Yerba1 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 28 Stycznia 2017 przepisy tym razem ze strony głównej Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-537870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 2 Lutego 2017 i dziś wędzenie a la parmeńska zmodyfikowany trzeci etap zamiast lodówki -wędzenie , trochę czosnkowej , drugie wędzenie myśliwskiej szynki parzone i boczki surowe . Zakupowa karkówka podpieczona ok 90 stopni 30 minut ( stała się baleronem ? ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 2 Lutego 2017 Hmmmm tę a'la parma też tak potraktowałeś temperaturą ? ... bo tutaj to tylko zimne wędzenie ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) jaką temperaturą nie wiem bo padł mi czujnik temperatury w środku wędzarni ale na czuja to około 40 stopni . Żeby było mało padła mi sąda i parzyłem wędzonki też na czuja 80 stopni woda 30 minut -parmeńska przekroję jutro porównam z lodówkową Edytowane 2 Lutego 2017 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 3 Lutego 2017 Ostro ruszyłeś z wyrobami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 3 Lutego 2017 koniec akcji polędwica z pończochy , podsuszona myśliwska , baleronik na surowo i przygotowanie do pakowania[Dodano: 03 lut 2017 - 15:37]nie wiem czemu mi się poodwracały zdjęcia Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-539019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 3 Lutego 2017 Piękne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-539031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 3 Lutego 2017 i w smaku niegorsze a pekluję z tabeli na stronie głównej Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-539033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 22 Lutego 2017 Nadszedł czas , by wypróbować nową szynkowarkę przygotowanie łopatki , parzenie i efekt końcowyW smaku ok , może trochę za ostra ( przesadziłem z pieprzem ) . Za mało uwagi poświęciłem na upychanie w woreczku i mam w przekroju dziureczki , ale pierwsze koty za płoty .Parzyłem 80 minut . W tym czasie temperatura wody podeszła z 74 do 77 oC . Robiona wg przepisu Halusi . ( z uwagi na brak otworu na termometr zamieniłem temp. wewnątrz wyrobu na czas parzenia ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 22 Lutego 2017 Podoba mi się ten wyrób.Dziurki są tak małe,że nie przeszkadzają wędlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 22 Lutego 2017 Za mało uwagi poświęciłem na upychanie w woreczku i mam w przekroju dziureczki , ale pierwsze koty za płoty .Parzyłem 80 minut Włodku jak na pierwszy raz wyrób wyszedł całkiem fajny, dziureczkami się nie przejmuj...Jednak obawiam się czy ten czas parzenia nie był za krótki. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 22 Lutego 2017 Przyjąłem godzinę na 1kg mięsa i dołożyłem 20 minut . Rano jadłem i żyję - a wyrób miękki . A na poważnie może lepiej jak wywiercę dziurkę na termometr ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam serdecznie. Może to kwestia oświetlenia , ale na fotce widać jak by góra wyrobu się nie doparzyła... no ale szynkowar też nie był całkowicie zanurzony... prawda ? Pozdrawiam A na poważnie może lepiej jak wywiercę dziurkę na termometr ? Jest to dobry pomysł ... ale... on i tak będzie pokazywał temperaturę ''wewnątrz'' wyrobu... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 23 Lutego 2017 na zdjęcia nie bardzo widać , ale woda była po sam rand szynkowaru , więc sparzona była na pewno do samej góry Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 23 Lutego 2017 Przyjąłem godzinę na 1kg mięsa i dołożyłem 20 minutParzenie mielonki z łopatki, czy indyka, szynki w 80 stopniach trwa 85 minut w tej prasce (69 stopni w środku). W jednej z poprzednich od jumbo wywierciłem dziurkę na termometr, w tej już nie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 23 Lutego 2017 W moją wchodzi na full 1 kg wsadu . - czyli z Waszych postów wnioskuję , że powinienem parzyć przynajmniej 120 minut Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 23 Lutego 2017 Włodku - robiąc praskę, sugerowałem się danymi podanymi przez DZIADKA dla tego rozmiaru korytka - zobacz - http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1269-pierwsza-produkcja-dziadka-w-nowych-szynkowarach Dane odnośnie parzenia golonki i słoniny sam doświadczalnie uzyskałem.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) czyli wniosek wysnułem prawidłowy . Mam tą wadę , że gazety czytam od tyłu i tak wyszło z szynkowarem a z doświadczeń parzenia wędzonek wiem , że jak się parzy za długo są suche i krótko mówiąc byle jakie . Ale tam mam możliwość kontroli temperatury w środku parzonego elementu Edytowane 23 Lutego 2017 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-542015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 27 Lutego 2017 a dziś zakończenie akcji słoikowej pasztet Bon Air'a , boczek Tiera , łopatka z golonką i kiełbasa słoikowa Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-542632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 21 Marca 2017 miał być koniec , ale słoikowej akcji ciąg dalszy i jeszcze Maxellowe rolmopsy Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 21 Marca 2017 Włodku szalejesz. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 21 Marca 2017 mam przymusowe wolne w pracy to coś muszę robić Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 21 Marca 2017 miał być koniec , ale słoikowej akcji ciąg dalszy Wyrób słoikowy wygląda smacznie i jeszcze Maxellowe rolmopsy W Maxellowe rolmopsy w końcu próbowałam w Zakopanem. .. pyszne Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Wyrób słoikowy wygląda smacznie i jest bardzo smaczny wg przepisu Zbója Madeja na szybką mielonkę zmodyfikowanego przez JackaC ( choć błędnie opisałem jako tyrolską , ale autora podałem prawidłowo ) Edytowane 21 Marca 2017 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 21 Marca 2017 W Maxellowe rolmopsy w końcu próbowałam w Zakopanem To już jasne dlaczego się nie załapaliśmy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.