Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, zaczęło dymić. Teraz wg przepisu wędzę przez 2,5 godziny w temp. 35-45 stopni. No i z taką temp. nie mam problemu. Jednak później mam dojść do 55-60 (jeśli chcę polędwicę sparzyć) lub nawet 70-80 jeśli ma być na surowo. No i głowię się teraz jak zwiększyć temperaturę ? Dodam, że mam zarówno zrębki, jak i trociny, którymi teraz właśnie wędzę.

 

[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 14:42 ]

Chciałam jeszcze zapytać, czy to naturalne, że ten schab jest nadal wilgotny? Wczoraj po wyjęciu z solanki wysuszyłam go ręcznikami i odwiesiłam na całą noc i jeszcze dzisiaj pół dnia. Przed wędzeniem osuszyłam wg instrukcji rzadkim dymem w temp. 30 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171610
Udostępnij na innych stronach

No i głowię się teraz jak zwiększyć temperaturę ?

No musisz uzyskać więcej żaru ... innego wyjścia nie widzę... :cool: Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 14:47 ]

Przed wędzeniem osuszyłam wg instrukcji rzadkim dymem w temp. 30 stopni.

Osuszanie przeprowadza się przy wysokiej temp. , odkrytej wędzarni i ze znikomą ilością dymu...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171611
Udostępnij na innych stronach

lub nawet 70-80 jeśli ma być na surowo

?????? no na surowo to nie będzie ..... ;)

Pozostan przy 50-55st C i nie parz .... będzie dobra i miekka ... ;)

 

A co do temperatury to z tak zrobionego jak opisałaś "dymnika" to temperatury nie uzyskasz ..... :( z tego co kojarzę lokomotywki to z boku jest palenisko a pod spodem rusztu można też postawić wanienkę w węglem drzewnym ....

Ja delikatnie paliłbym tradycyjnie w bocznym palenisku i ten żar przysypywał trociną lub zrębkami ...... a temperaturę regulował przepływem powietrza .....

Ciepło to jedno a dym to drugie .....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171613
Udostępnij na innych stronach

Ja delikatnie paliłbym tradycyjnie w bocznym palenisku i ten żar przysypywał trociną lub zrębkami ...... a temperaturę regulował przepływem powietrza .....

No chyba właśnie tak zrobię. Dzięki!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171614
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie przesadź z tym "paleniem" bo upieczesz wszystko teraz możesz po prostu dorzucić troszkę węgla drzewnego .... jak się za mocno rozbucha to wybierzesz .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171615
Udostępnij na innych stronach

http://img810.imageshack.us/img810/7011/schab.jpg

 

UFFFFF.... Udało się!

Co prawda czas wydłużył mi się niemiłosiernie, bo łącznie z przygotowaniami wyszło 10 godzin! Ale było warto!

 

Po 3 godzinach wędzenia trocinami w temp. 40 stopni przez 2 kolejne godziny walczyłam żeby zwiększyć moc. W akcie desperacji wzięłam piłę i skoczyłam do sadu, skąd wróciłam z uschniętą gałęzią moreli. Dopiero dokładanie niewielkich kawałków tego drewna spowodowało, że osiągnęłam temperaturę 60 stopni i tak zostawiłam przez godzinkę.

 

Jeden kawałek schabu zostawiłam surowy, a drugi sparzyłam. Oba wyszły świetne, no może tylko brakuje im odrobinka soli...

Z upieczonym domowym żytnim chlebkiem i ogórkami małosolnymi to była prawdziwa uczta!!!

Dzięki za pomoc! Myślę, że jeszcze nie raz z niej skorzystam, bo bardzo mi się to spodobało. A mąż też był zachwycony, pomimo uwędzonej żony :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171816
Udostępnij na innych stronach

Ale było warto!

 

I tego się trzymaj.

Naprawdę warto. :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171823
Udostępnij na innych stronach

UFFFFF.... Udało się!

Co prawda czas wydłużył mi się niemiłosiernie, bo łącznie z przygotowaniami wyszło 10 godzin! Ale było warto!

Ważne, że się udało i to jak się udało :clap: :thumbsup: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171878
Udostępnij na innych stronach

że osiągnęłam temperaturę 60 stopni i tak zostawiłam przez godzinkę.

Oj chyba troszkę więcej więcej było patrząc na zdjęcia ;) .....

Ważne że "powaliłas" rodzinke i ze smakuje ..... moje gratulacje

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-171888
Udostępnij na innych stronach

nie ważne ile było ważne że smakuje

Bardzo ważne.Jeśli robi się pierwszy raz to brak porównania pomiędzy przewędzonymi /a takie tu i ja widzę /a uwędzonymi.To że smakuje to żaden argument.Może uwędzone prawidłowo będą smakować lepiej.Trzeba spróbować uwędzić prawidłowo i wtedy porównać :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-172066
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tak to prawda pamiętam swoje pierwsze wędzenia też było wszystko przewędzone. Teraz tylko w niezbyt gęstym dymie i to jest to.

Ale za te wyroby z lokomotywki to szczere GRATULACJE!

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-186113
Udostępnij na innych stronach

Aganiok,

 

Ja mam podobne ustrojstwo ale przeważnie używam go jako grila , zamiast trocin lepiej użyć dymogeneratora ( na zimno) lub palić grubymi kawałkami drewna (2-3kawałki nie więcej) wtedy zdecydowanie jest niższa temp.spokojnie możesz zejść do 70-80C bez zamykania szybra .

Przy wędzeniu wywal ruszt na górze zainstaluj drążek lub haki i możesz wieszać na kiju , przy rozpalaniu nie baw się podpałko kup sobie mały palnik gazowyi rozwiąże ci problem z rozpalaniem i grilla i wędzarki .

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-186122
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

Na początku chciałem się z wami przywitać jestem nowym użytkownikiem waszego forum.

W tym roku kupiłem działkę ROD , i bardzo chciałbym mieć na niej wędzarnie nie musi być stacjonarna wolałbym mobilną. Znalazłem na Allegro http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-turystyczna-i2807373544.html taką rozmiarem by mi pasowała nie muszę mieć dużej. Proszę was o opinie czy jest ona warta uwagi , z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-254661
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kolega Matey zadał mi pytanko na PM o pomoc w zakupie wędzarni do gastronomi .Napisał mi :

interesują mnie wsady ok. 40-60kg.

 

Zastanawiam się na dwiema wędzarniami B-Smoker 9 oraz Smokehouse 1/1 GN.

 

Różnica w cenie spora, ale czym się różni tego nie wiem.

 

Pomożecie Towarzysze ? :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-266811
Udostępnij na innych stronach

UFFFFF.... Udało się!

Cholera, szukam przepisu na taką polędwicę (schab jest z kością) od dłuższego czasu. Pamiętam taką polędwicę z dzieciństwa, delikatnie sparzona, prawie surowa, miała lekki posmak kminku, i właśnie taki kolor. Wędziłem już nie raz polędwicę, ale zawsze wychodzi mi uwędzona na złoty kolor, tak jak większości, próbowałem ją trochę jakoś okopcić, i nigdy mi nie wyszło.

Możesz wrzucić przepis, i opisać dokładnie jak wędziłaś, i jakim drewnem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-266820
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się na dwiema wędzarniami B-Smoker 9 oraz Smokehouse 1/1 GN.

Henio, ja myślę że żadna :rolleyes:

On musi kupić coś w tym stylu, tylko kasiora jeszcze wyższa :sad:

http://www.stawiany.pl/machines/show/machines-id/3

http://www.stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-266824
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.