Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

świadziu, małym nakładem można te Twoje rury usprawnić. Sam się przekonałem, że warto. Wystarczy wizyta w najbliższej kwiaciarni i dobranie odpowiedniego wazonu :)

Wygląda to tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bece4d6b8178dcb.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-252027
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

CZWARTEK – 22,11,2012

 

Mięso kupiłem we czwartek, nastrzyknąłem i włożyłem do zalewy peklującej na 8 dni a więc do piątku w przyszłym tygodniu ( mięsa nie płukałem po zakupie ).

 

Ilość mięsa, wody ( dawkowanie 0,5 litra wody na 1 kg mięsa ) oraz mieszanki peklującej ( 50% soli i 50% peklosoli):

 

- boczku - 13,3 kg

 

- schabu bez kości - 3 kg

 

- wody - 8,2 litra

 

- soli kamiennej nie jodowanej - 370 gramów

 

- peklosoli - 370 gramów

 

PIĄTEK – 30,11,2012

 

Po wyjęciu mięsa z zalewy peklującej przemyłem je pod bieżącą zimną wodą – każdy kawałek około minuty.

 

Boczki rolowane wykonałem w poniższy sposób:

 

Po opłukaniu boczków pod zimną wodą ściągnąłem z nich nadmiar tłuszczu i posypałem delikatnie z obu stron żelatyną oraz poniższymi przyprawami:

 

Przepis nr.1 - kolor sznurka zielony

 

Papryka słodka

 

Kminek mielony

 

Majeranek

Przepis nr.2 - kolor sznurka niebieski

 

Papryka słodka

 

Pieprz grubo zmielony

 

Majeranek

 

Przepis nr.3 - kolor sznurka czerwony

 

Papryka chili jalapeno

 

Pieprz grubo zmielony

 

Przepis nr.4 - bez sznurka

 

Papryka chili habanero

 

Majeranek

Przepis nr.5 - kolor sznurka żółty

 

Papryka słodka

 

Pieprz grubo zmielony

 

Po obsypaniu płatów boczku żelatyną oraz przyprawami mocno potraktowałem go tłuczkiem w celu puszczenia soków oraz aby żelatyna lepiej związała podczas zwijania. Boczki zrolowałem a następnie obwiązałem przędzą wędliniarską i włożyłem do siatki wędliniarskiej.

Wstępne osuszanie:

 

Na noc powiesiłem boczki oraz schab w pokoju przy otwartym oknie – temperatura około 9 stopni. O godzinie 5 rano zamknąłem okno aby temperatura wzrosła a co za tym idzie mięsko podwyższyło swoją temperaturę. Około godziny 6,20 ( a więc 30 minut przed wyjazdem ) za pomocą farelki podniosłem w pokoju temperaturę za pomocą farelki do około 15 stopni – FARELKA NIE DMUCHAŁA BEZPOŚREDNIO NA WĘDLINY

SOBOTA – 01,12,2012

 

Dziś o 6,50 rano wyjechaliśmy z Agą na działeczkę aby uwędzić troszkę mięska – pora tak wczesna gdyż planowaliśmy powrót przed 14 a niestety wróciliśmy po 17 :(.

 

WĘDZENIE

 

Wygrzewanie wędzarni:

 

Wędzarnię wygrzewałem przez około 50 minut temperaturą około 60 -100 stopni - w nocy padało więc musiałem pozbyć się wilgoci z paleniska, wędzarni oraz z ziemi która jest nad paleniskiem ( na nią nasuwam blachę która przykrywa palenisko i nią reguluję sobie temperaturę wędzarni ).

Osuszanie mięsa:

 

Po przywiezieniu mięsa na działkę włączyłem farelkę, aby podnieść nieco temperaturę w pomieszczeniu do około 15 stopni aby mięso wstępnie osuszyć – nadmuch nie był skierowany na wędliny. Po około godzinie ( rozpalenie paleniska, wygrzaniu wędzarni ) mięsko włożyłem do wędzarni i osuszałem w temperaturze 30 - 40 stopni – było to spowodowane tym że również z boczkami i schabem do wędzarni włożyłem trzy kawałki polędwicy „ala” Parmeńskiej. Takie osuszanie trwało około 50 minut.

 

Wędzenie:

 

Gdy pyszności, które były w wędzarni zostały już osuszone zacząłem je zadymiać dymem w przedziale temperaturowym między 30 a 40 stopni przez 75 minut. Po tym czasie wędliny „ala” Parmeńskie wyjąłem z wędzarni i powiesiłem na drzewie, które tak sobie wisiały do godziny 16,30 – temperatura na zewnątrz około 4 stopni. W tym czasie na wiszące wędliny dojrzewające wiatr co chwilkę kierował rozproszony dym :).

W tym momencie rozpocząłem wędzenie boczków oraz schabu w temperaturze 46- 55 ( tym razem specjalnie obniżyłem temperaturę wędzenia, aby móc spróbować tak wędzonych wyrobów.

 

Przez cały dzień używałem jedynie drewna jabłoni tylko na ostatnie 30 minut dorzuciłem dwa kawałki śliwy.

http://images49.fotosik.pl/1721/572766fc9c7dc8c2m.jpg

 

Parzenie:

 

Boczki rolowane oraz ze skórą - parzę w temperaturze 73 – 78 stopni przez 140 minut

 

Schab - parzę w temperaturze 62 – 67 stopni do uzyskania wewnątrz temperatury 62 stopnie

Niestety w smaku wędliny wyszły lekko gorzkie - dzięki wielu odpowiedzią na forum w temacie: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9494 biorę pod uwagę że drewno było za mokre ( ścięte nie całe trzy miesiące temu ) oraz że je zakisiłem gdyż było przykryte folią :(

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253650
Udostępnij na innych stronach

ścięte nie całe trzy miesiące temu ) oraz że je zakisiłem gdyż było przykryte folią :(

I tu jest pies pogrzebany .

Nigdy , ale to nigdy nie przykrywamy drewna czy to budowlanego , czy do palenia folią .

Drewno zadaszamy tak by miało przewiew i "pracowało"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253651
Udostępnij na innych stronach

świadziu,

Kolego, przede wvszystkim to właśnie "zakiszenie drewna" przede wszystkim jest powodem tej gorzkości wędzonek. Mnie niejednokrotnie zdarzało się wędzić drewnem ściętym nawet w trakcie samego wędzenia, po prostu zbrakło mi "paliwa". A takie przypadki zdarzały mi się nawet podczas wędzenia kikludziesięciu kilogramów sielawy, a przecież ryby są bardzo wrażliwe na jakość dymu i proces ich wędzenia w moim wykonaniu trwa ok. 7 godzin. No i jeszcze jedna mała sprawa, otóż moja skrzyniowa wedzarka przy twojej wygląda jak drewaniana szopa przy apartamentowcu a dym z niej wylatuje każdą dziurą. Może twoja wędzarka w czasie wędzenia jest za szczelna? Spróbuj przy następnym wędzeniu nieznacznie zwiększyć przepływ dymu. Zresztą, co ja będę dawał rady z tak małą liczbą postów. Chociaż ich liczba wcale nie wskazuje na moje kwalifikacje - po prostu zabieram głos jedynie wtedy, gdy na dany temat mam wiedzę teoretyczną popartą praktyką. Pozdrawiam:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253787
Udostępnij na innych stronach

Kolego, przede wvszystkim to właśnie "zakiszenie drewna" przede wszystkim jest powodem tej gorzkości wędzonek.

Ja jeszcze zwróciłbym uwagę na to, że ostatnie dwa "gorzkie" wędzenia były przeprowadzone gdy ziemia zimna i wilgotna.Nie mam takiej wędzarki ale podejrzewam, że trzeba trochę drewna shajcować aby dobrze osuszyć kanał i pod wedzarką.No i jeszcze te przykrywanie podczas osuszania.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253790
Udostępnij na innych stronach

Gonzo,

Być może i masz rację, ja od ok.15 lat używam zwykłej wędzarni skrzyniowej z tunelem ziemnym.Tunel jest przykryty blachą trapezową i uszczelniony ziemią, ma ok. 2m długości, 25cm szerokości i tyle samo głębokości. Przez ten czas nie zauważyłem, ażeby ta okoliczność miała wpływ na jakość wyrobów. Za to jakość drewna ma znaczenie kolosalne, to wiem ze swojej praktyki i używam tylko drewna wyrobionego przez siebie, nie ma dla mnie specjalnego znaczenia czy jest suche czy mokre. Zresztą kazdy z nas ma wypracowaną technikę, dzięki której potrafi zrobić dobre wyroby. Ja preferuję prostotę ponad wszystko. W moim przypadku jest to zwykła wedzarnia skrzyniowa zrobiona z desek olchowych. Pozdrawiam:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253820
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Po ponad 10  miesiącach przerwy przyszła pora na kolejne wędzenia :)

Pod koniec zeszłego roku moją wędzarnia wraz z paleniskiem i kanałem dymnym ( zakopanym w ziemi ) wyglądała tak:

post-49682-0-37890800-1382282077_thumb.jpgpost-49682-0-40902800-1382282105_thumb.jpg

 

W sierpniu postanowiłem ją troszkę przerobić i w dniu wczorajszym zakończyłem prace z tym związane:

 

post-49682-0-96684300-1382282579_thumb.jpgpost-49682-0-05940400-1382282603_thumb.jpgpost-49682-0-11547000-1382282628_thumb.jpgpost-49682-0-88753900-1382282715_thumb.jpgpost-49682-0-63859100-1382282743_thumb.jpgpost-49682-0-41848000-1382282769_thumb.jpgpost-49682-0-38204900-1382282795_thumb.jpgpost-49682-0-85233300-1382282815_thumb.jpg

 

 

Dziś wędziłem 16 kg boczku,  z czego trzy kawałki podpiekałem – na zdjęciach widać różnice między boczkami wędzonymi a podpiekanymi :)

 

post-49682-0-24121000-1382282895_thumb.jpgpost-49682-0-21671400-1382282910_thumb.jpgpost-49682-0-54614300-1382282931_thumb.jpgpost-49682-0-46225800-1382282950_thumb.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307836
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędziłem 16 kg boczku

O! ilość zajefajna,wykon też :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307839
Udostępnij na innych stronach

 

 

z czego trzy kawałki podpiekałem

 

I jak wrażenia smakowe ? :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307842
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpiekane wyszły dużooooooooooooo lepsze

 

A to już rzecz gustu ;)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307877
Udostępnij na innych stronach

Świadziu :D ale bomba! dajesz czadu jak z grzybkami ^^ albo i jeszcze lepiej :)

widzę, że zrobiłeś modyfikację dla dobra kolan ^^ hehe palenisko zakopane w ziemii tak jak u mnie (chociaż wykonanie u Ciebie 100x lepsze).. przy nowej wędzarni już się dobrowolnie nie wkopię w coś takiego hehehe 

Napisz jak się czuje człowiek, który niegdyś skulony przy palenisku teraz nie musi 'nurkować' w dym ;) :P Pozdrawiam

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-308520
Udostępnij na innych stronach

Dziś do wędzenia poszło 9,6 kg kabanosów oraz 4 kg frankfurterek :)

 

Jeszcze raz dziękuję Wszystkim których męczyłem PW i doradzali mi jak zrobić powyższe pyszności !!

 

 

post-49682-0-27078900-1382805190_thumb.jpg

post-49682-0-70373500-1382805217_thumb.jpg

post-49682-0-19020000-1382805243_thumb.jpg

post-49682-0-07886900-1382805264_thumb.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-308996
Udostępnij na innych stronach

Karkan,

użyłem jelit baranich. Ale nadziewarkę szlag trafił :(

Poniżej fotka z kabanosów - 4 godziny po wędzeniu:

post-49682-0-08674700-1382807280_thumb.jpg

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309001
Udostępnij na innych stronach

Karkan,

do czego link ?

Przepisy wstawię jutro gdyż podczas osadzania oraz wędzenia zastosowałem nietypowe metody  :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309008
Udostępnij na innych stronach

9,6 kg kabanosów oraz 4 kg frankfurterek

orzesz Ty orzeszku ... niezły przerób :clap:

nadziewarkę szlag trafił

co się z nią stało?

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309014
Udostępnij na innych stronach

świadziu .... te zdjęcia zostawię bez komentarza .... :clap: :clap: :clap: a śliny przełknąć nie mogę  :facepalm:  jak widzę Twoją twórczość :D :D :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309016
Udostępnij na innych stronach

Dziś do wędzenia poszło 9,6 kg kabanosów oraz 4 kg frankfurterek :) Jeszcze raz dziękuję Wszystkim których męczyłem PW i doradzali mi jak zrobić powyższe pyszności !!

 

 

Grzesiuuuuu!!.. Ale dałeś czadu :clap:

 

Męczenie.. męczeniem   :) ... ale najważniejsze są jego efekty :thumbsup:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309017
Udostępnij na innych stronach

Bwie,

uchwyty mocujące tłok rozpie... ły się.

Wczorajsze nadziewanie wyglądało tak:

Ja kręciłem uchwytem prawą ręką a lewą trzymałem jelita na lejku, moja kochana żonka dwoma rękami trzymała "pionowy pręt " po którym przesuwa się tłok w dół i w górę ( Aguś ma ręce nieźle rozwalone :( . A więc przy nadziewaniu pracowały dwie osoby a brakowało jednej ręki aby układać "kiełbaskę" ( jelito z wsadem ) na stole.



Dodano: 26 październik 2013 - 20:22

Halinko,

ukłony w Twoją stronę za pomoc i porady :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309018
Udostępnij na innych stronach

Poniżej fotka z kabanosów - 4 godziny po wędzeniu:

 

Co one tak mocno pomarszczone jak na samo wędzenie.A nie podpiekałeś ich czasem przed wędzeniem. ? ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309024
Udostępnij na innych stronach

Oj czepiasz się Areczku ;)

dałeś radę Grzesiu a Agusi pomocne rączki ucałuj ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309047
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj czepiasz się Areczku

 

E tam od razu czepiasz :D .Jestem ciekaw co to za inna metoda osadzania i wędzenia :rolleyes:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309049
Udostępnij na innych stronach

Domowa ... Zależna od czasu ... Czasem trzeba improwizować ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309051
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.