Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Na początek chciałbym kupić gotową kiełbasę w sklepie i sobie ją uwędzić, w przyszłości może pomyśle o jakiś swoich wyrobach, ale narazie to za wysokie progi na lisie nogi. Proszę więc o pomoc fachowców która kupna kiełbasa nadawała by się na pierwsze wędzenie?? Zastanawiałem się nad białą lub nad surową, ale nie wiem czy to dobry wybór, czekam na opinie. Jeszcze jedno pytanie czy gdybym kupił surowy boczek, to przed uwędzeniem muszę go peklować??

Z góry dziękuje i pozdrawiam

WhiteWolf18

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

która kupna kiełbasa nadawała by się na pierwsze wędzenie??

Żadna.

Poczytaj trochę Akademii Dziadka oraz przepisów na kiełbasy ze stronie głównej tam wszystko znajdziesz co potrzebne jest do zrobienia kiełbasy. Wiesz mi, że każda kiełbasa zrobiona własnoręcznie będzie na pewno zdrowsza i smaczniejsza od kupionej w sklepie. Wystarcz tylko raz się odważyć a sam zobaczysz, że nie jest to wcale takie trudne.

Na początek polecam zrobienie kiełbasy chłopskiej według Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556

doznanie smakowo estetyczne sprawdzone i zapewnione.

 

Surowy boczek przed wędzeniem należy zapeklować - poczytaj Akademię Dziadka tam wszystko jest.

 

Witaj na tej stronie. Nauczysz się tu wiele i nie będziesz mógł patrzeć na wyroby ze sklepów. W razie pytań pisz, a na pewno uzyskasz tu pomoc. :grin:

 

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w zadymianiu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170082
Udostępnij na innych stronach

Agga, ma rację ... skoro już tutaj zabrnąłeś, to wystarczy użyć wyszukiwarki celem odnalezienia przepisu, a potem pozostanie już tylko jego wykonanie. Kwestia wędzenia jest również zawarta na stronie ... jest tego mnóstwo, wiele ... wystarczy poświęcić godzinkę, poszukać, wybrać i heja do rzeźnika!!! Wykonanie samodzielne żarełka takiego jak wędzonka przynosi wiele doznań zarówno smakowych jak i duchowych :D Pozdrawiam, powodzenia i wytrwałości w zadymianiu!!! :D Ps. pamiętaj, że każdy z nas służy Tobie jak i innym pomocą i radą, więc nawet jeśli znajdziesz przepis, który nie będzie jasny to ,że tak powiem "wal jak w dym" - pomożemy :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170091
Udostępnij na innych stronach

Z góry dziękuję za pomoc, z przepisów na pewno skorzystam w późniejszym czasie, ale chce wypróbować nowo wybudowany wędzarnik i powiem szczerze ze wolałbym poeksperymentować na kupnej kiełbasie, więc ponawiam pytanie, jaką kiełbasę kupną można uwędzić bez jakiegoś wielkiego zachodu??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170092
Udostępnij na innych stronach

jaką kiełbasę kupną można uwędzić bez jakieś wielkiego zachodu

Kup białą surową i próbuj wędzarkę :cool:

 

gdybym kupił surowy boczek, to przed uwędzeniem muszę go peklować?

Jak chcesz na szybko wypróbować wedzarkę to zrób boczek tak jak się robi do pieczenia, natrzyj solą (ok 30g na 1 kg mięsa) i przyprawami, potrzymaj z noc aż boczuś przejdzie i do wędzarki.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170094
Udostępnij na innych stronach

powiem szczerze ze wolałbym poeksperymentować na kupnej kiełbasie

Tak jak napisał Gonzo, kup białą surową kiełbasę, jak masz możliwość lub masz już jakis "sprawdzony" sklep to ok, na pewno nie kupuj w marketach... lepiej już wydac te 5 czy 8 zł wiecej za kg, pozdrawiam i pamietaj żeby na poczatku wędzenia osuszyc kiełbasę :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170095
Udostępnij na innych stronach

Bez urazy, ale skoro, aż tak Cię leń obleciał, to kup po prostu 2 kg białej kiełbasy powieś na kij, niech obcieknie, osusz w wędzarni i potem uwędź .... będziesz miał lekką namiastkę wyrobu wędzonego, bo skład jego na pewno będzie daleko odbiegał od zdrowej żywności jaką tutaj pragniemy propagować ... powodzenia :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170096
Udostępnij na innych stronach

Bez urazy, ale skoro, aż tak Cię leń obleciał,

Myth, whitewolf18 dopiero zaczyna.Na razie chce zobaczyć czy podoła z wędzarką - wierzę, że tak. Póżniej zacznie "zabawę" z kiełabsami, szynkowarkami, wędlinami, serami, chlebem, ciastami - ukłon w stronę pokemona :cool: , ryby itd. itp.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170098
Udostępnij na innych stronach

Musisz tylko wiedzieć, że biała kiełbasa nie jest peklowana i po uwędzeniu jej kolor będzie szary a nie różowy. No ale chociaż wypróbujesz wędzarnię. Najlepiej kup trochę łopatki i podgardla i sam szybko zrobisz kilka kiełbasek do wędzenia. Pozdrawiam Zibi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170099
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, jeśli whitewolf18 ma nową wędzarnię, którą na pewno przepalał i patrzył jak jest z utrzymaniem temperatury, jej regulacją, to nadal uważam, że powinien sam wykonać 1wszą kiełbachę i jako 1wszą ją uwędzić ... w innym przypadku będzie to nieustanne "chodzenie" na skróty ... różnie przyrządzone mięsko, różnie się w wędzarni "fredzi" więc może akurat ta biała, może i ta droższa okazać się klęską smakową itd.albo będzie mało słona, albo za słona, albo za sucha, albo zbyt wodnista i tłusta, która to po ostygnięciu będzie wyglądać jak, jak, jak.... brak mi porównania, a co w konsekwencji skutecznie zniechęci nowego kolegę ... takie jest moje skromne zdanie. :) Pozdrawiam :cool:

Ps. ja osobiście nigdy nie posunąłbym się do kroku pt. kupno gotowca w sklepie i późniejsze jego wędzenie .... brrr,....

 

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 16:26 ]

zibi187, ma 100 % rację :) :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170100
Udostępnij na innych stronach

Lepiej kupic kilka kg miesa nie duzo isc na dwa albo i trzy razy poprubowac przeciez zalezy jak wedzarnia bedzie pracowac to przeciez trzeba experymentowac na poczatek a nie jakies kupione ale pruboj jak chcesz :idea:
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170102
Udostępnij na innych stronach

Ona jest taka biała jak ja święty

 

masz racje od razu trza sie uczyc i kielbase robic co same wedzenie nic mu nie da ???
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170103
Udostępnij na innych stronach

Biały wilku Kup dwa pętka takiej jaką do pory jadłeś - jedną podwędż , a drugą nie .

Póżniej poznasz różnicę tylko zapachu dymu.

A reszta jak koledzy radzą - tylko ostrzegam - to jak z paleniem papierosów - uzależnia i nie ma odwrotu od tradycyjnych wędzonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170104
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady Panowie

...hmmm.... zadam tylko jedno pytanie:

Czy chodzi nam tutaj wszystkim o naukę, tworzenie własnych wyrobów, pogłębianie wiedzy i rozwijanie kunsztu wędzarniczego, czy tylko o próbę wędzenia gotowców, chodzenia na skuśkę, naukę po łebkach itd.itp.? Jeśli to drugie, to chyba pomyłka adresu strony www......

Henio, potwierdzam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170108
Udostępnij na innych stronach

:tongue: pozdrawiam :lol:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170109
Udostępnij na innych stronach

Ona jest taka biała jak ja święty

... i to tyle na ten temat. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170111
Udostępnij na innych stronach

Też nadal podtrzymuję, iż lepiej od razu zrobić swoją kiełbaskę. To nic trudnego. Nie trzeba robić na początek nie wiadomo ile. Niech to będzie 2-3 kg, a różnicę w smaku na pewno się wyczuje od kupnej. Biała nie jest wcale taka biała. Koledzy technologowie wiedzą przecież co w niej jest.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170114
Udostępnij na innych stronach

Śmiem twierdzić, że każdy z nas, no może prawie każdy miał okazję spróbować kiełbaskę z "własnej masarni" jak również sklepowe cuda:) więc nie potrzeba chyba więcej tłumaczyć, a tym bardziej Aggo być technologiem, aby wyczuć, zobaczyć różnicę ... :) więc twoje stwierdzenie o "samoróbstwie" jest jak najbardziej na miejscu i jak najbardziej trafne.Lepiej samemu zrobić wszystko od A do Z i wtedy za ewentualne błędy obwiniać siebie, anie za przeproszeniem Panią Kazię z mięsnego, bo miała stare mięso etc :) POZDRAWIAM ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170119
Udostępnij na innych stronach

A co powiecie drodzy fachowcy na próbę zrobienia przez nowicjusza domowej kiełbaski z receptury dziadka, tzn. mięsko, sól kamienna, czosnek i pieprz. Bez chemii....?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170126
Udostępnij na innych stronach

z receptury dziadka

, Czy Twojego dziadka, czy Dziadka z WB?

Możesz zrobić jaką chcesz kiełbaskę, bez peklosoli będzie szara, ale też smaczna. Takie kiełbaski robimy na grila.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170129
Udostępnij na innych stronach

A nie prościej, żeby wypróbować wędzarnię, uwędzić, jak pisał Gonzo, boczek.

Później albo sparzyć, albo bez parzenia do grochówki.

Jak ja pierwszy raz zrobiłem taką grochówkę, to "łapy mi się trzęsły" jak niosłem talerz,

a ślinotok był taku że... :thumbsup: :pycha: :thumbsup:

 

Spróbuj a wpadniesz tak jak my :grin:

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170130
Udostępnij na innych stronach

Jak widać dopiero kilka dni temu zarejestrowałem się, więc nie mogę wszystkich tematów ogarnąć w tydzień :cry: A z całym szacunkiem do Dziadka z WB ten dziadek był mój :mad: .

Wracając do kiełbaski bez peklosoli, to spożywałem te wyroby niejednokrotnie i nie zauważyłem "szarości" w wędlince, a gdyby nawet to mam świadomość że to co spożywam jest wolne od wszędobylskiej chemii, a chyba o to chodzi w tym wszystkim. Może się mylę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170134
Udostępnij na innych stronach

Jak widać dopiero kilka dni temu zarejestrowałem się, więc nie mogę wszystkich tematów ogarnąć w tydzień

Nie chcę być złym prorokiem,ale może to potrwać kilka lat biorąc pod uwagę ogrom materiału :grin:

 

Może się mylę...

Nie nie mylisz się ,ale niektórych procesów technologicznych nie przeskoczysz.

A co do kiełbasy to rób jak uważasz a wrażenia opisz póżniej :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170138
Udostępnij na innych stronach

to mam świadomość że to co spożywam jest wolne od wszędobylskiej chemii, a chyba o to chodzi w tym wszystkim. Może się mylę...

Nie mylisz się, chodzi o to, aby zdrowo się odżywiać produktami które pozbawione są do minimum chemii, mięso na kiełbaski tylko posolene nie jest pklowane, a wybarwienie bierze się z dodatku saletry do soli lub z zastosowania peklosoli. Zwróć uwagę jak wygląda biała kiełbasa po sparzeniu, w przekroju jest szarawa, bo bez dodatku peklosoli. A takie ilości chemii jak piszesz to przyjmujemy codziennie w innych produktach których sami nie przygotowujemy, z powietrza, z warzyw kupowanych itp. Nie popadajmy w skrajności :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170140
Udostępnij na innych stronach

boczek musisz zostawic na jakis czas by sie przepeklowal chocby jeden dzien

a kielbase zrobisz w dwie godziny lamiac wszystkie zasady i uwedzisz sobie 5kg kielbaski

zaraz na poczatku , smak i szacun rodziny bedzie wielki

 

Przyznam sie bez bicia ze czasem tak robie w sobote rano by miec cos smacznego na przegryzke i biala na wieczornego grila jak sie towarzystwo zwali w liczbie 20 ludzi.

Wedzonki peklowane zostaw sobie na drugie trzecie czy czwarte wedzenie .

Kielbase zrobic to bajka , boczek ,baleron czy szynke to juz troche zachodu

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5913-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-najlepiej-uw%C4%99dzi%C4%87/#findComment-170144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.