KMY Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 wiem, że najprostrza odpowiedź to dopóki się nie zepsuje ale poważnie, wczoraj wieczorem wyjałem do osuszania, wisiało całą noc w wędzarni (w nocy około 16 st. Crano miałem wędzić, ale muszę wyjechać, wrócę około 15:00, czy może tak wisieć jeszcze w tej wędzarni, czy 20 godzin osuszania poza lodówką nie będzie za długo? Narazie ładnie pachnie, powierzchnia sucha i słona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ja to robię trochę inaczej.Wieszam na noc w chłodni ,wyciągam na jakieś 2h przed włożeniem do wędzarni do wyrównania temperatury i osuszanie przeprowadzam w wędzarni.O osuszaniu w wędzarni to poczytaj w dziale Podstawy Technologii. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 ale muszę wyjechać, wrócę około 15:00, czy może tak wisieć jeszcze w tej wędzarni, czy 20 godzin osuszania poza lodówką nie będzie za długo? No to po takim czasie jeśli to są kiełbaski - przykwasić się nie co mogą, a dziś ma być ciepło i burzowo, lepiej chyba w lodówce przechować specyjały. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 to juz dawno czytałemwieszam na noc w wędzarni, bo nie mam gdzie, oczywiście w tym czasie się nie pali, zapewniam tylko przepływ powietrza, natomiast w nocy wędzarnia to najchłodniejsze miejsce u mnie., w lodówce to nie ocieknie. [ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 07:47 ]No to po takim czasie jeśli to są kiełbaski - nie, tylko wędzonki, schab szynka i boczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 KMY, ja przechowuję w lodówce tak jak pisze Pis67 a potem ok 1 h na haku w temp ok 20 stopni i do lekko uchylonej wędzarni i osuszam opalarką włożoną od dołu. Duży strumień powietrza temp w wędzarni ok 40 stopni, czas suszenia ok. 15-20 min. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 no to chyba jednak schowam do lodówki na kilka godzin.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Dobrze zrobisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Dobrze zrobisz. Tak , bo teraz jeszcze te paskudne muchy :devil: i zanim wrócisz , to wędzonki mogą ''wyjść'' :tongue: Ja wieszam na noc w chłodni na stojaku , a przed wędzeniem osuszam jeszcze na zewnątrz, ale przykrywam stojak gęstą'' firanką! Zawsze jest OK. Pozdrawiam! Udanego zadymiania :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 to już uwędzone, zdjęcie wstawię później żona włożyła do lodówki i całe szczęście, ponieważ około 13:30 przeszła u nas burza, toby pewnie skisło, po południu od razu do wędzarniu, przez noc to i tak ładnie obesło, że w lodówce już nie zwilgotniało, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Wyjmij wcześniej coby wyrównała się temperatura , to nie będzie się "pocić" w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.