Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kaziu pięknie wygląda ta Twoja "świerkówka", pozazdrościłem Ci, i przypomniałem sobie o zamrożonej jarzębinie...

 

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-219417
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

przypomniałem sobie o zamrożonej jarzębinie

Piotr do jarzębinówki zbieram się i zbieram i zawsze jest coś "pilniejszego" w gąsiorkach,ale kiedyś na pewną ją wykonam.Wygląda zachęcająco a te co piłem były wyśmienite.Pozdrwiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-219419
Udostępnij na innych stronach

przypomniałem sobie o zamrożonej jarzębinie...

 

PePe rób jarzębinówkę , dobra jest :thumbsup: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-219478
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolekcja konserw słoikowych przygotowanych na spływ:

Od lewej-paprykarz szczeciński,pasztetowa,boczek i smalec.

Produkując wczoraj konserwę boczkową nie mogłem się powstrzymać od odcięcia solidnych plastrów , upieczeniu ich na patelnii grillowej i podania na obiad wraz zkurkami duszonymi z cebulką :thumbsup:

Pozostałe kurki dzisiaj na śniadanie w omlecie z dodatkiem parmezanu

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227260
Udostępnij na innych stronach

Niech no ja tylko dorwę kurki

W Borach już się sypią :lol: :lol: w lasach wejherowskich również :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227261
Udostępnij na innych stronach

Niech no ja tylko dorwę kurki

W Borach już się sypią :lol: :lol: w lasach wejherowskich również :grin:
.......... o Pomorzu Zachodnim nie wspomnę :tongue: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227335
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pogoda ostatnio taka,że do pieca chlebowego nie chce się chodzić :grin: Dlatego pizza w kominku się piekła :lol:

Wczytywanie zdjęcia około 15 minut,więc sobie daruję takie przyjemności .Jeszcze tylko zdjęcie plonów z działki;

Pozdrawiam .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-231790
Udostępnij na innych stronach

:grin:

pizza w kominku się piekła

tez chce :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-231792
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To już końcówka zbiorów,obrodziły cukinie i patisony.Gorzej było z dynią/tylko dwa egzmplarze :sad: /za to pomidory i ogórki "sypnęły" tego roku a coctailowe jeszcze wiszą na krzakach i dojrzewają.

 

,

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-241911
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiad była wątróbka wieprzowa duszona w sosiku z cebulki i jabłek.Było na tyle smaczne,że postnowiłem podzielić się przepisem na naszym forum

Potrzebne będą :

kg.bardzo świeżutkiej wątóbki

2 duże cebule pokrojone w krążki lub piórka

1/2 l bulionu/może być z kostki/

2,3 małe jabłka ze skórką/jeżeli skórka brzydka to obrane/

2 grzybki suszone,uprzednio namoczone

kilka suszonych śliwek /ja dałem te z pod nalewki żmudzkiej-kto smakował zna ich moc :wink: /

mąka do panierowania wątróbki 1/2 razowej żytniej i 1/2 pszennej

tłuszcz do smażenia / w zależności od gustu smalec lub olej/

Przyprawy;

liść laurowy

pieprz ziarnisty

pieprz mielony

jagody jałowca

majeranek

sól

Wątróbkę płóczemy,osuszamy,kroimy w grube plastry i panierujemy w mące.

Na rozgrznym tłuszczu obsmażmy z obu stron.Solimy i pieprzymy na patelni podczas obsmażnia.

Obsmażone wyjmujemy na talerz.

Na pozostałym na patelni tłuszczu dusimy cebulę.Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka,dodajemy grzybki wraz z wodą w której się moczyły,śliwki,liść laurowy i pozostałe przyprawy.Chwilę dusimy i dolewamy bulion.Po zagotowaniu wkładamy obsmażone wątróbki.Przykrywamy i dusimy do miękości.Nie zadługo,bo wątroba "przeciągnięta" lubi twardnieć.

 

A tak wątróbka wyglada na talerzu w towarzystwie kaszy grycznej i pikli w/g przepisu Joli w wykonaniu Maxella .

Jako drugi dodatek była sałatka grecka,ale jej już nie fotografowałem,bo powoli zaczyna mnie się nudzić.Zebrałem z pod foli ostatnie pomidory i sałatę masłową i trzeba to teraz wyjeść.Ale damy radę :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242317
Udostępnij na innych stronach

Wątróbkę płóczemy,osuszamy,kroimy w grube plastry i panierujemy w mące.

Na rozgrznym tłuszczu obsmażmy z obu stron.Solimy i pieprzymy na patelni podczas obsmażnia.

Wszystkie wątroby solimy dopiero na talerzu , no chyba ze lubimy "twardą" jak napisałeś .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242325
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie wątroby solimy dopiero na talerzu

Masz rację,ale wystarczy posolić na patelni stronę już usmażoną nie przewracając jej ponownie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242336
Udostępnij na innych stronach

Otrzymałem od Małgoś przepis na zapiekankę z cukinii autorstwa naszej czeskiej koleżanki.W przepisie /wspaniałym/występuje nieco wędliny,która nadaje zapiekance cudowny smak.Dzisiaj chcę zproponować pasztet/zpiekankę/ z cukinii całkowicie wegetariański.Wiem,że to nie nasz wędzarniczy smak,ale od czasu do czasu..... :wink: :wink:

 

Potrzebne będą :

2 cukinie takie młode,lub jedna wielka.

2 cebule

2 łyżki masła

25 dag.twarogu

10 dag.żółtego sera

2 jajka

1 szklanka tartej bułki

olej/4-5 łyżek/,sól,pieprz,cząber,zielona czubryca,majeranek.oregano,tymianek i co kto jeszcze lubi.

w przepisie który posiadam występuje tylko cząber,ale ja wzbogacam wszystkimi ziołami jakie lubię.

Cukinie obrać,pozbawić nasion i obrać ze skórki.Zetrzeć na tarce,lub drobno posiekać.To samo uczynić z cebulą.

Cukinię i cebulę zeszlić na maśle,ostudzić.

Twaróg zmiksować z żółtkami

Żółty ser zetrzeć na tarce.

Białko jajek ubić na pianę.

Wszystkie składniki wymieszać z tartą bułką i olejem.Na końcu dodać ubite białko i wymieszać starannie wraz z solą pieprzem i ziołami.

Formę natłuścić i posypać tartą bułką.Piec ok. godz. w temp.190 st.

Tak to wygląda po wyjęciu z piekarnika:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242740
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nadszedł czas na przygotowanie "białego mięska".Kulig się zbliża a taka zakąseczka w sam raz na zimne dni :lol:

Wykonałem wg. przepisu "słonina z Podlasia".Nieco tylko go zmodyfikowałem.Po obgotowaniu przez 10 min.w zalewie pozostawiłem w niej słoninkę przez cztery dni.Nabrała pięknego,prawie czerwonego koloru a konsystencję ma bardzo miękką.Po osuszeniu natarłem pastą zrobioną z czosnku,papryki słodkiej,pieprzu,kolendry mielonej i majeranku.Teraz schłodzi się w lodówce a potem jak zwykle do zamrażarki.

 

 

 

No i w Pażęcach :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Ps. Ostatnie zdjecie jest to niezakończona faza nacierania.To tak na wypadek zwrócenia mi uwagi,że nacierać trzeba cały kawałek równomiernie :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247323
Udostępnij na innych stronach

Ps. Ostatnie zdjecie jest to niezakończona faza nacierania.To tak na wypadek zwrócenia mi uwagi,że nacierać trzeba cały kawałek równomiernie :grin:

No właśnie Kaziku... ten kawałek słoniny jest nierównomiernie natarty... popraw się oj popraw.. :grin: :wink:

Kiedy wróciliśmy z Podlasia, podobną słoniną poczęstował nas Grzesiu- łysy100 ... :thumbsup: , nie wiem dlaczego ale bardzo mi smakowała, nie wiem co się ze mną stało, przecież ja takie rzeczy omijałam szerokim łukiem.. :wink: :lol:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247326
Udostępnij na innych stronach

, nie wiem co się ze mną stało, przecież ja takie rzeczy omijałam szerokim łukiem.. :wink: :lol:

 

 

Kruszynko , posłuchałeś pewnego pana dietetyka i podglądasz oczywiście większość Braci wędzarniczej . :tongue: :smile: :grin: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

 

Teraz tą słoninę najlepiej do ciemnego lochu , inaczej nie dotrwa do kuligu . :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247335
Udostępnij na innych stronach

przecież ja takie rzeczy omijałam szerokim łukiem..

Bo to nie jest galaretowata,trzęsąca się klucha przegotowanego tłuszczu tylko pięknie pachnąca,dobrze przyprawiona,odpowiednio dojrzała słoninka ze świnki starego chowu.Pokrojona w cieniutkie paseczki na chlebku własnego wypieku :lol: :lol: :lol: :thumbsup: :thumbsup:

Wiele naszych koleżanek ze "zgrozą" stwierdza :"co się ze mną stało ??? :shock: :shock: ,przecież ja tego kiedyś za żadne skarby do ust bym tego nie wzięła,przetworów nie robiłam,nalewek nie czyniłam a teraz......I to są niewątpliwe sukcesy związane z naszą stronką.

Mam nadzieję że Ty i do " owoców morza " dojrzejesz :lol: :lol:

Pozdrawiam Ciebie i Andrzeja

 

[ Dodano: Pią 02 Lis, 2012 14:46 ]

Teraz tą słoninę najlepiej do ciemnego lochu , inaczej nie dotrwa do kuligu

Dotrwa,mam silną wolę :cool::cool:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247337
Udostępnij na innych stronach

Święto kiszenia kapusty zrobiło zamęt .

Za dużo świeżego soku ?? :wink: :wink: :lol: :lol:

 

Co do postu to od razu się zorientowałem :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247463
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zakończyłem "detaliczną"produkcę kaszanki,leberki i salcesonu.Salceson niestety bez ucha.Wtorkowe "polowanie"zakończyło się zakupem łba bez tego cennego elementu.A pól Wejherowa przeleciałem :devil:.Eksperymentalnie salceson nadziałem do osłonek od Miro przeznaczonych do pasztetów.Wyszło dobrze,akurat takie plasterki śniadaniowe :thumbsup: .Oczywiście nie jest to ten smak jak z żołądka czy pęcherza,ale z braku laku dobre i to .Kaszanka pół na pół z kaszy perłowej i gryczanej, ,oczywiście z niespodziewanką w środku.Krew niestety suszona od Miro , ale zdaje egzamin .Leberka to klasyka Andrzejowa :lol: tyle że drobniej zmielona.Wiadomo czyje musi być na wierzchu :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-248268
Udostępnij na innych stronach

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-248277
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.