Paprykarz Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Witam. Znalazłem w zakamarkach szafki z 0,5kg napoczęty woreczek z peklosolą. Stał tam pewnie ze 2 lata jak nie lepiej :grin: Czy warto jeszcze tego używać, czy nie ryzykować, szczególnie o tej porze roku? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Peklosól jest biała czy szara ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/#findComment-164416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Paprykarz, peklosól jest tak tania że ja bym nie ryzykował Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/#findComment-164420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Czerwca 2011 moim skromnym zdaniem można,bo 98 % to sól która jest wieczna,a 2% to NaNO3 który rozkłada się w powietrzu dopiero po podgrzaniu do ponad 300* C Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/#findComment-164421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jeśli nie ma obcych zapachów czy zmian to na pewno krzywdy sobie nie zrobisz, natomiast to czy będzie jeszcze działał azotyn to zależy jak szczelnie ten woreczek był zamknięty- po prostu zużyj w połączeniu ze świeżą peklosolą traktując jak sól - niby niedrogie a wyrzucić szkoda :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/#findComment-164428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jeszcze jest biała, żadnych widocznych zmian, dających się organoleptycznie sprawdzić nie wykazuje.Czyli, sól jak to sól i tak mi mięsko zakonserwuje, więc najwyżej tylko kolorek będzie nie taki jak trzeba, troche to wyrzucić szkoda niezależnie ile jest warte.Robię więc z tym co mam, nie będę teraz specjalnie peklosoli szukał, potruć się nie powinniśmy, najwyżej będą ujemne punkty za wrażenia artystyczne :tongue: w ocenie wizualnej wędzonki.Dziękuję za pomoc. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/#findComment-164454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zawsze możesz zrobić próbę peklowania na malutkim kawałku mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5746-zwietrza%C5%82a-peklos%C3%B3l/#findComment-164567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.