maly-maly Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 6 Lutego 2013 Agi obiecałem przepis na marynowany imbir. Kaziu bardzo dziękujemy :grin: na pewno zrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-266662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 7 Lutego 2013 czy może domyślasz się co z tym koloremHaniu nie wiem,u mnie zawsze różowieje i kolorku nabiera w miarę upływu czasu . Może za krótko trzymasz w temperaturze pokojowej.Zresztą nie kolor jest tu ważny,ale smak i cena .No i oczywiście brak jakichkolwiek konsrewantów. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-266733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 7 Lutego 2013 Ja zrobiłem w słoiczkach od dżemu, i po roku w lodówce zjaśniał zupełnie, ale smak i jakość bez zmian, wciąż jest doskonały, i mocny jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-266754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 26 Marca 2013 Właśnie wróciłem z działki po wedzeniu świątecznych smakołyków .Wczoraj dokonało się wiązanie,pakowanie w siatki i ociekanie + produkcja kiełbaski marki kiełbaska :wink: Dzisiaj skoro świt :lol: /godz. piąta minut trzydzieści/udałem się do Stężycy.Temperatura -8.Krajobraz jak na zdjęciach :grin: Zero oznak wiosny,żurawi nie słychać :sad: /zawsze o tej porze darły się jak szalone/nawet bazie tylko na tych gałązkach od strony wschodu.A na trzcinami krążą jak gołębie ogłupiałe kaczki wraz z kaczorami,bo jeziora pod lodem i kochać się nie ma gdzie :lol: Pracę zacząłem od odkopania wędzarni :devil: Ale rozpalenie i wygrzanie przebiegło sprawnie.Dalszy ciąg relacji za chwilę bo fotosik "zastrajkował" [ Dodano: Wto 26 Mar, 2013 18:39 ]O godz,9-tej wędzarnia już wygrzana i załadowana,Osuszanie było bardzo krótkie /30 min/.A ta kość schabowa przeznaczona na grochówkę już się nie zmieściła :lol: Jak jak pisał AndyAndy zimowe wędzenie to sama przyjemność.Sterowanie dymem precyzyjne,utrzymywnie żądanej temperatury łatwe a jeszcze do tego słoneczko :lol: Sama radość :lol: :lol: :lol: Po 2,5 godzinie kiełbaska marki kiełbaska już była dobra :thumbsup: A po 5,5 godz.wszystko już było uwędzone :lol: Kolorek wyszedł przepiękny.Wędziłem olchą z niewielką ilością buka I tylko nadreptć się trzeba było :wink: http://images10.fotosik.pl/3773/1f56c38749550e14med.jpg Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 26 Marca 2013 Zapomniałem dodać,że dwa boczki poszły do zamrażarki,dwa się już uparzyły,szyneczka uparzona,baleroniki i kawał polędwicy właśnie w garze przebywają na co czeka część kiełbaski.Pozostałe kiełbaski podsuszają się na kiju,a polędwiczka będzie na surowo :thumbsup: W piątek kolej na białą i możemy świętowć :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 26 Marca 2013 Kruszynka, ależ dróżkę wydeptałeś :lol: nachodziłeś się ale widać warto było :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 26 Marca 2013 A po 5,5 godz.wszystko już było uwędzone :lol: Kruszynko wędzonki super :clap: Akurat do dębowej :thumbsup: :grin: zamiast ogórasa , choć i ogórek też dobry . :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 26 Marca 2013 Akurat do dębowejA dlaczego do dębowej :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 26 Marca 2013 Bo kolor nazywa się złotyNo to goldwasser by się nadał :thumbsup: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 26 Marca 2013 A dlaczego do dębowej :wink: Takie szybkie skojarzenie które przypominało mi nasze przywitanie . :grin: na działce Kaziku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 27 Marca 2013 Takie szybkie skojarzenie które przypominało mi nasze przywitanie...i wszystko jasne w temacie :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 27 Marca 2013 Ale te kolory wędzonek są bajeczne.Można tylko pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 27 Marca 2013 Po 2,5 godzinie kiełbaska marki kiełbaska już była dobra :thumbsup: supeer to są widoki :thumbsup: , ja dopiero wedzenie w piątek czyli nici z próbowania Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 27 Marca 2013 Zapomniałem dodać,że dwa boczki poszły do zamrażarki,dwa się już uparzyły,szyneczka uparzona,baleroniki i kawał polędwicy właśnie w garze przebywają na co czeka część kiełbaski.Pozostałe kiełbaski podsuszają się na kiju,a polędwiczka będzie na surowo :thumbsup: W piątek kolej na białą i możemy świętowć :lol:chciałbym dopytać jak długo wędzisz, jaka temp, i potem jak długo sparzasz? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 27 Marca 2013 chciałbym dopytać jak długo wędziszW relacji z wędzenia podałm jego czas dla kiełbasy i dla pozostałych wyrobów.Temperatury-osuszanie nie przekroczyłem 30 st.Wedzenie: ok. 40 st., ostatnia godzina 50-60 st.Czas i temperaturę w tym wypadku wymusiła pogoda :lol: Generalnie jeżeli nie robię jakiegoś wyrobu o konkretnej nazwie i w/g przepisu to wędzę do uzyskania takiego koloru wędzonki jaki mi odpowiada :lol: . [ Dodano: Sro 27 Mar, 2013 17:17 ]A jeszcze parzenie-czas do uzyskania temp.w granicach 68-69 st., w/g wskazówek naszych profesorów :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-277806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 29 Marca 2013 Biała kiełbasa gotowa / 2,5 kg.-skromny detalista jestem :wink: / ,teraz do parzenia :lol: Mięsko już zamacerowane i zasznurowane gotowe do dalszej obrabiania :lol: Pieczeń z dzika /dalej po obsmażeniu i podpieczeniu będzie dochodziła w cieście francuskim/ Udziec indyka macerowany według przepisu Małgoś Jola pasztet i zylc już zrobiła,na jutro zostały tylko sałatki / w tym moja ukochana wiosenna/,pascha,sos tatarski , żurek i babka.Mazurek to zadanie dla córci a wnuczce to tylko już pisanki zostaną do roboty :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dalszy ciąg przygód pieczeni z dzika :lol: Po zesznurowaniu została obsmażona na ostrym ogniu ze wszystkich stron,podlana wodą i pdduszona do miękkości pod przykryciem na maleńkim ogieńku. Po uduszeniu pieczeń prezentowała się tak: Słoninka została usunięta,a pieczeń zawinąłem w ciasto francuskie kładąc na spód plastry wędzonego boczku.Piekło się to w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 min.do nabrania odpowiedniego kolorku przez ciasto :lol: Po wyjęciu z piekarnika pooddychało sobie kilka chwil i zostało pokrojone na porcje.I tu wyszedł mój błąd,bo pieczeń była mięciutka ,ale boczek kroił się z trudem i powodował kruszenie się ciasta.Pieczeń została podana z tłuczonymi ziemniaczka,borówkami z gruszkami i buraczkami.Sos z pod pieczeni został zagęszczony odrobiną mąki i zaprawiony śmietaną 30 %. Pieczeń spotkała się z uznaniem ze strony konsumentów rodzinnych :wink: ,była bardzo aromatyczna i krucha :thumbsup: A udziec indyka macerowany w zalewie Małgoś też był rewelacyjny.tak że obiad mogę uznać za udany :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Słoninka została usunięta, :sad: Sos z pod pieczeni został zagęszczony odrobiną mąki i zaprawiony śmietaną 30 %. :lol: ,była bardzo aromatyczna i krucha :thumbsup: :thumbsup: :grin: :clap: A udziec indyka macerowany w zalewie Małgoś też był rewelacyjny. Na pewno tak . :clap: Ja jednak jak mogę to wybieram dziczyznę :lol: Pozdrawiam Świątecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Cieszę się Kaziu ,że moja recepturka na marynatę do indyka się przydała :grin: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 andrzej k, to że została usunięta nie oznacza,że wyrzucona :lol: znalazł sie na nią amator :lol: :lol: Cieszę się Kaziu ,że moja recepturka na marynatę do indyka się przydałaJest naprawdę godna polecenia !!!!. :clap: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 No i po świętach :lol: pozostały wspomnienia i fotki. Na półmiskach można zobaczyć teraz przekroje moich wędlin.Szynka wyszła w tym roku bez zarzutu /słoność,kruchość,soczystość :clap: :clap: sam sobie :lol: /,baleron z jakimś obcym "posmakiem"/chyba wina surowca /,polędwice zarówno surowa jak i parzona bez zarzutu :lol: Pasztet Joli jak zawsze wspaniały :thumbsup: Królowa stołu czyli biała parzona i smażona , z cebulką :thumbsup: Oczywiście jaja i zylc - obowiązkowo Śledzie i sos tatarski - obowiązkowo :lol: Różnorodne sałatki w tym "wiosenna" Ze słodkości na uwagę zasługuje mazurek upieczony przez naszą córeczkę !!! Brakująca na fotce część została zarekwirowana przez Zięcia,który miał to "szczęście",że o godz.18. 00 w Wielką Sobotę wypłynął z Gdyni :sad: No i na koniec pascha wykonana przez Jolę :thumbsup: :clap: No i teraz problem,jak się pozbyć tych wchłoniętych kalorii.W planie były prace wiosenne na działce,ale chyba dopiero za dwa tygodnie będzie można o tym pomyśleć :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 ładne i bardzo smakowicie wyglądające wyroby :clap: :clap: :clap: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 No i teraz problem,jak się pozbyć tych wchłoniętych kalorii.Kaziku... jak tu się powstrzymać od takich pyszności :wink: Wszystko wygląda wyśmienicie... Mazurek :thumbsup: , Pascha.. :thumbsup: aż wstyd się przyznać jeszcze nigdy nie robiłam , ale jadłam w wykonaniu innej osoby. O wyrobach nie wspomnę :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Kruszynka, Ładnie przedstawiłeś swoje Święta super dania i super fotki a jeśli chodzi o kalorie to spalisz je na spływie kajakowym :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 No i teraz problem,jak się pozbyć tych wchłoniętych kalorii.http://www.fafle.pl/img/upload/20120622161310.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/11/#findComment-278778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.