andy Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 24 Listopada 2012 świadziu, małym nakładem można te Twoje rury usprawnić. Sam się przekonałem, że warto. Wystarczy wizyta w najbliższej kwiaciarni i dobranie odpowiedniego wazonu Wygląda to tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bece4d6b8178dcb.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-252027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 2 Grudnia 2012 CZWARTEK – 22,11,2012 Mięso kupiłem we czwartek, nastrzyknąłem i włożyłem do zalewy peklującej na 8 dni a więc do piątku w przyszłym tygodniu ( mięsa nie płukałem po zakupie ). Ilość mięsa, wody ( dawkowanie 0,5 litra wody na 1 kg mięsa ) oraz mieszanki peklującej ( 50% soli i 50% peklosoli): - boczku - 13,3 kg - schabu bez kości - 3 kg - wody - 8,2 litra - soli kamiennej nie jodowanej - 370 gramów - peklosoli - 370 gramów PIĄTEK – 30,11,2012 Po wyjęciu mięsa z zalewy peklującej przemyłem je pod bieżącą zimną wodą – każdy kawałek około minuty. Boczki rolowane wykonałem w poniższy sposób: Po opłukaniu boczków pod zimną wodą ściągnąłem z nich nadmiar tłuszczu i posypałem delikatnie z obu stron żelatyną oraz poniższymi przyprawami: Przepis nr.1 - kolor sznurka zielony Papryka słodka Kminek mielony Majeranek Przepis nr.2 - kolor sznurka niebieski Papryka słodka Pieprz grubo zmielony Majeranek Przepis nr.3 - kolor sznurka czerwony Papryka chili jalapeno Pieprz grubo zmielony Przepis nr.4 - bez sznurka Papryka chili habanero Majeranek Przepis nr.5 - kolor sznurka żółty Papryka słodka Pieprz grubo zmielony Po obsypaniu płatów boczku żelatyną oraz przyprawami mocno potraktowałem go tłuczkiem w celu puszczenia soków oraz aby żelatyna lepiej związała podczas zwijania. Boczki zrolowałem a następnie obwiązałem przędzą wędliniarską i włożyłem do siatki wędliniarskiej. Wstępne osuszanie: Na noc powiesiłem boczki oraz schab w pokoju przy otwartym oknie – temperatura około 9 stopni. O godzinie 5 rano zamknąłem okno aby temperatura wzrosła a co za tym idzie mięsko podwyższyło swoją temperaturę. Około godziny 6,20 ( a więc 30 minut przed wyjazdem ) za pomocą farelki podniosłem w pokoju temperaturę za pomocą farelki do około 15 stopni – FARELKA NIE DMUCHAŁA BEZPOŚREDNIO NA WĘDLINY SOBOTA – 01,12,2012 Dziś o 6,50 rano wyjechaliśmy z Agą na działeczkę aby uwędzić troszkę mięska – pora tak wczesna gdyż planowaliśmy powrót przed 14 a niestety wróciliśmy po 17 . WĘDZENIE Wygrzewanie wędzarni: Wędzarnię wygrzewałem przez około 50 minut temperaturą około 60 -100 stopni - w nocy padało więc musiałem pozbyć się wilgoci z paleniska, wędzarni oraz z ziemi która jest nad paleniskiem ( na nią nasuwam blachę która przykrywa palenisko i nią reguluję sobie temperaturę wędzarni ). Osuszanie mięsa: Po przywiezieniu mięsa na działkę włączyłem farelkę, aby podnieść nieco temperaturę w pomieszczeniu do około 15 stopni aby mięso wstępnie osuszyć – nadmuch nie był skierowany na wędliny. Po około godzinie ( rozpalenie paleniska, wygrzaniu wędzarni ) mięsko włożyłem do wędzarni i osuszałem w temperaturze 30 - 40 stopni – było to spowodowane tym że również z boczkami i schabem do wędzarni włożyłem trzy kawałki polędwicy „ala” Parmeńskiej. Takie osuszanie trwało około 50 minut. Wędzenie: Gdy pyszności, które były w wędzarni zostały już osuszone zacząłem je zadymiać dymem w przedziale temperaturowym między 30 a 40 stopni przez 75 minut. Po tym czasie wędliny „ala” Parmeńskie wyjąłem z wędzarni i powiesiłem na drzewie, które tak sobie wisiały do godziny 16,30 – temperatura na zewnątrz około 4 stopni. W tym czasie na wiszące wędliny dojrzewające wiatr co chwilkę kierował rozproszony dym . W tym momencie rozpocząłem wędzenie boczków oraz schabu w temperaturze 46- 55 ( tym razem specjalnie obniżyłem temperaturę wędzenia, aby móc spróbować tak wędzonych wyrobów. Przez cały dzień używałem jedynie drewna jabłoni tylko na ostatnie 30 minut dorzuciłem dwa kawałki śliwy. http://images49.fotosik.pl/1721/572766fc9c7dc8c2m.jpg Parzenie: Boczki rolowane oraz ze skórą - parzę w temperaturze 73 – 78 stopni przez 140 minut Schab - parzę w temperaturze 62 – 67 stopni do uzyskania wewnątrz temperatury 62 stopnie Niestety w smaku wędliny wyszły lekko gorzkie - dzięki wielu odpowiedzią na forum w temacie: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9494 biorę pod uwagę że drewno było za mokre ( ścięte nie całe trzy miesiące temu ) oraz że je zakisiłem gdyż było przykryte folią Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 2 Grudnia 2012 ścięte nie całe trzy miesiące temu ) oraz że je zakisiłem gdyż było przykryte folią I tu jest pies pogrzebany . Nigdy , ale to nigdy nie przykrywamy drewna czy to budowlanego , czy do palenia folią . Drewno zadaszamy tak by miało przewiew i "pracowało" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 3 Grudnia 2012 świadziu, Kolego, przede wvszystkim to właśnie "zakiszenie drewna" przede wszystkim jest powodem tej gorzkości wędzonek. Mnie niejednokrotnie zdarzało się wędzić drewnem ściętym nawet w trakcie samego wędzenia, po prostu zbrakło mi "paliwa". A takie przypadki zdarzały mi się nawet podczas wędzenia kikludziesięciu kilogramów sielawy, a przecież ryby są bardzo wrażliwe na jakość dymu i proces ich wędzenia w moim wykonaniu trwa ok. 7 godzin. No i jeszcze jedna mała sprawa, otóż moja skrzyniowa wedzarka przy twojej wygląda jak drewaniana szopa przy apartamentowcu a dym z niej wylatuje każdą dziurą. Może twoja wędzarka w czasie wędzenia jest za szczelna? Spróbuj przy następnym wędzeniu nieznacznie zwiększyć przepływ dymu. Zresztą, co ja będę dawał rady z tak małą liczbą postów. Chociaż ich liczba wcale nie wskazuje na moje kwalifikacje - po prostu zabieram głos jedynie wtedy, gdy na dany temat mam wiedzę teoretyczną popartą praktyką. Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Kolego, przede wvszystkim to właśnie "zakiszenie drewna" przede wszystkim jest powodem tej gorzkości wędzonek. Ja jeszcze zwróciłbym uwagę na to, że ostatnie dwa "gorzkie" wędzenia były przeprowadzone gdy ziemia zimna i wilgotna.Nie mam takiej wędzarki ale podejrzewam, że trzeba trochę drewna shajcować aby dobrze osuszyć kanał i pod wedzarką.No i jeszcze te przykrywanie podczas osuszania. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Gonzo, Być może i masz rację, ja od ok.15 lat używam zwykłej wędzarni skrzyniowej z tunelem ziemnym.Tunel jest przykryty blachą trapezową i uszczelniony ziemią, ma ok. 2m długości, 25cm szerokości i tyle samo głębokości. Przez ten czas nie zauważyłem, ażeby ta okoliczność miała wpływ na jakość wyrobów. Za to jakość drewna ma znaczenie kolosalne, to wiem ze swojej praktyki i używam tylko drewna wyrobionego przez siebie, nie ma dla mnie specjalnego znaczenia czy jest suche czy mokre. Zresztą kazdy z nas ma wypracowaną technikę, dzięki której potrafi zrobić dobre wyroby. Ja preferuję prostotę ponad wszystko. W moim przypadku jest to zwykła wedzarnia skrzyniowa zrobiona z desek olchowych. Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-253820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 20 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 20 Października 2013 Po ponad 10 miesiącach przerwy przyszła pora na kolejne wędzenia Pod koniec zeszłego roku moją wędzarnia wraz z paleniskiem i kanałem dymnym ( zakopanym w ziemi ) wyglądała tak: W sierpniu postanowiłem ją troszkę przerobić i w dniu wczorajszym zakończyłem prace z tym związane: Dziś wędziłem 16 kg boczku, z czego trzy kawałki podpiekałem – na zdjęciach widać różnice między boczkami wędzonymi a podpiekanymi Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 20 Października 2013 Dziś wędziłem 16 kg boczkuO! ilość zajefajna,wykon też Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 20 Października 2013 z czego trzy kawałki podpiekałem I jak wrażenia smakowe ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 20 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 20 Października 2013 Areczku, podpiekane wyszły dużooooooooooooo lepsze Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 20 Października 2013 podpiekane wyszły dużooooooooooooo lepsze A to już rzecz gustu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-307877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Świadziu ale bomba! dajesz czadu jak z grzybkami ^^ albo i jeszcze lepiej widzę, że zrobiłeś modyfikację dla dobra kolan ^^ hehe palenisko zakopane w ziemii tak jak u mnie (chociaż wykonanie u Ciebie 100x lepsze).. przy nowej wędzarni już się dobrowolnie nie wkopię w coś takiego hehehe Napisz jak się czuje człowiek, który niegdyś skulony przy palenisku teraz nie musi 'nurkować' w dym :P Pozdrawiam Edytowane 24 Października 2013 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-308520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 26 Października 2013 Dziś do wędzenia poszło 9,6 kg kabanosów oraz 4 kg frankfurterek Jeszcze raz dziękuję Wszystkim których męczyłem PW i doradzali mi jak zrobić powyższe pyszności !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-308996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 26 Października 2013 Naprawdę jest się czym chwali! Super!Daj fotę proszę w przekroju. Jakiś użyłeś osłonek? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-308998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Karkan,użyłem jelit baranich. Ale nadziewarkę szlag trafił Poniżej fotka z kabanosów - 4 godziny po wędzeniu: Edytowane 26 Października 2013 przez świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 26 Października 2013 Podaj dokładny link jeśli mogę prosić plus przepis Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 26 Października 2013 Karkan,do czego link ?Przepisy wstawię jutro gdyż podczas osadzania oraz wędzenia zastosowałem nietypowe metody Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 26 Października 2013 9,6 kg kabanosów oraz 4 kg frankfurterekorzesz Ty orzeszku ... niezły przerób nadziewarkę szlag trafiłco się z nią stało? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 26 Października 2013 świadziu .... te zdjęcia zostawię bez komentarza .... :clap: a śliny przełknąć nie mogę jak widzę Twoją twórczość :D Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Dziś do wędzenia poszło 9,6 kg kabanosów oraz 4 kg frankfurterek Jeszcze raz dziękuję Wszystkim których męczyłem PW i doradzali mi jak zrobić powyższe pyszności !! Grzesiuuuuu!!.. Ale dałeś czadu Męczenie.. męczeniem ... ale najważniejsze są jego efekty Edytowane 26 Października 2013 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 26 Października 2013 Bwie,uchwyty mocujące tłok rozpie... ły się.Wczorajsze nadziewanie wyglądało tak:Ja kręciłem uchwytem prawą ręką a lewą trzymałem jelita na lejku, moja kochana żonka dwoma rękami trzymała "pionowy pręt " po którym przesuwa się tłok w dół i w górę ( Aguś ma ręce nieźle rozwalone . A więc przy nadziewaniu pracowały dwie osoby a brakowało jednej ręki aby układać "kiełbaskę" ( jelito z wsadem ) na stole.Dodano: 26 październik 2013 - 20:22Halinko,ukłony w Twoją stronę za pomoc i porady Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Poniżej fotka z kabanosów - 4 godziny po wędzeniu: Co one tak mocno pomarszczone jak na samo wędzenie.A nie podpiekałeś ich czasem przed wędzeniem. ? Edytowane 26 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 26 Października 2013 Oj czepiasz się Areczku dałeś radę Grzesiu a Agusi pomocne rączki ucałuj Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 26 Października 2013 Oj czepiasz się Areczku E tam od razu czepiasz .Jestem ciekaw co to za inna metoda osadzania i wędzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 26 Października 2013 Domowa ... Zależna od czasu ... Czasem trzeba improwizować Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/13/#findComment-309051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.