_Krzysztof_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Należy na początek zadać pytanie: peklujesz czy kombinujesz ? Pekluję wg. tabeli. Jak człowiek kombinuje-źle. Jak trzyma się przepisów też źle. A jaki jest zloty środek-trzeba mieć mnóstwo postów i .......... nowi wiedzą o czym mówię. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Jak człowiek kombinuje-źle.Jak trzyma się przepisów też źle Kombinuj tylko zgodnie z przepisami.Niewielkie odstępstwa są mile widziane :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Kombinuj tylko zgodnie z przepisami :clap: :clap: Arkadiuszu drugi raz biję Ci dzisiaj brawa. Podaj mi jeszcze definicje kombinacji zgodnej z przepisem. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Czerwca 2011 bendetto , dlaczego upierasz się przy tak krótkim peklowaniu ( tak się robi w sytuacjach awaryjnych) lepiej spróbuj peklować ok 10 dni robiąc solankę ok 8,5% używając solanki w ilości ok 50 % masy peklowanego miesa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Podaj mi jeszcze definicje kombinacji zgodnej z przepisem. Moim zdaniem najlepsza kombinacja to peklowanie 8-10 dni i solanka o stężeniu 10%. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Czerwca 2011 lepiej spróbuj peklować ok 10 dni robiąc solankę ok 8,5% Jeśli do polędwicy to bendetto spróbuj tak, jak wyżej koleżanka napisła, a nawet 7 dni wystarczy. Pekluję wg. tabeli. Jak człowiek kombinuje-źle. Jak trzyma się przepisów też źle. A jaki jest zloty środek-trzeba mieć mnóstwo postów i .......... nowi wiedzą o czym mówię. Zapisuj sobie zawsze co robisz, jak, ile, temperaturę peklowania. Po kilku próbach i wyciągnięciu wniosków, nie będziesz potrzebował żadnych tabelek, będziesz miał swoją. Pozostanie tylko wpływ czynników niezależnych od Ciebie, np.jakość i ukryte wady mięsa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Ok wszystko już rozumiem :idea: . Moje pierwsze peklowanie szynki było z przepisu na opakowaniu peklosoli 60g na 1l wody. 6-7dni. A to krótkie peklowanie dlatego tylko że na sobotę miało być gotowe. Pozdrawiam i dzięki za rady. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Należy na początek zadać pytanie: peklujesz czy kombinujesz ? Pekluję wg. tabeli. Jak człowiek kombinuje-źle. Jak trzyma się przepisów też źle. A jaki jest zloty środek-trzeba mieć mnóstwo postów i .......... nowi wiedzą o czym mówię. Było już pisane wielokrotnie, ale jestem tu od tego żeby pomóc, więc powtórzę. Peklowanie przyśpieszone wg tabeli stosujemy tylko wtedy gdy zmusza nas do tego jakaś nagła okoliczność. Czyli: planujemy normalne peklowanie, a tu nagle klops, coś się wydarzyło i trzeba coś z mięsem zrobić. Jeśli natomiast masz czas na normalne peklowanie, a stosujesz peklowanie przyśpieszone, to dla mnie kombinujesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/page/2/#findComment-163586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.