Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otrzymałem trochę mielonego mrożonego 1,5kg. Po odmrożeniu(już prawie) okazała się że jest dłuste jak smok 50:50.

Ze względu że nie przepadam za tak tłustym mięsem. Zwracam się z prośbą do Was jak to zagospodarować. Wędzarki u mnie brak. Nie chciał bym też dokupywać chudego miecha.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Myślałem może o mielonce w słoiku. Jak by się wystarczająco długo pasteryzowała to tłuszczyk by osadził się na wierzchu?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165880
Udostępnij na innych stronach

Zrób w słoiki.W czasie pasteryzacji trochę tłuszczu zanieni się w smalec , ale za chude też nie będzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165882
Udostępnij na innych stronach

A skąd masz te mielone i z czego ? ?

 

Jeśli ze sklepu to napewno zmielili miesko klasy II albo nawet III a to nadalo by sie świetnie na jakąś mase wiążącą do węndlinki w szynkowarze albo jakiejś sztucznej osłonce , oczywiscie po dodaniu np.peklosoli , przypraw oraz innych gatunków miesa (chudszych)..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165883
Udostępnij na innych stronach

Dodaj ryżu i gołąbki :grin:

Niezłe. Tylko skąd ja Ci teraz kapustę wezmę.?

 

Zrób w słoiki.W czasie pasteryzacji trochę tłuszczu zanieni się w smalec

Tez tak myślałem. Już zapeklowałem sól/peklosól 50:50 . Dwie godzinki w temp. pokojowe+czosnek, majeranek, pieprz, trochę żelatynki i do gara.

 

A skąd masz te mielone i z czego ? ?

Wujas jakiś czas temu miał świniobicie, dał siorze a siora mi. Kobieta ma na jutro na mielone wyciągła. Ale zbielała po odmrożeniu. :grin:

 

Mam nadzieje że wyjdzie coś ALA biała słoikowa.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165893
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że wyjdzie coś ALA biała słoikowa.

:rolleyes: No i co wyszło...? Jakie przyprawy dodawałeś? Pozdrawiam.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165972
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że wyjdzie coś ALA biała słoikowa

Raczej fajna smarówka do dobrego chlebka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165985
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skonsumowałem jeden słoik. Nawet niezłe.

No i co wyszło...?

Trudno to nazwać białą w słoiku. Za drobno zmielone było. Mięso nie było zbyt dobrej jakości. Takie trochę wydawało się maziste. Pewnie były to skrawki zmielone. Raczej coś w stylu

fajna smarówka

 

 

 

Jakie przyprawy dodawałeś?

Przyprawy tradycyjnie pieprz czarny, majeranek i czosnek świeży.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-165994
Udostępnij na innych stronach

Myślałem może o mielonce w słoiku. Jak by się wystarczająco długo pasteryzowała to tłuszczyk by osadził się na wierzchu?

tłuszczyk osadzi ci się jak wianek w górnej części bryły mięsa,w jaką zbiją się chudsze kawałki,a w dolnej części zrobi się nieprzeźroczysta galaretka.Właśnie zrobiłem z podgardla plus skrawki ze schabu i akurat testuję organoleptycznie,jak nie zniknie wszystko to zapodam zdjęcia.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166024
Udostępnij na innych stronach

tłuszczyk osadzi ci się jak wianek w górnej części bryły mięsa,w jaką zbiją się chudsze kawałki,a w dolnej części zrobi się nieprzeźroczysta galaretka

Dokładnie tłuszczyk się osadził tak jak piszesz. A galaretce trochę pomogłem dodając żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Nie było to mięso zbyt ścięgniste. Mimo żelatyny galaretka nie jest aż tak stężała. Zrobię fotkę w przekroju i w poniedziałek wrzucę.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166109
Udostępnij na innych stronach

zapodaję zdjęcia,coby inni ocenili

skład

podgardle bez skóry 1 kg

ścinki ze schabu 0,1 kg

moździeżowany listek 2 szt i ziele 4 kulki

sól 18 g i pieprz 1 g

saletra minimalnie na czubeczku noża

suszona cebula 5 g (może być kostka cebulowa z Knorr'a)

zmielone na 8 mm ,wymieszane z ok 100g wody,pasteryzowane 2 razy po 2 godziny

galaretka wyszła troszkę za słona ale :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166112
Udostępnij na innych stronach

http://img98.imageshack.us/img98/3416/dsc03141d.jpg

 

Wyszło coś takiego. Sami oceńcie. Trochę mało tłuszczu się wytopiło. Pasteryzowane 1 godzinę i następnego dnia 40min. Słoik ok 300ml.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166260
Udostępnij na innych stronach

Co tu oceniać jak nie można posmakować :sad: .Fajna smarówa :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166261
Udostępnij na innych stronach

Wyszło coś takiego.

I bardzo ładnie wyszło :grin:

:thumbsup: Do tego chlebek, kawałek pomidora i... można czytać :thumbsup: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166263
Udostępnij na innych stronach

Nie źle to wyszło może trochę musztardy?? :thumbsup:

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Pon 11 Lip, 2011 18:39 ]

Proszę wygaszać posty odnoszące się do wypowiedzi z ograniczonym limitem czasowym.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166266
Udostępnij na innych stronach

i... można czytać

W sobotę sobie poczytam :grin: przy następnej produkcji. A do czytania najlepsza jest z mięta. Ta.... mięta dobra na żołądek. :thumbsup: :cool:

 

A co powiesz na ogórka małosolnego.?

I ogóreczek się znajdzie.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166274
Udostępnij na innych stronach

Nie jest źle.. Napewno smaczniejsze i zdrowsze od tych kupnych.. Poza tym miesko zagospodarowane.. Bendetto.. :clap: :clap: :thumbsup:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166275
Udostępnij na innych stronach

a te ciemniejsze inkluzje to co to jest - przyprawy?a jakie dałeś? napisz jakie to jest ,smarowne,czy tak nie do końca,bo mnie wydaje się cosik kruche - ale zapach czuję przez net :grin:właśnie do mojego znalazłem brudnopis i też czytam :shock:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166284
Udostępnij na innych stronach

a te ciemniejsze inkluzje to co to jest - przyprawy?a jakie dałeś?

Dokładnie tak jumbo to jest majeranek. Dałem go dość dużo. :thumbsup:

 

? napisz jakie to jest ,smarowne,czy tak nie do końca,bo mnie wydaje się cosik kruche

Po wyciągnięciu z lodówki trzeba kroić. Ale jak chwilę postoi to ładnie się rozsmarowuje.

Porównując do Twojego zdecydowanie mało się tłuszczyku wytopiło.

 

Pozdrawiam i miłej lektury. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166288
Udostępnij na innych stronach

muszę zrobić z mariankiem,do tej pory stosowałem tylko do krupnioków i flaków - ale właśnie się otwieram na nowe doznania.... :grin:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166290
Udostępnij na innych stronach

No i dało się... :clap: Wcale nie takie tłuste :rolleyes: , ale majeranku to nie żałowałeś... :grin: Pozdrawiam!

galaretka wyszła troszkę za słona ale :thumbsup:

Bo to się z chlebusiem je... :wink: Twoje też CACY :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166322
Udostępnij na innych stronach

jak w smaku ???

Jak w smaku?. Trudno opisać słowami chyba żebym był jak Mickiewicz opisujący ucztę Pana Tadeusza. :grin:

 

A tak na serio nawet niezłe. Jak na mięso nie wiada jakie to nawet niezłe. Czosnku dałem jeden ząbek polski. Dla mnie ta ilość jest wystarczająca później nie czuć kiełbasy cały dzień. :grin: A majeranek dużo jak zawsze do grochówki, kurczaka z rożna i rolady.

 

Pozdrawiam. :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5790-t%C5%82uste-mielone-co-zrobi%C4%87/#findComment-166342
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.