@halusia@ Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witam , po kilku dniach nie robienia nic ,troszkę w kuchni spędziłem czasu . Ło matko.... :shock: Bodzio jakie piękne efekty Twojej pracy w kuchni.. :clap: Duszony boczek.. chlebki i te ciasta... :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-198153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dzisiaj tak znienacka :wink: ,w padł mi do głowy pomysł żeby zrobić do kawy słodką przekąskę ,będąc na zakupach ,oczywiście w :Biedronce : zobaczyłem biały ser i od razu padł wybór na oponki :smile: Szybkie Oponki : 1) ser biały półtłusty 1/2 kg 2) mąka 1/2 kg 3) jajka 3 szt 4) masło 1/2 kostki ( 125 g) 5) cukier puder 1 szklanka 6) śmietana kwaśna 2 łyżki 7) soda 2 łyżeczki 8) ocet 2 łyżki 9) olejek pomarańczowy do smaku 10) olej do smażenia Na koniec do posypania oponek ,zmieliłem cukier puder razem z cukrem waniliowym. A oto efekt finalny :thumbsup: http://img546.imageshack.us/img546/4493/oponki002.jpg Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam i polecam b.b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Stycznia 2012 bogdan b, bo zaraz zgłoszę post do moderacji , dostaniesz banana i na tym się skończy :grin: Narobiłeś mi smaku na oponki - to raz a dwa , to Hubert znaczy się syn mój jak zobaczył oponki , to powiedział żebym szedł do sklepu po produkty i zaraz robimy. A jak nie zrobimy oponek , to przynajmniej pączki Abratka . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dzisiaj tak znienacka :wink: ,w padł mi do głowy pomysł żeby zrobić do kawy słodką przekąskę ,będąc na zakupach ,oczywiście w :Biedronce : zobaczyłem biały ser i od razu padł wybór na oponki :smile: Bodzio jak pięknie się rozwijasz w tej dziedzinie... :clap: :clap: Oponki wyglądają bardzo kusząco.. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zimowe oponki z Biedronki , czy znienacka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Narobiłeś mi smaku na oponkiCiesze się bardzo :lol: Oponki wyglądają bardzo kusząco.. :thumbsup:Halinko, i takie są :wink: :smile: [ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:21 ]Zimowe oponki z Biedronki , czy znienacka ?Henio , na grubym protektorze - :Biedronkowe:- wielosezonowe :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Czy te twoje oponki piją tłuszcz? Bo ja mam przepis, ale takie niesmaczne, tłuste mi wychodzą i właśnie szukam czegoś innego. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Stycznia 2012 od razu padł wybór na oponkiBardzo smakowicie wyglądają A jak ty je "posklejałeś" w takie sprytne "kółeczka" ? Czy wycinałes jakoś... ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Madlinka, coś Ty masz z tym tłuszczem nie po drodze :tongue: :lol: - musi być jakaś przyczyna dla której przy smażeniu ciacha podciągają tłuszcz :rolleyes: możliwe że masz problem z utrzymaniem temperatury (niewystarczająca moc źródła ciepła :rolleyes: ) zdaje się że wspominałaś o frytkownicy? - chyba tu można upatrywać przyczyny :rolleyes: - do nagrzanego tłuszczu wrzucasz "wsad" i temperatura gwałtownie spada nie mogąc się szybko podnieść.... tak dzieje się szczególnie w tańszych frytownicach (choć wcale niekoniecznie ):neutral: - albo zmiana "smażalnika" albo wkładanie małych porcji Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Stycznia 2012 A jak ty je "posklejałeś" w takie sprytne "kółeczka" ? Pozwolę sobie odpowiedzieć za Kolegę Bodzia.. Oponki wykrawasz szklanką..natomiast te mniejsze otwory możesz wykrawać malutkim kieliszkiem lub nakrętką od butelki.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Czy te twoje oponki piją tłuszcz? Bo ja mam przepis, ale takie niesmaczne, tłuste mi wychodzą W ogóle nie piją , ja dodaję 2 łyżki octu i oponki smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu w garnku na kuchni gazowej ,nie ma już ani jednej bo pokazał bym przekrój . A jak ty je "posklejałeś" w takie sprytne "kółeczka" ? Pokemonie , tak jak pisała Halinka ,rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm i wycinaj szklanka a środek kieliszkiem ,to co zostaje ponownie wałkujesz i tak do końca aż braknie ciasta :smile: Oponki wrzucasz na mocno rozgrzany tłuszcz ( olej) i nie idziesz na papieroska tylko pilnujesz :lol: po około 1-2 min ,jak się zarumieni obracasz na druga stronę i po chwili jest gotowe, po lekkim przestudzeniu posypujesz cukrem pudrem i gotowe-smacznego :thumbsup: PS: Ser przekręcam przez maszynkę ,ciasto wyrabiamy tak żeby fajnie odstawało od dłoni Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Witam , dzisiaj ze względu na mróz postanowiłem nie wychodzić z domu i udało mi się tego dokonać ,dzięki temu że znalazłem potrzebne produkty do wypieku chleba :lol: Trochę taka partyzantka , wszystkiego po trochu :Dwa rodzaje mąki ,ziarna słonecznika i dyni ,otręby pszenne,kminek,tymianek ,kawałek drożdży ,olej no i oczywiście sól i woda http://img577.imageshack.us/img577/1740/chleb004.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img685.imageshack.us/img685/6775/chleb005.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ten Twój chlebek do tej mojej wczoraj wędzonej słoninki pasowałby jak ulał :thumbsup: :clap: http://img405.imageshack.us/img405/2762/dsc03502r.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Hmmm no to ja wezmę Pany chlebek, slonine i procenty się znajda wyprodukowane tylko mówcie gdzie PsMy z Arkiem to mamy blisko ale do Ciebie kawałek drogi jest Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Stycznia 2012 ocet 2 łyżkiCzy można zamienić ten ocet na coś innego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Czy można zamienić ten ocet na coś innego PozdrawiamJasne że można.. ja dodałabym spirytusu.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jasne że można.. ja dodałabym spirytusu..Dziękuję za odpowiedź. Właśnie o tych % :grin: myślałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 2 Lutego 2012 Madlinka, coś Ty masz z tym tłuszczem nie po drodzeheh ano chyba tak zdaje się że wspominałaś o frytkownicy? - chyba tu można upatrywać przyczyny - do nagrzanego tłuszczu wrzucasz "wsad" i temperatura gwałtownie spada nie mogąc się szybko podnieść.... tak dzieje się szczególnie w tańszych frytownicach (choć wcale niekoniecznie ):neutral: - albo zmiana "smażalnika" albo wkładanie małych porcjifrytkownice mam bosha więc chyba nie najgorsza, ale oponki akurat smażyłam na gazie. Muszę pilnować temperatury z termometrem. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-200533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 2 Lutego 2012 frytkownice mam bosha więc chyba nie najgorsza,powiem tak... to nie jest wykładnik.... niestety takie urządzenia mają pewne ograniczenia bez względu na firmę..... - stosunkowo mała moc nie pozwala na szybkie dogrzanie po wrzuceniu "wsadu" to samo z piekarnikami..... - aby bezproblemowo piec np wyroby z ciasta parzonego to napisałbym że piekarnik musiałby mieć ze dwa razy większą moc grzałek niż standardowe kuchenki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-200588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 3 Lutego 2012 a to nie wiedziałam Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-200619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Witam , po czasie nie robienia niczego przyszły Święta i nie ma że boli , trzeba było się zmobilizować i zakasać rękawy . Na pierwszy ogień poszła kiełbasa : Skład i mielenie : 1) I wp - 3,1 kg fi 14 2) II a wp - 3,0 kg fi 10 3) II b wp - 0,7 kg fi 6 4) III wp - 0,5 kg fi 3 dwa razy mielone 5) podgardle 2,5 kg fi 6 Przyprawy : 1) pieprz - 1,5 g / kg 2) czosnek - 3 g / kg 3) majeranek 1,5 g / kg Mięso peklowane 50/50 peklosól i sól w ilości 18 g / kg Połowę zrobiłem na biało a druga połowę wędziłem Przy okazji wędzenia zrobiłem kurczaka i trochę udek Boczek i podgardle po sparzeniu , pod koniec wędzenia dodałem kawałek mokrej śliwy i od razu widać że wędzonki wyszły ciemniejsze. Wędziłem tez słoninę . Oczywiście nie mogło się obejść bez świątecznego sernika z brzoskwiniami ale to już była działka LP Pozdrawiam i ;Wesołych Świat ; Koleżanki i Koledzy Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Drzewko z taką słoninką też bym chciał :grin: :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Witam , po czasie nie robienia niczego przyszły Święta i nie ma że boli , trzeba było się zmobilizować i zakasać rękawy . Bodzio, wyroby wyglądają wyśmienicie, zresztą jak zawsze.. :thumbsup: O serniczku nie wspomnę... poproszę Żonkę o przepis. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Bodzio, wyroby wyglądają wyśmienicie, zresztą jak zawsze.. :thumbsup: Dzięki Halinko ,to znaczy że jeszcze coś potrafię :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witam , przedstawiam dzisiaj wyrób mojej kiełbasy ; Wiejska z szarym oczkiem ; Kiełbasa robiona ze świeżego mięsa , po uboju i rozbiórce na elementy wziąłem się do roboty , temperatura mięsa w granicach 20 st . Kiełbasa podpiekana , bez parzenia. Skład i mielenie : 1) I wp - 3,2 kg fi -10 2) IIwp - 7,4 kg fi - 8 3) podgardle + tłuszcz drobny - 4 kg fi - 4 4)golonki + III wp 2.8kg fi 3 mielone 2x Przyprawy 1) sól -15 g / kg 2) pieprz - 2 g / kg 3) czosnek polski - 3 g / kg 4) cukier - 2 g / kg Sposób wykonania Mięso wymieszane z solą i zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej dodałem szklankę wody ,czosnek i cukier - wszystko przepuściłem dwa razy przez sitko fi - 5 . Po zrobieniu kleju :wink: wszystkie składniki dobrze wymieszałem , dodając w czasie mieszania pieprz i jedną szklankę zimnej wody i jedną szklankę wody o temperaturze 80 st - dla lepszej kruchości kiełbasy -stwierdziłem jednak po zrobieniu kiełbasy że nie ma takiej potrzeby bo kiełbasa i tak była by krucha , można śmiało dać zimną . Jelita kaliber 32- 36 przepłukane i zalane letnią wodą pozostawiona na 8 g , podpowiedziano mi żeby do tej wody dodać kieliszek cukru , wiec tak zrobiłem i teraz nie wiem czy to było przyczyną ich kruchości po uwędzeniu bo robiłem z nowej paczki . Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 st ( bez dymu ) i następnie wędzenie 45 -50 st przez 4 godz , na koniec podpiekanie w 85 st przez 45 min - do uzyskania w środku batonu 72 st Po wędzeniu wyglądała tak . http://img137.imageshack.us/img137/5562/winiobicie002.jpg Uploaded with ImageShack.us Jeszce w przekroju , jest kruchutka i po schłodzeniu ,bardzo ładnie kroi się w plaster http://img827.imageshack.us/img827/9951/winiobiciei001.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img821.imageshack.us/img821/7876/winiobiciewyrobyoczko00.jpg Uploaded with ImageShack.us Na próbę jeden kij kiełbasy po przestudzeniu ( 30 st w środku batonu ) powędrował do wędzarni jeszcze raz na 3 godz - wędzenie ciepłym dymem 45- 50 st . Nie wiem dla czego ale ta kiełbasa wędzona 2x jest mniej słona od tej wędzonej 1x , wydawało by się że powinno być odwrotnie ? Kiełbasa wędzona 2x , według mnie jest jeszcze lepsza :thumbsup: http://img407.imageshack.us/img407/8141/winiobiciewyroby003.jpg Uploaded with ImageShack.us Przy okazji świniobicia zrobiłem trochę kaszani i salcesonu http://img7.imageshack.us/img7/7713/winiobicie005.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-214581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.