electra Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 16 Grudnia 2015 A ja takie sledzie ( srömming) to chyba to samo co sledz tylko nazwany inaczej bo lapany w innej czesci Baltyku.u nas sa filety ,mozna samemu tez wyfiletowac , na kazdy taki filet (rozlozony) sypie sol i pieprz bialy sporo swiezego koperku posiekanego przykrywam drugim filetem oczywiscie skora do gory panieruje w mace zmieszana z bulka tarta i smaze na masle .Usmazone sledziki przekladam do zalewy slodko octowej z duza iloscia cebuli czerwonej pokrojonej w plasterki i zielem angielskimZalewa to taka jak podawal kiedys Sverige2 (123) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Przepisik godny zastosowania; Andrzej pierogi zaczął lepić to i ja za przygotowania do wigilii się wziąłem W tym roku tylko śledzie w śmietanie i w oleju lnianym z cebulką będą.Te ostatnie z całych,solonych ikrzaków i mleczaków.Roboty więcej,ale smak nieporównywalny z filetami z wiaderka.W miseczce moczy się groch na "groch z kapustą" W moim domu rodzinnym potrawa w ogóle nieznana,teraz obowiązkowa.Świat świąt jednak się zmienia Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 16 Grudnia 2015 No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu , bo u mnie w domu od dzieciństwa, jak daleko sięgam pamięcią, zawsze była ta wigilijna postna kapusta z grochem i podrumienianą cebulką na lnianym oleju, i jest moim ukochanym przysmakiem do dzisiaj , ale muszę przyznać że czasami w ciągu roku też mnie oskoma dopada, to wtedy nie mogę się oprzeć aby sobie jej odmówić i nie zrobić. Nie mniej najbardziej mi smakuje na wigilijnym stole, ze smażonym karpikiem prosto z patelni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 16 Grudnia 2015 U mojej tesciowej tez jest kapusta z grochem na lnianym oleju,u nas nigdy nie bylo ...dla mnie to moga byc tylko pierogi z kapusta i grzybami i wszelakie sledzie ..szczegolnie po kolobrzesku ,ktorego jeszcze w dalszym ciagu kupuje bo smaku nie moge odtworzyc. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 16 Grudnia 2015 No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu Pisałem o moim domu rodzinnym,a w nim zarządzała moja Babcia-Gdańszczanka ,więc takich bardziej wschodnich potraw w niej nie było.Kutia też nie była mi znana.Dominował śledż w śmietanie,oleju,karp w galarecie,dorsz po grecku,dorsz smażony i rzecz chyba dzisiaj niespotykana - gotowane ziemniaki.Ale niezależnie od tego co na stole atmosfera zawsze ta sam,zapach choinki,pierników ......no po prostu Wigilia. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 16 Grudnia 2015 No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionuPisałem o moim domu rodzinnym,a w nim zarządzała moja Babcia-Gdańszczanka ,więc takich bardziej wschodnich potraw w niej nie było.Kutia też nie była mi znana.Dominował śledż w śmietanie,oleju,karp w galarecie,dorsz po grecku,dorsz smażony i rzecz chyba dzisiaj niespotykana - gotowane ziemniaki.Ale niezależnie od tego co na stole atmosfera zawsze ta sam,zapach choinki,pierników ......no po prostu Wigilia. Absolutnie i całkowicie się z Tobą Kruszynko zgadzam, Wigilia, Święta i ta niepowtarzalna atmosfera nas wszystkich łączy i niech tak zawsze będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Obrabiając "śledzie jak niedżwiedzie" pozostało mi trochę takich gorszych kawałków śledzi i dwa mlecze oraz jedna ikra.Najpierw chciałem to po prostu skonsumować z cebulką i czarnym chlebkiem prosto z Litwy,......ale przyszedł mi pomysł na nowy sposób na śledzie.Przepis wygląda tak:Jeden mlecz i jedna ikra z solonych śledzi,wymoczone w kilku wodach /lepiej jak się za mocno wymoczy bo zawsze można dosolić /Jena cebulkaJeden ząbek /duży / czosnkuJedna papryczka chili /jak długa to 1/2/Jeden niewielki ogórek kiszony / konserwowyKilka kaparówDwie łyżki musztardy / użyłem sarebskiej ale chyba każda się nada /Kilka łyżek oleju lub oliwkiTrzy łyżki majonezuPieprz do smaku.Śledż wymoczony,pokrojony w niewielkie kawałkiWszystkie składniki oprócz śledzia miksujemy,majonez dodając pod koniec miksowania.Musi wyjść gładziutka masa.W powstały sos wkładamy śledzie i na kilka godzin do lodówki.Prawdziwie męska zakąska pod czystą wyszła Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Takie gołe też mają swój urok KazikuJuż nie są gołe. A to dzięki takiej pomocnicy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Mój przepis na śledzie korzenne: No to już wiadomo co będzie w poniedziałek wieczorem robione... Podobnież jedno takie malutkie wiadereczko ca 10 kg przecudnych śledzików dla mnie właśnie się soli... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 19 Grudnia 2015 dla mnie właśnie się soli... A dla mnie ???? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Kruszynko ale Ci zazdroszcze tych tuszek sledzi, ja moge sobie tylko pomarzyc o takich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Właśnie przed chwilą oglądałem odcinek "Okrasy", gdzie między innymi był pokazywany karp wędzony w całości... a właściwie rozcięty, ale od strony grzbietu.Ale po kolei. Karpia rozcinamy od strony grzbietu, czyli wzdłuż kręgosłupa. Oczywiście karp cały, nie patroszony, i z tego co widziałem, wraz z głową.Rozkładamy karpia "na płat", patroszymy. Doprawiamy w/g uznania i kładziemy na ruszcie skórą do dołu. Podobno taka metoda powoduje, że wszystkie soki pozostają w rybie (można nie tylko karpia tak przygotować), bo skóra uniemożliwia ich "ucieczkę". Druga zaleta to taka, że nie mamy "ubytków" podczas wędzenia. Trzecia, nie trzeba ryby skrobać przed wędzeniem... Co Wy na to Ja nie zrobię, bo wędzarnia jeszcze "w polu", ale zjadł bym z ochotą Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 19 Grudnia 2015 A dla mnie ???? No już teraz i dla Ciebie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Co Wy na to Temat znany,kiedyś była dyskusja i omówienie takiego sposobu wędzenia .Kolega Beiot największą wiedzę na ten temat chyba posiada.http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?605983 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Kaziu Sasza też pokazywał tak robione ryby Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Ok Robert,ja tylko zaznaczyłem że taki sposób wędzenia jest znany przynajmniej części forumowiczów.Sasza to mistrzunio jeżeli chodzi o rybałkę i wszystko co z tym związane.Nie mogłem się rozwodzić za długo w temacie bo dzisiaj ostrą walkę z dziczyzną miałem Udziec jelenia Szynka z dzika. Już rozebrane,sklasyfikowane,zapeklowane.Dodatkowo jeszcze golonka tylna,boczek i podgardle.Będzie kiełbaska cienka i coś na kształt krakowskiej.Trochę do pasztetu też odłożyłem.Do tego pekluje się na mokro szyneczka z dzika i dwie szyneczki z jelenia. Do tego moje dziewczyny się pojawiły i na obiadek musakę sobie zażyczyły.A każdy wie że to jednak kilka godzin roboty jest.Może nie ciężkiej ale upierdliwej. I tak powoli do Świąt zmierzamy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Wędzona tydzień temu polędwica została dzisiaj rano rozkrojona. To tak naprawdę troszkę na śniadanko Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Piękny marmurek widać ze nie parzona i nie przyciągnięta czyli maks 50st ... to najlepsza wędzonka dla moich kubków smakowych Tapniete z GT-I9500 Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Po rozbiorze dzika uzyskałemI i II 2,13 kgIII 0,6 kgTłuszcz i okrawki 0,75 kg JeleńI 2,39 kg -pokrojone w kostkę 1na 1 cmI i II 3,66 - zmielone na 8-ceIII 1,28 Dodatkowo -boczek 1,79kggolonka bez kości i skóry ; 0,90 kgpodgardle bez skóry 0,95 kgJedynka z dzika i Jelenia Jedynka i dwójka z dzika i jelenia III z dzika;jelenia;golonki zmielone na sitku makowym Tłuszcz z dzika i boczek zmielone na 6 -tce Oprócz tego wykroiłem 2 szynki z jelenia-2,12 kg oraz jedną z dzika - 0,74 kgZrobiłem z tego kiełbasę na wzór żywieckiej i średnią w osłonkach 28/30 Jako przyprawy użyłemcukier - 1g/kgpieprz - 1g/kgczosnek -3 g /kgjałowiec - 0,5 g /kgDo żywieckiej kolendrę - 0,5 g/kgMielenie,kutrowanie,mieszanie w warunkach kuchenki blokowej.Totalna mobilizacja szczotek no i jakoś poszło A na obiadek oczywiście sznycelki z dzika z buraczkami ,mniam,mniam. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) To się pan napracował i zasłużony obiadek dostał Pozdrawiam Edytowane 21 Grudnia 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 21 Grudnia 2015 i zasłużony obiadek dostał Andrzeju kpisz czy o drogę pytasz.Obiadek sam se muszę uwarzyć a moja Lp najwyżej skosztuje i się dołączy Ale fakt że nóg nie czuję bo jeszcze trzy keksówki pasztetu wspólnie machnęliśmy.Jutro przy wędzeniu se odpocznę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Obiadek sam se muszę uwarzyć Myślałem że przed świętami był wyjątek Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edward Mazurkiewicz Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 21 Grudnia 2015 KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis .Jestem tu nowy i nie znajduję przepisu na korzenne a jestem ich wielkim amatorem. Proszę o wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Wklejam cały przepis Wigilia za pasem , czas już zacząć przygotowania.Pierniki już polukrowane i w kamionce dojrzewają więc pora za śledzie się wziąść.Wczoraj śledzie korzenne i w oleju były na tapecie.Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też dobre ale pełną satysfakcję i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją Mój przepis na śledzie korzenne:10 ziaren pieprzu10 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka gorczycy10 ziaren jałowca parę sztuk gożdzików1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 tymianku1/2 łyżeczki estragonu1/2 łyżeczki kurkumy dwa,trzy liście laurowe kilka ziaren czerwonego pieprzu olej słonecznikowy lub rzepakowySkladniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczceWymoczone śledzie kroimy na kawałkiUkładamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej. Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.