mirek15 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Października 2011 Bułki z mąką pszenną razową. Skład: 25g- drożdży świeżych 300ml- wody 200g- mąki razowe pszennej typ200 300g- mąki pszennej typ500 10g- soli Wykonanie W 150ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąke razową i robimy zaczyn po wyrośnięci dolewamy reszte wody,dajemy sól i wyrabiamy ciasto które następnie dzielimy na 9 równych części które po uformowaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 200stopC Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 13 Października 2011 Jak postępuje z zakwasem i robie na nim ciasto. Z lodówki wyjmuje gdzie przechowuje 500g zakwasu z tego odbieram 400g, do pozostałych 100g dolewam 200ml wody sypie mąke żytnią typ720 i mieszam (wyrabiam) wcale nie rzadkie a wręcz gęste (ciasto) i pozostawiam w temperaturze pokojowej do pełnego wyrośnięcia i opadnięcia następnie wstawiam taki zakwas do lodówki i przechowuje przez tydzień bez dokarmiania. Do odebranego 400g zakwasu dodaje 800ml wody ,sól,mąke wyrabiam ciasto wstawiam do (piekarnika na żarówke) temperatura utrzymuje się w 45stopC i czekam NA WYROŚNIĘCIE TAK JAK PODAŁEM WYŻEJ 1,5 godz: DZISIEJSZE PIECZENIE ROBIŁEM SPECJALNIE ABY DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ TEN CZAS. i gotowe do pieczenia. Kolego swerige 2 prosze mi powiedzieć co w tym zakwasie jest nie zdrowe czy to im dużej 5-6godz: to lepiej. Kolego z_bychu sam sobie dajesz odpowiedz że 10 godz do 1,5 godz to coś nie tak. Szanowna koleżanko chudziak przepraszam że pomyliłem płeć ale było to nie zamierzone, co to tego nieszczęsnego zakwasu chciało by się podyskutować do czasu wyrośnięcia chleba te 5-6 godz: ale mam nadzieje że sama dojdziesz skąd uCiebie to wrażenie że Twój opis jest troszke zagmatwany. Poniżej fotorelacja z dziśiejszego pieczenia w/w metodą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 13 Października 2011 Kolego z_bychu sam sobie dajesz odpowiedz że 10 godz do 1,5 godz to coś nie tak. Tak faktycznie mam już odpowiedź. Wszędzie jakoś pisali zagmatwanie albo dla nich to było oczywiste. Po prostu zawsze piekłem na zakwasie (rzadkim), a nie na zaczynie (tak to się chyba nazywa). Teraz już trzeci chlebek upiekłem odbierając piąstkę ciasta i dodając do następnego wypieku chleba.I faktycznie na wyrośnięcie czekam 4-5 godz. Prócz tego na zakwasie nie można było dać go za dużo bo potem chleb był za kwaśny. Zaczynu można dać więcej i przez to szybciej rośnie chlebek. To by było na tyle moich spostrzeżeń. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 13 Października 2011 NA WYROŚNIĘCIE TAK JAK PODAŁEM WYŻEJ 1,5 godz:czy dobrze zrozumiałem ,że wyrasta w misce jak na 3 zdjęciu a później przekładasz we foremki i od razu do pieca ? :blush: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Października 2011 z-bychu Żebyśmy się dobrze zrozumieli pozwolisz że spróbuje jeszcze coś wytłumaczyć tak jak ja to rozumie, ta piąstka ciasta którą zostawiasz to właśnie jest zaczyn który po zakwaszeniu staje się zakwase(zaczyn na zakwas) Jeżeli z tego odbierzesz pewną ilość lub całość w celu zrobienia ciasta to ten zakwas jest zaczynem do zakwaszenia ciasta na chleb Zaczynu można dać więcej i przez to szybciej rośnie chlebek. Tego zaczynu jak dasz zadużo to chleb może być kwaśny,jeżeli uważnie przeczytasz gdzie piszejak wyrabiam ciasto to zauważysz że jak potocznie się mówi na zakwasie.Ważne jest odpowiednie dobranie ilości zakwasu( zaczynu) do ilości ciasta. Pozdrawiam [ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 19:44 ]czy dobrze zrozumiałem ,że wyrasta w misce jak na 3 zdjęciu a później przekładasz we foremki i od razu do pieca ? W misce jest gotowe ciasto które następnie dziele,formuje i wkładam do foremki w której wyrasta do momentu włożenia do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 13 Października 2011 wyrasta do momentu włożenia do nagrzanego piekarnikaile to trwa -tyle co nagrzewanie pieca ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Października 2011 ile to trwa -tyle co nagrzewanie pieca U mnie nagrzewanie się piekarnika do 200 stopC trwa maksymalnie 0,5godz: a wyrastanie ciasta na chleb od chwili uformowania i włożenia do foremki do czasu włożenia do nagrzanego piekarnika trwa 1,5godz: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-179815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 17 Października 2011 Chleb drożdżowy z mąki pszennej pełnoziarnistej i typ650 50/50 Składniki: 25g - drożdży 10g - soli 300ml - wody mąka - pszenna Wykonanie Z drożdzy i 150ml wody robimy zaczyn z jednej z mąk, po wyrośnięciu którego dodajemy sól reszte wody i wyrabiamy ciasto które formujemy i wkładamy do małych keksówek.Po podrośnięciu bochenki nacinamy ostrym narzędziem zwilżamy wodą i pozostawiamy do pełnego wyrośnięcia.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200stopC w którym pieczemy chleb około 35 minut.Wychodzą 2 bochenki każdy o wadze około 470g. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 17 Października 2011 Chleb drożdżowy z mąki pszennej pełnoziarnistej i typ650 50/50 Mirku widzę że jesteś mistrzem w wypieku chlebka i bułek :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Października 2011 Bułki na drożdżach z dwoma przedziałkami. Składniki: 20g - drożdży 10g - soli 300ml - wody mąka pszenna typ:450 Wykonanie Z 100ml wody i drożdzy robie zaczyn po wyrośnięciu którego dodaje sól,wode i wyrabiam ciasto. Następnie ciasto dziele na 9 równych części,formuje okrągłe bułki i pozostawiam do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułki w międzyczasie zwilżam co najmniej dwa razy olejem,bezpośrednio przed włożenie do piekarnika robie te dwa przedziałki( można do tego użyć kawałek blachy,zużytą karte bankomatową,itp) dociskam do oporu ale tak aby nie przeciąć bułki na 4 części. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Października 2011 Bułki na drożdżach z dwoma przedziałkami. Ta decha z bułkami i fotką kiełbasek bardzo mi się podoba . :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Października 2011 mirek15, bułeczki jak za dzieciaka do szkoły!A i do bułek też fajny kąsek na desce Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Października 2011 Zainspirowany wypiekami Mirka, postanowiłem sam zmierzyć się z wypiekiem bułek, choć preferuję wypiek chleba na mące żytniej. Ale to nie to samo co w sklepie (dmuchane i nie wiadomo ile i jakich ulepszaczy), więc zrobiłem dziś pierwsze bułeczki. Zapach rewelacyjny, smaku jescze nie znam, bo dopiero wyjęte z piekarnika. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Października 2011 Zainspirowany wypiekami Mirka, postanowiłem sam zmierzyć się z wypiekiem bułek, Wyglądają super,zapach czuje a w smaku napewno rewelacja,GRATULUJE Pozdrawiam Lepszy własnej roboty kąsek byle jaki niźli z marketu przysmaki. (zapożyczone) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 19 Października 2011 a w smaku napewno rewelacja, dzięki za przepis, już po "sprawdzeniu smaku", masz rację!!!!! :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Października 2011 No to i ja biorę się do roboty. Dziecko, do spania, na drzemkę, a tatuś za piekarnictwo się bierze. Mam pytanie co to mąka typu 450? Grubość, miałkość? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Października 2011 O ile pamiętam ,to im wyższy numer mąki,tym więcej zanieczyszczeń w niej jest,czyli 450 jest lepsza niż 650 jeśli coś pokręciłem to poprawcie :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Października 2011 czyli 450 jest lepsza niż 650 To zależy do czego ..... razowego z tego nie upieczesz ..... To oznaczenie to zawartość substancji mineralnych w mące pszennej 450 jest ich 0,45% ..... 2000 - 2% .... im oznaczenie niższe tym mąka bardziej biała .... ta biała jest robiona z centralnej części ziarna ...... Im dalej od "centrum" tym "ciemniej" .... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Października 2011 Im wyższy numer to więcej popiołu po spaleniu próbki a to swiadczy o ilości substancji mineralnych zawartych w mące. Pozdrawiam serdecznie.Ooo,Roger był szybszy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Października 2011 A czy mowa jest o drożdżach suchych, czy świeżych? U siebie mam tylko suche, piekarnicze. Jak przeliczać? Znalazłem takie coś, ale nie wiem, czy to odpowiedni przelicznik ... http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm sorry za być może banalne pytania,ale jak to się mówi będzie mój pierwszy raz [ Dodano: Sro 19 Paź, 2011 14:35 ]Aha .... ile mąki ma być? Nie widzę w przepisie? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Października 2011 W przepisie mowa o świeżych drożdźach ...... drożdże suszone i instant to też dwie różne bajki ..... przeliczaj zgodnie z tabelą którą podałeś .... Mąki w tym przepisie to tak w zależności od jakości będzie między 600-700g a dokładnie ile to musisz łapkami wyczuć bo albo Ci się rozpłyną przy pieczeniu ( za mało mąki) albo szyby nimi bedziesz wybijał (za dużo) ... tu podobnie jak z chlebem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Października 2011 No i gdybym był młodszy o 20 lat i miał odpowiednio dużą procę, to bułkami mojego wyrobu mógłbym całe osiedla z szyb pozbawiać wygląd ok, ale konsystencja ciut twardawa... poza tym były bardzo mocno wyczuwalne drożdże ... cóż tym razem to kaczki będą miały wyżerkę Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Października 2011 Bułki - mleczne z mąki typ450 Składniki: 300ml - mleka 30g - drożdży świeżych 10g - soli 50g - margaryny( masła) 3 - żółtka 140g - cukru Wykonanie W mleku lekko podgrzewając rozpuszczam cukier, odlewam z tego połowe,w której rozrabiam drożdże, dosypuje mąke i wyrabiam ciasto o konsystencji gęstej śmietany pozostawiam do wyrośnięci. W miedzyczasie podgrzewam margaryne do stanu płynnego, wybijam 2 żółtka , sól pod ręką. Następnie do wyrośnietego zaczynu dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto dziele na 9 równych części ( około 120g jedna bułka) formuje układam na blasze do wyrośnięci, w połowie wyrastania zwilżam bułki wodą a bezpośrednio przed włożeniem żółtkiem z dodatkiem (kapki) mleka.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopC na około 15-20 minut. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-180999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Października 2011 poza tym były bardzo mocno wyczuwalne drożdże A jakich drożdży użyłeś?? Bo jeśli suszone to wiem ze swojego doświadczenia że ona w mojej kuchni się nie sprawdzają. Stąd te bułki Tobie nie wyszły. Jeśli masz możliwość tu wypróbuj na drożdżach świeżych. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-181001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Października 2011 @halusia@, tak, to były suszone .... więc już wiem skąd taka lipa ... Dzięki, wypróbuję świeże ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/4/#findComment-181012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.