Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kruszynko , sledzie w zalewie pomodorowej juz prawie gotowe, ale jest ich dosc duzo , powiedzmi teraz jak je przechowac , na porcje do zamrazalki czy

w sloiki i zapasteryzowac?


post-60407-0-55962100-1422000744_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399001
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Im dłużej w lodóweczce poleżą tym są smaczniejsze.Nigdy nie mroziłem ani nie pasteryzowałem.Znikały wcześniej.Ale gdybym miał doradzić to pasteryzować lepiej. :D


 

 

jak by dodać jakiś akcent mięsny było by daniem idealnym

 

 

Danie bardzo ciekawe ale mi też mieska brakuje

 

 

, odrobina boczku nie zaszkodzilaby tej potrawie.

 

 

ale też złożyłbym na pół wkładając w środek jakąś grillowaną karkówkę albo steka

Teraz rozumiem jak trudne życie ma Julek Gonzowy :facepalm:

W naszym kraju trudno być wegetarianinem :tongue:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399023
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz rozumiem jak trudne życie ma Julek Gonzowy
Zwłaszcza przy ojcu czcicielu mięcha w każdej postaci   :laugh: W sumie jakby Gonzo taką sektę założył to ja bym się zapisał....  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399109
Udostępnij na innych stronach

Wymyślanie obiadów dwuosobowych to jest wyzwanie :D ,zwłaszcza jak druga połowa / oczywiście ta lepsza/ rano tekści-wymyśl coś dobrego :facepalm:

No to dzisiaj wymyśliłem dorsza w cieście francuskim.

Ciasto oczywiście gotowiec.

Dorsz mielony,drobno posiekane szalotki,kilka drobno posiekanych pieczarek,jedno jajko,pieprz,sól,tymianek,zielona bazylia i zielony majeranek.

Cebulki,pieczarki podduszone,dodane do mielonego dorsza,doprawione przyprawami.Zioła posiekane i dodane do farszu wraz z jajkiem. Wymieszane.

Farsz nakładamy na płaty ciasta,przykrywamy drugim płatem, zlepiamy.Na górze ciasto nacinamy /para ma ujście/ kładziemy na blachę posmarowaną tłuszczem uprzednio posmarowawszy ciasto rozbełtanym jajkiem.Pieczemy w 180 st.do zrumienienia.Pod koniec pieczenia odwróciłem na kilka minut dla lepszego dopieczenia spodu.

no i wyszło tak:

post-39731-0-74839500-1422018361_thumb.jpgpost-39731-0-06724100-1422018423_thumb.jpg

 

post-39731-0-53259900-1422018465_thumb.jpg

 

Dodatki-sos jogurtowy ,fasolka szparagowa w/g Pokemona i sałatka z zielonych pomidorów w/g Jadzi Yerbowej.

 

Pozostały farsz został usmażony i będą fisch burgery na kolację

 

post-39731-0-46356500-1422018690_thumb.jpg

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399112
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wymyślanie obiadów dwuosobowych to jest wyzwanie
 

Kaziku... możesz mnie adoptować to będzie nas 3...zjem wszystko bez wybrzydzeń... oprócz owoców morza  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399206
Udostępnij na innych stronach

 

 

oprócz owoców morza :D:facepalm:

Powoli i na nie przyjdzie czas :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399211
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, wstaw te nadziewane ciasto do wyzszej temperatury ( 200-220) na jakies 10-15 minut, a pozniej zmniejsz,nie bedziesz musial obracach w piekarniku. JA robie takiec cos z lososia  na wigilie, to nawet na zimno jest bardzo smaczne. Dorsza nie mam wiec nie moge.

 Kruszynko  wielkie  :clap:  to jest moj obiadek  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399244
Udostępnij na innych stronach

wstaw te nadziewane ciasto do wyzszej temperatury ( 200-220) na jakies 10-15 minut, a pozniej zmniejsz,nie bedziesz musial obracach w piekarniku

 

Aniu wstawiłem do 180 st.bo dorsz był surowy.Chciałem by doszedł zanim ciasto za mocno się zrumieni.To odwracanie to nie konieczne,ale zastosowałem .W każdym razie dzięki za radę.

 

robie takiec cos z lososia na wigilie

 

Był czas że też robiłem układając na wierzch ryby różne zioła i paprykę.Bardzo kolorowe to było.

 

A teraz z innej beczki.

Dawno,dawno nie robiłem polędwicy w pończoszce i postanowiłem przypomnieć sobie ten smak.Do tego przypomniałem sobie że w domu poniewiera się skrzynka do pieczywa firmy Vacsy.

Schab zamieniłem w polędwicę wycinając kości :D .Przyciąłem na wymiar naczynia.Natarłem mieszanką ziołową /pieprz,kumin,gożdziki,ziele angielskie,jałowiec,kolendra / zmieloną w młynku i soli /25g/kg + łyżeczka peklosoli/

post-39731-0-33567500-1422104517_thumb.jpg

 

Naczynie z polędwicą wstawiłem do skrzynki i usunąłem powietrze .Poszło do lodówki.Mam zamiar 10 dni potrzymać .Zobaczymy czy to ma jakiś sens.

 

post-39731-0-27039900-1422104603_thumb.jpg

 

Kości i mizdra poszły na krupnik, a z obciętych końcówek polędwicy Koleżanka Małżonka dzisiaj obiadek taki wytworzyła :D

 

post-39731-0-27957100-1422104873_thumb.jpg

 

Pikle z ogórków wykonane przez Maxella z przepisu Joli.Mirku Ty to jednak kwaśne lubisz :angel:  :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399307
Udostępnij na innych stronach

No to smacznego kolego

 

A dziękuję kolego :D Dzisiaj węglowodanowo więc nie andrzejkowo :D

Makaron z semoliny z sercami karczochów /z puszki / w sosie z papryki marynowanej w oliwce /własny wyrób /,pasty z oliwek/oliwki ze słoika /,kaparkami,szalotką , czerwoną cebulą i czosnkiem oraz przecierem pomidorowym.Całość posypana posiekaną kolendrą i suszoną bazylią.

post-39731-0-23819700-1422367247_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400187
Udostępnij na innych stronach

no i dla mnie super obiad , :thumbsup: a mojego TZ uuu.... miecha nie ma :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400194
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiad kaszanka.Któraś tam z kolei,więc fotki i wpisu na forum nie planowałem.Nałożyłem na talerz,nałożyłem dodatki,spojrzałem  i.......pognałem po aparat foto :D

post-39731-0-14234800-1422449767_thumb.jpg

No bo tak:

kaszanka kieleńska wykonana z udziałem rzeżnika,andrzejak,arko,zigo i moim

pikle z ogórków zrobione przez maxella  w/g przepisu Joli

boczniak w mistrzowskim wykonaniu świadzia

mięsko wędzone okrawane z wędzonych przeze mnie żeberek

Całość wykonana w/g przepisu gażdziny Wiesi z Kościeliska /pomysł połączenia kaszanki i wędzonki /

I na jednym talerzu mamy to co w Wędzarniczej Braci najpiękniejsze :thumbsup:

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400384
Udostępnij na innych stronach

Mój serdeczny przyjaciel z Górek koło Wisły nazywa to góralskim jedzeniem. Czyli kaszanka z pieca, ziemniaki szturchane /bryzgane/ i kwaśna kapusta zasmażana. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400386
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

No bo tak: kaszanka kieleńska wykonana z udziałem rzeżnika,andrzejak,arko,zigo i moim pikle z ogórków zrobione przez maxella  w/g przepisu Joli boczniak w mistrzowskim wykonaniu świadzia mięsko wędzone okrawane z wędzonych przeze mnie żeberek Całość wykonana w/g przepisu gażdziny Wiesi z Kościeliska /pomysł połączenia kaszanki i wędzonki / I na jednym talerzu mamy to co w Wędzarniczej Braci najpiękniejsze

 

No to Kaziu zadałeś szyku....... chyba muszę poszperać w mojej "lodówce technicznej" i wygrzebać resztę kieleńskiej kaszaneczki.....tak mi smaka narobiłeś!!! :frantics:  :w00t:  :frantics:  i do tego Ostri Kaszebsczi Mózdrech......... jak się rozmarzyłem.... 

A przybliżysz może trochę przepis gaździny Wiesi.... co by inni mogli się takim rarytasem uraczyć??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400394
Udostępnij na innych stronach

Dyzio,a co to są ziemniaki szturchane,bryzgane?

Ziemniaki szturchane, to według żony mojego przyjaciela z Górek, to takie potraktowane tłuczkiem. Inaczej purée. A bryzgane są, jeśli gospodyni waźmie w usta trochę zsiadłego mleka, parę razy przepusci przez zęby i wypluje na ziemniaki. Potem je zamiesza, aby miały ładną strukturę. Proste to przecież nestor.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400399
Udostępnij na innych stronach

Nestor od kiedy ja sie dowiedzialam co to sa bryzgane ziemniaki ..to wszedzie gdzie nie widze jak ktos ziemniaki wyklada na talerz to zamawiam suche w calosci :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400405
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszanka kieleńska wykonana z udziałem rzeżnika,andrzejak,arko,zigo i moim

 

 

 

 

pikle z ogórków zrobione przez maxella w/g przepisu Joli

 

 

itd..............   Kruszynko  no to miałeś obiadek bardzo złożony .:D :D  w wydaniu prawie ogólnopolskim  :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400408
Udostępnij na innych stronach

w wydaniu prawie ogólnopolskim

 

O to właśnie i chodziło

 

A przybliżysz może trochę przepis gaździny Wiesi.

 

To proste jak .....Na patelni na smalcu podsmażamy kawałeczki wędzonego mięska obranego z żeberek.Potem cebulka pokrojona w grubą kostkę ,i po podduszeniu cebuli dodajemy kaszankę,którą należy mocno przysmażyć.To wszystko,proste i smaczne.

Dyziu tu na fotce potrawa którą powinieneś znać "Himmel und Erde"

post-39731-0-15612600-1422459266_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400418
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaszanka i kiszone ogórki to dla mnie smakowite jedzenie.

Ale cała tajemnica smaku tej potrawy to ziemniaki tłuczone, wymieszane z duszonymi jabłkami :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dyziu tu na fotce potrawa którą powinieneś znać "Himmel und Erde"

 

Oczywiście. Babcina kuchnia. Tylko wtedy kaszanka była kupna. Ale jestem pewny, że nie zawierała tego wszystkiego, co jest w niej dzisiaj.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400620
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj na obiadek to co dostałem od Andrzeja :D:thumbsup:

post-39731-0-16030800-1425903373_thumb.jpg

post-39731-0-28920900-1425903455_thumb.jpg

Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego.Jola też pod wrażeniem :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-410769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.