miro Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Września 2011 Kwas octowy na wędlinach wytwarza się przeważnie w wędzarni, a czy możliwe jest aby wytworzył się po wędzeniu w lodówce ? Pytam ponieważ stało się coś dziwnego.Wczoraj wędziłem na zimno łososia, temperatura ok. 25C, rzadki dym, czas wędzenia ok. 6h.Po wędzeniu rybka pachniała i smakowała bez zarzutu.Zaraz po wędzeniu (ponieważ mam lodówkę NO FROST) łososia włożyłem do szczelnego pojemnika plastikowego i do lodówki.Dziś rano z ciekawości otwieram pojemnik i widzę w nim sporo wilgoci, a łosoś ma delikatny posmak kwasu octowego.I mam zagadkę skąd ten kwas ?Czyżby łosoś się spocił z powodu nagłego spadku temperatury, szczelności pojemnika i przez to wytworzył się wspomniany kwas ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Września 2011 Kwas octowy na wędlinach wytwarza się przeważnie w wędzarni, a czy możliwe jest aby wytworzył się po wędzeniu w lodówceMiro lodówkę należy wyeliminować całkowicie.Kwas octowy powstał podczas wędzenia 6-cio godzinnego,teraz gdy dni będą chłodniejsze problem będzie się nasilał podczas wędzenia dymnikiem na zimno.to co łosoś pociągnął podczas wędzenia (kwas Octowy) wydalił w szczelnym pojemniku,być może był włożony jeszcze letnawy do pojemnika. 6godz. wędzenia nonstop dla łososia czy to aby nie za długo...napisz jak wędziłeś pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Września 2011 Marku ale próbowałem łososia po wyciągnięciu z wędzarni i był bardzo dobry.Łosoś nasoliłem i trzymałem w lodówce w pojemniku 3dni.Wczoraj ok. 17-tej wyciągnąłem z lodówki, opłukałem i osuszyłem papierowymi ręcznikami.Osuszałem w piekarniku z termoobiegiem w ok.25C przez 1,5h.Wędzarnie nagrzałem do 25C, włożyłem łososia, przewiew powietrza i po 30min puściłem rzadki dym z DG. Wędziłem ok. 6hŁosoś był suchy i nie pocił się, temperatura stała w granicach 25-27C.Po wędzeniu od razu do pojemnika i do lodówki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Września 2011 Marku ale próbowałem łososia po wyciągnięciu z wędzarni i był bardzo dobry.smak wyrobów prosto po wędzeniu jest bardzo spektakularnym do tego po wystudzeniu. Łosoś nasoliłem i trzymałem w lodówce w pojemniku 3dni. Wczoraj ok. 17-tej wyciągnąłem z lodówki, opłukałem i osuszyłem papierowymi ręcznikami.wszystko ok,lecz soląc go na sucho po co go płukałeś w wodzie (robię tak tylko jak chce usunąć resztki przypraw o ile stosuje je). Osuszałem w piekarniku z termoobiegiem w ok.25C przez 1,5h. Wędzarnie nagrzałem do 25C, włożyłem łososia, przewiew powietrza i po 30min puściłem rzadki dym z DG. Wędziłem ok. 6h Łosoś był suchy i nie pocił się, temperatura stała w granicach 25-27C.osuszonego łososia z piekarnika (wstępnie zagrzany),przeniosłeś do wędzarni która była za słabo wygrzana w stosunku do osuszonego mięsa,po czym temp. w wędzarni była zbyt niska co do produktu poddanego wędzeniu :arrow: nastąpiło wędzenie na lekko wilgotnego z pozoru osuszonego łososia na który poszedł dym przez 6 godz. (wystarczy 3,5 do 4 max godz.). dlatego ja cały proces wędzenia (osadzanie,osuszanie,wędzenie wstępne itp.) wykonuję od a-z w wędzarni.jestem wrogiem osuszania poza wędzarnią,choć większość tak robi i jest to propagowane przez wielu na stronce-przepraszam Was że to piszę jestem temu przeciwny. Po wędzeniu od razu do pojemnika i do lodówki.przecież łosoś miał jakieś 15-16'C wewnątrz...nie dałeś mu nawet dychnąć po dymie nie robi się tak. to tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Września 2011 nastąpiło wędzenie na lekko wilgotnego z pozoru osuszonego łososia na który poszedł dym przez 6 godz. (wystarczy 3,5 do 4 max godz.). :!: ykonuję od a-z w wędzarniPopieram nie dałeś mu nawet dychnąć po dymieGłówna przyczyna :!: Łosoś się "spocił" i związał ze składnikami dymu = "ocet" Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2011 Wędzarnie nagrzałem do 25C, włożyłem łososia, przewiew powietrza i po 30min puściłem rzadki dym z DG.Prawie od A-Z w wędzarni, ale zgadzam się z Wami. przecież łosoś miał jakieś 15-16'C wewnątrz...nie dałeś mu nawet dychnąć po dymieI to będzie to. :grin: (wystarczy 3,5 do 4 max godz.)Mówicie, że za dużo i już dość, bo zamierzałem dziś znowu z 6h powędzić na zimno ? Łosoś jest od rana zawinięty w ręcznik papierowy i jak teraz sprawdzałem posmak kwasu prawie znikł :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Września 2011 Łosoś jest od rana zawinięty w ręcznik papierowy i jak teraz sprawdzałem posmak kwasu prawie znikłMiro nie robi się tak :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Września 2011 Miro nie robi się tak :!:Czemu Marku ? Ręcznik przepuszcza powietrze i zabezpiecza przed muchami i tym podobnym paskudztwem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6031-kwas-octowy/#findComment-175121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.