Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

.i to jest właśnie sprawiedliwość dziejowa

 

I  tak  nic nie przebije  "szczupaczycy"   :thumbsup:  - wygląda (i pewnie smakuje) - super.

 

A jeśli  chodzi o pasztet Joli to nie wiem  czy kiedyś miałem przyjemność  popróbować :rolleyes:  ? 

 

P.S. Co  jest w muszli św. Jakuba ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-393435
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Co  jest w muszli św. Jakuba ?

 

Wygląda mi to jak chrzan z żurawiną ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-393437
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jeśli chodzi o pasztet Joli to nie wiem czy kiedyś miałem przyjemność popróbować

Prawdopodobnie tak :D

 

 

Wygląda mi to jak chrzan z żurawiną ;)

I masz rację , z dodatkiem śmietany :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-393447
Udostępnij na innych stronach

Obiad Noworoczny za nami :D

Pierś indyka macerowana w rumie i ziołach ,nadziana suszonymi morelami,pieczona na klarowanym maśle.Pod koniec pieczenia posmarowana miodem z musztardą rosyjską . :D

post-39731-0-86237200-1420117005_thumb.jpg

post-39731-0-75229000-1420117038_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-394088
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pod koniec pieczenia posmarowana miodem z musztardą rosyjską .
 

 Az mi slinka poszla, bo w takiej marynacie to bardzo lubie baranine. No i zalatwiles mnie Kruszynko0, w tygodniu robie  kotleciki baranie w miodzie i musztardzie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-394168
Udostępnij na innych stronach

 

 

, w tygodniu robie kotleciki baranie w miodzie i musztardzie :D

Zazdroszczę Tobie tego dostępu do baraninki.U nas trzeba na nią polować,choć idzie ku lepszemu :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-394182
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, a musze Tobie powiedziec, ze wielu naszych rodakow, nie je tutaj baraniny, a jesli juz to zwykle na bbq.  Przyzwyczajenie to druga skora czlowieka i nie chca sie zmienic :(

 U nas w domu jest zasada, ze przynajmniej raz cos nowego musimy probowac. Jesli nam smakuje, wracamy do tego, jeslinie  idziemy dalej. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-394183
Udostępnij na innych stronach

Pierś indyka na dwie osoby to jest wyzwanie.Trzeci dzień w menu :cry: Pozostało tylko wymyślać nowe dodatki i  sposoby podania.

Wczoraj z sosem i kluskami półfrancuskimi, dzisiaj grillowana, z oscypkiem i surówką z jabłka i selera.

post-39731-0-62903700-1420309399_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-394437
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierś indyka na dwie osoby to jest wyzwanie.Trzeci dzień w menu
 

Tak podany obiad mogałabym jeść codziennie Kaziku  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-394454
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Człek na emigracji ale coś tam upitrasi.Tylko zdjęcia po ostatnich wpisach naszych kolegów zamieszczam z pewną dozą nieśmiałości.Za mało artystyczne są :cry:

Dzisiaj w Biedronce nabyła moja Jola dwa steki z miecznika.To się Biedroneczka na delikatesy sili :D ale to mi się podoba :clap:

Więc na obiadek były steki z miecznika z cukinią , oberżyną,papryką cebulą,imbirem i czosnkiem.

Steki posolone,popieprzone,skropione cytrynką na dwie godziny do lodóweczki

post-39731-0-81738900-1421426995_thumb.jpg

Cukinia i oberżyna pokrojona w plastry i posypana odrobiną soli na sito też na dwie godziny.

Na grillowej patelni osuszone plastry warzyw obsmażamy z obu stron.

post-39731-0-62656800-1421427160_thumb.jpg

Układamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy kilka plastrów imbiru,czosnku,drobno posiekany kawałek ostrej papryczki,pieprzymy.

Na patelni obsmażamy pozostałe warzywa z dodatkiem pomidorków koktajlowych

post-39731-0-27699700-1421427372_thumb.jpg

 

Na grillowej patelni obsmażamy z obu stron steki.Mają być tylko obsmażone , surowe w środku.

post-39731-0-73904600-1421427429_thumb.jpg

 

W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa,na wierzch steki i pokrojoną pomarańczkę.Dosalamy,dopieprzamy i posypujemy ziołami /np.prowansalskimi /

post-39731-0-60546500-1421427524_thumb.jpg

 

Wstawiamy do piekarnika 180 st.na ok 30 min.

post-39731-0-36768200-1421427600_thumb.jpg

 

I na talerz

 

post-39731-0-41309500-1421427627_thumb.jpg

 

Szersza panoramka obiadku

 

post-39731-0-18324200-1421427672_thumb.jpg

Wnuczce smakowało a wybredna się robi :D

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-397402
Udostępnij na innych stronach

Do wędzarni daleko,do spółdzielni jeszcze kilka dni a coś trzeba w ramach kampanii zimowej zamieścić :cool:

Dzisiaj na obiadek coś na kształt frittaty z kabaczka /powoli zaczynał więdnąć / i papryki w sosie własnym, ze słoika.

Obrany kabaczek pokrojony w kostkę,szalotka pokrojona w plasterki,ząbki czosnku zmiażdżone i posiekane.

Wrzucamy na rozgrzane masło klarowane lub oliwkę.

Dodajemy pomidorki suszone z zalewy oliwkowej ,kaparki,płatki chili

post-39731-0-84305900-1421933400_thumb.jpg

 

Gdy kabaczek zaczyna być al dente dodajemy paprykę i ulubione zioła /ja czubrycę zieloną /

 

post-39731-0-46123200-1421933522_thumb.jpg

 

W misce rozmącamy jajka,dodajemy trochę mleka /może być śmietanka /,solimy,pieprzymy,dodajemy zieloną dymkę i zalewamy to co na patelni się poddusiło

 

post-39731-0-91557100-1421933676_thumb.jpg

 

Trzymamy na ogniu do ścięcia się masy jajecznej.Pod koniec dodajemy posiekaną zieloną kolendrę /lub inne zioło /

 

post-39731-0-68650100-1421933788_thumb.jpg

Danie takie bardziej wiosenne,dla wegetarian i tych na diecie. Smakowało drugiej stronie :thumbsup: Buzi dostałem ;)

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398770
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak by dodać jakiś akcent mięsny

Arku przed spółdzielnią muszę trochę zdrówko podreperować :frantics:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398775
Udostępnij na innych stronach

 

 

. żebyś był w pełnej formie na Neptunie!!

No i oto chodzi :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398778
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak by dodać jakiś akcent mięsny było by daniem idealnym........ aż zgłodniałem..... 
normalnie jak bym swojogo TZ slyszala :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398804
Udostępnij na innych stronach

 

 

Danie takie bardziej wiosenne,dla wegetarian i tych na diecie. Smakowało drugiej stronie Buzi dostałem  
 

Kaziku... chociaż jestem mięsożerna to z wielką przyjemnością zjadłabym to danie....  :clap: Dobrze że przed chwilą zjadłam obiad  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398805
Udostępnij na innych stronach

 

 

mi też mieska brakuje

Parówkę Karolu dorzuć i będzie gites. :D

Niestety kochani mięsożercy frittata to danie warzywne :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398825
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, nie koniecznie, odrobina boczku  nie zaszkodzilaby tej  potrawie. ;)  Ale zapach az do mnie dotarl ,a ja przed sniadaniem jestem  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398932
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynko, nie koniecznie, odrobina boczku nie zaszkodzilaby tej potrawie

To ja tu walczę z tymi mięsożercami a Ty mi nóż w plecy :cry:;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398937
Udostępnij na innych stronach

Wcale nie Kruszynko, nie placz :hug: ,ja bardzo lubie warzywka, ale jakbym tak dala obiad bez mieska, to moja druga polowa za polgodziny by lodowke oproznial  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398940
Udostępnij na innych stronach

Kaziu no pysznie to wygląda słowo daję i z pewnością smaczne ... ale też złożyłbym na pół wkładając w środek jakąś grillowaną karkówkę albo steka ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398993
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale też złożyłbym na pół

I zrobiłbyś omlet :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/36/#findComment-398995
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.