Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Należy na początek zadać pytanie: peklujesz czy kombinujesz ?

Pekluję wg. tabeli.

Jak człowiek kombinuje-źle.

Jak trzyma się przepisów też źle. A jaki jest zloty środek-trzeba mieć mnóstwo postów i .......... nowi wiedzą o czym mówię.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163536
Udostępnij na innych stronach

Jak człowiek kombinuje-źle.

Jak trzyma się przepisów też źle

 

Kombinuj tylko zgodnie z przepisami.Niewielkie odstępstwa są mile widziane :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163542
Udostępnij na innych stronach

Kombinuj tylko zgodnie z przepisami

 

:clap: :clap:

Arkadiuszu drugi raz biję Ci dzisiaj brawa.

Podaj mi jeszcze definicje kombinacji zgodnej z przepisem. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163545
Udostępnij na innych stronach

bendetto , dlaczego upierasz się przy tak krótkim peklowaniu ( tak się robi w sytuacjach awaryjnych) lepiej spróbuj peklować ok 10 dni robiąc solankę ok 8,5% używając solanki w ilości ok 50 % masy peklowanego miesa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163554
Udostępnij na innych stronach

Podaj mi jeszcze definicje kombinacji zgodnej z przepisem.

Moim zdaniem najlepsza kombinacja to peklowanie 8-10 dni i solanka o stężeniu 10%. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163575
Udostępnij na innych stronach

lepiej spróbuj peklować ok 10 dni robiąc solankę ok 8,5%

Jeśli do polędwicy to bendetto spróbuj tak, jak wyżej koleżanka napisła, a nawet 7 dni wystarczy. :cool:

 

Pekluję wg. tabeli.

Jak człowiek kombinuje-źle.

Jak trzyma się przepisów też źle. A jaki jest zloty środek-trzeba mieć mnóstwo postów i .......... nowi wiedzą o czym mówię.

Zapisuj sobie zawsze co robisz, jak, ile, temperaturę peklowania. Po kilku próbach i wyciągnięciu wniosków, nie będziesz potrzebował żadnych tabelek, będziesz miał swoją. Pozostanie tylko wpływ czynników niezależnych od Ciebie, np.jakość i ukryte wady mięsa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163577
Udostępnij na innych stronach

Ok wszystko już rozumiem :idea: . Moje pierwsze peklowanie szynki było z przepisu na opakowaniu peklosoli 60g na 1l wody. 6-7dni. A to krótkie peklowanie dlatego tylko że na sobotę miało być gotowe. Pozdrawiam i dzięki za rady. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163583
Udostępnij na innych stronach

Należy na początek zadać pytanie: peklujesz czy kombinujesz ?

Pekluję wg. tabeli.

Jak człowiek kombinuje-źle.

Jak trzyma się przepisów też źle. A jaki jest zloty środek-trzeba mieć mnóstwo postów i .......... nowi wiedzą o czym mówię.

Było już pisane wielokrotnie, ale jestem tu od tego żeby pomóc, więc powtórzę.

Peklowanie przyśpieszone wg tabeli stosujemy tylko wtedy gdy zmusza nas do tego jakaś nagła okoliczność.

Czyli: planujemy normalne peklowanie, a tu nagle klops, coś się wydarzyło i trzeba coś z mięsem zrobić.

Jeśli natomiast masz czas na normalne peklowanie, a stosujesz peklowanie przyśpieszone, to dla mnie kombinujesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163586
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.