Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Yerba napisał(a):

Wczorajsze gotowanie . Zupa rybna wg śp.Kruszynki

Uwielbiam i Rodzina również, a szczególnie Zięć. 

Oprócz Świąt Bożego Narodzenia, udaje mi się Ugotować w ciągu roku. Celowo gotuje więcej by zapakować w Słoiki. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999764
Udostępnij na innych stronach

Trzeba zacząć od tego , że robię to pierwszy raz , a co wyjdzie czas pokaże .

11 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Mam pytanie, zalewasz czymś mielone przed pasteryzacją?

Po ułożeniu w słoikach dołożyłem po dużej łyżce smalcu i chcę je tyndalizować .

 

10 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Opisz proszę te kotlety bo mnie zainspirowales 

Z racji zawirowań na naszej stronie skorzystałem z przepisu z internetu .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999805
Udostępnij na innych stronach

U mnie kiedyś teściowa zalewała smalcem ale moja żona zmieniła na rosół z łyżką smalcu na wierzch i pasteryzowała, braliśmy to na wakacje pod namiot i dawało radę, z rosołu były smaczniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999810
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

z rosołu były smaczniejsze.

Z rosołu to może bardziej pulpety . Ale następnym razem spróbuję również podlać rosołem np. po obgotowaniu kości z golonki . 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999832
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Yerba napisał(a):

Z rosołu to może bardziej pulpety

Nie, były nadal mielonymi i o dziwo wcale nie rozmiękniętymi...ale o dokładny przepis mogę zapytać dopiero popołudniu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999834
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, szrekPL napisał(a):

ale o dokładny przepis mogę zapytać dopiero popołudniu

i to najważniejsza informacja :) 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999839
Udostępnij na innych stronach

No więc dopytałem, specjalnego przepisu na to nie ma, cytuje ,, zalewałam naszym rosołem (można bulionem tylko nie wodą) w słoikach z szerokim wjazdem a tego rosołu za wiele się nie mieściło, na wierzch kładłam porządną łychę smalcu i do pasteryzacji x2, później do podgrzania wyciągałam ten tłuszcz z odrobiną rosołu i zawsze były mięciutkie i soczyste..." tyle w temacie jeśli pomogłem to fajnie jeśli niepotrzebnie namieszałem trudno...(a wyszło jak zawsze...😉)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-999977
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

jeśli pomogłem to fajnie

Jasne ,że tak . Zawsze wszystkie uwagi są cenne . Dam znać jak te moje po otwarciu . Pozdrawiam

  • Like 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1000019
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A dziś gościnnie na Podlasiu produkcja kiełbasy wiejskiej . Nie pytajcie o przepis , bo to zaprzeczenie naszych przepisów , technologii itd. 😁. Ale kiełbasa w smaku super .

20250403_114919.jpg

20250403_134928.jpg

20250403_135731.jpg

  • Like 2

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1004869
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, szrekPL napisał(a):

Beczka....

To domena szwagra , ja niestety w tym temacie niekumaty 😁. Podsumowując cała " produkcja "10kg kiełbasy  trwała ok.6 godzin ( a w tym zakup towaru , mielenie , doprawianie , mieszanie , nadziewanie i osadzanie oraz wędzenie }

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1004881
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Yerba napisał(a):

Podsumowując cała " produkcja "10kg kiełbasy  trwała ok.6 godzin ( a w tym zakup towaru , mielenie , doprawianie , mieszanie , nadziewanie i osadzanie oraz wędzenie }

Podlaski ekspres 🤣

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1004886
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Yerba napisał(a):

Podsumowując cała " produkcja "10kg kiełbasy  trwała ok.6 godzin ( a w tym zakup towaru , mielenie , doprawianie , mieszanie , nadziewanie i osadzanie oraz wędzenie }

Takim expresem Andrzej mi uwędził kiełbasę w beczce...

Po 2 godzinach przywiózł już uwędzoną, a raczej przeciągniętą przez komin 🤣

To był ten czas kiedy stawiałam pierwsze kroki na forum, wiedziałam że poszło coś nie tak 🙈

Ale cóż, tak wędził mój Teść ...

 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005104
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Takim expresem Andrzej mi uwędził kiełbasę w beczce...

Po 2 godzinach przywiózł już uwędzoną, a raczej przeciągniętą przez komin 🤣

To był ten czas kiedy stawiałam pierwsze kroki na forum, wiedziałam że poszło coś nie tak 🙈

Ale cóż, tak wędził mój Teść ...

 

Kolor znany, a smak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005117
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, quadro555 napisał(a):

Kolor znany, a smak?

Jest naprawdę dobra . Jest 50/50 sól /peklo i już dziś zamrożona . Podczas wędzenia temperatura w środku wahała się 65-68 stopni więc jakby była sparzona .

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005133
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Ale cóż, tak wędził mój Teść ...

Tutaj też jest to powielane .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005136
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Yerba napisał(a):

Jest 50/50 sól /peklo

Po co ta peklo . Kiełbasa błyskawiczna, ładny kolor. Smak oceniłeś na dobry. Poszło do mrożenia. Jak wyląduje na grillu będzie zdrowsza od kiełbas grillowych przemysłowych. 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005142
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):
Godzinę temu, Yerba napisał(a):

Jest 50/50 sól /peklo

Po co ta peklo .

Dla koloru 😉

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005158
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Kolor znany, a smak?

No dobra była. 

Chociaż  oczekiwałam czegoś innego. 😉

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1005163
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Może miałeś na początku pieczenia za wysoką temperaturę w piekarniku i skórka z wierzchu "spierzchła" (zrobiła się taka nie przepuszczalna dla pary wodnej).

A może w czasie wyrastania skórka wyschła.

Takie dwie możliwości przychodzą mi do głowy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1014524
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Yerba napisał(a):

czy ma ktoś może sugestie dlaczego tak się stało ?

Uuu, a co tu się wydarzyło.. 

Nie jest to Twój pierwszy chlebek Włodku. 

Sama jestem ciekawa co było powodem takiej sytuacji..

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/18/#findComment-1014525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.