Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:D Heniusiu ! Nie tylko Ty taki ''jezdeś'' ;)  , ale tylko Ty ''siem'' nie możesz powstrzymać od 'wyrysowania' swoich myśli :clap::thumbsup::D Pięknie w ogrodzie Kruszynko :thumbsup::clap:  Pozdrawiam! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375533
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Sezon otwierały pstrągi z grilla więc i zakończenie sezonu również pstrągowe być musiało :D

 

 

 Sezon zakończony , teraz zapewne kierunek Kościelisko i oczywiście Owczarnia . :frantics: :frantics: :)

 

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375665
Udostępnij na innych stronach

Kaziu widoczki super, zdrówka życzymy wszystkim.

Dzięki :D

 

 

, teraz zapewne kierunek Kościelisko i oczywiście Owczarnia . :frantics: :frantics: :)

A jak,i Owczarnia i Holny,Polany i Sopa i moja ulubiona,maleńka knajpka u wylotu Doliny Kościeliskiej,/ale nie Harnaś :devil: / :thumbsup:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375668
Udostępnij na innych stronach

W tym roku dyniowate nam nie wyszły tak jak w poprzednich latach.za to pomidory gruntowe :thumbsup: .Z siedmiu krzaków zebraliśmy ponad 20 kg.

Dzisiaj ostatnie 3 kg zielonych zostaje przerobione na sałatkę według przepisu Jadzi Yerbowej :thumbsup:

post-39731-0-68638900-1412681698_thumb.jpgpost-39731-0-09742800-1412681722_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375719
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Trafiło się trochę mięska z dziczka :D

Szyneczki obrobione

post-39731-0-66382100-1414597089_thumb.jpg

Dzisiaj trafiły do zalewy.Niedługo wędzenie.Pozostałe mięsko na kiełbasy pójdzie :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-379993
Udostępnij na innych stronach

Na jarmarku w Żółkiewce kupiłem wspaniałą,ogromną fasolę Jaś.Zrobiłem coś na kształt fasolki po bretońsku.Zamiast boczku i kiełbasy dałem chorizo.

post-39731-0-12181600-1415002974_thumb.jpg

Wielkość fasoli na tle znormalizowanego talerza dobrze o niej świadczy :D A ja głupi tylko 1/2 kg kupiłem :facepalm:

Drugi zakup to tłoczony na zimno olej z siemienia lnianego.Pychotka.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381259
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio też zrobiłem fasolkę po "bretońsku" z tego olbrzymiego Pięknego Jasia i jestem zawiedziony, część ziaren się niemalże rozpadła a część była chrupka , a po za tym z części zeszła skórka i to bardzo przeszkadzało w jedzeniu.Robiłem ją jak zwykle, tz. wieczorem zalewam fasolkę dużą ilością wody ( po uprzednim przepłukaniu), następnego dnia przelewam do szybkowara i gotuję do pierwszego zasyczenia, wyłączam grzanie i przygotowuję resztę, zazwyczaj kiełbasę Dziadka, wędzony boczek wszystko pokrojone w kostkę i przesmażone, jak pokrywa szybkowara już odpuści wsypuję wędlinę dodaję przecier pomidorowy, czomber, majeranek, pieprz ,sól, czasami dodaję zezłoconą cebulkę, no i oczywiście skórę z boczku ( którą później zjada moja żonka - bo b. lubi). Z powrotem włączam grzanie i gotuję wolno znowu do zasyczenia i gotowe. Zapomniałem o mielonym kminku, który zapobiega zdmuchiwaniu kołdry z człowieka podczas snu :D . Też robię na "rzadko"i uważam że ta zupka jest najlepsza. Następnym razem zrobię jednak ze średniego Pięknego Jasia.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381272
Udostępnij na innych stronach

Jas to moj ulubieniec  :D  Wiem, ze mowi sie im ciemniejsza fasola tym zdrowsza. Wiec jem nie zdrowo ale za to taka jak lubie.

 Kruszynko wspaniale danie wyglada na talerzu  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381273
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Robiłem ją jak zwykle, tz. wieczorem zalewam fasolkę dużą ilością wody

Fasola była tak świeża,że nie musiałem jej moczyć.Poszła od razu do gara.Nasiona były miękkie,ale się nie rozpadały,skórka nie schodziła i dla tego właśnie jestem zły że tak mało kupiłem tej fasolki.

 

 

Wiec jem nie zdrowo ale za to taka jak lubie.

Za to smacznie :thumbsup: Prawdę mówiąc to nigdy nie słyszałem o "wyższości czarnej fasoli nad białą". :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381277
Udostępnij na innych stronach

Wędzoneczki ociekają na balkonie.Szyneczki z dzika,boczki,polędwiczka i dwa półgęski.

post-39731-0-45170000-1415196463_thumb.jpg

Półgęski,a właściwie półkaczki ;) .Cztery piersi kacze peklowane ,złożone po dwie.Skóry zszyte /podpatrzone u Okrasy/ i włożone w siateczki.Zobaczymy co wyjdzie.

post-39731-0-07071300-1415196497_thumb.jpg

1 szynkę z dzika zapakowałem w skórę od golonki i  włożę w siatkę.Zobaczymy co wyjdzie.

Jutro na działce prosta kiełbasa z dzika i krakowska.Też z dzika. Dzisiaj mięsko sklasyfikowane i zapeklowane /po 1/2 peklosoli i soli niejodowanej /.

Potem dymienie :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Półgęski,a właściwie półkaczki .Dwie piersi kacze peklowane ,złożone po dwie
 

 

Kaziu no jak dwie to komplet czyli "gęski" lub "kaczki"  ;) swoją drogą będzie tłustawo pod skórką chyba że planujesz podpiekanie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381733
Udostępnij na innych stronach

 

 

swoją drogą będzie tłustawo pod skórką

Poczekamy co na temat tłustości pod skórką powie Andrzej :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381735
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś robiłem i teraz znów spróbuję ale... no własnie, na pewno peklował będę na sucho i po wędzeniu i parzeniu (o ile będę parzył) będę długo podsuszał. Te ostatnio były jakieś niezjadliwe, coś z nich wypływało i w ogóle jakoś tak mało apetyczne były..  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381738
Udostępnij na innych stronach

Sławek nie wiem czy pamiętasz,ale "półkaczki" próbowałeś u mnie na działce.Były peklowane na mokro i smakowały Tobie.Przynajmniej tak mówiłeś. :)

 

chyba że planujesz podpiekanie

Krakowskim targiem,jedną podpieczemy,drugą sparzymy. :D

A w piąteczek na ryneczku w Kościerzynie jakąś gąskę zahandlujemy.Św.Marcina tuż,tuż :D .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381748
Udostępnij na innych stronach

Widać moje jakieś trafione gąsi byli  :D


A z tym Marcinem to mnie się bardzo podoba. I podobno brukiew już jest ...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381749
Udostępnij na innych stronach

 

 

coś z nich wypływało i w ogóle jakoś tak mało apetyczne były.. 

 

Teraz to mało apetyczne  :facepalm: Ciekaw jestem co napisałeś zaraz po zrobieniu - cudeńka  :rolleyes:  :devil:

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381752
Udostępnij na innych stronach

Nie mierz innych swoją miarką Dziadu  :laugh: Od razu napisałem że coś z nimi nie teges i że sparzyć muszę bo inaczej się do jedzenia nie nadają...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381753
Udostępnij na innych stronach

No Kolego tusiaczek, proszę na forum przestrzegać regulaminu. Każdy z zarejestrowanych użytkowników ma swój nick i proszę z niego korzystać. "Umowne nicki" typu Dziadu, Bucu itp wykorzystujcie jedynie w prywatnej korespondencji. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381754
Udostępnij na innych stronach

Maxell, doskonale wiesz że z Gonzem tak się do siebie czule zwracamy... i każdy z nas ma z tego radochę  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381755
Udostępnij na innych stronach

Ale nie róbcie tego na forum, gdyż już mieliśmy podobną sytuację, z której wyniknęła "niezła" chryja, trwająca zresztą do dzisiaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381756
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poczekamy co na temat tłustości pod skórką powie Andrzej :D

 

 

Kaziku , tłuszczyk musi być . :D  Jak nie dasz rady z tłuszczykiem to poodcinaj i zostaw . Jak będę kiedyś przelotem to jak znalazł :D   Widzę że pracujesz przy mięsie z wielkim rozmachem . :D   Ja wychodzę z innego założenia : robota to głupota i jutro śmigam do Ziołowego na zlocik .  Paczkę dla Krzysztofa już zanoszę do samochodu .

 

 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381758
Udostępnij na innych stronach

Coś moje śledzie czasem poza temat wychodzą.Jak nie o kaczkach i smakach to o dziadach się pisze :facepalm:

Ale ja o przyjemniejszych rzeczach chcę napisać.O gruszkach z orzechami włoskimi mianowicie. :D

Z ostatnich wojaży oprócz mandatu za 250 zł i 5 pkt.karnych /pozdrawiam miasto Opatów i jej stróżów prawa :heart: /przywiozłem przepisy z lubelskiej prowincji.Oto jeden z nich.

Potrzebne są :

Gruszki najlepiej konferencje

post-39731-0-37526800-1415204851_thumb.jpg

Spirytus

Cytryna

Cukier puder

Orzechy włoskie

Gożdziki

Gruszki obrać,podzielić na ćwiartki,wybrać gniazda nasienne.

Położyć na półmisek,skropić sokiem z cytryna i obficie spirytusem , posypać cukrem pudrem.

post-39731-0-10655700-1415205528_thumb.jpgpost-39731-0-80794000-1415205555_thumb.jpg

Wstawić na 8-10 godz.do lodówki.

Przygotować syrop.Na 2 kg.gruszek 1/2 kg cukru pudru i 1/2 wody /dałem trochę więcej wody/. Dodać sok z pod gruszek,wymieszać.

Na gorący syrop kłaść gruszki.Smażyć do 7 min.obracając delikatnie drewnianą łyżką.Odstawić w chłodne miejsce.

post-39731-0-03787600-1415205609_thumb.jpg

Następnego dnia powtórzyć operację dodając kilka gożdzików.

Trzeciego dnia dodajemy dużą garść łuskanych orzechów włoskich i smażyć razem przez 5 min.

post-39731-0-80050800-1415205836_thumb.jpg

Do słoików wlewamy po łyżce spirytusu,wkładamy gorące gruszki i orzechy,zalewamy syropem i zakręcamy.Kilka dni w chłodnym miejscu i można jeść.Mnie smakują bardzo.

post-39731-0-16959900-1415205925_thumb.jpg

 

 

 

 

 


Zapomniałem dodać że oprócz mandatu i punktów to wgnieciony tylny zderzak też mi na pamiątkę pozostał co zaowocowało dzisiaj zgubieniem tablicy rejestracyjnej.Ale nic to ...jak mawiał Mały Rycerz.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrawiam serdecznie.

Również pozdrawiam :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381785
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.