Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Widziałem w sklepie pałeczki z boczku, takie gotowe, w przyprawach, na grilla.

Wyglądały dosć ciekawie i jak się dobrze zastanowić pewnie też nieźle powinny smakować. :wink:

Zrobione były z stosunkowo cienkich pasków boczku , który miał szerokość 1-2cm i był nakręcony na patyczek z szaszłyka. Końce boczku żeby się nie rozwijał były zatknięte na końcach patyczka.

 

Sam tego nie kupiłem i nie kosztowałem. Pomyślałem , że zrobię sobie coś takiego samemu.

Tutaj pytanie czy ktoś z Was spotkał się z takim wynalazkiem?

Jak sądzicie dać boczek wędzony , czy surowy i jakie przyprawy?

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/
Udostępnij na innych stronach

Witaj! No ciekawe... Ja bym użyła wędzony lub surowy nie parzony i na pewno ''bejcowany''. Robiłam , ale w plastrach , nie na patyczkach :rolleyes: Bejca- marynata , u mnie zawsze z dodatkiem piwa ... :thumbsup: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159969
Udostępnij na innych stronach

A ja w zeszłym roku ..... ratując się przed grillową szarańczą nabyłem parę tacek w "stworzeniu w kropki" ..... boczek był surowy ...... to bardzo smaczne patyczki na przekąskę bo najeść się tym to trzeba by troszkę nabyć drogą kupna .... ;)

Generalnie bardzo smaczne można polecić .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159970
Udostępnij na innych stronach

Boczek powinien być surowy !!! Jeżeli mówimy o tej samej firmie , to sprawdź "łopatkę Drwala"

To jest dopiero jazda !!!! w jednym opakowaniu vacum są tylko dwa kotlety . :thumbsup: :grin:

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159977
Udostępnij na innych stronach

nabyłem parę tacek w "stworzeniu w kropki" ..... boczek był surowy ...... to bardzo smaczne patyczki na przekąskę

potwierdzam również próbowałem owej przekąski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159980
Udostępnij na innych stronach

Na grilla boczek surowy + ewentualnie przyprawy, ale bez przypraw też :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160029
Udostępnij na innych stronach

Ludziska .To Wy nigdy na grilla nie robili mięch ?

Wieczorem kroimy surowiznę , robimy bejcę z dobrego oleju i przypraw . Mieszamy co jakiś czas i trzymamy w lodówce . Zabieramy na grilla i pieczemy jak kto lubi - na "kręcono " na drucie do szaszłyków , na rożnie , w foli zawinięte , szaszłyki z warzywami i co nam "do łba wpadnie " (najlepsze pomysły po którymś tam :wink: ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160036
Udostępnij na innych stronach

Te pałeczki to tzw. "Pochodnie na grilla" albo "Pochodeńki grillowe"

 

Bardzo smaczne i proste Coś tam na grill..Proste ale prezentuje się ciekawie i przyciągająco dla gości..Niektórzy nacierają mieso suchymi przyprawami , inni robią marynate z olejem+przyprawy w której marynują płaty miesa , a jeszcze inni nadziewają boczek bez niczego na patyki i dopiero podczas grillowania albo też pod koniec , posypują przyprawami albo smarują marynatą.

 

Oto sposób :

 

Połać surowego boczku pociac w na płaty o gr. 1-1,5 cm :

 

 

Odkroić skóre..Natrzeć płaty przyprawami albo wsadzić do marynaty i nadziewać na kijki drewniane uprzednio namoczone w wodzie , ale nie za cienkie kijki bo pochodnie te je sie prosto z tego patyka wiec musi być stabilny..Przy nadziewaniu-nawijaniu , zaczynamy pierwszy zwój u góry chudszą (więcej miejsistą) stroną boczku.!

 

Zestaw przypraw na 8 płatów boczku :

 

- Dwie lyżki soli

- Łyżka słodkiej papryki w proszku

- Szczypta pieprzu Cayenne

- Łyżka zmielonego pieprzu

- Szczypta przyprawy Curry

- Łyżeczka Origano

- Szczypta Tymianku

- 1/2 Łyżeczki czosnku granulowanego

- Oliwa z oliwek

 

Reszta juz chyba wiadoma :cool:

 

 

 

pozdro :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160039
Udostępnij na innych stronach

Ja takie skrętasy robię zawsze na początku grilla jako przekąskę.używam surowego boczku zaprawionego solę i kolorowym pieprzem zamarynowane przez noc w pół szklanki oleju i łyżce ziarenek smaku.Po prostu znikają...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160876
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
co zrobić, żeby ten boczek się nie rozkręcał? Bo n ie możemy sobie poradzić.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166742
Udostępnij na innych stronach

Ja używalem patyczków czworokątnych a nie okrąglych bo sie też obracalo ale później pomoglem sobie wykałaczkami przy tych okrąłych i bylo Ok. :wink:

 

Te pałeczki leżaly tez troche w lodówce podczaj marynowania i miesko trzymało sie kijka..

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166763
Udostępnij na innych stronach

kurcze nie wychodzi mi to za nic, ale jakoś nawinę, a jak nie to się położy plastry boczku na grillu

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166839
Udostępnij na innych stronach

Madlinka..

 

Może płaty pokroiłaś za grubo ?

Spróbuj cieńsze tylko uważaj bo mogą sie szybko suche wióry ugrillowac.. :wink:

 

Albo tez owiń na grubsze patyki .. Musi sie udać :tongue: :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166840
Udostępnij na innych stronach

Madlinka..

 

Może płaty pokroiłaś za grubo ?

Sprubój cięciejsze tylko uważaj bo mogą sie szybko suche wióry ugrillowac.. :wink:

 

Albo tez owiń na grubsze patyki .. Musi sie udać :tongue: :smile:

i raczej tak... :clap: Ja jeszcze nie robiłam :blush: ,ale powinno się udać! Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166844
Udostępnij na innych stronach

Na pewno pokroiłam za grubo, ale sugerowałam się przepisem Gregtoma:

Połać surowego boczku pociac w na płaty o gr. 1-1,5 cm :

wydawało mi się to trochę grubo, ale skoro tak było napisane..., patyki też miałam niestety cienkie, te do szaszłyków zwykłe. Mimo wszystko wyszło smaczne, ale na następny raz się lepiej przygotuję.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166920
Udostępnij na innych stronach

wydawało mi się to trochę grubo..

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166935
Udostępnij na innych stronach

Madlinka .. Ja napisalem cytat : "ale nie za cienkie kijki bo pochodnie te je sie prosto z tego patyka wiec musi być stabilny".. Wiec chyba wziełas za ciękie patyczki.. Ja uzywam takiej grubosci jak ołówek i o dł. ok 40 cm. :wink:

 

A grubość płatów to 1-1,5 cm. Reszta to tylko wprawa :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166959
Udostępnij na innych stronach

Darino, dzięki za filmik, tylko jak na złość zawijanie odbywało się po za kamerą :/

Ja uzywam takiej grubosci jak ołówek i o dł. ok 40 cm.

 

ale chyba nie w Polsce je kupujesz? bo nigdzie takich nie widziałam.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166992
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje tutaj : http://cgi.ebay.de/Spiesse-40-cm-200-St-Buche-Holzspiesse-Feuerspiesse-/260818417432?pt=Koch_Grill_Imbisstechnik&hash=item3cb9fd3718

 

Jak Ci bedzie mocno zależało na tych patykach to chętnie pomogę.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166998
Udostępnij na innych stronach

Jak Ci bedzie mocno zależało na tych patykach to chętnie pomogę..

chętnie, bo słowa nie rozumiem co tam piszą :D Nie wiem ile by to z przesyłką do Polski kosztowało?

DARIOPS, a Twoje patyczki chyba też są kwadratowe, dobrze widzę? gdzie kupiłeś, bo ty już bliżej mnie mieszkasz :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-167061
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.