Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja takie sledzie ( srömming) to chyba to samo co sledz tylko nazwany inaczej bo lapany w innej czesci Baltyku.

u nas sa filety ,mozna samemu tez wyfiletowac , na kazdy taki filet (rozlozony) sypie sol i pieprz  bialy sporo swiezego koperku posiekanego  przykrywam drugim filetem oczywiscie skora do gory panieruje w mace zmieszana z bulka tarta i smaze na masle .

Usmazone sledziki przekladam do zalewy slodko octowej z duza iloscia cebuli czerwonej pokrojonej w plasterki i zielem angielskim

Zalewa to taka jak podawal kiedys Sverige2 (123)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463327
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepisik godny zastosowania; :clap::thumbsup:

 

Andrzej pierogi zaczął lepić to i ja za przygotowania do wigilii się wziąłem

 

 

post-39731-0-62028700-1450274598_thumb.jpg

 

W tym roku tylko śledzie w śmietanie i w oleju lnianym z cebulką będą.Te ostatnie z całych,solonych ikrzaków i mleczaków.Roboty więcej,ale smak nieporównywalny z filetami z wiaderka.

W miseczce moczy się groch na "groch z kapustą" W moim domu rodzinnym potrawa w ogóle nieznana,teraz obowiązkowa.Świat świąt jednak się zmienia :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463349
Udostępnij na innych stronach

No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu , bo u mnie w domu od dzieciństwa, jak daleko sięgam pamięcią, zawsze była ta wigilijna postna kapusta z grochem i podrumienianą cebulką na lnianym oleju, i jest moim ukochanym przysmakiem do dzisiaj :D, ale muszę przyznać że czasami w ciągu roku też mnie oskoma dopada, to wtedy nie mogę się oprzeć aby sobie jej odmówić i nie zrobić. Nie mniej najbardziej mi smakuje na wigilijnym stole, ze smażonym karpikiem prosto z patelni :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463355
Udostępnij na innych stronach

U mojej tesciowej tez jest kapusta z grochem na lnianym oleju,u nas nigdy nie bylo ...dla mnie to moga byc tylko pierogi z kapusta i grzybami i wszelakie sledzie ..szczegolnie po kolobrzesku ,ktorego jeszcze w dalszym ciagu kupuje bo smaku nie moge odtworzyc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463359
Udostępnij na innych stronach

 

 

No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu

Pisałem o moim domu rodzinnym,a w nim zarządzała moja Babcia-Gdańszczanka ,więc takich bardziej wschodnich potraw w niej nie było.Kutia też nie była mi znana.Dominował śledż w śmietanie,oleju,karp w galarecie,dorsz po grecku,dorsz smażony i rzecz chyba dzisiaj niespotykana - gotowane ziemniaki.

Ale niezależnie od tego co na stole atmosfera zawsze ta sam,zapach choinki,pierników ......no po prostu Wigilia.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463386
Udostępnij na innych stronach

 

No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu

Pisałem o moim domu rodzinnym,a w nim zarządzała moja Babcia-Gdańszczanka ,więc takich bardziej wschodnich potraw w niej nie było.Kutia też nie była mi znana.Dominował śledż w śmietanie,oleju,karp w galarecie,dorsz po grecku,dorsz smażony i rzecz chyba dzisiaj niespotykana - gotowane ziemniaki.

Ale niezależnie od tego co na stole atmosfera zawsze ta sam,zapach choinki,pierników ......no po prostu Wigilia.

 

 

Absolutnie i całkowicie się z Tobą Kruszynko zgadzam, Wigilia, Święta i ta niepowtarzalna atmosfera nas wszystkich łączy i niech tak zawsze będzie :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463391
Udostępnij na innych stronach

Obrabiając "śledzie jak niedżwiedzie" pozostało mi trochę takich gorszych kawałków śledzi i dwa mlecze oraz jedna ikra.Najpierw chciałem to po prostu skonsumować z cebulką i czarnym chlebkiem prosto z Litwy,......ale przyszedł mi pomysł na nowy sposób na śledzie.

Przepis wygląda tak:

Jeden mlecz i jedna ikra z solonych śledzi,wymoczone w kilku wodach /lepiej jak się za mocno wymoczy bo zawsze można dosolić /

Jena cebulka

Jeden ząbek /duży / czosnku

Jedna papryczka chili /jak długa to 1/2/

Jeden niewielki ogórek kiszony / konserwowy

Kilka kaparów

Dwie łyżki musztardy / użyłem sarebskiej ale chyba każda się nada /

Kilka łyżek oleju lub oliwki

Trzy łyżki majonezu

Pieprz do smaku.

Śledż wymoczony,pokrojony w niewielkie kawałki

Wszystkie składniki oprócz śledzia miksujemy,majonez dodając pod koniec miksowania.Musi wyjść gładziutka masa.

W powstały sos wkładamy śledzie i na kilka godzin do lodówki.

Prawdziwie męska zakąska pod czystą wyszła :):thumbsup:

 

post-39731-0-56472300-1450364371_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463569
Udostępnij na innych stronach

Takie gołe też mają swój urok Kaziku

Już nie są gołe. :D

 

post-39731-0-23937400-1450528110_thumb.jpgpost-39731-0-81931100-1450528126_thumb.jpg

 

A to dzięki takiej pomocnicy :)

 

post-39731-0-74729600-1450528214_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463857
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój przepis na  śledzie korzenne:
No to już wiadomo co będzie w poniedziałek wieczorem robione... Podobnież jedno takie malutkie wiadereczko ca 10 kg przecudnych śledzików dla mnie właśnie się soli... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463859
Udostępnij na innych stronach

 

 

dla mnie właśnie się soli...

A dla mnie ???? ;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463863
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przed chwilą oglądałem odcinek "Okrasy", gdzie między innymi był pokazywany karp wędzony w całości... a właściwie rozcięty, ale od strony grzbietu.

Ale po kolei. Karpia rozcinamy od strony grzbietu, czyli wzdłuż kręgosłupa. Oczywiście karp cały, nie patroszony, i z tego co widziałem, wraz z głową.

Rozkładamy karpia "na płat", patroszymy. Doprawiamy w/g uznania i kładziemy na ruszcie skórą do dołu. Podobno taka metoda powoduje, że wszystkie soki pozostają w rybie (można nie tylko karpia tak przygotować), bo skóra uniemożliwia ich "ucieczkę". Druga zaleta to taka, że nie mamy "ubytków" podczas wędzenia. Trzecia, nie trzeba ryby skrobać przed wędzeniem... :)

 

Co Wy na to :rolleyes: Ja nie zrobię, bo wędzarnia jeszcze "w polu", ale zjadł bym z ochotą :D

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463866
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dla mnie ????
No już teraz i dla Ciebie  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463868
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co Wy na to

Temat znany,kiedyś była dyskusja i omówienie takiego sposobu wędzenia .Kolega Beiot największą wiedzę na ten temat chyba posiada.

http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?605983

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463870
Udostępnij na innych stronach

Kaziu Sasza też pokazywał tak robione ryby ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463872
Udostępnij na innych stronach

Ok Robert,ja tylko zaznaczyłem że taki sposób wędzenia jest znany przynajmniej części forumowiczów.Sasza to mistrzunio jeżeli chodzi o rybałkę i wszystko co z tym związane.Nie mogłem się rozwodzić za długo w temacie bo dzisiaj ostrą walkę z dziczyzną miałem :D

post-39731-0-79576800-1450554217_thumb.jpg

 

Udziec jelenia

 

post-39731-0-64825100-1450554257_thumb.jpg

 

Szynka z dzika.

 

Już rozebrane,sklasyfikowane,zapeklowane.Dodatkowo jeszcze golonka tylna,boczek i podgardle.Będzie kiełbaska cienka i coś na kształt krakowskiej.Trochę do pasztetu też odłożyłem.Do tego pekluje się na mokro szyneczka z dzika i dwie szyneczki z jelenia.

 

post-39731-0-87670500-1450554457_thumb.jpgpost-39731-0-48771400-1450554472_thumb.jpgpost-39731-0-90042900-1450554485_thumb.jpg

 

Do tego moje dziewczyny się pojawiły i na obiadek musakę sobie zażyczyły.A każdy wie że to jednak kilka godzin roboty jest.Może nie ciężkiej ale upierdliwej.

 

post-39731-0-65388200-1450554658_thumb.jpgpost-39731-0-99799200-1450554668_thumb.jpg

 

I tak powoli do Świąt zmierzamy :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463944
Udostępnij na innych stronach

Wędzona tydzień temu polędwica została dzisiaj rano rozkrojona. :D

To tak naprawdę troszkę na śniadanko :facepalm:

 

post-39731-0-53944200-1450618300_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464110
Udostępnij na innych stronach

Piękny marmurek widać ze nie parzona i nie przyciągnięta czyli maks 50st ... to najlepsza wędzonka dla moich kubków smakowych ;)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez Kruszynka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464122
Udostępnij na innych stronach

Po rozbiorze dzika uzyskałem

I i II 2,13 kg

III  0,6 kg

Tłuszcz i okrawki 0,75 kg

 

Jeleń

I 2,39 kg -pokrojone w kostkę 1na 1 cm

I i II 3,66 - zmielone na 8-ce

III 1,28

 

Dodatkowo -

boczek 1,79kg

golonka bez kości i skóry ; 0,90 kg

podgardle bez skóry 0,95 kg

Jedynka z dzika i Jelenia

 

post-39731-0-65249000-1450720142_thumb.jpg

 

Jedynka i dwójka z dzika i jelenia

 

post-39731-0-09401900-1450720257_thumb.jpg

 

III z dzika;jelenia;golonki zmielone na sitku makowym

 

post-39731-0-91123300-1450720358_thumb.jpg

 

Tłuszcz z dzika i boczek zmielone na 6 -tce

 

post-39731-0-84921200-1450720428_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 Oprócz tego wykroiłem 2 szynki z jelenia-2,12 kg oraz jedną z dzika - 0,74 kg

Zrobiłem z tego kiełbasę  na wzór żywieckiej i średnią w osłonkach 28/30

 

Jako przyprawy użyłem

cukier - 1g/kg

pieprz - 1g/kg

czosnek -3 g /kg

jałowiec - 0,5 g /kg

Do żywieckiej kolendrę - 0,5 g/kg

Mielenie,kutrowanie,mieszanie w warunkach kuchenki blokowej.Totalna mobilizacja szczotek no i jakoś poszło :D

 

post-39731-0-46716200-1450720869_thumb.jpg

 

A na obiadek oczywiście sznycelki z dzika z buraczkami ,mniam,mniam. :D

 

post-39731-0-17416600-1450720919_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464392
Udostępnij na innych stronach

To się pan napracował i zasłużony obiadek dostał :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464394
Udostępnij na innych stronach

 

 

i zasłużony obiadek dostał

Andrzeju kpisz czy o drogę pytasz.Obiadek sam se muszę uwarzyć a moja Lp najwyżej skosztuje i się dołączy ;) Ale fakt że nóg nie czuję bo jeszcze trzy keksówki  pasztetu wspólnie machnęliśmy.Jutro przy wędzeniu se odpocznę :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464398
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obiadek sam se muszę uwarzyć

 

 

Myślałem że przed świętami był wyjątek :frantics::)

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464399
Udostępnij na innych stronach

KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis :thumbsup:.

Jestem tu nowy i nie znajduję przepisu na korzenne a jestem ich wielkim amatorem. Proszę o wskazówkę. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464428
Udostępnij na innych stronach

Wklejam cały przepis :D

Wigilia za pasem , czas już zacząć przygotowania.Pierniki już polukrowane i w kamionce dojrzewają więc post-39731-0-58210800-1387369979_thumb.j pora za śledzie się wziąść.

Wczoraj śledzie korzenne i w oleju były na tapecie.

Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też  dobre ale pełną satysfakcję  i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją :D

Mój przepis na  śledzie korzenne:

10 ziaren pieprzu

10 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka gorczycy

10 ziaren jałowca

   parę sztuk gożdzików

1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 tymianku

1/2 łyżeczki estragonu

1/2 łyżeczki kurkumy

     dwa,trzy liście laurowe

    kilka ziaren czerwonego pieprzu

    olej słonecznikowy lub rzepakowy

Skladniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczce

post-39731-0-87061700-1387368358_thumb.j

Wymoczone śledzie kroimy na kawałki

post-39731-0-03730700-1387369542_thumb.j

Układamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.

Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej. :D

post-39731-0-56682100-1387369835_thumb.j

Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy.

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464442
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.