szklAnka Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Witamy i Pozdrowiamy Mamy pytanko i wielki problem, czy jest jakis sposob zastapic saletre? Bylismy z zona w pieciu roznych polskich sklepach i nigdzie nie maja saletry ani peklo soli.Czy jest jakis inny skladnik ktorym mozemy zastapic saletre?Dziekujemy slicznie za wszelkie dorady, info itd. Ania i Artur no i oczywiscie maly zadymiacz Kamilek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Wejdźcie w kontakt z Ligawą. Mieszka w Kanadzie.Uzywa sie tam takiej peklosoli http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Witam. szklAnka www.carum.pl Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2007 czy jest jakis sposob zastapic saletreSaletra to pod względem chemicznym azotan potasu lub sodu NaNO3 lub KNO3 Peklosól to sól kuchenna + azotyn sodu NaNO2 , a może związki te można kupić w jakimś sklepie chemicznym jako odczynnik chemiczny, czyli stosowanyw labolatorium. W latach osiemdziesiątych Azotyn sodu mozna było nabyć w sklepie z odczynnikami chemicznymi, teraz niestety juz nie. Na 1 kg peklosoli daje się 4-6 gram azotynu sodu i 994 gramy soli kuchennej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Nasi Koledzy mieszkaja w USA i chodzi im o jakiś srodek, który zastapi opisywane przez nas dodatki saletrę lub peklosól. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Stycznia 2007 niech podadzą adres na prw to im mogę parę kilo wysłać chyba, że chcą wiecej :grin: :grin: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jarku, to nie takie proste. Wszystkie proszki i podobne substancje, przesyłane w paczkach do USA maja małe szanse dotarcia do adresata, w przeciwnym razie poleciłbym im jakis polski sklepik lub sam wysłał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Witam Maxell Troszeczkę żartem. Może przez Meksyk tam ponoć Polacy opanowali przejścia graniczne z USA Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-7787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucci Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lutego 2011 witam wszystkich. niedawno odkrylam wasz magiczy swiat. :grin: :thumbsup: :clap: zrobilam jurz pare rzeczy w piekarniku typu karkowka na soli Beiot, pieczony schab yogi ,i pasztet w szynkowarze - to znaczy w moim wypadku w puszce .teraz zakupilam sobie hmmm no vlasnie nie wienm ( NIE AZOTYN SODU,AZOTAN SODU) tylko azotan potasu KNO3 (E252) .czy ktos mi mogl wytlumaczyc czy to saletra czy cos innego i jak to dozowac. przepraszm bardzo za moj jezyk polski :blush: .dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lutego 2011 Więcej info http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=6&sqi=2&ved=0CD0QFjAF&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FAzotan_potasu&rct=j&q=azotan%20potasu%20KNO3%20(E252)&ei=WJNaTYmoKOiQ4gbnsv2zDA&usg=AFQjCNEJI5HUTJ1xQX62aeYPMNMhp6WmYw&sig2=753P-9TgzNggl9TCvpCJ-w&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucci Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2011 przedewszystkim dziekuje za odpowiedz.stronki z google to jajurz przeczytalam i po polsku i po wlosku. nie jetem pewna czy to co posiadm E252 moge urzyc do peklowania dawkojac jak saletre z tabeli Dziadka? czy ruwnierz inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2011 dawkojac jak saletre z tabeli Dziadka?Nie, w tabeli podana jest peklosól. NaCl + Azotyn sodu ( NaNO2 ) Stężenie NaNO2 to 0,5 - 0,6 % O peklowaniu mokrym ( bo skoro wspominasz tabelę, to pewnie o nim myślisz ) poczytaj tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=15 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lutego 2011 Poczytajhttp://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucci Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Lutego 2011 Tak, wlaśnie o tę tabele, którą DZIADEK pokazał mi chodziło (mam już wydrukowaną - wisi w kuchni :mrgreen:) ale czy E252 (KNO3) TO SALETRA? Jeżeli tak to peklowanie na sucho mam ok . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lutego 2011 Tak, saletrę potasową stosujesz tak samo jak saletrę sodową. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucci Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lutego 2011 straaaaaaaaaaasznie dziekuje za odpowiedz , :grin: teraz mam pewnosc .tutaj jest tak wiele bodobnych terminow ,googlowalam chyba ze trzy dni i wkoncu mialam wiekszy balagan w glowie nirz na poczatku :???: . A teraz jak bym sobie zrobila mieszanke soli z tym moim E252 to moglabym jakos zastapic pecsul ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lutego 2011 A teraz jak bym sobie zrobila mieszanke soli z tym moim E252 to moglabym jakos zastapic pecsul ???Tak. Tylko peklowanie przedłuży się o kilka dni, gdyż KNO3 potrzebuje czasu na rozkład. Zrób mieszankę peklującą wg linku, który podał Dziadek. Witaj na forum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucci Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lutego 2011 diekuje dziekuje jestescie wspaniali :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/560-jak-zastapic-saletre/#findComment-146935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.