Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety też miałem ten problem.

Z powodu kiepskiej pogody i konieczności wędzenia na już popełniałem dwa błędy.

Mięso wyciągnięte wprost z lodówki lądowało w wędzarni.(zrobiłem dużą lodówkę w wędzarni :) )

Niby mięso było osuszone ale w środku zimne ponieważ nie ociekało w temperaturze pokojowej tyle ile powinno.

Zimne mięso nie chciało złapać dymu więc dokładałem kolejne porcję zrąbków.

Wędzarnia przykryta wilgotnym workiem jutowym tłumiła dym.

 

Od tej pory pilnuję wymaganych czasów ociekania, osadzania itp, zrąbki dokładam w mniejszych porcjach ale częściej i jak do dej pory wszystko wychodzi ok.

I co najważniejsze NIE ŚPIESZĘ SIĘ.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71563
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Reasumując

- Parzenie po wyciągnięciu z solanki

- osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinę

- miejsze ilości drewna w palenisku

- nie zamykac całkowiecie paleniska

- zrobię w dnie wędzarni dopływ świerzego pwietrza

i cierpliwość na każdym kroku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71566
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie to poczytaj bo kolega wskazuje Ci temat o pirolizie a Ty pytasz co to :mellow:

Parzenie po wyciągnięciu z solanki

tak ale pamiętaj że ta procedura dotyczy kurczaków - chodzi właśnie o "zmiękczenie" skóry

przestudiuj dokładnie temat wędzenia kurczaków - wyrobisz sobie osąd

osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinę

osuszanie wyrobów w pomieszczeniu po ociekaniu to jedno, ale jest jeszcze istotnym osuszanie w wędzarni - robisz to w nagrzanej wędzarni z możliwie małą ilością dymu przy pełnym przelocie (w przypadku beczki nie nakrywasz jej)

nie zamykac całkowiecie paleniska

ale także nie nakrywać szczelnie góry wędzarni - musi być ruch powietrza

zrobię w dnie wędzarni dopływ świerzego pwietrza

ale bez przesady...

i cierpliwość na każdym kroku

i odrobinę uwagi podczas pisania na klawiaturze :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71571
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Raz miałem zaćmę umysłu przy wędzeniu i wyszły mi wędzonki kwaśne, zwłaszcza kiełbasy.

Popełniłem więcej błędów wędzeniu niż można sobie wyobrazić. Prawdopodobnie kolega Piotra też dołożył starań by wyszło kwaśne. Ja wędziłem bez osuszania w zimnej wędzarni, mokrym drzewem, z zamkniętym odpływem dymu i dalej nie będę wymieniał, ponieważ aż wstyd. Do dnia dzisiejszego nie wiem, dlaczego tak zrobiłem – jedną z przyczyn był brak czasu. Ale myślę, że trzeba spaprać aby się nauczyć i dlatego nie wstydzę się przyznać. Pomocne są opisy Dziadka i innych Zadymiaczy, Piotra poczytaj a w przyszłości zmniejszysz ryzyko KWASU.

 

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71572
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem o pirolizie i wszystkie odpowiedzi.

Widze swoje błedy.

Bardzo dziękuję za wszsytkie porady .

 

[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 14:04 ]

A sądziłem że wędzenie to prosta sprawa.

Jeszcze jedna sprawa. Czy dobrym pomysłem jest szyber regulujący dopływ dymu do wędzarni, np na wlocie do niej? Tak sobie myśle że mogę wówczas regulować zadymienie wędzarni a w skrajnych wypadkach całkowiecie zamknąc dopływ dymu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71574
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna sprawa. Czy dobrym pomysłem jest szyber regulujący dopływ dymu do wędzarni, np na wlocie do niej? Tak sobie myśle że mogę wówczas regulować zadymienie wędzarni a w skrajnych wypadkach całkowiecie zamknąc dopływ dymu.

W sumie to sobie sam odpowiedziałeś że tak. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71575
Udostępnij na innych stronach

Jezeli to was nie znudzi to zamieszcze opis mojej kolejnej próby.

 

Ty się nie zastanawiaj, Ty leć do ubojni po mięso :grin:

Na pewno będzie lepiej.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71578
Udostępnij na innych stronach

osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinę

Osobiście uważam że kurczaka powinieneś dobrze wytrzeć ręcznikami papierowymi i suszyć w rozgrzanej wędzarni ok 1,5H .

Na ostatnim zlocie regionalnym robiliśmy wędzone udka. Solanka 100g na litr i moczenie 24H. Osuszanie po wytarciu ręcznikami 1,5H w temp 50-55stopni . Wędzenie 3 godziny i zupełnie przez przypadek ostatnie 30 minut temperatura 80 stopni. Wyszły dobre i to bez parzenia ( choć może odrobine za słone )

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71579
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wyszły dobre i to bez parzenia ( choć może odrobine za słone )

 

Dzisiaj dopiero jadłem tak na spokojnie i po mimo tego że z solą obchodzę się umiarkowanie bardzo smakowały . Słonawa to była tylko skórka

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-71635
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do fachowców.Zrobiłem właśnie kiełbasę typu "rzeszowska",piekłem w beczce,pod koniec wędzenia w temp 80-90 stopni przez 30 minut.Niestety te kiełbaski które były bliżej scian beczki,upiekły się,pozostałe są w środku surowe.Będę je parzył bo się rozpadało.Kiełbaski które są,w środku surowe maja kwaskowy smak.Coś jak witamina C.Wszystko jest ok,czuc świeżą smaczną kiełbasę ale też wyraźnie jakiś kwasek.Zobaczę czy zaniknie po parzeniu.Wędziłem drzewem bukowym.Skąd wziął się ten kwaśny smak?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72263
Udostępnij na innych stronach

Masz złe rozprowadzenie dymu i temperatury w beczce. Ciąg jest tylko w części beczki, prawdopodobnie tej po przeciwnej stronie paleniska. Pozostałe kiełbasy były cały czas wilgotne i nie osiągneły zakładanej temperatury (dym i temperatura je po prostu omijały). Z uwagi na pogodę pewnie się w dodatku spieszyłeś i pominąłeś proces dokładnego osuszania

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72265
Udostępnij na innych stronach

Maxell,masz racje te z tyłu beczki sie upiekły i nie maja tego kwasku.Osuszałem ok 15-20 minut w temp. 60-70 stopni.Wędzarnia była dobrze przepalona.Ale co to za kwas?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72266
Udostępnij na innych stronach

Kwas octowy. Efekt połączenia tzw. pirolizy drewna i braku pełnego osuszenia batonów lub wędzonek.

Wklejam zdjęcie kwaśnych kiełbas Waldka:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72268
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle ten sam problem z wędzarniami kanałowymi.

Waldek ten kwas to posmak skiśniętej kiełbaski, która nie nadaję się do spożycia!!

Kiełbasa skisła z powodu nierównej temp w wędzarni

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72270
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę całkowicie zgodzić się z tą tezą. Przyczyna moim zdaniem, zbyt szczelne przykrywanie takich beczek uniemożliwia odprowadzenie wilgoci. A dlaczego nie przewiesza, odwraca się kijów z kiełbasami. Do tego jeszcze mokre drewno wydzielające dużo wilgotnego dymu i mamy efekty, o zbyt wysokiej temperaturze nie wspomnę .Kiełbaski przebywają w warunkach porównywalnych z łaźnią.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72272
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wyjaśnienia i zajęcie sie moim problemem.Po przeczytaniu wielu postów na ten temat wydaje mi sie że piroliza drewna nastapiła podczas pieczenia moich kiełbas.Beczka była szczelnie przykryta dwoma workami jutowymi których zawsze używam(są okopcone).Do tego zaczął padac deszcz i wilgość dodatkowo uszczelniła beczkę.Paliłem kawałkami drewna i czesto zduszałem ogień aby zmniejszyc temperaturę.W wyniku tego zamieniłem drewno w węgiel drzewny.Po sparzeniu kiełbas,kwaśny smak stał sie ledwo wyczuwalny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-72324
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kolejny raz moje wyroby po wędzeniu mają kwasny smak i nie jest to wina bajcy,gdyz taki sam sdmak miały wyroby bejcowane przez inna osobe a wędzone w moim wędzarniku.Wyroby są doskonale uwedzone,wędzę drzewem debowym i olchowym (85%drzewa olchowego) a szczególnie ta "kwaśność' wyrobów jest przy wedzeniu w zxmnym dymie przez kilka dni.Proszę o pomoc lub poradę .Pozdrawiam Laja

 

Siara// - Laja, masz literówki nawet w nazwie własnego miasta, popraw to, podpinam pod juz isniejacy temat

22225
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82643
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj ten temat ,może Ci pomoże to w uzyskaniu odpowiedzi. :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82646
Udostępnij na innych stronach

Dzięki "Małgoś" ale niewiele mi to pomogło ,tam sie kłoca o solankę:) a ja za drugim razem kupiłem pekloeane (surowe) mieso w sklepie i je wędziłem wiec odpada problem złego peklowania. Poprzednio sam peklowałem i tez wyroby miały ten kwasny posmak.Laja
22225
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82651
Udostępnij na innych stronach

Dzięki "Małgoś" ale niewiele mi to pomogło ,tam sie kłoca o solankę:)

Poczytaj jeszcze raz, Malgos podala Ci bardzo pomocny link, poza tym, zanim o cos zapytasz, poszukaj troszke.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=10304#10304

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwa%C5%9Bne-wedliny-po-wedzeniu/page/2/#findComment-82654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.