_Krzysztof_ Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2011 Witam otrzymałem trochę mielonego mrożonego 1,5kg. Po odmrożeniu(już prawie) okazała się że jest dłuste jak smok 50:50.Ze względu że nie przepadam za tak tłustym mięsem. Zwracam się z prośbą do Was jak to zagospodarować. Wędzarki u mnie brak. Nie chciał bym też dokupywać chudego miecha. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2011 Zrób smalec! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2011 Pasztetowa lub pasztet :grin: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2011 Myślałem może o mielonce w słoiku. Jak by się wystarczająco długo pasteryzowała to tłuszczyk by osadził się na wierzchu? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2011 Zrób w słoiki.W czasie pasteryzacji trochę tłuszczu zanieni się w smalec , ale za chude też nie będzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2011 A skąd masz te mielone i z czego ? ? Jeśli ze sklepu to napewno zmielili miesko klasy II albo nawet III a to nadalo by sie świetnie na jakąś mase wiążącą do węndlinki w szynkowarze albo jakiejś sztucznej osłonce , oczywiscie po dodaniu np.peklosoli , przypraw oraz innych gatunków miesa (chudszych).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2011 Dodaj ryżu i gołąbki :grin: Niezłe. Tylko skąd ja Ci teraz kapustę wezmę.? Zrób w słoiki.W czasie pasteryzacji trochę tłuszczu zanieni się w smalec Tez tak myślałem. Już zapeklowałem sól/peklosól 50:50 . Dwie godzinki w temp. pokojowe+czosnek, majeranek, pieprz, trochę żelatynki i do gara. A skąd masz te mielone i z czego ? ? Wujas jakiś czas temu miał świniobicie, dał siorze a siora mi. Kobieta ma na jutro na mielone wyciągła. Ale zbielała po odmrożeniu. :grin: Mam nadzieje że wyjdzie coś ALA biała słoikowa. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lipca 2011 Mam nadzieje że wyjdzie coś ALA biała słoikowa. :rolleyes: No i co wyszło...? Jakie przyprawy dodawałeś? Pozdrawiam. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lipca 2011 Mam nadzieje że wyjdzie coś ALA biała słoikowa Raczej fajna smarówka do dobrego chlebka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lipca 2011 Właśnie skonsumowałem jeden słoik. Nawet niezłe. No i co wyszło...? Trudno to nazwać białą w słoiku. Za drobno zmielone było. Mięso nie było zbyt dobrej jakości. Takie trochę wydawało się maziste. Pewnie były to skrawki zmielone. Raczej coś w stylu fajna smarówka Jakie przyprawy dodawałeś? Przyprawy tradycyjnie pieprz czarny, majeranek i czosnek świeży. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lipca 2011 Myślałem może o mielonce w słoiku. Jak by się wystarczająco długo pasteryzowała to tłuszczyk by osadził się na wierzchu?tłuszczyk osadzi ci się jak wianek w górnej części bryły mięsa,w jaką zbiją się chudsze kawałki,a w dolnej części zrobi się nieprzeźroczysta galaretka.Właśnie zrobiłem z podgardla plus skrawki ze schabu i akurat testuję organoleptycznie,jak nie zniknie wszystko to zapodam zdjęcia. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lipca 2011 tłuszczyk osadzi ci się jak wianek w górnej części bryły mięsa,w jaką zbiją się chudsze kawałki,a w dolnej części zrobi się nieprzeźroczysta galaretka Dokładnie tłuszczyk się osadził tak jak piszesz. A galaretce trochę pomogłem dodając żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Nie było to mięso zbyt ścięgniste. Mimo żelatyny galaretka nie jest aż tak stężała. Zrobię fotkę w przekroju i w poniedziałek wrzucę. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lipca 2011 zapodaję zdjęcia,coby inni ocenili skład podgardle bez skóry 1 kg ścinki ze schabu 0,1 kg moździeżowany listek 2 szt i ziele 4 kulki sól 18 g i pieprz 1 g saletra minimalnie na czubeczku noża suszona cebula 5 g (może być kostka cebulowa z Knorr'a) zmielone na 8 mm ,wymieszane z ok 100g wody,pasteryzowane 2 razy po 2 godziny galaretka wyszła troszkę za słona ale :thumbsup: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Lipca 2011 http://img98.imageshack.us/img98/3416/dsc03141d.jpg Wyszło coś takiego. Sami oceńcie. Trochę mało tłuszczu się wytopiło. Pasteryzowane 1 godzinę i następnego dnia 40min. Słoik ok 300ml. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lipca 2011 Co tu oceniać jak nie można posmakować :sad: .Fajna smarówa :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lipca 2011 Wyszło coś takiego.I bardzo ładnie wyszło :grin: :thumbsup: Do tego chlebek, kawałek pomidora i... można czytać :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lipca 2011 Nie źle to wyszło może trochę musztardy?? :thumbsup: [ Komentarz dodany przez: EAnna: Pon 11 Lip, 2011 18:39 ]Proszę wygaszać posty odnoszące się do wypowiedzi z ograniczonym limitem czasowym. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lipca 2011 i... można czytać W sobotę sobie poczytam :grin: przy następnej produkcji. A do czytania najlepsza jest z mięta. Ta.... mięta dobra na żołądek. :thumbsup: A co powiesz na ogórka małosolnego.? I ogóreczek się znajdzie. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Lipca 2011 Nie jest źle.. Napewno smaczniejsze i zdrowsze od tych kupnych.. Poza tym miesko zagospodarowane.. Bendetto.. :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Lipca 2011 a te ciemniejsze inkluzje to co to jest - przyprawy?a jakie dałeś? napisz jakie to jest ,smarowne,czy tak nie do końca,bo mnie wydaje się cosik kruche - ale zapach czuję przez net :grin:właśnie do mojego znalazłem brudnopis i też czytam :shock: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Lipca 2011 a te ciemniejsze inkluzje to co to jest - przyprawy?a jakie dałeś? Dokładnie tak jumbo to jest majeranek. Dałem go dość dużo. :thumbsup: ? napisz jakie to jest ,smarowne,czy tak nie do końca,bo mnie wydaje się cosik kruche Po wyciągnięciu z lodówki trzeba kroić. Ale jak chwilę postoi to ładnie się rozsmarowuje. Porównując do Twojego zdecydowanie mało się tłuszczyku wytopiło. Pozdrawiam i miłej lektury. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Lipca 2011 muszę zrobić z mariankiem,do tej pory stosowałem tylko do krupnioków i flaków - ale właśnie się otwieram na nowe doznania.... :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lipca 2011 No i dało się... :clap: Wcale nie takie tłuste :rolleyes: , ale majeranku to nie żałowałeś... :grin: Pozdrawiam!galaretka wyszła troszkę za słona ale :thumbsup: Bo to się z chlebusiem je... :wink: Twoje też CACY :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lipca 2011 jak w smaku ??? Jak w smaku?. Trudno opisać słowami chyba żebym był jak Mickiewicz opisujący ucztę Pana Tadeusza. :grin: A tak na serio nawet niezłe. Jak na mięso nie wiada jakie to nawet niezłe. Czosnku dałem jeden ząbek polski. Dla mnie ta ilość jest wystarczająca później nie czuć kiełbasy cały dzień. :grin: A majeranek dużo jak zawsze do grochówki, kurczaka z rożna i rolady. Pozdrawiam. :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.