Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bułki z mąką pszenną razową.

 

Skład:

 

25g- drożdży świeżych

300ml- wody

200g- mąki razowe pszennej typ200

300g- mąki pszennej typ500

10g- soli

 

Wykonanie

W 150ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąke razową i robimy zaczyn po wyrośnięci dolewamy reszte wody,dajemy sól i wyrabiamy ciasto które następnie dzielimy na 9 równych części które po uformowaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 200stopC

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179499
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak postępuje z zakwasem i robie na nim ciasto.

 

Z lodówki wyjmuje gdzie przechowuje 500g zakwasu z tego odbieram 400g, do pozostałych 100g dolewam 200ml wody sypie mąke żytnią typ720 i mieszam (wyrabiam) wcale nie rzadkie a wręcz gęste (ciasto) i pozostawiam w temperaturze pokojowej do pełnego wyrośnięcia i opadnięcia następnie wstawiam taki zakwas do lodówki i przechowuje przez tydzień bez dokarmiania.

Do odebranego 400g zakwasu dodaje 800ml wody ,sól,mąke wyrabiam ciasto wstawiam do (piekarnika na żarówke) temperatura utrzymuje się w 45stopC i czekam NA WYROŚNIĘCIE TAK JAK PODAŁEM WYŻEJ 1,5 godz: DZISIEJSZE PIECZENIE ROBIŁEM SPECJALNIE ABY DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ TEN CZAS. i gotowe do pieczenia.

Kolego swerige 2 prosze mi powiedzieć co w tym zakwasie jest nie zdrowe czy to im dużej 5-6godz: to lepiej.

Kolego z_bychu sam sobie dajesz odpowiedz że 10 godz do 1,5 godz to coś nie tak.

Szanowna koleżanko chudziak przepraszam że pomyliłem płeć ale było to nie zamierzone, co to tego nieszczęsnego zakwasu chciało by się podyskutować do czasu wyrośnięcia chleba te 5-6 godz: ale mam nadzieje że sama dojdziesz skąd uCiebie to wrażenie że Twój opis jest troszke zagmatwany.

Poniżej fotorelacja z dziśiejszego pieczenia w/w metodą

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179604
Udostępnij na innych stronach

Kolego z_bychu sam sobie dajesz odpowiedz że 10 godz do 1,5 godz to coś nie tak.

Tak faktycznie mam już odpowiedź. Wszędzie jakoś pisali zagmatwanie albo dla nich to było oczywiste. Po prostu zawsze piekłem na zakwasie (rzadkim), a nie na zaczynie (tak to się chyba nazywa). Teraz już trzeci chlebek upiekłem odbierając piąstkę ciasta i dodając do następnego wypieku chleba.I faktycznie na wyrośnięcie czekam 4-5 godz.

Prócz tego na zakwasie nie można było dać go za dużo bo potem chleb był za kwaśny.

Zaczynu można dać więcej i przez to szybciej rośnie chlebek. To by było na tyle moich spostrzeżeń.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179613
Udostępnij na innych stronach

NA WYROŚNIĘCIE TAK JAK PODAŁEM WYŻEJ 1,5 godz:

czy dobrze zrozumiałem ,że wyrasta w misce jak na 3 zdjęciu a później przekładasz we foremki i od razu do pieca ? :blush:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179626
Udostępnij na innych stronach

z-bychu

 

Żebyśmy się dobrze zrozumieli pozwolisz że spróbuje jeszcze coś wytłumaczyć tak jak ja to rozumie, ta piąstka ciasta którą zostawiasz to właśnie jest zaczyn który po zakwaszeniu staje się zakwase(zaczyn na zakwas) Jeżeli z tego odbierzesz pewną ilość lub całość w celu zrobienia ciasta to ten zakwas jest zaczynem do zakwaszenia ciasta na chleb

 

Zaczynu można dać więcej i przez to szybciej rośnie chlebek.

 

Tego zaczynu jak dasz zadużo to chleb może być kwaśny,jeżeli uważnie przeczytasz gdzie piszejak wyrabiam ciasto to zauważysz że jak potocznie się mówi na zakwasie.Ważne jest odpowiednie dobranie ilości zakwasu( zaczynu) do ilości ciasta.

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 19:44 ]

czy dobrze zrozumiałem ,że wyrasta w misce jak na 3 zdjęciu a później przekładasz we foremki i od razu do pieca ?

W misce jest gotowe ciasto które następnie dziele,formuje i wkładam do foremki w której wyrasta do momentu włożenia do nagrzanego piekarnika.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179629
Udostępnij na innych stronach

wyrasta do momentu włożenia do nagrzanego piekarnika

ile to trwa -tyle co nagrzewanie pieca ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179645
Udostępnij na innych stronach

ile to trwa -tyle co nagrzewanie pieca

 

U mnie nagrzewanie się piekarnika do 200 stopC trwa maksymalnie 0,5godz: a wyrastanie ciasta na chleb od chwili uformowania i włożenia do foremki do czasu włożenia do nagrzanego piekarnika trwa 1,5godz:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179815
Udostępnij na innych stronach

Chleb drożdżowy z mąki pszennej pełnoziarnistej i typ650 50/50

 

 

Składniki:

 

25g - drożdży

10g - soli

300ml - wody

mąka - pszenna

Wykonanie

Z drożdzy i 150ml wody robimy zaczyn z jednej z mąk, po wyrośnięciu którego dodajemy sól reszte wody i wyrabiamy ciasto które formujemy i wkładamy do małych keksówek.Po podrośnięciu bochenki nacinamy ostrym narzędziem zwilżamy wodą i pozostawiamy do pełnego wyrośnięcia.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200stopC w którym pieczemy chleb około 35 minut.Wychodzą 2 bochenki każdy o wadze około 470g.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180292
Udostępnij na innych stronach

Chleb drożdżowy z mąki pszennej pełnoziarnistej i typ650 50/50

Mirku widzę że jesteś mistrzem w wypieku chlebka i bułek :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180294
Udostępnij na innych stronach

Bułki na drożdżach z dwoma przedziałkami.

 

 

Składniki:

20g - drożdży

10g - soli

300ml - wody

mąka pszenna typ:450

 

Wykonanie

Z 100ml wody i drożdzy robie zaczyn po wyrośnięciu którego dodaje sól,wode i wyrabiam ciasto. Następnie ciasto dziele na 9 równych części,formuje okrągłe bułki i pozostawiam do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułki w międzyczasie zwilżam co najmniej dwa razy olejem,bezpośrednio przed włożenie do piekarnika robie te dwa przedziałki( można do tego użyć kawałek blachy,zużytą karte bankomatową,itp) dociskam do oporu ale tak aby nie przeciąć bułki na 4 części. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopC.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180415
Udostępnij na innych stronach

Bułki na drożdżach z dwoma przedziałkami.

Ta decha z bułkami i fotką kiełbasek bardzo mi się podoba . :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180424
Udostępnij na innych stronach

mirek15, bułeczki jak za dzieciaka do szkoły!A i do bułek też fajny kąsek na desce
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180425
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowany wypiekami Mirka, postanowiłem sam zmierzyć się z wypiekiem bułek, choć preferuję wypiek chleba na mące żytniej. Ale to nie to samo co w sklepie (dmuchane i nie wiadomo ile i jakich ulepszaczy), więc zrobiłem dziś pierwsze bułeczki. Zapach rewelacyjny, smaku jescze nie znam, bo dopiero wyjęte z piekarnika.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180552
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowany wypiekami Mirka, postanowiłem sam zmierzyć się z wypiekiem bułek,

Wyglądają super,zapach czuje a w smaku napewno rewelacja,GRATULUJE

 

Pozdrawiam

 

Lepszy własnej roboty kąsek byle jaki

niźli z marketu przysmaki.

(zapożyczone)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180557
Udostępnij na innych stronach

a w smaku napewno rewelacja

, dzięki za przepis, już po "sprawdzeniu smaku", masz rację!!!!! :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180558
Udostępnij na innych stronach

No to i ja biorę się do roboty. Dziecko, do spania, na drzemkę, a tatuś za piekarnictwo się bierze. Mam pytanie co to mąka typu 450? Grubość, miałkość? ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180559
Udostępnij na innych stronach

O ile pamiętam ,to im wyższy numer mąki,tym więcej zanieczyszczeń w niej jest,czyli 450 jest lepsza niż 650

 

jeśli coś pokręciłem to poprawcie :grin:

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180561
Udostępnij na innych stronach

czyli 450 jest lepsza niż 650

To zależy do czego ..... ;) razowego z tego nie upieczesz .....

To oznaczenie to zawartość substancji mineralnych w mące pszennej 450 jest ich 0,45% ..... 2000 - 2% .... im oznaczenie niższe tym mąka bardziej biała .... ;) ta biała jest robiona z centralnej części ziarna ......

Im dalej od "centrum" tym "ciemniej" .... :grin:

 

:cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180563
Udostępnij na innych stronach

Im wyższy numer to więcej popiołu po spaleniu próbki a to swiadczy o ilości substancji mineralnych zawartych w mące.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Ooo,Roger był szybszy :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180564
Udostępnij na innych stronach

A czy mowa jest o drożdżach suchych, czy świeżych? U siebie mam tylko suche, piekarnicze. Jak przeliczać? Znalazłem takie coś, ale nie wiem, czy to odpowiedni przelicznik ...

 

http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm

 

sorry za być może banalne pytania,ale jak to się mówi będzie mój pierwszy raz :)

 

[ Dodano: Sro 19 Paź, 2011 14:35 ]

Aha .... ile mąki ma być? Nie widzę w przepisie?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180566
Udostępnij na innych stronach

W przepisie mowa o świeżych drożdźach ...... drożdże suszone i instant to też dwie różne bajki ..... przeliczaj zgodnie z tabelą którą podałeś ....

Mąki w tym przepisie to tak w zależności od jakości będzie między 600-700g a dokładnie ile to musisz łapkami wyczuć :( bo albo Ci się rozpłyną przy pieczeniu ( za mało mąki) albo szyby nimi bedziesz wybijał (za dużo) ... ;) tu podobnie jak z chlebem

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180570
Udostępnij na innych stronach

No i gdybym był młodszy o 20 lat i miał odpowiednio dużą procę, to bułkami mojego wyrobu mógłbym całe osiedla z szyb pozbawiać :) wygląd ok, ale konsystencja ciut twardawa... poza tym były bardzo mocno wyczuwalne drożdże ... cóż tym razem to kaczki będą miały wyżerkę :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180972
Udostępnij na innych stronach

Bułki - mleczne z mąki typ450

 

Składniki:

 

300ml - mleka

30g - drożdży świeżych

10g - soli

50g - margaryny( masła)

3 - żółtka

140g - cukru

 

Wykonanie

 

W mleku lekko podgrzewając rozpuszczam cukier, odlewam z tego połowe,w której rozrabiam drożdże, dosypuje mąke i wyrabiam ciasto o konsystencji gęstej śmietany pozostawiam do wyrośnięci. W miedzyczasie podgrzewam margaryne do stanu płynnego, wybijam 2 żółtka , sól pod ręką. Następnie do wyrośnietego zaczynu dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto dziele na 9 równych części ( około 120g jedna bułka) formuje układam na blasze do wyrośnięci, w połowie wyrastania zwilżam bułki wodą a bezpośrednio przed włożeniem żółtkiem z dodatkiem (kapki) mleka.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopC na około 15-20 minut.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180999
Udostępnij na innych stronach

poza tym były bardzo mocno wyczuwalne drożdże

A jakich drożdży użyłeś?? Bo jeśli suszone to wiem ze swojego doświadczenia że ona w mojej kuchni się nie sprawdzają. Stąd te bułki Tobie nie wyszły.

Jeśli masz możliwość tu wypróbuj na drożdżach świeżych.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-181001
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, tak, to były suszone .... więc już wiem skąd taka lipa ... Dzięki, wypróbuję świeże ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-181012
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.