Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dekoracja nie jest dedykacją

 

Witam.

Jesli nie dedykacją to może manifestacją.  ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-314171
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po spływie pozostało w lodówce kilka puszek mielonki /Karol pozdrawiam :D /Trochę się przejadły i zastanawiałem się co z nimi zrobić.Inspiracją był pasztet z tuńczyka upieczony przez Lipkę w Łazach.

Zawartość dwóch puszek zmieliłem wraz z trzema ugotowanymi ziemniakami i dwiema zeszklonymi na tłuszczu z mielonek cebul.Do tego dodałem 4 łyżki płatków owsianych,garść pestek słonecznika ,cztery jajka,posiekany pęczek pietruszki,pieprz i oczywiście majeranek .

Wszystko dokładnie wymieszałem i przełożyłem do foremki wysmarowanej tłuszczem /olej/,posypałem pestkami słonecznika.Piekłem w temp.180 st. przez 50 min.

Wyszło coś takiego :

 

post-39731-0-62369600-1385580273_thumb.jpg

post-39731-0-72900700-1385580423_thumb.jpgpost-39731-0-50110400-1385580498_thumb.jpg

Troszeczkę się to kruszyło,ale zostało skonsumowane na ciepło w towarzystwie buraczków i ogórków konserwowych na wczorajszy obiad.

 

Na dzisiejszy zaś , pozostałość pokrojona w plastry, została odsmażona i podana wraz z bigosem.

 

post-39731-0-27394000-1385580682_thumb.jpgpost-39731-0-34398800-1385580780_thumb.jpg

 

Wyszło całkiem smacznie i ciekawie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316757
Udostępnij na innych stronach

 

 

nspiracją był pasztet z tuńczyka upieczony przez Lipkę w Łazach.

 Kruszynko    gdzie mozna znalezc ten przepis na pasztet z tunczyka?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316761
Udostępnij na innych stronach

Aniu szukaj w spotkaniu Andrzejkowym w Łazach.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316763
Udostępnij na innych stronach

DZiekuje Kruszynko, ja twoj temat  tez magluje, bo mam sztuk 2 mlodziezy ktora miesa nie je :laugh:  i musze ciekawe rzeczy robic z ryb dla nich.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316765
Udostępnij na innych stronach

Mogę trochę przepisów podać,ale ostrzegam są nieco dziwne i skomplikowane jak ocenia mój "przyjaciel" :hmm:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316768
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogę trochę przepisów podać,ale ostrzegam są nieco dziwne i skomplikowane jak ocenia mój "przyjaciel"
 

 Kruszynka ja jestem bardzo otawrta na rozne potrawy Juz mi takie tutaj podsuwano ze czasem az sie dziwe ,iz cos takiego mozna zrobic  :D A komplikacji sie nie boje, cierpliwa jestem i na pewno na spokojne wszysto sie da zrobic.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316827
Udostępnij na innych stronach

To na początek "Pasztet z wędzony łososiem"

50 dag.filetów z dorsza

250 ml.śmietany

20 dag wędzonego łososia w plastrach

3 jajka

3 łyżki tartej bułki

cytryna

sól,pieprz

koperek do dekoracji

Zmielone filety zmieszać z ubitą śmietną,bułką tartą i żółtkami.Doprawć solą i pieprzem /polecam cytrynowy/

Dodać ubite białka i ponownie wymieszać.

Formę wyłożyć plastrami łososia,napełnić masą dorszową i przykryć plastrami łososia.

Formę wstawić do naczynia z wodą i pec w piekarniku ok. 1 godz. w temp.180 st.

Bardzo delikatna i smaczna forma podania rybki.Zdjęć nie mam .ale taki pasztet prezentowałem na zlocie w Chłapowie.

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316831
Udostępnij na innych stronach

taki pasztet ja tez robie z tym ze zamiast dorsza daje surowego lososia i jeszcze do srodka daje posiekany koperek i pieprz cajenski.I plastry lososia dziele na mniejsze i dokladam do farszu.moze znajde fotke to wrzuce.

 

tylko taka jest na srodku na talerzu

post-58387-0-14529400-1385621879_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316835
Udostępnij na innych stronach

taki pasztet ja tez robie z tym ze zamiast dorsza daje surowego lososia i jeszcze do srodka daje posiekany koperek i pieprz cajenski.I plastry lososia dziele na mniejsze i dokladam do farszu.moze znajde fotke to wrzuce.

 

Każdy przepis jest tylko jakimś pomysłem na potrawę i zawsze można go modyfikować , poprawiać do swoich gustów i smaków. :D jednym słowem eksperymentować. :)

Najgłupszym stwierdzeniem jest "a Ja robię tak i koniec bo to najlepsze jest" :devil:

 

tylko taka jest na srodku na talerzu

 

wygląda pięknie :clap:

A te jajeczka faszerowane /tak mi się wydaje/ w tle to czym faszerowane ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316872
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka dziekuje. Ja bede musiala zastapic dorsza inna ryba. U nas w sprzedazy jest taki na pol surowy  przewaznie z Afryki Jakos nie mam do niego zaufania. Ale przepis na pewno zrobie i tamten na pasztet tez juz znalazlam . Dziekuje :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316873
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kruszynka, pozwól, że i ja skorzystam z przepisu "Pasztet z wędzonym łososiem"

W zeszłym roku przed świętami BN zrobiłem śledzia po skandynawsku w/g Twojego przepisu. Rewelacja. Nie wyobrażam sobie tegorocznego stołu wigilijnego bez tej potrawy.

Co do stwierdzenia "a JA robię tak i koniec bo to najlepsze jest", w pełni zgadzam się z opinią wyrażona przez Ciebie.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316885
Udostępnij na innych stronach

ja tez lubie eksperymentowac i zawsze cos nowego mozna podlapac ,nigdy nie dodawalam np kurczaka do pasztetu a daje troche inny smak  

Annam jajka sa faszerowane duszonymi pieczarkami zmieszanymi z gotowanym na twardo zoltkem i maslem moj przysmak ktory robi najlepiej moja mama ,moje mi tak nie smakuja :)

ja wole od dorsza Hoki to zyje chyba gdzies kolo Ciebie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-316887
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj coś "orientalnego ".Owoce morza,papryka,marchewka,seler,cebula,czosnek,grzybki mun,pomidorki,cukier trzcinowy,sos sojowy,mąka kukurydziana,jajka,przyprawa 5 smaków,olej chili,oliwka z oliwek,no i nie wiem jeszcze co tam wrzuciłem :D Do tego ryż .

post-39731-0-51759300-1385991395_thumb.jpg

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-317834
Udostępnij na innych stronach

Smaczniaste z samego wyglądu i warte wypróbowania uważam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-317842
Udostępnij na innych stronach

Ksawer nas nie pokonał , choć 27 godzin bez prądu byliśmy.Na wzmocnienie nadszarpniętych nerwów /to przez kiwającą się chałupkę/oraz na przekór zimie za oknem dzisiaj na obiad prawie grillowe danie :D

Skrzydełka i pałeczki

post-39731-0-21847000-1386521237_thumb.jpg

żeberka

post-39731-0-55430200-1386521257_thumb.jpg

polędwiczka nadziana serem pleśniowym /wnuczka na obiedzie :D /

post-39731-0-87626600-1386521275_thumb.jpg

Wszystkie składniki macerowane,następnie obsmażone na patelni grillowej i ułożone w woku.Dodatkowo liść laurowy,papryka,czosnek w ząbkach,szalotka,czarny pieprz i ziele angielskie.

Następnie do piekarnika -150 st.Najpierw pieczone tylko żeberka,potem dodane skrzydełka i pałki a na końcu polędwiczka .Najdelikatniejsze mięsko nie wymaga długiej obróbki cieplnej.

 

post-39731-0-04181600-1386521293_thumb.jpg

post-39731-0-90533900-1386521310_thumb.jpg

Mięska na półmisku ,polędwiczka pokrojona na porcje

post-39731-0-04790300-1386521328_thumb.jpg

I na stole w towarzystwie surówki z cykori /lubimy , a teraz zaczął się sezon na to warzywo/ i smażonych ziemniaczków.

post-39731-0-56861800-1386521347_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-319401
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie "zadobyć" ową cykorię ?

Heniu w każdym dziale warzywniczym i w każdym warzywniaku :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-319436
Udostępnij na innych stronach

Jak zawsze narobiłeś mi smaka Szanowny Kazimierzu  :cool:  Uwielbiam Twoje skomplikowane przepisy.... :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-319443
Udostępnij na innych stronach

Wigilia za pasem , więc może jakiś przepis z rybką się przyda.

Dzisiaj z Jolą wykonaliśmy na obiadek gołąbki z łososiem.

Składniki :

70 dag łososia świeżego bez skóry

Sok z 1/2 cytryny

Sos sojowy

Pieprz cytrynowy

Mała kapusta włoska

Dwie cebule

Dwie szalotki

4 łyżki oliwy z oliwek

Kieliszek wytrawnego białego wina /50 ml./

Pęczek posiekanej natki pietruszki./kolendra lepsza/.

Bulion , może być z kostki na wodzie z parzenia kapusty.

post-39731-0-29543400-1386941868_thumb.jpg

 

Łososia osuszyć,pokroić w paski dł.ok.5 cm.i szerokości 2 cm.Posypać pieprzem cytrynowym,skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym.Odstawić na 30 min.do lodówki.

 

post-39731-0-58427300-1386941900_thumb.jpg

,

Liście kapusty oderwać od głąba,opłukać ,włożyć do osolonej wrzącej wody.Obgotowywać ok. 5 min.

Ostudzić ,ściąć grube newy.

 

Cebulę i szalotkę drobno posiekać,podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na jasnozłoty kolor.Pod koniec podsmażania dodać wino i dusić na małym ogniu do odparowania płynu.

Zdjąć z ognia dodać posiekaną pietruskę/kolendrę/ .Wymieszać.

Liście smarować masą cebulową i nałożyć łososia.Zawijać formując gołąbki.

 

post-39731-0-37686900-1386942003_thumb.jpg

 

Gołąbki gotuje się na parze.Ja gotowałem w parowarze.

Na dno koszyka parowara ułożyłem liście kapusty.Na nie położyłem gołąbki.Skropiłem oliwą z oliwek.

Do zbiornika wody wlałem bulion z wywaru z kapusty i 2 kostek rosołowych.

 

post-39731-0-79393900-1386942025_thumb.jpg

 

Gotowałem 60 min.,wraz z pokrojonymi ziemniakami.

W przepisie nic nie było o sosie,ale ja dodatkowo wykonałem na bazie wywaru z parowania,podsmażonej szalotki,przecieru,odrobiny mąki rozbełtanej ze śmietaną.

 

post-39731-0-20822500-1386942042_thumb.jpg

 

Gołąbki można wykonać w garnku do gotowania na parze lub w zwykłym układając gołąbki np.na durszlaku.

Ponieważ  przeznaczone były na obiad dodałem do nich ziemniaki.Na wigilię mogą być samodzielnym daniem polane np.stopionym masełkem.

Na koniec przekrój gołąbka.Niestety zdjęcie nieostre.Testuję nowy aparat.

 

post-39731-0-28027900-1386943456_thumb.jpg

 

 

post-39731-0-66515500-1386941917_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-320369
Udostępnij na innych stronach

Kaziu, żeby to nie był taki szmat drogi to chyba bym się u Was zaczął stołować....

Chociaż w sumie nie jest aż tak daleko, zdążę przez drogę porzadnie zgłodnieć  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-320370
Udostępnij na innych stronach

Wstawienia takiego przypisu w porze obiadowej powinno kończyć się karą. Ale żeś cudo zrobił, oczywiście nie omieszkam wypróbować przepisu w niedalekiej przyszłości. 

Z tego co widzę to z 70dag ryby wyszło ci 10 gołąbków

Edytowane przez login

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-320372
Udostępnij na innych stronach

Było 14.Cztery parowane były na dolnym "pięterku"wraz z ziemniakami.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-320384
Udostępnij na innych stronach

Wigilia za pasem , czas już zacząć przygotowania.Pierniki już polukrowane i w kamionce dojrzewają więc post-39731-0-58210800-1387369979_thumb.jpgpora za śledzie się wziąść.

Wczoraj śledzie korzenne i w oleju były na tapecie.

Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też  dobre ale pełną satysfakcję  i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją :D

Mój przepis na  śledzie korzenne:

10 ziaren pieprzu

10 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka gorczycy

10 ziaren jałowca

   parę sztuk gożdzików

1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 tymianku

1/2 łyżeczki estragonu

1/2 łyżeczki kurkumy

     dwa,trzy liście laurowe

    kilka ziaren czerwonego pieprzu

    olej słonecznikowy lub rzepakowy

Skladniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczce

post-39731-0-87061700-1387368358_thumb.jpg

Wymoczone śledzie kroimy na kawałki

post-39731-0-03730700-1387369542_thumb.jpg

Układamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.

Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej. :D

post-39731-0-56682100-1387369835_thumb.jpg

Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy.

Śledzie w oleju na tegoroczną wigilię będą już moją klasyką-cebula,cytryna,pieprz,liść laurowy,olej.Takie sobie zażyczyła rodzinka.Cytuję klasyka rodzinnego "Żadnych eksperymentów Ojciec.Korzenne i w oleju mają być"

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/20/#findComment-321422
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.