dyzio Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 17 Grudnia 2012 To po śledzie trzeba aż do Rosji ?Ale się porobiło ! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 17 Grudnia 2012 :grin: bo tak smacznych śledzi w Polsce nie kupisz,można jeść bez moczenia. :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ja zrobiłem na whisky bo lubię i mam w domu przeważnie :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Grudnia 2012 mati31, ja też się skuszę na tę obcję. A może powinno być na tą obcję ? W każdym bąć razie z whisky. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 17 Grudnia 2012 na tę obcjęPowinno być: na tę opcję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Powinno być: na tę opcję. Maxell, jest dobrze, jak powinno być tak jest! :grin: Ja do tej pory rumienię się za podobną uwagę, mnie też swego czasu zwracano uwagi. Pisz Dyziu ze swojego WejheLOVEo, dobrze i pięknie rozumiesz i piszesz. Serdecznie pozdrawiam. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Dzięki Maxell, dla ortodyslektyka nieoceniona uwaga. Czekam na wiadomość od Kruszynki, ile śledzi na wiadro zalewy odnośnie czerwonych. Śledzi oczywiście. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Dzięki Maxell, dla ortodyslektyka nieoceniona uwaga.Ot i problem. Zwrócisz uwagę to pretensja. Jak nie zwrócisz, toś nie w porządku. Jak by człowiek nie stanął, to zawsze tyłek z tyłu !! ... :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) dyzio, zalewy starczy na dwa kilo śledzi , patroszonych i odgłowionych.Przepraszm za spóżnioną odpowiedż ale "produkowałem " właśnie śledzie na wigilię , tym razem w oleju z cebulą,cytryną, czerwonym pieprzem i liściem laurowym.robisz na wódce czy na whyskyTeż robię na łyskaczu/bezpieczna pisownia :wink: /. Edytowane 25 Lipca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 18 Grudnia 2012 nie ma oleju został w misceNo to postaraj się tak odzielić olej od śledzi by nic z niego na nich nie pozostało :grin: W tym przepisie właśnie te resztki oleju łaczą się ze śmietaną.Mam nadzieję,że pojaśniłem ? :lol: Oczywiście teraz wszystko jasne Bardzo dziękuję. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Bardzo dziękuję.Naprawdę nie ma za co.Prawdę mówiąc pierwszy raz jak się spotkałem z tym przepisem to też się nad tym zastanawiałem.Dopiero praktyczne wykonanie przekonało mne,że ta ilość oliwy jaka zostaje wystarcza do nadania właściwego smaku i konsystencji potrawie.Śledzie te były na stole w Chłapowie i smakowały zlotowiczom.Pozdrawiam. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly2304 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Czy w przepisie śledzi po skandynawsku nie brakuje jeszcze wody? W tym przepisie jest jeszcze 250ml poza tymi 50ml które można dać zamiast whisky.http://ziolowyzakatek.com.pl/marynowane-sledzie/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 20 Grudnia 2012 cyt.z przepisu :"po 50 ml whiski /może być wódka/ i wody" .Woda jest oprócz wódki czy whiski a nie zamiast.Śledzie nie są moczone jak w przepisie z Ziołówego Zakątka ,więc i zalewa powinna być bardziej octowa.Każdy może robić według swojego smaku.Mój przepis jest bardzo podobny,ale nie brałem go ze stronki Ziołowgo Zakątka.Mam go w swoim zeszycie od kilku lat,ale wszystkie przepisy mają gdzieś swój początek :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 20 Grudnia 2012 W przepisie od Kruszynki stoi napisane - po 50 ml whiski /może być wódka/ i wody - Przepis http://ziolowyzakatek.com.pl/marynowane-sledzie/ faktycznie się różni o 250 ml wody. Są prawie identyczne. Wczoraj właśnie wykonałem to danie i muszę powiedzieć, że bez tych 250 ml wody, zalewa i tak pokryła wszyskie składniki. Ocenię po pięciu dniach. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 20 Grudnia 2012 dyzio, ale się wsteliliśmy :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Z tego immego przepisu zaciekawił mnie aquavit. Wikingowie preferują go bardziej jak whisky. Poexperymentuje bo jestem pewien że przed Sylwestrem jeszcze raz się pokuszę. Kruszynka :clap: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Wczoraj zrobione w/g przepisu Kruszynki "śledzie po skandynawku":smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ja np. do tego typu śledzików skandynawskich słodko kwaśnych, a robię ich sporo w różnych wariantach, używam domowej "cytrynówki" . Mam taką dobrze przemacerowaną paroletnią naleweczkę, do takich celów właśnie. Smak jest również bardzo ciekawy i znakomity. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 20 Grudnia 2012 sverige2, a wiesz,że też tak robię np.wykorzystuję pigwówkę.Przy innych daniach i sosach też używam resztkówek nalewek i tego co pozostaje na dnie nalewów. A tak na marginesie to zbiegiem okoliczności śledzie "po skandynawsku" zaprezentowłem na zlocie podlaskim w Ziołowym Zakątku :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Kruszynko. Ten Twój wariant jest naprawdę znakomity. Pięknie przy tym pachną, bez dodatku listka laurowego. Aktualnie w oczekiwaniu na wigilię, czekają w lodówce 2 słoiki, z cytrynówką właśnie.Pigwówki, a raczej nalewki na rosnącym u mnie w Ciechocinku pigwowcu, też używam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Chciałem zapytać o pieprz czerwony, czy chodzi o tzw.: ziarna schinusowe (rośliny peruwiańskiej Schinus molle lub brazylijskiej Schinus terebinthifolius) czy też chodzi o pieprz kajeński? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 21 Grudnia 2012 dietykon, chodzi o owoce schinusowe/pestkowce/ Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-257835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Naleweczki już przygotowane na świąteczny stół. Od lewej aroniówka krem jajeczny smorodinówka imbirówka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-258024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Kruszynko to je musisz chyba schować gdzieś pod klucz - ja bym nie wytrzymała by nie pokosztowac wcześniej :thumbsup: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-258028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Jak widać na zdjęciu jakieś ufoludki dobrały się do kremu jajecznego Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/9/#findComment-258031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.