Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, że najprostrza odpowiedź to dopóki się nie zepsuje :)

ale poważnie, wczoraj wieczorem wyjałem do osuszania, wisiało całą noc w wędzarni (w nocy około 16 st. C

rano miałem wędzić, ale muszę wyjechać, wrócę około 15:00, czy może tak wisieć jeszcze w tej wędzarni, czy 20 godzin osuszania poza lodówką nie będzie za długo?

 

Narazie ładnie pachnie, powierzchnia sucha i słona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/
Udostępnij na innych stronach

Ja to robię trochę inaczej.Wieszam na noc w chłodni ,wyciągam na jakieś 2h przed włożeniem do wędzarni do wyrównania temperatury i osuszanie przeprowadzam w wędzarni.O osuszaniu w wędzarni to poczytaj w dziale Podstawy Technologii.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171703
Udostępnij na innych stronach

ale muszę wyjechać, wrócę około 15:00, czy może tak wisieć jeszcze w tej wędzarni, czy 20 godzin osuszania poza lodówką nie będzie za długo?

No to po takim czasie jeśli to są kiełbaski - przykwasić się nie co mogą, a dziś ma być ciepło i burzowo, lepiej chyba w lodówce przechować specyjały. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171705
Udostępnij na innych stronach

to juz dawno czytałem

wieszam na noc w wędzarni, bo nie mam gdzie, oczywiście w tym czasie się nie pali, zapewniam tylko przepływ powietrza, natomiast w nocy wędzarnia to najchłodniejsze miejsce u mnie., w lodówce to nie ocieknie.

 

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 07:47 ]

No to po takim czasie jeśli to są kiełbaski - :cool:

nie, tylko wędzonki, schab szynka i boczek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171706
Udostępnij na innych stronach

KMY,

ja przechowuję w lodówce tak jak pisze Pis67 a potem ok 1 h na haku w temp ok 20 stopni i do lekko uchylonej wędzarni i osuszam opalarką włożoną od dołu. Duży strumień powietrza temp w wędzarni ok 40 stopni, czas suszenia ok. 15-20 min.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171707
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zrobisz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171710
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zrobisz.

Tak , bo teraz jeszcze te paskudne muchy :devil: i zanim wrócisz , to wędzonki mogą ''wyjść'' :tongue: Ja wieszam na noc w chłodni na stojaku , a przed wędzeniem osuszam jeszcze na zewnątrz, ale przykrywam stojak gęstą'' firanką! Zawsze jest OK. Pozdrawiam! Udanego zadymiania :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171712
Udostępnij na innych stronach

to już uwędzone, zdjęcie wstawię później

 

żona włożyła do lodówki i całe szczęście, ponieważ około 13:30 przeszła u nas burza, toby pewnie skisło, po południu od razu do wędzarniu, przez noc to i tak ładnie obesło, że w lodówce już nie zwilgotniało,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5951-czas-osuszania-ile-mo%C5%BCna-najd%C5%82u%C5%BCej/#findComment-171842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.