myth Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Października 2011 wujtom, witam. Do tej kiełbaski używam sitek, 2,7mm, 8 mm i szarpaka 3 nerki. Na najmniejszym mielę gruby, twardy tłuszcz 2 x. Na 8 mm kl. II wp. też 2 x i na szarpaku 1 kl.wp. Kl. II w stosunku do Kl. I - to 2/3 kl. II i 1/3 kl.I. Tłuszcz stanowi ok. 1/7 całości, czyli np. w 7 kg kiełbasy mamy kilogram tłuszczu typu słonina, b. tłusty boczek. 4 kg wp.II i 2 kg. wp.I; Przyprawy to czosnek, majeranek, kolendra, pieprz, sól 1,5dkg/kg(pół na pół sól i peklosól). Usuwam tłuszcz, bo Baranina sama w sobie jest tłustym mięsem, wiadomo, zawsze coś zostanie, w trakcie pieczenia naprawdę dużo się wytapia. Poza tym tłuszcz barani ma swoisty zapach i smak, który musi być odpowiednio jak dla mnie "dawkowany", są i tacy, którzy wolą go bardziej czuć, ja nie Czyli skórujesz nóżkę, oczyszczasz z nadmiaru tłuszczu i w takiej postaci trafia do piecyka. Wiadomo, że się wytopi i wraz porcją nie wiele go już tam będzie z zewnątrz, natomiast wewnątrz nadal jest jego dość sporo. Do tego powidła śliwkowe, lub rabarbarowe sa znakomite, idealnie się kompomują :thumbsup: Ps. a ja dzisiaj robię kuleczki mięsne w sosie z mięsa wieprzowo-wołowo-baraniego ... potem wrzucę co z tego wynikło Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-179975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Października 2011 Ps. a ja dzisiaj robię kuleczki mięsne w sosie z mięsa wieprzowo-wołowo-baraniego ... potem wrzucę co z tego wynikłoprzy Tobie, to kobieta nie musi nic robić Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-179979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Października 2011 madlinka, no tak nic, to nie koniecznie Ps. moja żona nie wchodzi mi w paradę mogę sprzątać, gotować, zmywać, nigdy mi złego słowa nie powie, nie pogoni hahaha .... żarcik Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-179981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Października 2011 Kiełbaska już troszkę podeschła, więc czas na degustację http://img695.imageshack.us/img695/8469/pa170408.th.jpg http://img810.imageshack.us/img810/2536/pa170410.th.jpg 1wszy raz robiłem kiełbaskę w tego typu osłonkach. Osłonka odchodzi dobrze, nic nie zostaje wraz z nią oderwane ... w smaku ok, ale następnym razem dodam mniej kolendry Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Października 2011 następnym razem dodam mniej kolendry Jakbyś porobił a'la parmeńskie to wiedziałbyś że z tą "skarpetą" trzeba uważać ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Października 2011 roger, Właśnie planuję budowę małej skrzynkówki (130 dł/75wys/65gł) + do tego DG, wtedy to udam się w rejony wędlin wędzonych surowych, a'la parmeńskich itp. itd. Tak na marginesie, to jakiej mocy grzałka będzie wystarczająca do tych gabarytów? Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Października 2011 Ja w tej skrzyniówce zmieniłbym wysokość ...... z tych 75 na min. 100-110 ( zrobisz wtedy dwa poziomy na "krótkie" i coś długiego typu węgorz też wejdzie) ..... i 130 to za długie .... zrób 80-90/ 80-90/100-110 hmmm jaka grzałka pytasz ........ no jak Reykjavik, Islandia to cholernie ważne jest z czego będzie ta skrzynia, czy i jak izolowana i czy będziesz wędził zimą .... ..... 2kW powinno dać radę przy dobrze izolowanej drewnianej skrzyni bez problemu .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Października 2011 No i tak. Jak już wspominałem bułeczki wyszły ok z wyglądu, ale smak .... hmmm... http://img18.imageshack.us/img18/4214/pa200414.th.jpg Powstała biała - pyszna wyszła, tym razem dodałem wołowinkę i jest super http://img835.imageshack.us/img835/8153/pa220415.th.jpg http://img836.imageshack.us/img836/6445/pa220417.th.jpghttp://img4.imageshack.us/img4/3267/pa220418.th.jpg http://img847.imageshack.us/img847/6554/pa220421.th.jpghttp://img855.imageshack.us/img855/444/pa220424.th.jpg Przy okazji powstała Krakowska Zobaczymy za tydzień, może półtora jaki efekt będzie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Października 2011 Ładne wyroby .Fajną masz nadziewarkę możesz coś o niej napisać i podać jadiej firmy?Pozdrawiam. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Października 2011 To moja nadziewarka. http://a-bis.pl/pl/p/NADZIEWARKA-DO-WEDLIN-PIONOWA-7-L/2904 Nie wiem jakie ilości przerabiasz, ale jak dla mnie to bomba Używam ją od ok miesiąca. Wcześniej nie miałem takowej, więc nie mam porównania, ale jest OK jestem zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Października 2011 Piękna, ale trochę droga. Przy moich jednorazowych ilościach zostanę przy maszynce Zelmer elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Października 2011 Fajną masz nadziewarkęmyth, to prawdziwa kolumbryna !!! Super kiełbasy !!! :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Października 2011 Przy moich jednorazowych ilościach zostanę przy maszynce Zelmer elektrycznej. o wiele lepiej ręczną, nie wychodzą takie rozdrobnione jak z elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Października 2011 o wiele lepiej ręczną, nie wychodzą takie rozdrobnione jak z elektrycznej A czemuż to mają wyjść rozdrobnione? Nadziewa się bez nożyków więc nic już tam nie rozdrabnia chyba? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Października 2011 Kolego myth pięknie brniesz do przodu. Wyroby wyśmienite. :clap: Co do nadziewarki to o takiej marzę :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Października 2011 Nadziewa się bez nożyków więc nic już tam nie rozdrabnia chyba. W czasie nadziewania ślimak dodatkowo nieżdży mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Października 2011 @halusia@, musisz Andrzejkowi wspomnieć o czym marzysz :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Października 2011 Witamprzepraszam że wcinam się w czyjś temat ale potrzebuję szybkiej porady bo właśnie parzę kiełbasę.Zawsze piszecie aby wędlina miała temp.wewnątrz 68 stopni.Wszystko ok ale jak wyjmuję termometr to wycieka masę soku.Czy to normalne czy ja coś źle robię.Mam jeden termometr a parzę w dwóch garnkach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Października 2011 Nadziewa się bez nożyków więc nic już tam nie rozdrabnia chybaW czasie nadziewania ślimak dodatkowo nieżdży mięso. i jeszcze dodatkowo w elektrycznym zelmerku jest tzw. "trójnóg" z przodu do podtrzymywania ślimaka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Października 2011 Jolusia, a ja parzę w temp ok 80 stopni przez ok. pół godziny. Jest wtedy najlepsza, z resztą na stronie głównej jest filmik o białej kiełbasce co i jak robić @halusia@,pokemon15,karolszymczak, i reszta o kim nie wspomniałem - dzięki za słowa uznania taka "krytyka" pomaga i motywuje Dziś odpalam maszinu, bo 40 kg mięsa się "fredzi" w pojemniku i czeka na nadzianie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Października 2011 No więc dokładnie 38 kg nadzianej kiełbaski wygląda tak http://img28.imageshack.us/img28/1483/pa230427.th.jpg Grubsza się dowędza http://img98.imageshack.us/img98/4931/pa230436.th.jpg Cieńsza już gotowa http://img812.imageshack.us/img812/1936/pa230435.th.jpg Dzisiaj przy okazji załapały się na opalanko 2 pierzaki http://img840.imageshack.us/img840/2149/pa230440.th.jpg i inne frykasy http://img836.imageshack.us/img836/3306/pa230441.th.jpg Finał wyglądał tak http://img194.imageshack.us/img194/2066/pa230442.th.jpg i krakowska suszona http://img831.imageshack.us/img831/479/pa230444.th.jpg , która to już powędrowała do podsuszanka do lodówki http://img192.imageshack.us/img192/4042/pa240446.th.jpg. 2 krakowski już rozdane, a maleństwo już prawie pochłonięte I mam takie pytanko, czy mogę zostawić te moje 3 krakowskie do podsuszania w mojej roboczej lodówie? Aha cienka kiełbaska, to chłopska Szczepana Pyszności Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Października 2011 No więc dokładnie 38 kg nadzianej kiełbaski wygląda takto chyba dla całego miasta ta kiełbasa !!! :shock: czy mogę zostawić te moje 3 krakowskie do podsuszania w mojej roboczej lodówie?z tego co się orientuję... to lepiej jak byś bardziej przewiewne miejsce znalazł... z drugiej strony,to jak na dwa ,trzy dni... to chyba moze byc.... najwyzej otwieraj lodówkę co jakis czas... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Października 2011 Cytat: No więc dokładnie 38 kg nadzianej kiełbaski wygląda tak to chyba dla całego miasta ta kiełbasa !!! Ah tam, troszkę rodzinki, paru znajomych, a reszta dla Misia i rodzinki :grin: :devil: z tego co się orientuję... to lepiej jak byś bardziej przewiewne miejsce znalazł... z drugiej strony,to jak na dwa ,trzy dni... to chyba moze byc.... najwyzej otwieraj lodówkę co jakis czas... Ok, postaram się znaleźć bardziej przewiewne miejsce, tylko z tym będzie ciężko, bo w piwnicy nie dość, że nie ma przewiewu, to jest ogrzewanie i temp chyba 25 stopni, masakra, u siebie w mieszkaniu tyle nie mam, bo nie lubię ciepła mam też szafkę na balkonie, ale obawiam się, że może tam być za wilgotno ... więc nie wiem... może w dzień w kuchni, a na noc do lodówy .... 12 dni tak wytrzymać to będzie dopiero hardcore Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Października 2011 12 dni tak wytrzymać to będzie dopiero hardcoreczemu 12 ? podsuszaj w temp 12-18 stopni, sprawdzaj jak wagowo sie zachowuje,ja mam obecnie ten sam "problem" z jałowcową... ale po mojej obserwacji, a podsuszam trzy dni, to spokojnie jeszcze trzy i bedzie OK Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Października 2011 w przepisie jest 10-16 dni .... no ja obrałem jako cel 12 Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.