Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze chwila i po oscypki będziemy walić nad Bałtyk a po dorsza i śledzia do Zakopca ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469897
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

a po dorsza i śledzia do Zakopca

Takiego śledzia w śmietanie jakiego serwowali kiedyś tam w "Kryształowej" na Krupówkach to nigdy póżniej nie jadłem /Nawet moja domowa specjalistka od tej potrawy takich wyżyn nie osiąga /

A najtańszego wędzonego łososia /całkiem poprawnego w smaku /to kupiłem w rybnym na Kościuszki /wejście przez cukierniczy  :facepalm:  /też w Zakopcu

 

 

Jeszcze chwila i po oscypki będziemy walić nad Bałtyk

Za  mało u nas baranów to i owiec niewiele :D;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469909
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za  mało u nas baranów to i owiec niewiele

 

Baranów to pewnie dostatek jak wszędzie a owce do robienia oscypka nie są niezbędne Kaziu ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469913
Udostępnij na innych stronach

 

 

a owce do robienia oscypka nie są niezbędne Kaziu

Ale już ich mleczko tak.Zawsze jednak możemy coś a"la łoscypek wyprodukować. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469916
Udostępnij na innych stronach

Serwatka na ricottę zakwaszona i odstawiona .

Z wczorajszej włóczęgi po Kaszubach kilka pstrągów wpadło mi w łapki to dzisiaj taki obiadek z parowara mi wyszedł

 

post-39731-0-63568000-1453298402_thumb.jpg

 

A że serowo się zrobiło to i sos był serowy :D  z koziego serka zresztą .

Pozostałe pstrągi w galarecie wylądowały.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469926
Udostępnij na innych stronach

I wszystko jasne.

Z trzech litrów mleka :

508 g korycińskiego

164 g ricotty

+ serwatka z której dzisiaj zupkę uwarzę :D

Jestem pod wrażeniem :)

Koryciński do lodóweczki powędrował.Zaczyna mi się ten "sport" podobać :D .

post-39731-0-95797600-1453369390_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470068
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale wiesz o tym że koryciński powinien przez 2 - 3 dni leżakować w temp. pokojowej?

 

Właśnie spokojnie leżaczkuje.Z tą lodówką to z przyzwyczajenia pojechałem. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470077
Udostępnij na innych stronach

Zupka ugotowana i nadjedzona :D - można ją chrzanową nazwać :thumbsup:

 

post-39731-0-20270200-1453379557_thumb.jpg

 

Jutro zamiast białej, jajko i twaróg dodam .

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470124
Udostępnij na innych stronach

Andrzej a co do wydajności ?...bo Krzysiu mi na fb napisał że taka ilość to tylko od wściekłych krów.Nie mam na ten temat wiedzy ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470161
Udostępnij na innych stronach

Książkowa wydajność to około 10% nawet może być trochę więcej . Ja o tej porze roku nawet nie mam 10% .  Kiepskie jedzenie mało białka w mleku no i zimowa pora zapewne słabsza przemiana u krówek .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470165
Udostępnij na innych stronach

Czyli mleko jakim dysponowałem jest dobre.Ważna informacja bo u tej pani od lat kupuję nabiał. :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470196
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z trzech litrów mleka : 508 g korycińskiego 164 g ricotty

 

Super wydajnośc :thumbsup:

 

 

 

Zupka ugotowana i nadjedzona :D - można ją chrzanową nazwać :thumbsup:

 

Kaziu można prosic o przepis, bo ja serwatke tylko używam do chleba i psom kasze gotuje.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470305
Udostępnij na innych stronach

Bazylku można tak jak żurek gotować.Zamiast zakwasu dajesz serwatkę i to wszystko.W tej konkretnej zupce dodałem 1/2 słoiczka przesmażonego razem z cebulką i boczusiem chrzanu.Potem odrobina śmietany ...i gotowe.Jak chcesz to mogę dokładny przepis zamieścić.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470366
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale wiesz o tym że koryciński powinien przez 2 - 3 dni leżakować w temp. pokojowej?

Podepne sie jesli mozna pod Kruszynkowy wyrob serka..

Moj lezakuje juz 5 dzien na "kratce". Dziennie obracam go raz - dwa razy.

Ser jest fajnie obeschniety i przybiera barwe zoltawa..  

Robilem go z mleka sklepowego (5L) ostroznie pasteryzowanego, o zaw.tl 3,5 %..

 

Pytanie, co dalej.. Ser odpoczywa w dosc zimnej kuchni na szafce.. (temp. 12 - 16 st..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470394
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moj lezakuje juz 5 dzien na "kratce".

Mój chyba nie doczeka :( coraz łakomiej na niego spozieram :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470410
Udostępnij na innych stronach

Kazimierzu.. Albo juz Twojego serka nie ma..?  :D

Na dowod ze jest, to pokaz fotke..!

No i co ja mam teraz z moim robic... pakowarka ?  :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470413
Udostępnij na innych stronach

No i co ja mam teraz z moim robic... pakowarka ? :rolleyes:

 

 

Mnie się nie pytaj bo ja pierwszy raz robiłem :D

 

 

Na dowod ze jest, to pokaz fotke..!

 

 A proszę bardzo :D

 

post-39731-0-44368800-1453485285_thumb.jpg

 

Masz jako gratis fotkę kanapek z dzisiejszej kolacji :angel:

 

post-39731-0-91530600-1453485364_thumb.jpg

 

przy laptopku pożartych :tongue: .

 

post-39731-0-52153900-1453485418_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470414
Udostępnij na innych stronach

Bazylku można tak jak żurek gotować.Zamiast zakwasu dajesz serwatkę i to wszystko.W tej konkretnej zupce dodałem 1/2 słoiczka przesmażonego razem z cebulką i boczusiem chrzanu.Potem odrobina śmietany ...i gotowe.Jak chcesz to mogę dokładny przepis zamieścić.

Jejku, jak u mojej mamy :clap: :clap: :clap:

Dzięki za przypomnienie tego smaku z dzieciństwa.

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470415
Udostępnij na innych stronach

@Gregtom, ja mam jeden zapakowany prozniowo i lezakuje w lodowce juz chyba ze 3 miesiace , nic sie z nim nie dzieje wyglada tak jak byl zapakowany zadnej plesni nie widze ..musze chyba rozpakowac i posmakowac a reszte zapakowac na dalsze lezakowanie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470503
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam jeden zapakowany prozniowo i lezakuje w lodowce juz chyba ze 3 miesiace

Tak, ale ten moj ma teraz piec dni. Skorka jest sucha oraz oczywiscie bez plesni..

Niewiem czy powierzchnie lekko zwlilzyc slaba solanka , czy tez dalej ma podsychac..

Kuchnia chlodna i za duzo wilgoci tam nie mam..

:)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470506
Udostępnij na innych stronach

Ja zapakowalam moj jak wlasnie skorka lekko podeschla ,bo nie wiedzialam co dalej robic ,a sama nie zdazylabym zjesc bo mialam jeszcze jeden niedojedzony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470507
Udostępnij na innych stronach

Do "śledzika" jeszcze trochę czasu ale u nas śledzie w ciągłym użyciu  :D

 

Śledzie wyciągnięte z balkonu /żeby nie powtarzać pytań - 7 piętro / już przerobione i częściowo skonsumowane.

Sałatka ze śledziem.

Składniki to ugotowane ziemniaki,pokrojone i jeszcze ciepłe polane olejem lnianym.

Pokrojona w kostkę spora gruszka.

Pokrojona w kostkę szalotka i czerwona cebula /latoś obrodziła i mam jeszcze kilka z własnego zbioru /

1/2 puszki ciecierzycy

Ogórek konserwowy /ostry /pokrojony w kostkę.

Kilkanaście korniszonków w całości

Duży ząbek czosnku.

Pieprz z kolendrą,szczypiorek

Sos

Dwie łyżki majonezu,łyżka musztardy,jeden mlecz,troszkę podostrzonego papryczką  oleju.Wszystko zmiksowane.Wymieszane,schłodzone,posmarowane łyżeczką majonezu i na stół.

 

 

post-39731-0-43251800-1453992345_thumb.jpg

 

Jeden śledzik w sosie z mlecza,śmietany,majonezu,cebulki,czosnku,ostrej papryczki z dodatkiem pieprzu curry i odrobiny miodu trafił dzisiaj na stól w towarzystwie gotowanego w mundurku ziemniaka.

post-39731-0-05970900-1453992616_thumb.jpg

 

Zupka buraczana do tego była, na zakwasie własnej produkcji....na talerzu podana :D

 

post-39731-0-67901100-1453992727_thumb.jpg

 

Ponieważ została 1/2 puszki cieciorki to sobie pastę do pieczywka machnąłem.

Skład to ciecierzyca,awokado,szalotka,czosnek,suszone pomidory,kilka listków bazyli,kilka kropel tabasco,olej sezamowy,olej chili,odrobina miodu,sól,pieprz,przyprawa z Izraela przywieziona.

 

post-39731-0-82298000-1453993004_thumb.jpg

 

Na drugie śniadanko w sam raz :)

 

post-39731-0-60832900-1453993096_thumb.jpg

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-471641
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.