RaV22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Coś z klasyki Truskawki – konfitura wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej, według wydania z 1885 roku “Z truskawek smaży sie śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych; hiszpańskie czerwone podługowate, najmniej się dobrze smażą. Obrać korzonków truskawki nie pogniecione i świeżo rwane w suchy dzień, pierwej jednak każdą opłukać w spirytusie 12 próby, lub w araku dla oczyszczenia z piasku i ziemi, jaka zawsze na truskawkach się znajduje z powodu ich poziomego wzrostu. Na funt truskawek wziąć 2 funty cukru, zrobić syrop bardzo gęsty, i na wrzący wrzucić truskawki; gotować z początku na wielkim ogniu, trzy razy je zdejmując z ognia, i odstawiając za każdą razą na 5 minut, gdy się zagotują , a później na wolnym dosmażyć, często naczyniem potrząsając, żeby się równo smażyły i w czasie tego smażenia po trzykroć zdejmując naczynie z ognia, i znów je wstawiając na chwilkę. Szumowiny, których tu jest wiele, zbierać bardzo ostrożnie, dotykając tylko powierzchni tylcem łyżki srebrnej, aby nie zgnieść jagód; gdy już syrop zgęstnieje, zestawić z ognia, niech chwilkę przestygną, dopiero zlać na salaterkę do ostudzenia, na drugi dzień wlać w słoiki ostrożnie, gdyż na spodzie ustoją się pesteczki i prochy z truskawek. Smażyć od 20 do 25 minut nie dłużej.Sposób 2Odważyć na funt jagód, koniecznie w dzień pogodny zbieranych, 2 funty cukru, 1/3 część utłuc miałko i posypać nim ułożone na półmisku jagody, które trzeba wpierw skropić spirytusem lub arakiem, a lepiej każdą z osobna w nim umoczyć, i postawić na noc do piwnicy lub na lód. Nazajutrz wziąść szklankę wody na każdy funt cukru, zrobić syrop z pozostałymi od wagi cukrem, a do wrzącego włożywszy jagody, smażyć jak zwyczajnie, pierwej na dużym ogniu, zagotowując trzy razy, a potem dosmażając na żarze póty, aż w jagodach żadnego kwasu nie czuć, a powierzchnia syropu po zastudzeniu marszczyć się będzie. Konfitury te szumując z lekka, nigdy łyżką nie cisnąć, ani mięszać, bo się jagody pognietą, trzeba tylko potrząsać, i na wszystkie strony obracać miedniczkę.” i jak widać żelfixy zbędne Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Czerwca 2011 A ja po raz kolejny proszę zanim wystrzeli się kolejną rewelacją o : 1. zwrócenie uwagi jaki jest tytuł tematu2. zaznajomienie się z definicjami konfitur, dżemów czy mamrolad Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Czerwca 2011 zwrócenie uwagi jaki jest tytuł tematuabratku, nie "nerwujsija". przeciez to tak spontanicznie wychodzi... ja przynajmniej wiem że dżem to dżem a konfitura to konfitura 9ech moja babcia to umiała zrobić... nie raz i 5 dni potrafiła smażyć... (powidła) Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Nie miałem zamiaru wstrzeliwać się z rewelacją, chciałem pomóc, przepraszam że Pana akuratnego i idealnego uraziłem, poprawię się i douczę w definicjach przetworów. :devil: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Czerwca 2011 A ja poproszę o mniejszą dawkę sarkazmu...... albo raczej odpowiednią dawkę.............. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dżem truskawkowy już w spiżarni, ale kucharek było sześć... a serio przez pomoc męża nie pokroiliśmy truskawek, w rezultacie na dole jest dżem, a u góry truskawki w sosie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Lipca 2011 ...że źle? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Lipca 2011 Bardziej jak kompot.... ....ale i tak lepiej niż mój, którego nie ma, bo przespałem szczyt truskawkowy.... Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Lipca 2011 madlinka, kochana dużo wody dodawałaś do truskawek. Troche nało odparowane chyba.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Lipca 2011 nie, one nie są jak kompot, może na zdjęciu tak wyglądają, ale dżem na dole jest gęsty jak co roku,o normalnej konsystencji dżemu tylko przez to że truskawki były nie pokrojone, one się tak na górze w tym roku zatrzymały i lekko pływały (choć po wstawieniu do piwnicy się z żelowały choć nie tak jak dżem na dole), o tak wygląda na talerzyku: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Lipca 2020 Sezon truskawkowy w pełni - jakieś ciekawe przepisy na dzem ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Lipca 2020 U mnie sie robi konfitura truskawkowa , werja bedzie z bazylia i i melisa i z laska wanii Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Lipca 2020 U mnie sie robi konfitura truskawkowa Podaj prosze dokładny przepis Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Lipca 2020 @Muski, robie tak ..odszypulkowane i umyte truskawki zasypuje cukrem zeby puscily sok cukier to rzecz gustu i slodkosc truskawek na 10 l truskawek zaczelam od 1 kg .powstaly sok zlewam zagotowuje i powoli dodaje truskawki staram sie jak najmniej mieszac zeby pozowtaly w calosci Najlepiej uzyc jak najmniejszych truskawek.gdy juz wszystkie sa w garnku doprowadzam do prawie wrzenia ale tylko zaby zaczynaly sie bulgotac mieszam i odstawiam az wystygna , po tym sprawdza jak ze slodkoscia jak malo to dosypuje cukru i znow zagotowuje mieszam i odstawiam , az wystygna .Tak robi az uzyskaja zadowalajaca mnie konsystencje ., staram si ejak najmniej mieszac zeby pozostaly w calosci. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Lipca 2020 Czy dobrze zrozumiałem zagotowujesz zlany sok i do gotującego soku powoli wsypujesz truskawki ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Lipca 2020 Czy dobrze zrozumiałem zagotowujesz zlany sok i do gotującego soku powoli wsypujesz truskawki ? tak , jak jest duzo soku to nawet go troche odparowuje zeby byl gesciejszy wtedy nie trzeba tak dlugo dusic i owoce sa w calosciTak samo robie i wisnie . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Lipca 2020 Sezon truskawkowy w pełni - jakieś ciekawe przepisy na dzem ?Raczej już koniec sezonu.Jest to czas, gdy poluję na te ostatnie, dojrzałe i bardzo małe. Po oderwaniu "ogonków' przekrawam każdą na pół, zasypuję cukrem i podgrzewam do pierwszego zagotowania, po czym pozostawiam na drugi dzień, aby "naciągnęły" cukru. Nadmiar soku/syropu odlewam i pasteryzuję w słoikach (zimą piję ten syrop rozcieńczony do obiadów). Na drugi dzień znów podgrzewam do zagotowania i napełniam nimi wyparzone wrzątkiem słoiki oraz zakręcam także wyparzonymi pokrywkami. Ta konfitura raczej, niż dżem, jest wtedy dobra, gdy jest gęsta a połówki truskawek (w całości) z wyglądu są dość ciemne i szkliste.Pychota! Najlepsze (jak dla mnie) - na kanapkę z białym twarożkiem! Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-671005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Lipca 2020 Pychota! Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-671012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Czerwca 2022 (edytowane) Niespodziewanie otrzymałem 2 łubianki dojrzałych truskawek i powrócił temat Oszypułkowane Opłukane , przesypane cukrem 160g/kg , na 3,8 kg dałem sok z 2 cytryn i czekają na puszczenie soku Edytowane 26 Czerwca 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-774705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Robie podobnie ,tylko syrop zlewam ,gotuje oddzielnie zeby zgestnial ,poznie dodaje truskawki staram sie nie mieszac mam wtedy cale rruskawki ,taka konfitura pycha do herbaty (wisnie tez tak robie) czy do nalesnikow . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-774821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Parę lat temu trafiłem na takie cudowne truskawki, że zakupiłem do przerobu 10 łubianek.Przetwory powstały mniej więcej wg powyższych przepisów. Jeszce w grudniu otwarcie słoiczka dawało silny aromat w pomieszczeniu, co np. w pracy powodowało zlot sępów Z upływem czasu smak/aromat słabł znacznie. W kwietniu były już tylko słodkawe.Co zrobiłem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-775214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Przetwory powstały mniej więcej wg powyższych przepisów. Co zrobiłem nie tak? Jak mamy oceniać, skoro nie wiemy wg jakiego przepisu robiłeś? Co to znaczy "mniej więcej"? Przepisy mają to do siebie, że mają być precyzyjne. Wtedy powtarzalność wyników jest prawidłowa. Ja ponadto w swoich przetworach truskawkowych (i nie tylko) rozróżniam dżem od konfitur Co z tych dwóch było celem twojego działania? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-775442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olka88 Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Lipca 2022 Podobnie też czeka się na puszczanie soku, jak zasypiesz wydrylowane wiśnie. Jak nic z tym nie zrobisz, w sensie żadnej konfitury, to potem jest to wszystko w słoikach , zawekowane i potem powstaje taki syrop, który może być stosowany jako dodatek do różnych dań, ciast etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-776121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Lipca 2022 wydrylowane wiśnie Dżemor wiśniowy , u nas w znikaniu NR 1 toteż soku nie odlewam .....najgorsze to drylowanie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-776137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Lipca 2022 Nawiązując do tytułu wątku "Dżem truskawkowy" niniejszym pokazuję mój wyrób z ostatnich pewnie w tym sezonie truskawek. Wykonałem go moją sprawdzoną metodą opisaną powyżej (#42). Dżem (jak dla mnie) ma konsystencję jednolicie rozdrobnioną. W moim przypadku jest to raczej konfitura, niż dżem, bo połówki (i ćwiartki) truskawek są ulokowane w syropie w całości: Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-777041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.