? niedopeklowana, wszystko zależy od czasu jaki peklujesz.Jak krótko (do 10 dni) stosuj nastyrzyk i jak duże kawałki pow. kg stosuj nastrzyk. Zresztą na poczatku kariery zadymiacza, żeby uniknąć "oka proroka" - stosuj nastrzyk Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Maja 2011 a) szynka mi pęka na bokach - dlaczego? A jaką temp. ma szynka przed parzeniem ? Może jest po wcześniejszym zamrożeniu i nie całkowicie rozmrożona... Podobnie zachowuje się skorupka jajka włożonego we wrzątek. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dapkrak Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Maja 2011 Parzenie szynek: 1.Wrzucamy do gotującej (100C) wody i gotujemy przez 10-15min a następnie obniżamu temp. do 82C i parzymy do uzyskania w środku 68C b) szyneczka jest "zielonkawa" w środku a różowa dookoła. Jakaś przyczyna? Nie nastrzykąłeś tej szynki i jest niedopeklowana w środku.Przy krótkim peklowaniu konieczny jest nastrzyk 7% wagi szynki. Nie napisałem... Szyneczka była ok 2.1kg surowa a peklowałem faktycznie krótko bo tylko 2 dni. 2 nastrzyki co 1 dzień po ok 120ml. (przy okazji powiem że używam samej soli jeżeli to ma jakieś znaczenie) Jeśli chodzi o parzenie to faktycznie błąd następnym razem zrobię jak napisałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2011 2 nastrzyki co 1 dzień po ok 120ml. (przy okazji powiem że używam samej soli jeżeli to ma jakieś znaczenie) [/quote I tu jest cała odpowiedź na problem . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dapkrak Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2011 a) czy mogę jakoś odróżnić drewno z drzewa iglastego od liściastego (tak świerze jak i sezonowane). główna różnica to kora po której rozpoznaję, zresztą w Polsce na opał głównie sosna i trudno ją pomylić z liściastymNiestety drewno w kawałkach okorowane... czy jest jakoś bardziej lepkie? b) czy drewno iglaste pachnie/dymi się inaczej od liściastego. tak - związki żywiczno - smolneczyli rozumiem że bardziej kopci?? jest inny zapach? c) czy coś się stanie jak podczas suszenia na kilka liściastych trafi się iglasty kawałek? - może zadziałać jak łyżka dziegciu w miodzieAle czy będzie "to" trujące jak gdzieś już przeczytałem? 2. PARZENIE. Podczas parzenia (wrzucam do circa 90-95C a potem parzę w 65-72C) a) szynka mi pęka na bokach - dlaczego? u mnie też czasami pęka. Była gdzieś o tym mowa ale chyba złotego środka na to nie maPocieszyłeś mnie :grin: b) szyneczka jest "zielonkawa" w środku a różowa dookoła. Jakaś przyczyna? niedopeklowana, wszystko zależy od czasu jaki peklujesz.Jak krótko (do 10 dni) stosuj nastyrzyk i jak duże kawałki pow. kg stosuj nastrzyk. Zresztą na poczatku kariery zadymiacza, żeby uniknąć "oka proroka" - stosuj nastrzyk Szyneczkę nastrzykiwałem 2x a peklowałem faktycznie krótko bo tylko 2 dni. Faktycznie następnym razem będę peklował dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Maja 2011 Szyneczkę nastrzykiwałem 2x a peklowałem faktycznie krótko bo tylko 2 dni. Faktycznie następnym razem będę peklował dłużej...Piszesz że peklujesz co jest nie prawdą .Ty szyneczki solisz metodą mokrą w solance na samej soli . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dapkrak Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2011 2 nastrzyki co 1 dzień po ok 120ml. (przy okazji powiem że używam samej soli jeżeli to ma jakieś znaczenie) [/quote I tu jest cała odpowiedź na problem . Niestety nie mam dostępu do peklosoli (UK). Może być dodatek saletry?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Maja 2011 Może być dodatek saletry?? Jeśli chcesz peklować to musisz użyć saletry.Będzie wtedy różowa w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Maja 2011 Niestety nie mam dostępu do peklosoli (UK).a np. tu http://www.sausagemaking.org/acatalog/All_Purpose_Curing_Salt.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Maja 2011 witam peklosol mozna kupic na ebayu 25 kilo za 35 funi ja to kupilem http://cgi.ebay.co.uk/Curing-Salt-25KG-/220778661739?pt=UK_Home_Garden_Food_SM&hash=item33676f076b Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dapkrak Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Maja 2011 Szyneczkę nastrzykiwałem 2x a peklowałem faktycznie krótko bo tylko 2 dni. Faktycznie następnym razem będę peklował dłużej...Piszesz że peklujesz co jest nie prawdą .Ty szyneczki solisz metodą mokrą w solance na samej soli . PozdrawiamDzięki DZIADEK! Coś co dla jednych jest oczywiste dla drugich już nie tak bardzo. Myślałem że generalnie sól to ten składnik. Dzięki raz jeszcze. Następną razą zrobię wg rady. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5590-kilka-pyta%C5%84-o-drewno-i-mi%C4%99so/#findComment-159965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.