PePe Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Maja 2012 Kaziu pięknie wygląda ta Twoja "świerkówka", pozazdrościłem Ci, i przypomniałem sobie o zamrożonej jarzębinie... Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-219417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Maja 2012 przypomniałem sobie o zamrożonej jarzębiniePiotr do jarzębinówki zbieram się i zbieram i zawsze jest coś "pilniejszego" w gąsiorkach,ale kiedyś na pewną ją wykonam.Wygląda zachęcająco a te co piłem były wyśmienite.Pozdrwiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-219419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Maja 2012 przypomniałem sobie o zamrożonej jarzębinie... PePe rób jarzębinówkę , dobra jest :thumbsup: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-219478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 11 Lipca 2012 Kolekcja konserw słoikowych przygotowanych na spływ: Od lewej-paprykarz szczeciński,pasztetowa,boczek i smalec. Produkując wczoraj konserwę boczkową nie mogłem się powstrzymać od odcięcia solidnych plastrów , upieczeniu ich na patelnii grillowej i podania na obiad wraz zkurkami duszonymi z cebulką :thumbsup: Pozostałe kurki dzisiaj na śniadanie w omlecie z dodatkiem parmezanu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 11 Lipca 2012 Niech no ja tylko dorwę kurkiW Borach już się sypią :lol: :lol: w lasach wejherowskich również :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Lipca 2012 W Borach już się sypią na targu 20zł/kg Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Lipca 2012 Niech no ja tylko dorwę kurkiW Borach już się sypią :lol: :lol: w lasach wejherowskich również :grin:.......... o Pomorzu Zachodnim nie wspomnę :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-227335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Pogoda ostatnio taka,że do pieca chlebowego nie chce się chodzić :grin: Dlatego pizza w kominku się piekła :lol: Wczytywanie zdjęcia około 15 minut,więc sobie daruję takie przyjemności .Jeszcze tylko zdjęcie plonów z działki; Pozdrawiam . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-231790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 :grin: pizza w kominku się piekłatez chce :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-231792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Pizza wygląda smakowicie,a ja jestem po kolacji i znowu męczy mnie apetyt z powodu takich widoków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-231830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 6 Października 2012 To już końcówka zbiorów,obrodziły cukinie i patisony.Gorzej było z dynią/tylko dwa egzmplarze :sad: /za to pomidory i ogórki "sypnęły" tego roku a coctailowe jeszcze wiszą na krzakach i dojrzewają. , Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-241911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 8 Października 2012 Dzisiaj na obiad była wątróbka wieprzowa duszona w sosiku z cebulki i jabłek.Było na tyle smaczne,że postnowiłem podzielić się przepisem na naszym forum Potrzebne będą : kg.bardzo świeżutkiej wątóbki 2 duże cebule pokrojone w krążki lub piórka 1/2 l bulionu/może być z kostki/ 2,3 małe jabłka ze skórką/jeżeli skórka brzydka to obrane/ 2 grzybki suszone,uprzednio namoczone kilka suszonych śliwek /ja dałem te z pod nalewki żmudzkiej-kto smakował zna ich moc :wink: / mąka do panierowania wątróbki 1/2 razowej żytniej i 1/2 pszennej tłuszcz do smażenia / w zależności od gustu smalec lub olej/ Przyprawy; liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz mielony jagody jałowca majeranek sól Wątróbkę płóczemy,osuszamy,kroimy w grube plastry i panierujemy w mące. Na rozgrznym tłuszczu obsmażmy z obu stron.Solimy i pieprzymy na patelni podczas obsmażnia. Obsmażone wyjmujemy na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu dusimy cebulę.Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka,dodajemy grzybki wraz z wodą w której się moczyły,śliwki,liść laurowy i pozostałe przyprawy.Chwilę dusimy i dolewamy bulion.Po zagotowaniu wkładamy obsmażone wątróbki.Przykrywamy i dusimy do miękości.Nie zadługo,bo wątroba "przeciągnięta" lubi twardnieć. A tak wątróbka wyglada na talerzu w towarzystwie kaszy grycznej i pikli w/g przepisu Joli w wykonaniu Maxella . Jako drugi dodatek była sałatka grecka,ale jej już nie fotografowałem,bo powoli zaczyna mnie się nudzić.Zebrałem z pod foli ostatnie pomidory i sałatę masłową i trzeba to teraz wyjeść.Ale damy radę :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Października 2012 Wątróbkę płóczemy,osuszamy,kroimy w grube plastry i panierujemy w mące. Na rozgrznym tłuszczu obsmażmy z obu stron.Solimy i pieprzymy na patelni podczas obsmażnia.Wszystkie wątroby solimy dopiero na talerzu , no chyba ze lubimy "twardą" jak napisałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Października 2012 Wszystkie wątroby solimy dopiero na talerzu Masz rację,ale wystarczy posolić na patelni stronę już usmażoną nie przewracając jej ponownie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 10 Października 2012 Otrzymałem od Małgoś przepis na zapiekankę z cukinii autorstwa naszej czeskiej koleżanki.W przepisie /wspaniałym/występuje nieco wędliny,która nadaje zapiekance cudowny smak.Dzisiaj chcę zproponować pasztet/zpiekankę/ z cukinii całkowicie wegetariański.Wiem,że to nie nasz wędzarniczy smak,ale od czasu do czasu..... :wink: :wink: Potrzebne będą : 2 cukinie takie młode,lub jedna wielka. 2 cebule 2 łyżki masła 25 dag.twarogu 10 dag.żółtego sera 2 jajka 1 szklanka tartej bułki olej/4-5 łyżek/,sól,pieprz,cząber,zielona czubryca,majeranek.oregano,tymianek i co kto jeszcze lubi. w przepisie który posiadam występuje tylko cząber,ale ja wzbogacam wszystkimi ziołami jakie lubię. Cukinie obrać,pozbawić nasion i obrać ze skórki.Zetrzeć na tarce,lub drobno posiekać.To samo uczynić z cebulą. Cukinię i cebulę zeszlić na maśle,ostudzić. Twaróg zmiksować z żółtkami Żółty ser zetrzeć na tarce. Białko jajek ubić na pianę. Wszystkie składniki wymieszać z tartą bułką i olejem.Na końcu dodać ubite białko i wymieszać starannie wraz z solą pieprzem i ziołami. Formę natłuścić i posypać tartą bułką.Piec ok. godz. w temp.190 st. Tak to wygląda po wyjęciu z piekarnika: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 10 Października 2012 Bankowo wypróbuję :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-242776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Listopada 2012 Nadszedł czas na przygotowanie "białego mięska".Kulig się zbliża a taka zakąseczka w sam raz na zimne dni :lol: Wykonałem wg. przepisu "słonina z Podlasia".Nieco tylko go zmodyfikowałem.Po obgotowaniu przez 10 min.w zalewie pozostawiłem w niej słoninkę przez cztery dni.Nabrała pięknego,prawie czerwonego koloru a konsystencję ma bardzo miękką.Po osuszeniu natarłem pastą zrobioną z czosnku,papryki słodkiej,pieprzu,kolendry mielonej i majeranku.Teraz schłodzi się w lodówce a potem jak zwykle do zamrażarki. No i w Pażęcach :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Ps. Ostatnie zdjecie jest to niezakończona faza nacierania.To tak na wypadek zwrócenia mi uwagi,że nacierać trzeba cały kawałek równomiernie :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Listopada 2012 Ps. Ostatnie zdjecie jest to niezakończona faza nacierania.To tak na wypadek zwrócenia mi uwagi,że nacierać trzeba cały kawałek równomiernie :grin:No właśnie Kaziku... ten kawałek słoniny jest nierównomiernie natarty... popraw się oj popraw.. :grin: :wink: Kiedy wróciliśmy z Podlasia, podobną słoniną poczęstował nas Grzesiu- łysy100 ... :thumbsup: , nie wiem dlaczego ale bardzo mi smakowała, nie wiem co się ze mną stało, przecież ja takie rzeczy omijałam szerokim łukiem.. :wink: :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Listopada 2012 , nie wiem co się ze mną stało, przecież ja takie rzeczy omijałam szerokim łukiem.. :wink: :lol: Kruszynko , posłuchałeś pewnego pana dietetyka i podglądasz oczywiście większość Braci wędzarniczej . :tongue: :smile: :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Teraz tą słoninę najlepiej do ciemnego lochu , inaczej nie dotrwa do kuligu . :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Listopada 2012 przecież ja takie rzeczy omijałam szerokim łukiem..Bo to nie jest galaretowata,trzęsąca się klucha przegotowanego tłuszczu tylko pięknie pachnąca,dobrze przyprawiona,odpowiednio dojrzała słoninka ze świnki starego chowu.Pokrojona w cieniutkie paseczki na chlebku własnego wypieku :lol: :lol: :lol: :thumbsup: :thumbsup: Wiele naszych koleżanek ze "zgrozą" stwierdza :"co się ze mną stało ??? :shock: :shock: ,przecież ja tego kiedyś za żadne skarby do ust bym tego nie wzięła,przetworów nie robiłam,nalewek nie czyniłam a teraz......I to są niewątpliwe sukcesy związane z naszą stronką.Mam nadzieję że Ty i do " owoców morza " dojrzejesz :lol: :lol: Pozdrawiam Ciebie i Andrzeja [ Dodano: Pią 02 Lis, 2012 14:46 ]Teraz tą słoninę najlepiej do ciemnego lochu , inaczej nie dotrwa do kuliguDotrwa,mam silną wolę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 3 Listopada 2012 Święto kiszenia kapusty zrobiło zamęt . Za dużo świeżego soku ?? :wink: :wink: :lol: :lol: Co do postu to od razu się zorientowałem :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-247463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 8 Listopada 2012 Wczoraj zakończyłem "detaliczną"produkcę kaszanki,leberki i salcesonu.Salceson niestety bez ucha.Wtorkowe "polowanie"zakończyło się zakupem łba bez tego cennego elementu.A pól Wejherowa przeleciałem :devil:.Eksperymentalnie salceson nadziałem do osłonek od Miro przeznaczonych do pasztetów.Wyszło dobrze,akurat takie plasterki śniadaniowe :thumbsup: .Oczywiście nie jest to ten smak jak z żołądka czy pęcherza,ale z braku laku dobre i to .Kaszanka pół na pół z kaszy perłowej i gryczanej, ,oczywiście z niespodziewanką w środku.Krew niestety suszona od Miro , ale zdaje egzamin .Leberka to klasyka Andrzejowa :lol: tyle że drobniej zmielona.Wiadomo czyje musi być na wierzchu :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-248268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 8 Listopada 2012 Kruszynka, Podasz mi przepis na leberkę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-248276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 8 Listopada 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232Tu masz przepis Andrzejak Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-248277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 8 Listopada 2012 Bardzo dziękuje :smile: i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/6/#findComment-248280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.