miro Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Niestety też miałem ten problem.Z powodu kiepskiej pogody i konieczności wędzenia na już popełniałem dwa błędy.Mięso wyciągnięte wprost z lodówki lądowało w wędzarni.(zrobiłem dużą lodówkę w wędzarni )Niby mięso było osuszone ale w środku zimne ponieważ nie ociekało w temperaturze pokojowej tyle ile powinno.Zimne mięso nie chciało złapać dymu więc dokładałem kolejne porcję zrąbków. Wędzarnia przykryta wilgotnym workiem jutowym tłumiła dym. Od tej pory pilnuję wymaganych czasów ociekania, osadzania itp, zrąbki dokładam w mniejszych porcjach ale częściej i jak do dej pory wszystko wychodzi ok.I co najważniejsze NIE ŚPIESZĘ SIĘ. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leo Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Reasumując- Parzenie po wyciągnięciu z solanki- osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinę- miejsze ilości drewna w palenisku- nie zamykac całkowiecie paleniska- zrobię w dnie wędzarni dopływ świerzego pwietrzai cierpliwość na każdym kroku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Ogólnie to poczytaj bo kolega wskazuje Ci temat o pirolizie a Ty pytasz co to :mellow: Parzenie po wyciągnięciu z solankitak ale pamiętaj że ta procedura dotyczy kurczaków - chodzi właśnie o "zmiękczenie" skóry przestudiuj dokładnie temat wędzenia kurczaków - wyrobisz sobie osąd osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinęosuszanie wyrobów w pomieszczeniu po ociekaniu to jedno, ale jest jeszcze istotnym osuszanie w wędzarni - robisz to w nagrzanej wędzarni z możliwie małą ilością dymu przy pełnym przelocie (w przypadku beczki nie nakrywasz jej) nie zamykac całkowiecie paleniskaale także nie nakrywać szczelnie góry wędzarni - musi być ruch powietrza zrobię w dnie wędzarni dopływ świerzego pwietrzaale bez przesady... i cierpliwość na każdym krokui odrobinę uwagi podczas pisania na klawiaturze :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witajcie, Raz miałem zaćmę umysłu przy wędzeniu i wyszły mi wędzonki kwaśne, zwłaszcza kiełbasy.Popełniłem więcej błędów wędzeniu niż można sobie wyobrazić. Prawdopodobnie kolega Piotra też dołożył starań by wyszło kwaśne. Ja wędziłem bez osuszania w zimnej wędzarni, mokrym drzewem, z zamkniętym odpływem dymu i dalej nie będę wymieniał, ponieważ aż wstyd. Do dnia dzisiejszego nie wiem, dlaczego tak zrobiłem – jedną z przyczyn był brak czasu. Ale myślę, że trzeba spaprać aby się nauczyć i dlatego nie wstydzę się przyznać. Pomocne są opisy Dziadka i innych Zadymiaczy, Piotra poczytaj a w przyszłości zmniejszysz ryzyko KWASU. Pozdrawiam, Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leo Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Poczytałem o pirolizie i wszystkie odpowiedzi. Widze swoje błedy. Bardzo dziękuję za wszsytkie porady . [ Dodano: Pon Cze 15, 2009 14:04 ] A sądziłem że wędzenie to prosta sprawa. Jeszcze jedna sprawa. Czy dobrym pomysłem jest szyber regulujący dopływ dymu do wędzarni, np na wlocie do niej? Tak sobie myśle że mogę wówczas regulować zadymienie wędzarni a w skrajnych wypadkach całkowiecie zamknąc dopływ dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Jeszcze jedna sprawa. Czy dobrym pomysłem jest szyber regulujący dopływ dymu do wędzarni, np na wlocie do niej? Tak sobie myśle że mogę wówczas regulować zadymienie wędzarni a w skrajnych wypadkach całkowiecie zamknąc dopływ dymu. W sumie to sobie sam odpowiedziałeś że tak. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leo Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Jeszcze raz wszstkim dziekuje Jezeli to was nie znudzi to zamieszcze opis mojej kolejnej próby.Mam nadzieję ze udanej proby wędzenia.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Jezeli to was nie znudzi to zamieszcze opis mojej kolejnej próby. Ty się nie zastanawiaj, Ty leć do ubojni po mięso :grin: Na pewno będzie lepiej. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Czerwca 2009 osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinę Osobiście uważam że kurczaka powinieneś dobrze wytrzeć ręcznikami papierowymi i suszyć w rozgrzanej wędzarni ok 1,5H . Na ostatnim zlocie regionalnym robiliśmy wędzone udka. Solanka 100g na litr i moczenie 24H. Osuszanie po wytarciu ręcznikami 1,5H w temp 50-55stopni . Wędzenie 3 godziny i zupełnie przez przypadek ostatnie 30 minut temperatura 80 stopni. Wyszły dobre i to bez parzenia ( choć może odrobine za słone ) Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam Wyszły dobre i to bez parzenia ( choć może odrobine za słone ) Dzisiaj dopiero jadłem tak na spokojnie i po mimo tego że z solą obchodzę się umiarkowanie bardzo smakowały . Słonawa to była tylko skórka Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Mam pytanie do fachowców.Zrobiłem właśnie kiełbasę typu "rzeszowska",piekłem w beczce,pod koniec wędzenia w temp 80-90 stopni przez 30 minut.Niestety te kiełbaski które były bliżej scian beczki,upiekły się,pozostałe są w środku surowe.Będę je parzył bo się rozpadało.Kiełbaski które są,w środku surowe maja kwaskowy smak.Coś jak witamina C.Wszystko jest ok,czuc świeżą smaczną kiełbasę ale też wyraźnie jakiś kwasek.Zobaczę czy zaniknie po parzeniu.Wędziłem drzewem bukowym.Skąd wziął się ten kwaśny smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Czerwca 2009 A dlugo osuszales ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Masz złe rozprowadzenie dymu i temperatury w beczce. Ciąg jest tylko w części beczki, prawdopodobnie tej po przeciwnej stronie paleniska. Pozostałe kiełbasy były cały czas wilgotne i nie osiągneły zakładanej temperatury (dym i temperatura je po prostu omijały). Z uwagi na pogodę pewnie się w dodatku spieszyłeś i pominąłeś proces dokładnego osuszania Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Maxell,masz racje te z tyłu beczki sie upiekły i nie maja tego kwasku.Osuszałem ok 15-20 minut w temp. 60-70 stopni.Wędzarnia była dobrze przepalona.Ale co to za kwas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Kwas octowy. Efekt połączenia tzw. pirolizy drewna i braku pełnego osuszenia batonów lub wędzonek. Wklejam zdjęcie kwaśnych kiełbas Waldka: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jak zwykle ten sam problem z wędzarniami kanałowymi.Waldek ten kwas to posmak skiśniętej kiełbaski, która nie nadaję się do spożycia!!Kiełbasa skisła z powodu nierównej temp w wędzarni Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Nie mogę całkowicie zgodzić się z tą tezą. Przyczyna moim zdaniem, zbyt szczelne przykrywanie takich beczek uniemożliwia odprowadzenie wilgoci. A dlaczego nie przewiesza, odwraca się kijów z kiełbasami. Do tego jeszcze mokre drewno wydzielające dużo wilgotnego dymu i mamy efekty, o zbyt wysokiej temperaturze nie wspomnę .Kiełbaski przebywają w warunkach porównywalnych z łaźnią. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Dziękuję za wyjaśnienia i zajęcie sie moim problemem.Po przeczytaniu wielu postów na ten temat wydaje mi sie że piroliza drewna nastapiła podczas pieczenia moich kiełbas.Beczka była szczelnie przykryta dwoma workami jutowymi których zawsze używam(są okopcone).Do tego zaczął padac deszcz i wilgość dodatkowo uszczelniła beczkę.Paliłem kawałkami drewna i czesto zduszałem ogień aby zmniejszyc temperaturę.W wyniku tego zamieniłem drewno w węgiel drzewny.Po sparzeniu kiełbas,kwaśny smak stał sie ledwo wyczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laja Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Października 2009 Kolejny raz moje wyroby po wędzeniu mają kwasny smak i nie jest to wina bajcy,gdyz taki sam sdmak miały wyroby bejcowane przez inna osobe a wędzone w moim wędzarniku.Wyroby są doskonale uwedzone,wędzę drzewem debowym i olchowym (85%drzewa olchowego) a szczególnie ta "kwaśność' wyrobów jest przy wedzeniu w zxmnym dymie przez kilka dni.Proszę o pomoc lub poradę .Pozdrawiam Laja Siara// - Laja, masz literówki nawet w nazwie własnego miasta, popraw to, podpinam pod juz isniejacy temat Cytuj 22225 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Października 2009 Przeczytaj ten temat ,może Ci pomoże to w uzyskaniu odpowiedzi. :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laja Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Października 2009 Dzięki "Małgoś" ale niewiele mi to pomogło ,tam sie kłoca o solankę a ja za drugim razem kupiłem pekloeane (surowe) mieso w sklepie i je wędziłem wiec odpada problem złego peklowania. Poprzednio sam peklowałem i tez wyroby miały ten kwasny posmak.Laja Cytuj 22225 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Października 2009 laja, Witam. Jaką masz wędzarkę? murowaną czy drewnianą. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Października 2009 Dzięki "Małgoś" ale niewiele mi to pomogło ,tam sie kłoca o solankę Poczytaj jeszcze raz, Malgos podala Ci bardzo pomocny link, poza tym, zanim o cos zapytasz, poszukaj troszke. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=10304#10304 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laja Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Października 2009 Witaj,murowaną i kilkadziesiat razy juz używaną ,wiec nie jest "Nie Przepalona" Siara// - nie ma koniecznosci powtarzac 2 razy Cytuj 22225 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Października 2009 Witam kwaśny smak mają wędliny przewędzone :rolleyes: może poprostu za długo? Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.