roger Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1276 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jeszcze chwila i po oscypki będziemy walić nad Bałtyk a po dorsza i śledzia do Zakopca Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1277 Opublikowano 20 Stycznia 2016 a po dorsza i śledzia do Zakopca Takiego śledzia w śmietanie jakiego serwowali kiedyś tam w "Kryształowej" na Krupówkach to nigdy póżniej nie jadłem /Nawet moja domowa specjalistka od tej potrawy takich wyżyn nie osiąga /A najtańszego wędzonego łososia /całkiem poprawnego w smaku /to kupiłem w rybnym na Kościuszki /wejście przez cukierniczy /też w Zakopcu Jeszcze chwila i po oscypki będziemy walić nad Bałtyk Za mało u nas baranów to i owiec niewiele Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1278 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Za mało u nas baranów to i owiec niewiele Baranów to pewnie dostatek jak wszędzie a owce do robienia oscypka nie są niezbędne Kaziu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1279 Opublikowano 20 Stycznia 2016 a owce do robienia oscypka nie są niezbędne Kaziu Ale już ich mleczko tak.Zawsze jednak możemy coś a"la łoscypek wyprodukować. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1280 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Serwatka na ricottę zakwaszona i odstawiona .Z wczorajszej włóczęgi po Kaszubach kilka pstrągów wpadło mi w łapki to dzisiaj taki obiadek z parowara mi wyszedł A że serowo się zrobiło to i sos był serowy z koziego serka zresztą .Pozostałe pstrągi w galarecie wylądowały. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-469926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1281 Opublikowano 21 Stycznia 2016 I wszystko jasne.Z trzech litrów mleka :508 g korycińskiego164 g ricotty+ serwatka z której dzisiaj zupkę uwarzę Jestem pod wrażeniem Koryciński do lodóweczki powędrował.Zaczyna mi się ten "sport" podobać . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1282 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ale wiesz o tym że koryciński powinien przez 2 - 3 dni leżakować w temp. pokojowej? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1283 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ale wiesz o tym że koryciński powinien przez 2 - 3 dni leżakować w temp. pokojowej? Właśnie spokojnie leżaczkuje.Z tą lodówką to z przyzwyczajenia pojechałem. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1284 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zupka ugotowana i nadjedzona - można ją chrzanową nazwać Jutro zamiast białej, jajko i twaróg dodam . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1285 Opublikowano 21 Stycznia 2016 I wszystko jasne. Widać to na fotkach Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1286 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Andrzej a co do wydajności ?...bo Krzysiu mi na fb napisał że taka ilość to tylko od wściekłych krów.Nie mam na ten temat wiedzy ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1287 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Książkowa wydajność to około 10% nawet może być trochę więcej . Ja o tej porze roku nawet nie mam 10% . Kiepskie jedzenie mało białka w mleku no i zimowa pora zapewne słabsza przemiana u krówek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1288 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Czyli mleko jakim dysponowałem jest dobre.Ważna informacja bo u tej pani od lat kupuję nabiał. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1289 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Z trzech litrów mleka : 508 g korycińskiego 164 g ricotty Super wydajnośc Zupka ugotowana i nadjedzona - można ją chrzanową nazwać Kaziu można prosic o przepis, bo ja serwatke tylko używam do chleba i psom kasze gotuje. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1290 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Bazylku można tak jak żurek gotować.Zamiast zakwasu dajesz serwatkę i to wszystko.W tej konkretnej zupce dodałem 1/2 słoiczka przesmażonego razem z cebulką i boczusiem chrzanu.Potem odrobina śmietany ...i gotowe.Jak chcesz to mogę dokładny przepis zamieścić. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1291 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dzięki kumam jak zrobic Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1292 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ale wiesz o tym że koryciński powinien przez 2 - 3 dni leżakować w temp. pokojowej? Podepne sie jesli mozna pod Kruszynkowy wyrob serka..Moj lezakuje juz 5 dzien na "kratce". Dziennie obracam go raz - dwa razy.Ser jest fajnie obeschniety i przybiera barwe zoltawa.. Robilem go z mleka sklepowego (5L) ostroznie pasteryzowanego, o zaw.tl 3,5 %.. Pytanie, co dalej.. Ser odpoczywa w dosc zimnej kuchni na szafce.. (temp. 12 - 16 st.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1293 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Moj lezakuje juz 5 dzien na "kratce". Mój chyba nie doczeka coraz łakomiej na niego spozieram Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1294 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kazimierzu.. Albo juz Twojego serka nie ma..? Na dowod ze jest, to pokaz fotke..!No i co ja mam teraz z moim robic... pakowarka ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1295 Opublikowano 22 Stycznia 2016 No i co ja mam teraz z moim robic... pakowarka ? Mnie się nie pytaj bo ja pierwszy raz robiłem Na dowod ze jest, to pokaz fotke..! A proszę bardzo Masz jako gratis fotkę kanapek z dzisiejszej kolacji przy laptopku pożartych . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1296 Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Bazylku można tak jak żurek gotować.Zamiast zakwasu dajesz serwatkę i to wszystko.W tej konkretnej zupce dodałem 1/2 słoiczka przesmażonego razem z cebulką i boczusiem chrzanu.Potem odrobina śmietany ...i gotowe.Jak chcesz to mogę dokładny przepis zamieścić.Jejku, jak u mojej mamy :clap: Dzięki za przypomnienie tego smaku z dzieciństwa. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1297 Opublikowano 22 Stycznia 2016 @Gregtom, ja mam jeden zapakowany prozniowo i lezakuje w lodowce juz chyba ze 3 miesiace , nic sie z nim nie dzieje wyglada tak jak byl zapakowany zadnej plesni nie widze ..musze chyba rozpakowac i posmakowac a reszte zapakowac na dalsze lezakowanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1298 Opublikowano 22 Stycznia 2016 mam jeden zapakowany prozniowo i lezakuje w lodowce juz chyba ze 3 miesiace Tak, ale ten moj ma teraz piec dni. Skorka jest sucha oraz oczywiscie bez plesni..Niewiem czy powierzchnie lekko zwlilzyc slaba solanka , czy tez dalej ma podsychac..Kuchnia chlodna i za duzo wilgoci tam nie mam.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1299 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ja zapakowalam moj jak wlasnie skorka lekko podeschla ,bo nie wiedzialam co dalej robic ,a sama nie zdazylabym zjesc bo mialam jeszcze jeden niedojedzony Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-470507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1300 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Do "śledzika" jeszcze trochę czasu ale u nas śledzie w ciągłym użyciu Śledzie wyciągnięte z balkonu /żeby nie powtarzać pytań - 7 piętro / już przerobione i częściowo skonsumowane.Sałatka ze śledziem.Składniki to ugotowane ziemniaki,pokrojone i jeszcze ciepłe polane olejem lnianym.Pokrojona w kostkę spora gruszka.Pokrojona w kostkę szalotka i czerwona cebula /latoś obrodziła i mam jeszcze kilka z własnego zbioru /1/2 puszki ciecierzycyOgórek konserwowy /ostry /pokrojony w kostkę.Kilkanaście korniszonków w całościDuży ząbek czosnku.Pieprz z kolendrą,szczypiorekSosDwie łyżki majonezu,łyżka musztardy,jeden mlecz,troszkę podostrzonego papryczką oleju.Wszystko zmiksowane.Wymieszane,schłodzone,posmarowane łyżeczką majonezu i na stół. Jeden śledzik w sosie z mlecza,śmietany,majonezu,cebulki,czosnku,ostrej papryczki z dodatkiem pieprzu curry i odrobiny miodu trafił dzisiaj na stól w towarzystwie gotowanego w mundurku ziemniaka. Zupka buraczana do tego była, na zakwasie własnej produkcji....na talerzu podana Ponieważ została 1/2 puszki cieciorki to sobie pastę do pieczywka machnąłem.Skład to ciecierzyca,awokado,szalotka,czosnek,suszone pomidory,kilka listków bazyli,kilka kropel tabasco,olej sezamowy,olej chili,odrobina miodu,sól,pieprz,przyprawa z Izraela przywieziona. Na drugie śniadanko w sam raz Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/52/#findComment-471641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.