roger Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Trafiło się nam takie oto jajo Pewnie kukułka podrzuciła ... duża taka ... PS Ze też mnie zadna nie chce podrzucić takiego jajeczka http://emotikona.pl/emotikony/pic/0what.gif Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Stycznia 2012 qrcze Kaziu Ty zawsze czymś zaskoczysz Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Pewnie kukułka podrzuciła ... duża taka ... a historia jaja też ciekawa.Struś pochodzi z Litwy,jajo pojechało do Grenoble i tam zostało przekazane w nasze polskie ręce.Przyjechało do Rewy a stamtąd do Stężycy ,gdzie skończyło jak widać na fotkach.Krótko mówiąc takie trochę międzynarodowe jajco :lol: :lol: .A fotorelację wkleiłem dla uspokojenia nerwów po naszym meczu ze Szwedami :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Trafiło się nam takie oto jajo strusie.Takie strusie jajo zawiera około 30 jajek kurzych... Swego czasu miałam okazję robić jajecznicę z takiego jaja ale niestety nie przekonało mnie nic by ją zjeść. :wink: Jaja strusie są bardziej delikatne i nie zawierają cholesterolu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Stycznia 2012 ,ale niestety nie przekonało mnie nic by ją zjeść Halusiu więcej odwagi w poznawaniu świata smaków i aromatów :tongue: A przecież są tacy co pasztetowej czy też salcesonu/ np mój zięciunio / do ust nie wezmą .I ile tracą w życiu :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jak w temacie ,,Nie tylko śledzie !!! " a ja powiem ze wole śledzia z beczki pełnego niż szynkę. Ostatnio wyczytałem w jednym z marketów na opakowaniu śledzie, że zawierają to samo co kiełbasy te tanie z marketu, wielofosforany, barwnik identyczny z naturalnym, wzmacniacz smaku, zapachu, konserwant związki siarki i inne. WIEC MOZE KOLEGO MASZ SZCZĘSCIE ZE MOZESZ NATURALNE ŚLEDZIE JEŚĆ I Z TEGO SIE CIESZ...I POWINIENES ZMIENIĆ NAZWĘ NA ,,JEM PRAWDZIWE ŚLEDZIE BEZ KONSERWANTÓW ALE NIE TYLKO...'' I WTEDY BĘDĘ CI ZAZDROSCIŁ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Stycznia 2012 lesniak, Ten tytuł powstał po paru spotkaniach w realu na których jakoś tak wyszło,że głównie śledzie serwowałem.To chciałem też pokazać i moje wędzonki,a potem tak jakoś się temat rozbudował Twoje uwagi odnośnie śledzi dotyczą chyba tych już przerobionych na różne smaki więc i z konserwantami. Ja kupuję te z beczki a raczej teraz z wiaderka.Choć i te śledzie a la matiasy /filety/są często "wybielane"w sposób niezgodny z prawem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-198172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Lutego 2012 Coś z kuchni niemieckiej - "Himmel und Erde" czyli "Niebo i ziemia" :lol: bardziej znana pod swojską nazwą kaszanka smażona z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem musu jabłkowego :thumbsup: A na podwieczorek takie rarytasy: No i w słoju KIMCZI dojrzewa :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Lutego 2012 Wszystko co tworzy Kazik jest pycha! :thumbsup: To jest arcydzieło smaku i pomysłowości! :thumbsup: :clap: To mui być w genach mistrza! :!: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Lutego 2012 Wszystko co tworzy Kazik jest pycha! :thumbsup: To jest arcydzieło smaku i pomysłowości! :thumbsup: :clap: To mui być w genach mistrza! :!: Alltid nie pzesadzaj :blush: :blush: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Lutego 2012 Wszystko co tworzy Kazik jest pycha! :thumbsup: To jest arcydzieło smaku i pomysłowości! :thumbsup: :clap: To mui być w genach mistrza! :!:Zgadzam się 1000 % :clap: :clap: :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Eksperyment z pieczeniem chlebka na patelni udany.Niedługo,po zebraniu większej ilości doświadczeń podzielę się uwagami z eksploatacji tego "cuda" :lol: do tej pory oprócz standardowego wykorzystania patelni piekłem na niej szynkę peklowaną ponad dwukilową.Wyszła fantastycznie , po dwóch godzinach pieczenia , bez żadnego dodatku tłuszczu ani wody. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Lutego 2012 Czekam z niecierpliwością , bo też mam taką "łokopodobną" :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Lutego 2012 "łokopodobną Heniu to nie ta technologia :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Lutego 2012 Kazik, To jest zwykłą patelnia :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Lutego 2012 Eksperyment z pieczeniem chlebka na patelni udany. Kurcze... po raz pierwszy widzę chleb z patelni.. :shock: Kazik koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Chlebek wyśmienity... :clap: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Lutego 2012 To jest zwykłą patelnia No nie, sądząc po cenie to raczej niezwykła :grin: Jak napisałem powyżej zbiorę jeszcze trochę doświadczeń i podzielę się z nimi na forum ,ale w dziale sprzętu lub patelni :lol: zdaję się że jest takowy temat. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Lutego 2012 No i w słoju KIMCZI dojrzewaKaziu czy można prosić o przepis :question: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Lutego 2012 Kaziu czy można prosić o przepis :question:Się robi :lol: Potrzebne będą: kapusta pekińska sztuk raz kawałek imbiru2-4 cm Papryczki chili czerwone i zielone -2-4 szt./zależy od wytrzymałości podniebienia/ ząbki czosnku-2-3 szt płatki papryki suszonej-łyżeczka sos sojowy - dwie łyżki sos rybny-2 łyżki /opcjonalnie/ sos chili słodki-2 łyżki sól najlepiej morska Kapustę solimy obficie pomiędzy liśćmi /można zrobić solankę/i odkładamy do naczynia na kilka godzin.W czasie leżakowania w soli lub solance,obracać co kilkadziesiąt minut. Wypłukać kapustę pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć.Kapusta jest dobra,jeżeli najgrubszy kawałek jest wyraziście słony,ale nie za słony :grin: Imbir oskrobujemy ze skórki/polecam łyżeczką od herbaty/ i kroimy w kostkę,czosnek obieramy,papryczkę pozbawiamy pesteczek i kroimy.Wszystkie składniki wrzucamy do miksera/blendera/ i miksujemy dodając nieco wody.Pasty ma być około dwóch czubatych łyżek.Kapustę kroimy w dużą kostkę i mieszamy z pastą.Wkładamy do słoja zostawiając sporo wolnej przestrzeni pod zakrętką /będzie gazować/. Dojrzewać powinna 10 dni ale i po czterech jest już zjadliwa. :thumbsup: Przepis powyższy jest na taką kapustę jak pokazałem na zjęciu.Przepisów internecie znajdziesz całe mnóstwo z najróżniejszymi dodatkami np.jabłka,gruszki,krewetki,małże itp.Ten przepis jest najprostszy i z dostępnych u nas bez problemów składników Pozdrawiam Gang W :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-201688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Lutego 2012 A to wynik mojego pobytu w kuchni w dniu wczorajszym.Coś z tą zimą trzeba robić :lol: Przy okazji problem dzisiejszego obiadu też rozwiązany-kaszanka :thumbsup: Pozostałe wyroby na sobotę , to ostatnia w tym karnawale więc spędzimy ją w Rozewiu. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-202743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Lutego 2012 Dzisiaj na śniadanie " czerwone" zielone śledzie :thumbsup: Surowcem są świeże śledzie /zielone/ nie solone i w żaden sposób nie przetworzone. Patroszymy,obieramy ze skóry i kroimy na dzwonka /prawdziwe dzwonka,bo filetów solonych czy marynowanych nie da się :lol: / Przygotowujemy sos w skład którego wchodzi: 4 cebule pokrojone w piórka 1 szklanka wody 1 słoik koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka soli,liść laurowy,ziele ang. Zagotowujemy wodę z przyprawami,dodajemy olej i cebulę którą dusimy do miękkości,dodajemy przecier i ocet,mieszamy,dodajemy pokrojone dzwonka śledzia i gotujemy razem kilka minut.Pozostawiamy do ostygnięcia i na parę /min.2/ dni do lodówki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-204257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Lutego 2012 Skład podobny do Śledzi po Kaszubsku wg Henia.Zamiast koncentratu dodaję własny zrobiony z pomidorów. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-204288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Lutego 2012 Skład podobny do Śledzi po Kaszubsku wg Henia Śledzie "po kaszubsku"robi się z śledzi solonych /w Henia przepisie też/ lub marynowanych /ja robię takie/,powyższe są ze świeżych Tak na marginesie to "ortodoksyjne śledzie po kaszubsku są zawsze z rodzynkami.Nie czepiam się oczywiście przepisów bo z nimi to jak z żurkiem,białym barszczem,zalewajką i tak dalej,każdy region,każda rodzina robi po swojemu i będzie tego broniła jak niepodległości :lol: [ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 14:19 ]Na obiad był kurczak faszerowany pieczony w nowej patelni :lol: Produkty jak na zdjęciu; + nalewka wieloowocowa /taka pozostałość z dna gąsiorka/. przygotowanie farszu : nadziewanie wyluzowanej tuszki /macerowała się w lodówce 24 godz./ po uformowaniu tuszki obsmażenie na klarowanym maśle,przykrycie pokrywką i duszenie 1 godz.na maleńkim ogieńku. efekt końcowy na talerzu w towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli,porzeczek czerwonych,imbiru ,miodu i oczywiście tej samej nalewki. Do tego kielonek trojanki wykonanej z mieszanki kupionej w Białowieży za zdrowie dzisiejszych solenizantów :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-204305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 1 Marca 2012 Przed zlotem na Podlasiu proponowałem kapustę po alzacku , dzisiaj naszła mnie wena twórcza i postanowiłem wykonać to smakowite danie.Jest ono godne polecenia naszym forumowiczom preferującym dietę wysoko tłuszczową i bez węglowodanową.Andrzeju i Karolu Wam dedykuję to danie :lol: Produkty : 1 kg.kapusty kiszonej 2 przednie golonki 1/2 kg surowego boczku 1 polędwiczka wieprzowa po 1/4 kg kiełbasy: myśliwskiej śląskiej podwawelskiej 2 marchewki 2 cebule łyżka smalcu szklanka wytrawnego białego wina /najlepszy Riesling / szklanka bulionu 100 g wiśniówki kilka goździków,liść laurowy,pieprz ziarnisty,jagody jałowca Marchewki obrać , jedną cebulę posiekać,drugą nadziać goździkami jak do rosołu. W garnku rozgrzać smalec,zeszklić na nim cebulę ,dodać kapustę,podsmażyć. Dodać golonkę , przykryć kapustą,wlać wino i bulion ,dodać cebulę z goździkami, marchewki , liść laurowy,ziele,pieprz,jałowiec.Dusić na małym ogniu pod przykryciem Włożyć boczek , nie pokrojoną kiełbasę , polędwiczkę , wlać wiśniówkę. Podawać na głębokim półmisku - na dnie kapusta na wierzchu pokrojone porcje mięsa i kiełbasy. Do tego szklaneczka wina i może być kromka pieczywa . Na zdjęciach potrawa wykonana z 1/2 składników za wyjątkiem kiełbasek. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-205137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 1 Marca 2012 Nareszcie zdobyłem przepis! :grin: Mam pytanie: boczek, nie pokrojona kiełbasa, polędwiczka - nie są gotowane / smażone? :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/4/#findComment-205149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.