Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

 

chcę pochwalić się swoimi pierwszymi wyrobami

 

dzisiaj kiełbasa z koziny wędzona i parzona

 

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj kiełbasa z koziny wędzona i parzona

:clap: :thumbsup: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177728
Udostępnij na innych stronach

chcę pochwalić się swoimi pierwszymi wyrobami

 

dzisiaj kiełbasa z koziny wędzona i parzona

:clap: z koziny jeszcze nigdy nie smakowałam :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177731
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASKA CUDNA!

Pomimo kilku dziurek w przekroju...i tu zaznaczam nie jest to krytyka!

Czasami gruba kiełbaska robi takie niespodzianki...

Ponawiam też o podanie konkretnego składu wyrobu i użytych przypraw, wody, itp.

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177746
Udostępnij na innych stronach

witam

 

1,8 kg wieprzowiny sitko 13

1 kg koziny sitko 8

0,3 kg boczku sitko 4

peklosól 20g/kg

główka czosnku

jałowiec 10 kulek

sól pieprz na oko

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177783
Udostępnij na innych stronach

piter-2, :clap: :clap: , a jaki zapach jest mięsa z koziny, pytam bo nigdy nie miałem przyjemności próbować ?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177817
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj kiełbasa z koziny wędzona i parzona

piter-2,

niepokoi mnie trochę przekrój Twojej kiełbasy.

Widać różową wieprzową "I" zaś pozostała masa wygląda na lekko sfermentowaną. Świadczy o tym kolor i liczne, gazowe wzdęcia.

Tyle powietrza raczej się nie zdarza w prawidłowo zrobionej kiełbasie.

Chyba, że kolor jest wynikiem zastosowania jakichś przypraw w lekkim nadmiarze zaś gazowe pęcherze to powietrze pozostawione przy napełnianiu osłonki.

Mięso kozie ma ładny, dość intensywny kolor i dlatego tło dla wieprzowiny powinno oddawać tę cechę.

Nie jest moim celem krytyka Twojego pierwszego wyrobu a tym bardziej zniechęcanie Cię do kolejnych produkcji ale zwrócenie uwagi na cechy wyrobu.

Mogło się np. zdarzyć, że owe 30 dkg boczku było drugiej lub trzeciej świeżości i zaraziło skutecznie bakteriami drobniej zmieloną kozinę.

Znam taki przypadek z autopsji. Otóż dodana do kiełbasy krakowskiej "II" (kupiona gotowa, na hali mięsnej) zepsuła mi 5kg wyrobu.

Może się jednak mylę i to, co widać, wynika ze słabej jakości zdjęcia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177883
Udostępnij na innych stronach

Widać różową wieprzową "I" zaś pozostała masa wygląda na lekko sfermentowaną. Świadczy o tym kolor i liczne, gazowe wzdęcia.

Tyle powietrza raczej się nie zdarza w prawidłowo zrobionej kiełbasie.

 

mięso było świeże na 100%

smak kiełbasy jest dobry chociaż przesadziłem z jałowcem (sama żywica)

a powietrze to wynik zbyt luźnego napełnienia osłonek

słabe foto też trochę psuje widok

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6107-piter-2-moje-wyroby/#findComment-177884
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.