_Krzysztof_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam zakupiłem dzisiaj po 2 metry osłonek nazwijmy je przezroczystymi fi40 i 60.Na moje pytanie czy te osłonki są kurczliwe pani wzruszyła ramionami i odpowiedziała : To są takie jak pan widzi.Chce w domu sprawdzić przed nadzianiem mięsa czy się kurczą.Po lekturze http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele zakładam że nie są to trzy ani pięcio warstwowe(tak mi się wydaje). Dalej studiując http://wedlinydomowe.pl/roboczy/tabela1.htm doszedłem do wniosku że jeżeli osłonkę fi60 uciętą z metra o wymiarach 9,4x10cm sparzę w wodzie to po wyjęciu zgodnie z charakterystyką osłonek jednowarstwowych termokurczliwych powinna przyjąć wymiary ok.8x8,5cm. Czy dobrze myślę? A może zamiast parzenia wystarczy zanurzyć w gorącej wodzie? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5702-czy-dobrze-my%C5%9Bl%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Z doświadczenia- osłonki poliamidowe samo kurczliwe są bardziej delikatne od tych zwykłych ja ich rozróżniam po dotyku.Czy Twoje doświadczenia zdadzą egzamin to nie wiem bo nie masz tych drugich dla porównania. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5702-czy-dobrze-my%C5%9Bl%C4%99/#findComment-162843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Niestety osłonka nie zmieniła wymiarów po 10 min gotowaniu.(czyli termoniekurczliwe) :sad: Mam zamiar zrobić w tym mielonkę z otoczką z galaretki.Nada się do tego? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5702-czy-dobrze-my%C5%9Bl%C4%99/#findComment-162855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Sprawa jest banalnie prosta.Gotujesz wodę w czajniku i polewasz nią osłonkę.Termokurczliwa od razu się pomarszczy a poliamid nie.Poza tym poliamid jest zawsze lekko jakby mleczny, mało przeźroczysty a termo i bariera praktycznie przeźroczyste. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5702-czy-dobrze-my%C5%9Bl%C4%99/#findComment-162859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Czerwca 2011 A niech mi powie ktoś dlaczego w osłonkach niekurczliwych nie mozna robić szynki prasowanej w formie.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5702-czy-dobrze-my%C5%9Bl%C4%99/#findComment-162877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Czerwca 2011 A kto tak powiedział . Ja wszystkie swoje prezentowane wyroby robiłem i robię w zwykłych poliamidach . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5702-czy-dobrze-my%C5%9Bl%C4%99/#findComment-162878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.