Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Coś z klasyki

 

 

Truskawki – konfitura wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej, według wydania z 1885 roku

 

“Z truskawek smaży sie śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych; hiszpańskie czerwone podługowate, najmniej się dobrze smażą.

Obrać korzonków truskawki nie pogniecione i świeżo rwane w suchy dzień, pierwej jednak każdą opłukać w spirytusie 12 próby, lub w araku dla oczyszczenia z piasku i ziemi, jaka zawsze na truskawkach się znajduje z powodu ich poziomego wzrostu. Na funt truskawek wziąć 2 funty cukru, zrobić syrop bardzo gęsty, i na wrzący wrzucić truskawki; gotować z początku na wielkim ogniu, trzy razy je zdejmując z ognia, i odstawiając za każdą razą na 5 minut, gdy się zagotują , a później na wolnym dosmażyć, często naczyniem potrząsając, żeby się równo smażyły i w czasie tego smażenia po trzykroć zdejmując naczynie z ognia, i znów je wstawiając na chwilkę. Szumowiny, których tu jest wiele, zbierać bardzo ostrożnie, dotykając tylko powierzchni tylcem łyżki srebrnej, aby nie zgnieść jagód; gdy już syrop zgęstnieje, zestawić z ognia, niech chwilkę przestygną, dopiero zlać na salaterkę do ostudzenia, na drugi dzień wlać w słoiki ostrożnie, gdyż na spodzie ustoją się pesteczki i prochy z truskawek. Smażyć od 20 do 25 minut nie dłużej.

Sposób 2

Odważyć na funt jagód, koniecznie w dzień pogodny zbieranych, 2 funty cukru, 1/3 część utłuc miałko i posypać nim ułożone na półmisku jagody, które trzeba wpierw skropić spirytusem lub arakiem, a lepiej każdą z osobna w nim umoczyć, i postawić na noc do piwnicy lub na lód. Nazajutrz wziąść szklankę wody na każdy funt cukru, zrobić syrop z pozostałymi od wagi cukrem, a do wrzącego włożywszy jagody, smażyć jak zwyczajnie, pierwej na dużym ogniu, zagotowując trzy razy, a potem dosmażając na żarze póty, aż w jagodach żadnego kwasu nie czuć, a powierzchnia syropu po zastudzeniu marszczyć się będzie. Konfitury te szumując z lekka, nigdy łyżką nie cisnąć, ani mięszać, bo się jagody pognietą, trzeba tylko potrząsać, i na wszystkie strony obracać miedniczkę.”

 

 

 

i jak widać żelfixy zbędne ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164149
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A ja po raz kolejny proszę zanim wystrzeli się kolejną rewelacją o :

 

1. zwrócenie uwagi jaki jest tytuł tematu

2. zaznajomienie się z definicjami konfitur, dżemów czy mamrolad

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164163
Udostępnij na innych stronach

zwrócenie uwagi jaki jest tytuł tematu

abratku, nie "nerwujsija". przeciez to tak spontanicznie wychodzi... ja przynajmniej wiem że dżem to dżem a konfitura to konfitura 9ech moja babcia to umiała zrobić... nie raz i 5 dni potrafiła smażyć... (powidła) :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164169
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem zamiaru wstrzeliwać się z rewelacją, chciałem pomóc, przepraszam że Pana akuratnego i idealnego uraziłem, poprawię się i douczę w definicjach przetworów. :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164200
Udostępnij na innych stronach

A ja poproszę o mniejszą dawkę sarkazmu...... albo raczej odpowiednią dawkę..............
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-164283
Udostępnij na innych stronach

Dżem truskawkowy już w spiżarni, ale kucharek było sześć... a serio przez pomoc męża nie pokroiliśmy truskawek, w rezultacie na dole jest dżem, a u góry truskawki w sosie :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165060
Udostępnij na innych stronach

Bardziej jak kompot....

....ale i tak lepiej niż mój, którego nie ma, bo przespałem szczyt truskawkowy....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165165
Udostępnij na innych stronach

nie, one nie są jak kompot, może na zdjęciu tak wyglądają, ale dżem na dole jest gęsty jak co roku,o normalnej konsystencji dżemu tylko przez to że truskawki były nie pokrojone, one się tak na górze w tym roku zatrzymały i lekko pływały (choć po wstawieniu do piwnicy się z żelowały choć nie tak jak dżem na dole), o tak wygląda na talerzyku:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-165247
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

U mnie sie robi konfitura truskawkowa , werja bedzie z bazylia  i i melisa i z laska wanii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670898
Udostępnij na innych stronach

@Muski

robie tak ..odszypulkowane i umyte truskawki zasypuje cukrem zeby puscily sok 

cukier to rzecz gustu i slodkosc truskawek 

na 10 l truskawek zaczelam od 1 kg .

powstaly sok zlewam zagotowuje i powoli dodaje truskawki staram sie jak najmniej mieszac zeby pozowtaly w calosci 

Najlepiej uzyc jak najmniejszych truskawek.

gdy juz wszystkie sa w garnku doprowadzam do prawie wrzenia ale tylko zaby zaczynaly sie bulgotac mieszam i odstawiam az wystygna , po tym sprawdza jak ze slodkoscia jak malo to dosypuje cukru i znow zagotowuje mieszam i odstawiam , az wystygna .

Tak robi az uzyskaja zadowalajaca mnie konsystencje ., staram si ejak najmniej mieszac zeby pozostaly w calosci. 

post-58387-0-32319800-1594205386_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy dobrze zrozumiałem zagotowujesz zlany sok i do gotującego soku  powoli wsypujesz truskawki ?
  tak , jak jest duzo soku to nawet go troche odparowuje zeby byl gesciejszy wtedy nie trzeba tak dlugo dusic i owoce sa w calosci

Tak samo robie i wisnie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-670942
Udostępnij na innych stronach

Sezon truskawkowy w pełni - jakieś ciekawe przepisy na dzem ?

Raczej już koniec sezonu.

Jest to czas, gdy poluję na te ostatnie, dojrzałe i bardzo małe. Po oderwaniu "ogonków' przekrawam każdą na pół, zasypuję cukrem i podgrzewam do pierwszego zagotowania, po czym pozostawiam na drugi dzień, aby "naciągnęły" cukru. Nadmiar soku/syropu odlewam i pasteryzuję w słoikach (zimą piję ten syrop rozcieńczony do obiadów). Na drugi dzień znów podgrzewam do zagotowania i napełniam nimi wyparzone wrzątkiem słoiki oraz zakręcam także wyparzonymi pokrywkami. Ta konfitura raczej, niż dżem, jest wtedy dobra, gdy jest gęsta a połówki truskawek (w całości) z wyglądu są dość ciemne i szkliste.

Pychota!  :tongue: Najlepsze  (jak dla mnie) - na kanapkę z białym twarożkiem!  :tongue:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-671005
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Niespodziewanie otrzymałem 2 łubianki dojrzałych truskawek i powrócił temat  :D  

Oszypułkowane ;)  Opłukane , przesypane cukrem 160g/kg  , na 3,8 kg dałem sok z 2 cytryn i czekają na puszczenie soku :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-774705
Udostępnij na innych stronach

Robie podobnie ,tylko syrop zlewam ,gotuje oddzielnie zeby zgestnial ,poznie dodaje truskawki staram sie nie mieszac mam wtedy cale rruskawki ,taka konfitura pycha do herbaty (wisnie tez tak robie) czy do nalesnikow .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-774821
Udostępnij na innych stronach

Parę lat temu trafiłem na takie cudowne truskawki, że zakupiłem do przerobu 10 łubianek.

Przetwory powstały mniej więcej wg powyższych przepisów.

 

Jeszce w grudniu otwarcie słoiczka dawało silny aromat w pomieszczeniu, co np. w pracy powodowało zlot sępów :)

Z upływem czasu smak/aromat słabł znacznie. W kwietniu były już tylko słodkawe.

Co zrobiłem nie tak? :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-775214
Udostępnij na innych stronach

Przetwory powstały mniej więcej wg powyższych przepisów.

 

Co zrobiłem nie tak? :(

Jak mamy oceniać, skoro nie wiemy wg jakiego przepisu robiłeś? Co to znaczy "mniej więcej"? 

Przepisy mają to do siebie, że mają być precyzyjne. Wtedy powtarzalność wyników jest prawidłowa. 

Ja ponadto w swoich przetworach truskawkowych (i nie tylko) rozróżniam dżem od konfitur 

Co z tych dwóch było celem twojego działania?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-775442
Udostępnij na innych stronach

Podobnie też czeka się na puszczanie soku, jak zasypiesz wydrylowane wiśnie. Jak nic z tym nie zrobisz, w sensie żadnej konfitury, to potem jest to wszystko w słoikach , zawekowane i potem powstaje taki syrop, który może być stosowany jako dodatek do różnych dań, ciast etc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-776121
Udostępnij na innych stronach

Nawiązując do tytułu wątku "Dżem truskawkowy" niniejszym pokazuję mój wyrób z ostatnich pewnie w tym sezonie truskawek. Wykonałem go moją sprawdzoną metodą opisaną powyżej (#42).  Dżem (jak dla mnie) ma konsystencję jednolicie rozdrobnioną. W moim przypadku jest to raczej konfitura, niż dżem, bo połówki (i ćwiartki) truskawek są ulokowane w syropie w całości:

post-100268-0-30191700-1657469001.jpg

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/page/2/#findComment-777041
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.