Einshell Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 6 Października 2014 Heniusiu ! Nie tylko Ty taki ''jezdeś'' , ale tylko Ty ''siem'' nie możesz powstrzymać od 'wyrysowania' swoich myśli Pięknie w ogrodzie Kruszynko Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 7 Października 2014 Kaziu widoczki super, zdrówka życzymy wszystkim. Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 7 Października 2014 Sezon otwierały pstrągi z grilla więc i zakończenie sezonu również pstrągowe być musiało Sezon zakończony , teraz zapewne kierunek Kościelisko i oczywiście Owczarnia . :frantics: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Kaziu widoczki super, zdrówka życzymy wszystkim.Dzięki , teraz zapewne kierunek Kościelisko i oczywiście Owczarnia . :frantics: A jak,i Owczarnia i Holny,Polany i Sopa i moja ulubiona,maleńka knajpka u wylotu Doliny Kościeliskiej,/ale nie Harnaś / Edytowane 7 Października 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 7 Października 2014 W tym roku dyniowate nam nie wyszły tak jak w poprzednich latach.za to pomidory gruntowe .Z siedmiu krzaków zebraliśmy ponad 20 kg.Dzisiaj ostatnie 3 kg zielonych zostaje przerobione na sałatkę według przepisu Jadzi Yerbowej Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-375719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 29 Października 2014 Trafiło się trochę mięska z dziczka Szyneczki obrobioneDzisiaj trafiły do zalewy.Niedługo wędzenie.Pozostałe mięsko na kiełbasy pójdzie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-379993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 3 Listopada 2014 Na jarmarku w Żółkiewce kupiłem wspaniałą,ogromną fasolę Jaś.Zrobiłem coś na kształt fasolki po bretońsku.Zamiast boczku i kiełbasy dałem chorizo.Wielkość fasoli na tle znormalizowanego talerza dobrze o niej świadczy A ja głupi tylko 1/2 kg kupiłem Drugi zakup to tłoczony na zimno olej z siemienia lnianego.Pychotka. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 3 Listopada 2014 Ostatnio też zrobiłem fasolkę po "bretońsku" z tego olbrzymiego Pięknego Jasia i jestem zawiedziony, część ziaren się niemalże rozpadła a część była chrupka , a po za tym z części zeszła skórka i to bardzo przeszkadzało w jedzeniu.Robiłem ją jak zwykle, tz. wieczorem zalewam fasolkę dużą ilością wody ( po uprzednim przepłukaniu), następnego dnia przelewam do szybkowara i gotuję do pierwszego zasyczenia, wyłączam grzanie i przygotowuję resztę, zazwyczaj kiełbasę Dziadka, wędzony boczek wszystko pokrojone w kostkę i przesmażone, jak pokrywa szybkowara już odpuści wsypuję wędlinę dodaję przecier pomidorowy, czomber, majeranek, pieprz ,sól, czasami dodaję zezłoconą cebulkę, no i oczywiście skórę z boczku ( którą później zjada moja żonka - bo b. lubi). Z powrotem włączam grzanie i gotuję wolno znowu do zasyczenia i gotowe. Zapomniałem o mielonym kminku, który zapobiega zdmuchiwaniu kołdry z człowieka podczas snu . Też robię na "rzadko"i uważam że ta zupka jest najlepsza. Następnym razem zrobię jednak ze średniego Pięknego Jasia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 3 Listopada 2014 Jas to moj ulubieniec Wiem, ze mowi sie im ciemniejsza fasola tym zdrowsza. Wiec jem nie zdrowo ale za to taka jak lubie. Kruszynko wspaniale danie wyglada na talerzu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 3 Listopada 2014 .Robiłem ją jak zwykle, tz. wieczorem zalewam fasolkę dużą ilością wody Fasola była tak świeża,że nie musiałem jej moczyć.Poszła od razu do gara.Nasiona były miękkie,ale się nie rozpadały,skórka nie schodziła i dla tego właśnie jestem zły że tak mało kupiłem tej fasolki. Wiec jem nie zdrowo ale za to taka jak lubie. Za to smacznie Prawdę mówiąc to nigdy nie słyszałem o "wyższości czarnej fasoli nad białą". Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Wędzoneczki ociekają na balkonie.Szyneczki z dzika,boczki,polędwiczka i dwa półgęski.Półgęski,a właściwie półkaczki .Cztery piersi kacze peklowane ,złożone po dwie.Skóry zszyte /podpatrzone u Okrasy/ i włożone w siateczki.Zobaczymy co wyjdzie.1 szynkę z dzika zapakowałem w skórę od golonki i włożę w siatkę.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro na działce prosta kiełbasa z dzika i krakowska.Też z dzika. Dzisiaj mięsko sklasyfikowane i zapeklowane /po 1/2 peklosoli i soli niejodowanej /.Potem dymienie Edytowane 5 Listopada 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 5 Listopada 2014 Półgęski,a właściwie półkaczki .Dwie piersi kacze peklowane ,złożone po dwie Kaziu no jak dwie to komplet czyli "gęski" lub "kaczki" swoją drogą będzie tłustawo pod skórką chyba że planujesz podpiekanie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 5 Listopada 2014 swoją drogą będzie tłustawo pod skórką Poczekamy co na temat tłustości pod skórką powie Andrzej Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja kiedyś robiłem i teraz znów spróbuję ale... no własnie, na pewno peklował będę na sucho i po wędzeniu i parzeniu (o ile będę parzył) będę długo podsuszał. Te ostatnio były jakieś niezjadliwe, coś z nich wypływało i w ogóle jakoś tak mało apetyczne były.. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 5 Listopada 2014 Sławek nie wiem czy pamiętasz,ale "półkaczki" próbowałeś u mnie na działce.Były peklowane na mokro i smakowały Tobie.Przynajmniej tak mówiłeś. chyba że planujesz podpiekanie Krakowskim targiem,jedną podpieczemy,drugą sparzymy. A w piąteczek na ryneczku w Kościerzynie jakąś gąskę zahandlujemy.Św.Marcina tuż,tuż . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 5 Listopada 2014 Widać moje jakieś trafione gąsi byli A z tym Marcinem to mnie się bardzo podoba. I podobno brukiew już jest ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 5 Listopada 2014 coś z nich wypływało i w ogóle jakoś tak mało apetyczne były.. Teraz to mało apetyczne Ciekaw jestem co napisałeś zaraz po zrobieniu - cudeńka Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie mierz innych swoją miarką Dziadu Od razu napisałem że coś z nimi nie teges i że sparzyć muszę bo inaczej się do jedzenia nie nadają... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 5 Listopada 2014 No Kolego tusiaczek, proszę na forum przestrzegać regulaminu. Każdy z zarejestrowanych użytkowników ma swój nick i proszę z niego korzystać. "Umowne nicki" typu Dziadu, Bucu itp wykorzystujcie jedynie w prywatnej korespondencji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 5 Listopada 2014 Maxell, doskonale wiesz że z Gonzem tak się do siebie czule zwracamy... i każdy z nas ma z tego radochę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 5 Listopada 2014 Ale nie róbcie tego na forum, gdyż już mieliśmy podobną sytuację, z której wyniknęła "niezła" chryja, trwająca zresztą do dzisiaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 5 Listopada 2014 Poczekamy co na temat tłustości pod skórką powie Andrzej Kaziku , tłuszczyk musi być . Jak nie dasz rady z tłuszczykiem to poodcinaj i zostaw . Jak będę kiedyś przelotem to jak znalazł Widzę że pracujesz przy mięsie z wielkim rozmachem . Ja wychodzę z innego założenia : robota to głupota i jutro śmigam do Ziołowego na zlocik . Paczkę dla Krzysztofa już zanoszę do samochodu . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 5 Listopada 2014 Coś moje śledzie czasem poza temat wychodzą.Jak nie o kaczkach i smakach to o dziadach się pisze Ale ja o przyjemniejszych rzeczach chcę napisać.O gruszkach z orzechami włoskimi mianowicie. Z ostatnich wojaży oprócz mandatu za 250 zł i 5 pkt.karnych /pozdrawiam miasto Opatów i jej stróżów prawa /przywiozłem przepisy z lubelskiej prowincji.Oto jeden z nich.Potrzebne są :Gruszki najlepiej konferencjeSpirytusCytrynaCukier puderOrzechy włoskieGożdzikiGruszki obrać,podzielić na ćwiartki,wybrać gniazda nasienne.Położyć na półmisek,skropić sokiem z cytryna i obficie spirytusem , posypać cukrem pudrem.Wstawić na 8-10 godz.do lodówki.Przygotować syrop.Na 2 kg.gruszek 1/2 kg cukru pudru i 1/2 wody /dałem trochę więcej wody/. Dodać sok z pod gruszek,wymieszać.Na gorący syrop kłaść gruszki.Smażyć do 7 min.obracając delikatnie drewnianą łyżką.Odstawić w chłodne miejsce.Następnego dnia powtórzyć operację dodając kilka gożdzików.Trzeciego dnia dodajemy dużą garść łuskanych orzechów włoskich i smażyć razem przez 5 min.Do słoików wlewamy po łyżce spirytusu,wkładamy gorące gruszki i orzechy,zalewamy syropem i zakręcamy.Kilka dni w chłodnym miejscu i można jeść.Mnie smakują bardzo. Zapomniałem dodać że oprócz mandatu i punktów to wgnieciony tylny zderzak też mi na pamiątkę pozostał co zaowocowało dzisiaj zgubieniem tablicy rejestracyjnej.Ale nic to ...jak mawiał Mały Rycerz. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 5 Listopada 2014 Oj! Jak ja tu lubię zaglądać! Zawsze mnie coś zaskoczy, tym razem gruszki w taki sposób Pozdrawiam serdecznie. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 5 Listopada 2014 Pozdrawiam serdecznie. Również pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/29/#findComment-381785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.