DARIOPS Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2011 Witam!Widziałem w sklepie pałeczki z boczku, takie gotowe, w przyprawach, na grilla.Wyglądały dosć ciekawie i jak się dobrze zastanowić pewnie też nieźle powinny smakować. :wink: Zrobione były z stosunkowo cienkich pasków boczku , który miał szerokość 1-2cm i był nakręcony na patyczek z szaszłyka. Końce boczku żeby się nie rozwijał były zatknięte na końcach patyczka. Sam tego nie kupiłem i nie kosztowałem. Pomyślałem , że zrobię sobie coś takiego samemu.Tutaj pytanie czy ktoś z Was spotkał się z takim wynalazkiem?Jak sądzicie dać boczek wędzony , czy surowy i jakie przyprawy? Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2011 Witaj! No ciekawe... Ja bym użyła wędzony lub surowy nie parzony i na pewno ''bejcowany''. Robiłam , ale w plastrach , nie na patyczkach :rolleyes: Bejca- marynata , u mnie zawsze z dodatkiem piwa ... :thumbsup: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Maja 2011 A ja w zeszłym roku ..... ratując się przed grillową szarańczą nabyłem parę tacek w "stworzeniu w kropki" ..... boczek był surowy ...... to bardzo smaczne patyczki na przekąskę bo najeść się tym to trzeba by troszkę nabyć drogą kupna .... Generalnie bardzo smaczne można polecić .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Maja 2011 Czyli boczek nie parzony i może być nie wędzony. Tak by wynikało z tego co piszecie.Jaką marynatę do tego proponujecie?Macie jakiś sprawdzony przepis? Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Maja 2011 :grin: Boczek surowy posyp przyprawą do grilla i będzie na pewno OK. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Maja 2011 Boczek powinien być surowy !!! Jeżeli mówimy o tej samej firmie , to sprawdź "łopatkę Drwala"To jest dopiero jazda !!!! w jednym opakowaniu vacum są tylko dwa kotlety . :thumbsup: :grin: Pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Maja 2011 nabyłem parę tacek w "stworzeniu w kropki" ..... boczek był surowy ...... to bardzo smaczne patyczki na przekąskępotwierdzam również próbowałem owej przekąski Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-159980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Maja 2011 Na grilla boczek surowy + ewentualnie przyprawy, ale bez przypraw też :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Maja 2011 Ludziska .To Wy nigdy na grilla nie robili mięch ? Wieczorem kroimy surowiznę , robimy bejcę z dobrego oleju i przypraw . Mieszamy co jakiś czas i trzymamy w lodówce . Zabieramy na grilla i pieczemy jak kto lubi - na "kręcono " na drucie do szaszłyków , na rożnie , w foli zawinięte , szaszłyki z warzywami i co nam "do łba wpadnie " (najlepsze pomysły po którymś tam :wink: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2011 Te pałeczki to tzw. "Pochodnie na grilla" albo "Pochodeńki grillowe" Bardzo smaczne i proste Coś tam na grill..Proste ale prezentuje się ciekawie i przyciągająco dla gości..Niektórzy nacierają mieso suchymi przyprawami , inni robią marynate z olejem+przyprawy w której marynują płaty miesa , a jeszcze inni nadziewają boczek bez niczego na patyki i dopiero podczas grillowania albo też pod koniec , posypują przyprawami albo smarują marynatą. Oto sposób : Połać surowego boczku pociac w na płaty o gr. 1-1,5 cm : Odkroić skóre..Natrzeć płaty przyprawami albo wsadzić do marynaty i nadziewać na kijki drewniane uprzednio namoczone w wodzie , ale nie za cienkie kijki bo pochodnie te je sie prosto z tego patyka wiec musi być stabilny..Przy nadziewaniu-nawijaniu , zaczynamy pierwszy zwój u góry chudszą (więcej miejsistą) stroną boczku.! Zestaw przypraw na 8 płatów boczku : - Dwie lyżki soli - Łyżka słodkiej papryki w proszku - Szczypta pieprzu Cayenne - Łyżka zmielonego pieprzu - Szczypta przyprawy Curry - Łyżeczka Origano - Szczypta Tymianku - 1/2 Łyżeczki czosnku granulowanego - Oliwa z oliwek Reszta juz chyba wiadoma pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Maja 2011 Gregtom dzięki. :clap: Nieomieszkam spróbować podanego przez Ciebie przepisu, bo wyglądają jak te, które widziałem. :grin: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszma Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Maja 2011 Ja takie skrętasy robię zawsze na początku grilla jako przekąskę.używam surowego boczku zaprawionego solę i kolorowym pieprzem zamarynowane przez noc w pół szklanki oleju i łyżce ziarenek smaku.Po prostu znikają... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-160876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lipca 2011 co zrobić, żeby ten boczek się nie rozkręcał? Bo n ie możemy sobie poradzić. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Lipca 2011 Ja używalem patyczków czworokątnych a nie okrąglych bo sie też obracalo ale później pomoglem sobie wykałaczkami przy tych okrąłych i bylo Ok. :wink: Te pałeczki leżaly tez troche w lodówce podczaj marynowania i miesko trzymało sie kijka.. pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lipca 2011 kurcze nie wychodzi mi to za nic, ale jakoś nawinę, a jak nie to się położy plastry boczku na grillu Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Lipca 2011 Madlinka.. Może płaty pokroiłaś za grubo ? Spróbuj cieńsze tylko uważaj bo mogą sie szybko suche wióry ugrillowac.. :wink: Albo tez owiń na grubsze patyki .. Musi sie udać :tongue: :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Lipca 2011 Madlinka.. Może płaty pokroiłaś za grubo ? Sprubój cięciejsze tylko uważaj bo mogą sie szybko suche wióry ugrillowac.. :wink: Albo tez owiń na grubsze patyki .. Musi sie udać :tongue: :smile: i raczej tak... :clap: Ja jeszcze nie robiłam :blush: ,ale powinno się udać! Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lipca 2011 Na pewno pokroiłam za grubo, ale sugerowałam się przepisem Gregtoma: Połać surowego boczku pociac w na płaty o gr. 1-1,5 cm :wydawało mi się to trochę grubo, ale skoro tak było napisane..., patyki też miałam niestety cienkie, te do szaszłyków zwykłe. Mimo wszystko wyszło smaczne, ale na następny raz się lepiej przygotuję. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lipca 2011 wydawało mi się to trochę grubo.. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lipca 2011 Madlinka .. Ja napisalem cytat : "ale nie za cienkie kijki bo pochodnie te je sie prosto z tego patyka wiec musi być stabilny".. Wiec chyba wziełas za ciękie patyczki.. Ja uzywam takiej grubosci jak ołówek i o dł. ok 40 cm. :wink: A grubość płatów to 1-1,5 cm. Reszta to tylko wprawa :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lipca 2011 Darino, dzięki za filmik, tylko jak na złość zawijanie odbywało się po za kamerą :/ Ja uzywam takiej grubosci jak ołówek i o dł. ok 40 cm. ale chyba nie w Polsce je kupujesz? bo nigdzie takich nie widziałam. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Lipca 2011 Ja kupuje tutaj : http://cgi.ebay.de/Spiesse-40-cm-200-St-Buche-Holzspiesse-Feuerspiesse-/260818417432?pt=Koch_Grill_Imbisstechnik&hash=item3cb9fd3718 Jak Ci bedzie mocno zależało na tych patykach to chętnie pomogę.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-166998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lipca 2011 Zrobiłem te pałeczki i naprawdę są pyszne. Zdjęcia po grilowaniu nie udało się zrobić. Nie zdążyłem. :thumbsup: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-167003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Lipca 2011 Darek.. Czyli nie robiłes ich w marynacie ? Chodź na surowo wygladają już pycha :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-167007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lipca 2011 Jak Ci bedzie mocno zależało na tych patykach to chętnie pomogę..chętnie, bo słowa nie rozumiem co tam piszą Nie wiem ile by to z przesyłką do Polski kosztowało? DARIOPS, a Twoje patyczki chyba też są kwadratowe, dobrze widzę? gdzie kupiłeś, bo ty już bliżej mnie mieszkasz Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5613-pa%C5%82eczki-boczkowe/#findComment-167061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.