Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiło się nam takie oto jajo

Pewnie kukułka podrzuciła ... duża taka ...

 

PS

Ze też mnie zadna nie chce podrzucić takiego jajeczka http://emotikona.pl/emotikony/pic/0what.gif

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198130
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pewnie kukułka podrzuciła ... duża taka ...

a historia jaja też ciekawa.Struś pochodzi z Litwy,jajo pojechało do Grenoble i tam zostało przekazane w nasze polskie ręce.Przyjechało do Rewy a stamtąd do Stężycy ,gdzie skończyło jak widać na fotkach.Krótko mówiąc takie trochę międzynarodowe jajco :lol: :lol: .A fotorelację wkleiłem dla uspokojenia nerwów po naszym meczu ze Szwedami :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198133
Udostępnij na innych stronach

Trafiło się nam takie oto jajo strusie.

Takie strusie jajo zawiera około 30 jajek kurzych...

Swego czasu miałam okazję robić jajecznicę z takiego jaja ale niestety nie przekonało mnie nic by ją zjeść. :wink: Jaja strusie są bardziej delikatne i nie zawierają cholesterolu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198136
Udostępnij na innych stronach

,

ale niestety nie przekonało mnie nic by ją zjeść

Halusiu więcej odwagi w poznawaniu świata smaków i aromatów :tongue: A przecież są tacy co pasztetowej czy też salcesonu/ np mój zięciunio / do ust nie wezmą .I ile tracą w życiu :cry: :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198137
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie ,,Nie tylko śledzie !!! " a ja powiem ze wole śledzia z beczki pełnego niż szynkę. Ostatnio wyczytałem w jednym z marketów na opakowaniu śledzie, że zawierają to samo co kiełbasy te tanie z marketu, wielofosforany, barwnik identyczny z naturalnym, wzmacniacz smaku, zapachu, konserwant związki siarki i inne. WIEC MOZE KOLEGO MASZ SZCZĘSCIE ZE MOZESZ NATURALNE ŚLEDZIE JEŚĆ I Z TEGO SIE CIESZ...I POWINIENES ZMIENIĆ NAZWĘ NA ,,JEM PRAWDZIWE ŚLEDZIE BEZ KONSERWANTÓW ALE NIE TYLKO...'' I WTEDY BĘDĘ CI ZAZDROSCIŁ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198138
Udostępnij na innych stronach

lesniak, Ten tytuł powstał po paru spotkaniach w realu na których jakoś tak wyszło,że głównie śledzie serwowałem.To chciałem też pokazać i moje wędzonki,a potem tak jakoś się temat rozbudował

Twoje uwagi odnośnie śledzi dotyczą chyba tych już przerobionych na różne smaki więc i z konserwantami. :mad: Ja kupuję te z beczki a raczej teraz z wiaderka.Choć i te śledzie a la matiasy /filety/są często "wybielane"w sposób niezgodny z prawem :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198172
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Coś z kuchni niemieckiej - "Himmel und Erde" czyli "Niebo i ziemia" :lol:

 

 

bardziej znana pod swojską nazwą kaszanka smażona z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem musu jabłkowego :thumbsup:

 

 

A na podwieczorek takie rarytasy:

 

 

 

No i w słoju KIMCZI dojrzewa :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201012
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co tworzy Kazik jest pycha! :thumbsup:

To jest arcydzieło smaku i pomysłowości! :thumbsup: :clap:

To mui być w genach mistrza! :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201031
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co tworzy Kazik jest pycha! :thumbsup:

To jest arcydzieło smaku i pomysłowości! :thumbsup: :clap:

To mui być w genach mistrza! :!:

Alltid nie pzesadzaj :blush: :blush:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201034
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co tworzy Kazik jest pycha! :thumbsup:

To jest arcydzieło smaku i pomysłowości! :thumbsup: :clap:

To mui być w genach mistrza! :!:

Zgadzam się 1000 % :clap: :clap: :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201037
Udostępnij na innych stronach

Eksperyment z pieczeniem chlebka na patelni udany.Niedługo,po zebraniu większej ilości doświadczeń podzielę się uwagami z eksploatacji tego "cuda" :lol:

 

do tej pory oprócz standardowego wykorzystania patelni piekłem na niej szynkę peklowaną ponad dwukilową.Wyszła fantastycznie , po dwóch godzinach pieczenia , bez żadnego dodatku tłuszczu ani wody.

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201669
Udostępnij na innych stronach

"łokopodobną

Heniu to nie ta technologia :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201671
Udostępnij na innych stronach

Eksperyment z pieczeniem chlebka na patelni udany.

Kurcze... po raz pierwszy widzę chleb z patelni.. :shock:

Kazik koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami.

Chlebek wyśmienity... :clap: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201678
Udostępnij na innych stronach

To jest zwykłą patelnia

No nie, sądząc po cenie to raczej niezwykła :grin: Jak napisałem powyżej zbiorę jeszcze trochę doświadczeń i podzielę się z nimi na forum ,ale w dziale sprzętu lub patelni :lol: zdaję się że jest takowy temat.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201679
Udostępnij na innych stronach

Kaziu czy można prosić o przepis :question:

Się robi :lol:

Potrzebne będą:

kapusta pekińska sztuk raz

kawałek imbiru2-4 cm

Papryczki chili czerwone i zielone -2-4 szt./zależy od wytrzymałości podniebienia/

ząbki czosnku-2-3 szt

płatki papryki suszonej-łyżeczka

sos sojowy - dwie łyżki

sos rybny-2 łyżki /opcjonalnie/

sos chili słodki-2 łyżki

sól najlepiej morska

 

Kapustę solimy obficie pomiędzy liśćmi /można zrobić solankę/i odkładamy do naczynia na kilka godzin.W czasie leżakowania w soli lub solance,obracać co kilkadziesiąt minut.

Wypłukać kapustę pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć.Kapusta jest dobra,jeżeli najgrubszy kawałek jest wyraziście słony,ale nie za słony :grin:

Imbir oskrobujemy ze skórki/polecam łyżeczką od herbaty/ i kroimy w kostkę,czosnek obieramy,papryczkę pozbawiamy pesteczek i kroimy.Wszystkie składniki wrzucamy do miksera/blendera/ i miksujemy dodając nieco wody.Pasty ma być około dwóch czubatych łyżek.Kapustę kroimy w dużą kostkę i mieszamy z pastą.Wkładamy do słoja zostawiając sporo wolnej przestrzeni pod zakrętką /będzie gazować/. Dojrzewać powinna 10 dni ale i po czterech jest już zjadliwa. :thumbsup:

Przepis powyższy jest na taką kapustę jak pokazałem na zjęciu.Przepisów internecie znajdziesz całe mnóstwo z najróżniejszymi dodatkami np.jabłka,gruszki,krewetki,małże itp.Ten przepis jest najprostszy i z dostępnych u nas bez problemów składników

Pozdrawiam Gang W :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201688
Udostępnij na innych stronach

A to wynik mojego pobytu w kuchni w dniu wczorajszym.Coś z tą zimą trzeba robić :lol:

Przy okazji problem dzisiejszego obiadu też rozwiązany-kaszanka :thumbsup:

Pozostałe wyroby na sobotę , to ostatnia w tym karnawale więc spędzimy ją w Rozewiu.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-202743
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj na śniadanie " czerwone" zielone śledzie :thumbsup:

 

 

Surowcem są świeże śledzie /zielone/ nie solone i w żaden sposób nie przetworzone.

 

Patroszymy,obieramy ze skóry i kroimy na dzwonka /prawdziwe dzwonka,bo filetów solonych czy marynowanych nie da się :lol: /

 

 

Przygotowujemy sos w skład którego wchodzi:

4 cebule pokrojone w piórka

1 szklanka wody

1 słoik koncentratu pomidorowego

1/3 szklanki octu

1/2 szklanki oleju

3 łyżki cukru

1 łyżka soli,liść laurowy,ziele ang.

Zagotowujemy wodę z przyprawami,dodajemy olej i cebulę którą dusimy do miękkości,dodajemy przecier i ocet,mieszamy,dodajemy pokrojone dzwonka śledzia i gotujemy razem kilka minut.Pozostawiamy do ostygnięcia i na parę /min.2/ dni do lodówki

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-204257
Udostępnij na innych stronach

Skład podobny do Śledzi po Kaszubsku wg Henia

Śledzie "po kaszubsku"robi się z śledzi solonych /w Henia przepisie też/ lub marynowanych /ja robię takie/,powyższe są ze świeżych Tak na marginesie to "ortodoksyjne śledzie po kaszubsku są zawsze z rodzynkami.Nie czepiam się oczywiście przepisów bo z nimi to jak z żurkiem,białym barszczem,zalewajką i tak dalej,każdy region,każda rodzina robi po swojemu i będzie tego broniła jak niepodległości :lol:

 

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 14:19 ]

Na obiad był kurczak faszerowany pieczony w nowej patelni :lol:

 

Produkty jak na zdjęciu;

 

+ nalewka wieloowocowa /taka pozostałość z dna gąsiorka/.

przygotowanie farszu :

 

 

nadziewanie wyluzowanej tuszki /macerowała się w lodówce 24 godz./

 

 

po uformowaniu tuszki obsmażenie na klarowanym maśle,przykrycie pokrywką i duszenie 1 godz.na maleńkim ogieńku.

 

efekt końcowy na talerzu w towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli,porzeczek czerwonych,imbiru ,miodu i oczywiście tej samej nalewki.

 

 

Do tego kielonek trojanki wykonanej z mieszanki kupionej w Białowieży za zdrowie dzisiejszych solenizantów :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-204305
Udostępnij na innych stronach

Przed zlotem na Podlasiu proponowałem kapustę po alzacku , dzisiaj naszła mnie wena twórcza i postanowiłem wykonać to smakowite danie.Jest ono godne polecenia naszym forumowiczom preferującym dietę wysoko tłuszczową i bez węglowodanową.Andrzeju i Karolu Wam dedykuję to danie :lol:

 

Produkty :

1 kg.kapusty kiszonej

2 przednie golonki

1/2 kg surowego boczku

1 polędwiczka wieprzowa

po 1/4 kg kiełbasy:

myśliwskiej

śląskiej

podwawelskiej

2 marchewki

2 cebule

łyżka smalcu

szklanka wytrawnego białego wina /najlepszy Riesling /

szklanka bulionu

100 g wiśniówki

kilka goździków,liść laurowy,pieprz ziarnisty,jagody jałowca

 

 

Marchewki obrać , jedną cebulę posiekać,drugą nadziać goździkami jak do rosołu.

W garnku rozgrzać smalec,zeszklić na nim cebulę ,dodać kapustę,podsmażyć.

 

Dodać golonkę , przykryć kapustą,wlać wino i bulion ,dodać cebulę z goździkami, marchewki , liść laurowy,ziele,pieprz,jałowiec.Dusić na małym ogniu pod przykryciem

 

 

 

 

Włożyć boczek , nie pokrojoną kiełbasę , polędwiczkę , wlać wiśniówkę.

 

Podawać na głębokim półmisku - na dnie kapusta na wierzchu pokrojone porcje mięsa i kiełbasy. Do tego szklaneczka wina i może być kromka pieczywa .

 

Na zdjęciach potrawa wykonana z 1/2 składników za wyjątkiem kiełbasek.

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-205137
Udostępnij na innych stronach

Nareszcie zdobyłem przepis! :grin:

Mam pytanie: boczek, nie pokrojona kiełbasa, polędwiczka - nie są gotowane / smażone? :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-205149
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.