Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

wujtom, witam. :)

Do tej kiełbaski używam sitek, 2,7mm, 8 mm i szarpaka 3 nerki. Na najmniejszym mielę gruby, twardy tłuszcz 2 x. Na 8 mm kl. II wp. też 2 x i na szarpaku 1 kl.wp. Kl. II w stosunku do Kl. I - to 2/3 kl. II i 1/3 kl.I. Tłuszcz stanowi ok. 1/7 całości, czyli np. w 7 kg kiełbasy mamy kilogram tłuszczu typu słonina, b. tłusty boczek. 4 kg wp.II i 2 kg. wp.I;

 

Przyprawy to czosnek, majeranek, kolendra, pieprz, sól 1,5dkg/kg(pół na pół sól i peklosól).

 

Usuwam tłuszcz, bo Baranina sama w sobie jest tłustym mięsem, wiadomo, zawsze coś zostanie, w trakcie pieczenia naprawdę dużo się wytapia. Poza tym tłuszcz barani ma swoisty zapach i smak, który musi być odpowiednio jak dla mnie "dawkowany", są i tacy, którzy wolą go bardziej czuć, ja nie ;) Czyli skórujesz nóżkę, oczyszczasz z nadmiaru tłuszczu i w takiej postaci trafia do piecyka. Wiadomo, że się wytopi i wraz porcją nie wiele go już tam będzie z zewnątrz, natomiast wewnątrz nadal jest jego dość sporo. Do tego powidła śliwkowe, lub rabarbarowe sa znakomite, idealnie się kompomują :thumbsup:

Ps. a ja dzisiaj robię kuleczki mięsne w sosie z mięsa wieprzowo-wołowo-baraniego ... potem wrzucę co z tego wynikło :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-179975
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ps. a ja dzisiaj robię kuleczki mięsne w sosie z mięsa wieprzowo-wołowo-baraniego ... potem wrzucę co z tego wynikło

przy Tobie, to kobieta nie musi nic robić :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-179979
Udostępnij na innych stronach

madlinka, no tak nic, to nie koniecznie ;)

Ps. moja żona nie wchodzi mi w paradę ;) mogę sprzątać, gotować, zmywać, nigdy mi złego słowa nie powie, nie pogoni :) hahaha .... żarcik :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-179981
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska już troszkę podeschła, więc czas na degustację :)

http://img695.imageshack.us/img695/8469/pa170408.th.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/2536/pa170410.th.jpg

 

1wszy raz robiłem kiełbaskę w tego typu osłonkach. Osłonka odchodzi dobrze, nic nie zostaje wraz z nią oderwane ... w smaku ok, ale następnym razem dodam mniej kolendry ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180273
Udostępnij na innych stronach

następnym razem dodam mniej kolendry ;)

Jakbyś porobił a'la parmeńskie to wiedziałbyś że z tą "skarpetą" trzeba uważać ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180275
Udostępnij na innych stronach

roger, Właśnie planuję budowę małej skrzynkówki (130 dł/75wys/65gł) + do tego DG, wtedy to udam się w rejony wędlin wędzonych surowych, a'la parmeńskich itp. itd. Tak na marginesie, to jakiej mocy grzałka będzie wystarczająca do tych gabarytów?

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180278
Udostępnij na innych stronach

Ja w tej skrzyniówce zmieniłbym wysokość ...... z tych 75 na min. 100-110 ( zrobisz wtedy dwa poziomy na "krótkie" i coś długiego typu węgorz też wejdzie) ..... i 130 to za długie .... zrób 80-90/ 80-90/100-110 ;)

hmmm jaka grzałka pytasz ........ no jak Reykjavik, Islandia to cholernie ważne jest z czego będzie ta skrzynia, czy i jak izolowana i czy będziesz wędził zimą .... :( ..... 2kW powinno dać radę przy dobrze izolowanej drewnianej skrzyni bez problemu .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-180281
Udostępnij na innych stronach

No i tak. Jak już wspominałem bułeczki wyszły ok z wyglądu, ale smak .... hmmm...

 

http://img18.imageshack.us/img18/4214/pa200414.th.jpg

 

Powstała biała - pyszna wyszła, tym razem dodałem wołowinkę i jest super :)

 

http://img835.imageshack.us/img835/8153/pa220415.th.jpg http://img836.imageshack.us/img836/6445/pa220417.th.jpghttp://img4.imageshack.us/img4/3267/pa220418.th.jpg

 

http://img847.imageshack.us/img847/6554/pa220421.th.jpghttp://img855.imageshack.us/img855/444/pa220424.th.jpg

 

Przy okazji powstała Krakowska :) Zobaczymy za tydzień, może półtora jaki efekt będzie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181014
Udostępnij na innych stronach

Ładne wyroby .Fajną masz nadziewarkę możesz coś o niej napisać i podać jadiej firmy?Pozdrawiam.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181016
Udostępnij na innych stronach

To moja nadziewarka.

http://a-bis.pl/pl/p/NADZIEWARKA-DO-WEDLIN-PIONOWA-7-L/2904

 

Nie wiem jakie ilości przerabiasz, ale jak dla mnie to bomba ;) Używam ją od ok miesiąca. Wcześniej nie miałem takowej, więc nie mam porównania, ale jest OK :D jestem zadowolony. Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181018
Udostępnij na innych stronach

Fajną masz nadziewarkę

myth, to prawdziwa kolumbryna !!! Super kiełbasy !!! :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181030
Udostępnij na innych stronach

Przy moich jednorazowych ilościach zostanę przy maszynce Zelmer elektrycznej.

o wiele lepiej ręczną, nie wychodzą takie rozdrobnione jak z elektrycznej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181046
Udostępnij na innych stronach

o wiele lepiej ręczną, nie wychodzą takie rozdrobnione jak z elektrycznej

A czemuż to mają wyjść rozdrobnione? Nadziewa się bez nożyków więc nic już tam nie rozdrabnia chyba?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181048
Udostępnij na innych stronach

Kolego myth pięknie brniesz do przodu. Wyroby wyśmienite. :clap:

Co do nadziewarki to o takiej marzę :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181052
Udostępnij na innych stronach

Nadziewa się bez nożyków więc nic już tam nie rozdrabnia chyba

.

 

W czasie nadziewania ślimak dodatkowo nieżdży mięso.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181056
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, musisz Andrzejkowi wspomnieć o czym marzysz :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181057
Udostępnij na innych stronach

Witam

przepraszam że wcinam się w czyjś temat ale potrzebuję szybkiej porady bo właśnie parzę kiełbasę.Zawsze piszecie aby wędlina miała temp.wewnątrz 68 stopni.Wszystko ok ale jak wyjmuję termometr to wycieka masę soku.Czy to normalne czy ja coś źle robię.Mam jeden termometr a parzę w dwóch garnkach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181059
Udostępnij na innych stronach

Nadziewa się bez nożyków więc nic już tam nie rozdrabnia chyba

W czasie nadziewania ślimak dodatkowo nieżdży mięso.

i jeszcze dodatkowo w elektrycznym zelmerku jest tzw. "trójnóg" z przodu do podtrzymywania ślimaka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181065
Udostępnij na innych stronach

Jolusia, a ja parzę w temp ok 80 stopni przez ok. pół godziny. Jest wtedy najlepsza, z resztą na stronie głównej jest filmik o białej kiełbasce co i jak robić :)

@halusia@,pokemon15,karolszymczak, i reszta o kim nie wspomniałem - dzięki za słowa uznania :) taka "krytyka" pomaga i motywuje :)

Dziś odpalam maszinu, bo 40 kg mięsa się "fredzi" w pojemniku i czeka na nadzianie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181069
Udostępnij na innych stronach

No więc dokładnie 38 kg nadzianej kiełbaski wygląda tak :)http://img28.imageshack.us/img28/1483/pa230427.th.jpg

 

Grubsza się dowędza http://img98.imageshack.us/img98/4931/pa230436.th.jpg

 

Cieńsza już gotowa http://img812.imageshack.us/img812/1936/pa230435.th.jpg

 

Dzisiaj przy okazji załapały się na opalanko 2 pierzaki http://img840.imageshack.us/img840/2149/pa230440.th.jpg i inne frykasy http://img836.imageshack.us/img836/3306/pa230441.th.jpg

 

Finał wyglądał tak http://img194.imageshack.us/img194/2066/pa230442.th.jpg i krakowska suszona http://img831.imageshack.us/img831/479/pa230444.th.jpg ,

 

która to już powędrowała do podsuszanka do lodówki http://img192.imageshack.us/img192/4042/pa240446.th.jpg.

 

2 krakowski już rozdane, a maleństwo już prawie pochłonięte :)

I mam takie pytanko, czy mogę zostawić te moje 3 krakowskie do podsuszania w mojej roboczej lodówie? Aha cienka kiełbaska, to chłopska Szczepana :) Pyszności :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181259
Udostępnij na innych stronach

No więc dokładnie 38 kg nadzianej kiełbaski wygląda tak

to chyba dla całego miasta ta kiełbasa !!! :shock:

czy mogę zostawić te moje 3 krakowskie do podsuszania w mojej roboczej lodówie?

z tego co się orientuję... to lepiej jak byś bardziej przewiewne miejsce znalazł... z drugiej strony,to jak na dwa ,trzy dni... to chyba moze byc.... najwyzej otwieraj lodówkę co jakis czas...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181260
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

No więc dokładnie 38 kg nadzianej kiełbaski wygląda tak

 

to chyba dla całego miasta ta kiełbasa !!!

Ah tam, troszkę rodzinki, paru znajomych, a reszta dla Misia i rodzinki :grin: :devil:

 

z tego co się orientuję... to lepiej jak byś bardziej przewiewne miejsce znalazł... z drugiej strony,to jak na dwa ,trzy dni... to chyba moze byc.... najwyzej otwieraj lodówkę co jakis czas...

Ok, postaram się znaleźć bardziej przewiewne miejsce, tylko z tym będzie ciężko, bo w piwnicy nie dość, że nie ma przewiewu, to jest ogrzewanie i temp chyba 25 stopni, masakra, u siebie w mieszkaniu tyle nie mam, bo nie lubię ciepła ;) mam też szafkę na balkonie, ale obawiam się, że może tam być za wilgotno ... więc nie wiem... może w dzień w kuchni, a na noc do lodówy .... 12 dni tak wytrzymać to będzie dopiero hardcore ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181261
Udostępnij na innych stronach

12 dni tak wytrzymać to będzie dopiero hardcore

czemu 12 ? podsuszaj w temp 12-18 stopni, sprawdzaj jak wagowo sie zachowuje,ja mam obecnie ten sam "problem" z jałowcową... ale po mojej obserwacji, a podsuszam trzy dni, to spokojnie jeszcze trzy i bedzie OK

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181263
Udostępnij na innych stronach

w przepisie jest 10-16 dni .... no ja obrałem jako cel 12 :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-181264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.