Kruszynka Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 ,bo ja miesozerna jestem No mnie wegetarianinem też nie można nazwać ,ale warzywka i inne wynalazki też lubię Parę postów wyżej mięsne kotleciki się uśmiechają . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 te miesne juz dojzalam u Ciebie ja jestem oprocz mieska fanka sledzi ,bardzo mi smakuja sledzie po kolobrzesku ,tylko nigdzie przepisu nie moge znalesc ,wiec zadowalam sie kupnymi,jak dostarcza u nas w sklepie znow musze zrobic zapas Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ja hummus robiłam właśnie z ciecierzycy z tym ,że sama moczyłam i gotowałam suszone ziarna . Pastę tahini też robiłam sama .Ostatnio zaprzestałam bo nam się troszkę przejadła Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Ja hummus robiłam właśnie z ciecierzycy Mnie humus nie powalił na kolana próbując go na wycieczce . Jak na razie nie zagości na moim stole . :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Mnie humus nie powalił na kolana próbując go na wycieczce Mnie nie powaliły żółtka jajek gotowanych na twardo.Może i zdrowe,ale jakże nudne Nowe miejsca,nowe smaki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Mnie nie powaliły żółtka jajek gotowanych na twardo.Może i zdrowe,ale jakże nudne Kruszynko , mnie po 14 latach już nie nudzą . :D Ale Twoją osobę doskonale rozumiem w kwestii żółtek ugotowanych . Cieplutko pozdrawiam Jolcię również Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 No to pekluję już świątecznie Boczki :Polędwice,balerony,szynki /na wierzchu po lewej malutka dzicza /3 kg mięska z szynki dzika na suchą kiełbasę w/g przepisu kolegi zięcia .Jak zrobię i będzie dobra podam przepis. Na obiadek dzisiaj ścinki z powyższych mięs obsmażone na oliwie i oleju / pól na pół / i podduszone na sposób niby-orientalny.Cukinia,cebula,szalotka,pomidorki,dynia,cykoria,cieciorka,papryka,makaron ryżowy,jogurt,rosół z drobiu.Z przypraw: kumin,garam masala,pieprz chiński,korzeń imbiru,nasiona anyżu,papryczki chili suszone,kardamon,sól,grubo mielony pieprz i nie pamiętam co jeszcze Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-344605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Kiełbasa sucha z dzika wykonana.Smak dobry,bardzo pikantna.Teraz musi tylko podeschnąć /mam nadzieję ,że się to uda /Przepis jaki otrzymałem:Na 6 kg mięsa z dzika 1 kg wołowiny.7 kg mięsa - paczka pieprzu mielonego - czubata łyżeczka pieprzu ziołowego - 3 główki czosnku - 18 g soli / kg mięsaDziczyznę mielić na sitku 8 mmwołowinę na sitku 4 mm.Ja w tajemnicy przed zięciuniem przepis nieco zmodyfikowałem.Otrzymałem 2,85 kg szynki z dzika i miałem to przerobić na kiełbasę i tylko kiełbasę Krojąc tą szyneczkę,piękną, bez kości nie wytrzymałem i wyciąłem zgrabniutki mięsień na szyneczkę /pekluje się od soboty /Pozostało 2,37 kg dzika .Dokupiłem 0,822 kg wołowiny i 0,551 kg boczku wieprzowego.Mięso dzika pokroiłem dokonując klasyfikacji.Jedynkę zmieliłem na 10-tce,pozostałem na 8-ce.Wołowinę i ścięgniste z dzika oraz chude z boczku oraz tłuszcz /oddzielnie/ na 2-ceSól kamienna niejodowana jak w przepisie czyli 18/kg,pieprz 1,5 dag.,łyżeczka pieprzu ziołowego, czosnek 1 i 1/2 główki /dużej/. Razem wyszło 3,582 kg farszu.Ponieważ nadziewarka oczywiście została na działce, napełnialiśmy jelita przy pomocy maszynki do mielenia Do rozwodu nie doszło A kiełbaska tak się prezentowała; Na działce do beczki.Osuszanie ok 30 min.Wędzenie 2 godz. w gęstym dymie, temp.40 st .Podpiekanie 30 min.w temp.60-70 st./trochę mi skakała/. Po uwędzeniu : Przekrój Przy okazji trochę prac ogrodniczych Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-345080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Jutro wędzenie Polędwiczki ociekają osobno . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) No i po wędzeniu Teraz parzenie.. Szyneczka z dzika i świnkiWojskowa i krakowska spółdzielcze zostały ponownie podwędzone. Przekrój krakowskiej Trochę fotki mi się pokręciły ale jak ktoś ma pecha to mu nawet na działce budka lęgowa dla ptaszków spadnie na mordkę Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ładne kolorki tych wędzonek.Zapach też na pewno przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dobra robota Kaziku... wyroby jak zawsze piękne Trochę fotki mi się pokręciły ale jak ktoś ma pecha to mu nawet na działce budka lęgowa dla ptaszków spadnie na mordkę I po co Ci to było?? Żartuję.... mam nadzieję że to nic poważnego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ładne kolorki tych wędzonek To zasługa olchy.Jak dla mnie to najlepsze drewno.Zacząłem nią wędzić dwa lata temu i chyba pozostanę jej wierny. W końcówce wędzenia dodałem kawałek śliwy. wyroby jak zawsze piękne Dzięki Halusiu za ocenę I po co Ci to było?? No właśnie... A domowa "Pytia " przed moim wyjazdem na działkę apelowała - "nic nie rób oprócz wędzenia". Skąd Wy zawsze wiecie co się może wydarzyć ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Kaziu ! kobieca intuicja.Wędzonki śliczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jola już skończyła z pasztetami.Poszły dojrzewać Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 E tam - biorę niedojrzałe w ciemno Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 biorę niedojrzałe w ciemno I dla tego poszły do dojrzewalni Sezon "Nie Ruszaj To Na Święta" został uroczyście otwarty Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jola już skończyła z pasztetami.Poszły dojrzewać Ja dla bezpieczeństwa zamroziłem moje . :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-346977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Dzisiejszy obiad.Śledzie z beczki, moczone 12 godz.Jeden z ikrą /pożarta wczoraj/ drugi z mleczem.Obdarte ze skóry,oczyszczone z ości,pokrojone na kawałki,zalane sosem zrobionym ze zmiksowanego mlecza z olejem i cebulką.Wszystko posypane pieprzem grubo mielonym i piórkami cebuli.Do tego będą ziemniaki w "mundurkach". Można powiedzieć że to śledż prawie "po cholewkarsku" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Dzisiejszy obiad. Kruszynko witaj . A ja dzisiaj zajadam się dorszem z okolic Sarbinowa - Chłopy . Podjadę nawet usmażyć rodzicom . Niech też pojedzą i im się przypomną dobre czasy jak jeździliśmy na wakacje do Sarbinowa . Było to 50 lat temu : Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A ja dzisiaj zajadam się dorszem z okolic Sarbinowa - Chłopy A czy one różnią się smakiem od tych z okolic Helu Bardzo serdecznie również pozdrawiam oczywiście Rodziców również.Taki synek to skarb Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A u mnie dzisiaj będzie "woda śledziowa" z gorącymi ziemniaczkami super sprawa Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Kruszynko, u mnie to samo co u Ciebie, Tylko bez mlecza . Zdrowych i wesołych świąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Kruszynko!U mnie same słatki małokaloryczne, ale wg Twoich smaków! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 U mnie same słatki małokaloryczne, Elu jak to zniesiesz w święta które mięskiem i jajem stoją Ale zdrówka życzę z całego serca Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/25/#findComment-347694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.