Aganiok Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Ok, zaczęło dymić. Teraz wg przepisu wędzę przez 2,5 godziny w temp. 35-45 stopni. No i z taką temp. nie mam problemu. Jednak później mam dojść do 55-60 (jeśli chcę polędwicę sparzyć) lub nawet 70-80 jeśli ma być na surowo. No i głowię się teraz jak zwiększyć temperaturę ? Dodam, że mam zarówno zrębki, jak i trociny, którymi teraz właśnie wędzę. [ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 14:42 ]Chciałam jeszcze zapytać, czy to naturalne, że ten schab jest nadal wilgotny? Wczoraj po wyjęciu z solanki wysuszyłam go ręcznikami i odwiesiłam na całą noc i jeszcze dzisiaj pół dnia. Przed wędzeniem osuszyłam wg instrukcji rzadkim dymem w temp. 30 stopni. Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 No i głowię się teraz jak zwiększyć temperaturę ? No musisz uzyskać więcej żaru ... innego wyjścia nie widzę... Pozdrawiam. [ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 14:47 ]Przed wędzeniem osuszyłam wg instrukcji rzadkim dymem w temp. 30 stopni. Osuszanie przeprowadza się przy wysokiej temp. , odkrytej wędzarni i ze znikomą ilością dymu... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 lub nawet 70-80 jeśli ma być na surowo ?????? no na surowo to nie będzie ..... Pozostan przy 50-55st C i nie parz .... będzie dobra i miekka ... A co do temperatury to z tak zrobionego jak opisałaś "dymnika" to temperatury nie uzyskasz ..... z tego co kojarzę lokomotywki to z boku jest palenisko a pod spodem rusztu można też postawić wanienkę w węglem drzewnym .... Ja delikatnie paliłbym tradycyjnie w bocznym palenisku i ten żar przysypywał trociną lub zrębkami ...... a temperaturę regulował przepływem powietrza ..... Ciepło to jedno a dym to drugie ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Ja delikatnie paliłbym tradycyjnie w bocznym palenisku i ten żar przysypywał trociną lub zrębkami ...... a temperaturę regulował przepływem powietrza ..... No chyba właśnie tak zrobię. Dzięki! Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Tylko nie przesadź z tym "paleniem" bo upieczesz wszystko teraz możesz po prostu dorzucić troszkę węgla drzewnego .... jak się za mocno rozbucha to wybierzesz .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 http://img810.imageshack.us/img810/7011/schab.jpg UFFFFF.... Udało się! Co prawda czas wydłużył mi się niemiłosiernie, bo łącznie z przygotowaniami wyszło 10 godzin! Ale było warto! Po 3 godzinach wędzenia trocinami w temp. 40 stopni przez 2 kolejne godziny walczyłam żeby zwiększyć moc. W akcie desperacji wzięłam piłę i skoczyłam do sadu, skąd wróciłam z uschniętą gałęzią moreli. Dopiero dokładanie niewielkich kawałków tego drewna spowodowało, że osiągnęłam temperaturę 60 stopni i tak zostawiłam przez godzinkę. Jeden kawałek schabu zostawiłam surowy, a drugi sparzyłam. Oba wyszły świetne, no może tylko brakuje im odrobinka soli... Z upieczonym domowym żytnim chlebkiem i ogórkami małosolnymi to była prawdziwa uczta!!! Dzięki za pomoc! Myślę, że jeszcze nie raz z niej skorzystam, bo bardzo mi się to spodobało. A mąż też był zachwycony, pomimo uwędzonej żony :-) Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ale było warto! I tego się trzymaj. Naprawdę warto. :tongue: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 UFFFFF.... Udało się! Co prawda czas wydłużył mi się niemiłosiernie, bo łącznie z przygotowaniami wyszło 10 godzin! Ale było warto!Ważne, że się udało i to jak się udało :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 że osiągnęłam temperaturę 60 stopni i tak zostawiłam przez godzinkę. Oj chyba troszkę więcej więcej było patrząc na zdjęcia ..... Ważne że "powaliłas" rodzinke i ze smakuje ..... moje gratulacje Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 roger, nie ważne ile było ważne że smakuje :wink: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-172033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 No "przeca" to Pawełku napisałem .... nie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-172047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 nie ważne ile było ważne że smakuje Bardzo ważne.Jeśli robi się pierwszy raz to brak porównania pomiędzy przewędzonymi /a takie tu i ja widzę /a uwędzonymi.To że smakuje to żaden argument.Może uwędzone prawidłowo będą smakować lepiej.Trzeba spróbować uwędzić prawidłowo i wtedy porównać :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-172066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Listopada 2011 Tak to prawda pamiętam swoje pierwsze wędzenia też było wszystko przewędzone. Teraz tylko w niezbyt gęstym dymie i to jest to.Ale za te wyroby z lokomotywki to szczere GRATULACJE! Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-186113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Listopada 2011 Aganiok, Ja mam podobne ustrojstwo ale przeważnie używam go jako grila , zamiast trocin lepiej użyć dymogeneratora ( na zimno) lub palić grubymi kawałkami drewna (2-3kawałki nie więcej) wtedy zdecydowanie jest niższa temp.spokojnie możesz zejść do 70-80C bez zamykania szybra . Przy wędzeniu wywal ruszt na górze zainstaluj drążek lub haki i możesz wieszać na kiju , przy rozpalaniu nie baw się podpałko kup sobie mały palnik gazowyi rozwiąże ci problem z rozpalaniem i grilla i wędzarki . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-186122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiosna95 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Witam.Na początku chciałem się z wami przywitać jestem nowym użytkownikiem waszego forum.W tym roku kupiłem działkę ROD , i bardzo chciałbym mieć na niej wędzarnie nie musi być stacjonarna wolałbym mobilną. Znalazłem na Allegro http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-turystyczna-i2807373544.html taką rozmiarem by mi pasowała nie muszę mieć dużej. Proszę was o opinie czy jest ona warta uwagi , z góry dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-254661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Trochę to małe , ale na start i naukę może być . Zawsze można niektóre elementy wykorzystać , by powiększyć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-254670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Lutego 2013 Kolega Matey zadał mi pytanko na PM o pomoc w zakupie wędzarni do gastronomi .Napisał mi :interesują mnie wsady ok. 40-60kg. Zastanawiam się na dwiema wędzarniami B-Smoker 9 oraz Smokehouse 1/1 GN. Różnica w cenie spora, ale czym się różni tego nie wiem. Pomożecie Towarzysze ? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-266811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Lutego 2013 UFFFFF.... Udało się!Cholera, szukam przepisu na taką polędwicę (schab jest z kością) od dłuższego czasu. Pamiętam taką polędwicę z dzieciństwa, delikatnie sparzona, prawie surowa, miała lekki posmak kminku, i właśnie taki kolor. Wędziłem już nie raz polędwicę, ale zawsze wychodzi mi uwędzona na złoty kolor, tak jak większości, próbowałem ją trochę jakoś okopcić, i nigdy mi nie wyszło. Możesz wrzucić przepis, i opisać dokładnie jak wędziłaś, i jakim drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-266820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zastanawiam się na dwiema wędzarniami B-Smoker 9 oraz Smokehouse 1/1 GN. Henio, ja myślę że żadna :rolleyes: On musi kupić coś w tym stylu, tylko kasiora jeszcze wyższa :sad: http://www.stawiany.pl/machines/show/machines-id/3 http://www.stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-266824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.