Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

i dziś wędzenie a la parmeńska zmodyfikowany trzeci etap zamiast lodówki -wędzenie , trochę czosnkowej , drugie wędzenie myśliwskiej szynki parzone i boczki surowe . Zakupowa karkówka podpieczona ok 90 stopni 30 minut ( stała się  baleronem ? )

post-47651-0-07655900-1486065978_thumb.jpg

post-47651-0-41129900-1486066003_thumb.jpg

post-47651-0-17043400-1486066053_thumb.jpg

post-47651-0-40339700-1486066079_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538908
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm tę a'la parma też tak potraktowałeś temperaturą ? ... bo tutaj to tylko zimne wędzenie ... :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538915
Udostępnij na innych stronach

jaką temperaturą nie wiem :( bo padł mi czujnik temperatury w środku wędzarni ale na czuja to około 40 stopni . Żeby było mało padła mi sąda i parzyłem wędzonki też  na czuja 80 stopni woda 30 minut -parmeńska przekroję jutro porównam z lodówkową

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-538923
Udostępnij na innych stronach

koniec akcji :) polędwica z pończochy , podsuszona myśliwska  , baleronik na surowo i przygotowanie do pakowania

post-47651-0-18199800-1486127889_thumb.jpg


[Dodano: 03 lut 2017 - 15:37]

nie wiem czemu mi się poodwracały zdjęcia :(

post-47651-0-23600700-1486128058_thumb.jpg

post-47651-0-10421900-1486128083_thumb.jpg

post-47651-0-74160400-1486128109_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-539019
Udostępnij na innych stronach

i w smaku niegorsze a pekluję z tabeli na stronie głównej :)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-539033
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nadszedł czas , by wypróbować nową szynkowarkę :) przygotowanie łopatki , parzenie i efekt końcowy

post-47651-0-30708200-1487743646_thumb.jpgpost-47651-0-47118000-1487743689_thumb.jpgpost-47651-0-74559800-1487743929_thumb.jpg

W smaku ok , może trochę za ostra ( przesadziłem z pieprzem ) . Za mało uwagi poświęciłem na upychanie w woreczku i mam w przekroju dziureczki , ale pierwsze koty za płoty .Parzyłem 80 minut . W tym czasie temperatura wody podeszła z 74 do 77 oC . Robiona wg przepisu Halusi . ( z uwagi na brak otworu na termometr zamieniłem temp. wewnątrz wyrobu na czas parzenia ;) )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za mało uwagi poświęciłem na upychanie w woreczku i mam w przekroju dziureczki , ale pierwsze koty za płoty .Parzyłem 80 minut

Włodku jak na pierwszy raz wyrób wyszedł całkiem fajny, dziureczkami się nie przejmuj...Jednak obawiam się czy ten czas parzenia nie był za krótki.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541903
Udostępnij na innych stronach

Przyjąłem godzinę na 1kg mięsa i dołożyłem 20 minut . Rano jadłem i żyję :D - a wyrób miękki . A na poważnie może lepiej jak wywiercę dziurkę na termometr ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541906
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie. Może to kwestia oświetlenia , ale na fotce widać jak by góra wyrobu się nie doparzyła... no ale szynkowar też nie był całkowicie zanurzony... prawda ? :rolleyes:  Pozdrawiam :)

 

A na poważnie może lepiej jak wywiercę dziurkę na termometr ?
  Jest to dobry pomysł ... ale... on i tak będzie pokazywał temperaturę ''wewnątrz'' wyrobu... :hmm: 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541969
Udostępnij na innych stronach

na zdjęcia nie bardzo widać , ale woda była po sam rand szynkowaru  , więc sparzona była na pewno do samej góry :)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541973
Udostępnij na innych stronach

Przyjąłem godzinę na 1kg mięsa i dołożyłem 20 minut

Parzenie mielonki z łopatki, czy indyka, szynki w 80 stopniach trwa 85 minut w tej prasce (69 stopni w środku). W jednej z poprzednich od jumbo wywierciłem dziurkę na termometr, w tej już nie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541981
Udostępnij na innych stronach

W moją wchodzi na full 1 kg wsadu . - czyli z Waszych postów wnioskuję , że powinienem parzyć przynajmniej 120 minut :)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541988
Udostępnij na innych stronach

Włodku - robiąc praskę, sugerowałem się danymi podanymi przez DZIADKA dla tego rozmiaru korytka - zobacz - http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1269-pierwsza-produkcja-dziadka-w-nowych-szynkowarach

 

Dane odnośnie parzenia golonki i słoniny sam doświadczalnie uzyskałem....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-541999
Udostępnij na innych stronach

czyli wniosek wysnułem prawidłowy . Mam tą wadę , że gazety czytam od tyłu :facepalm: i tak wyszło z szynkowarem :) a z doświadczeń parzenia wędzonek wiem , że jak się parzy za długo są suche i krótko mówiąc byle jakie . Ale tam mam możliwość kontroli temperatury w środku parzonego elementu

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-542015
Udostępnij na innych stronach

a dziś zakończenie akcji słoikowej :) pasztet Bon Air'a , boczek Tiera , łopatka z golonką i kiełbasa słoikowa

post-47651-0-24474000-1488217249_thumb.jpg

 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-542632
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

miał być koniec , ale słoikowej akcji ciąg dalszy :)

post-47651-0-01279900-1490118442_thumb.jpg

i jeszcze Maxellowe rolmopsy :clap:

post-47651-0-58769000-1490118574_thumb.jpg

 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544989
Udostępnij na innych stronach

 

 

miał być koniec , ale słoikowej akcji ciąg dalszy :)

Wyrób słoikowy wygląda smacznie :clap:

 

 

i jeszcze Maxellowe rolmopsy :clap:

W Maxellowe rolmopsy w  końcu próbowałam w Zakopanem. :facepalm: .. pyszne :clap::)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544992
Udostępnij na innych stronach

Wyrób słoikowy wygląda smacznie :clap:

i jest bardzo smaczny wg przepisu Zbója Madeja na szybką mielonkę zmodyfikowanego przez JackaC ( choć błędnie opisałem jako tyrolską , ale autora podałem prawidłowo )

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544993
Udostępnij na innych stronach

 

 

W Maxellowe rolmopsy w  końcu próbowałam w Zakopanem

To już jasne dlaczego się nie załapaliśmy.   :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/11/#findComment-544994
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.