Skocz do zawartości

Wyroby : bogdana b


Rekomendowane odpowiedzi

Witam , po kilku dniach nie robienia nic ,troszkę w kuchni spędziłem czasu .

Ło matko.... :shock: Bodzio jakie piękne efekty Twojej pracy w kuchni.. :clap:

Duszony boczek.. chlebki i te ciasta... :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-198153
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj tak znienacka :wink: ,w padł mi do głowy pomysł żeby zrobić do kawy słodką przekąskę ,będąc na zakupach ,oczywiście w :Biedronce : zobaczyłem biały ser i od razu padł wybór na oponki :smile:

 

Szybkie Oponki :

 

1) ser biały półtłusty 1/2 kg

2) mąka 1/2 kg

3) jajka 3 szt

4) masło 1/2 kostki ( 125 g)

5) cukier puder 1 szklanka

6) śmietana kwaśna 2 łyżki

7) soda 2 łyżeczki

8) ocet 2 łyżki

9) olejek pomarańczowy do smaku

10) olej do smażenia

 

Na koniec do posypania oponek ,zmieliłem cukier puder razem z cukrem waniliowym.

 

A oto efekt finalny :thumbsup:

 

 

http://img546.imageshack.us/img546/4493/oponki002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Pozdrawiam i polecam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199400
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, bo zaraz zgłoszę post do moderacji , dostaniesz banana i na tym się skończy :grin:

Narobiłeś mi smaku na oponki - to raz a dwa , to Hubert znaczy się syn mój jak zobaczył oponki , to powiedział żebym szedł do sklepu po produkty i zaraz robimy.

A jak nie zrobimy oponek , to przynajmniej pączki Abratka .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199401
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj tak znienacka :wink: ,w padł mi do głowy pomysł żeby zrobić do kawy słodką przekąskę ,będąc na zakupach ,oczywiście w :Biedronce : zobaczyłem biały ser i od razu padł wybór na oponki :smile:

Bodzio jak pięknie się rozwijasz w tej dziedzinie... :clap: :clap:

Oponki wyglądają bardzo kusząco.. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199402
Udostępnij na innych stronach

Narobiłeś mi smaku na oponki

Ciesze się bardzo :lol:

 

Oponki wyglądają bardzo kusząco.. :thumbsup:

Halinko, i takie są :wink: :smile:

 

[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:21 ]

Zimowe oponki z Biedronki , czy znienacka ?

Henio

, na grubym protektorze - :Biedronkowe:- wielosezonowe :grin:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199406
Udostępnij na innych stronach

Czy te twoje oponki piją tłuszcz? Bo ja mam przepis, ale takie niesmaczne, tłuste mi wychodzą i właśnie szukam czegoś innego.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199573
Udostępnij na innych stronach

od razu padł wybór na oponki

Bardzo smakowicie wyglądają :) A jak ty je "posklejałeś" w takie sprytne "kółeczka" ? Czy wycinałes jakoś... ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199575
Udostępnij na innych stronach

Madlinka, coś Ty masz z tym tłuszczem nie po drodze :tongue: :lol:

 

- musi być jakaś przyczyna dla której przy smażeniu ciacha podciągają tłuszcz :rolleyes:

możliwe że masz problem z utrzymaniem temperatury (niewystarczająca moc źródła ciepła :rolleyes: )

zdaje się że wspominałaś o frytkownicy? - chyba tu można upatrywać przyczyny :rolleyes:

- do nagrzanego tłuszczu wrzucasz "wsad" i temperatura gwałtownie spada nie mogąc się szybko podnieść.... tak dzieje się szczególnie w tańszych frytownicach (choć wcale niekoniecznie ):neutral:

- albo zmiana "smażalnika" albo wkładanie małych porcji :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199576
Udostępnij na innych stronach

A jak ty je "posklejałeś" w takie sprytne "kółeczka" ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Kolegę Bodzia..

Oponki wykrawasz szklanką..natomiast te mniejsze otwory możesz wykrawać malutkim kieliszkiem lub nakrętką od butelki.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199577
Udostępnij na innych stronach

Czy te twoje oponki piją tłuszcz? Bo ja mam przepis, ale takie niesmaczne, tłuste mi wychodzą

W ogóle nie piją , ja dodaję 2 łyżki octu i oponki smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu w garnku na kuchni gazowej ,nie ma już ani jednej :cry: bo pokazał bym przekrój .

 

A jak ty je "posklejałeś" w takie sprytne "kółeczka" ?

Pokemonie , tak jak pisała Halinka ,rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm i wycinaj szklanka a środek kieliszkiem ,to co zostaje ponownie wałkujesz i tak do końca aż braknie ciasta :smile:

Oponki wrzucasz na mocno rozgrzany tłuszcz ( olej) i nie idziesz na papieroska tylko pilnujesz :lol: po około 1-2 min ,jak się zarumieni obracasz na druga stronę i po chwili jest gotowe, po lekkim przestudzeniu posypujesz cukrem pudrem i gotowe-smacznego :thumbsup:

 

PS:

Ser przekręcam przez maszynkę ,ciasto wyrabiamy tak żeby fajnie odstawało od dłoni

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199597
Udostępnij na innych stronach

Witam , dzisiaj ze względu na mróz postanowiłem nie wychodzić z domu i udało mi się tego dokonać ,dzięki temu że znalazłem potrzebne produkty do wypieku chleba :lol:

Trochę taka partyzantka , wszystkiego po trochu :Dwa rodzaje mąki ,ziarna słonecznika i dyni ,otręby pszenne,kminek,tymianek ,kawałek drożdży ,olej no i oczywiście sól i woda

 

 

http://img577.imageshack.us/img577/1740/chleb004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img685.imageshack.us/img685/6775/chleb005.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199911
Udostępnij na innych stronach

Ten Twój chlebek do tej mojej wczoraj wędzonej słoninki pasowałby jak ulał :thumbsup: :clap:

 

http://img405.imageshack.us/img405/2762/dsc03502r.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199919
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no to ja wezmę Pany chlebek, slonine i procenty się znajda wyprodukowane tylko mówcie gdzie ;)

 

 

Ps

My z Arkiem to mamy blisko ale do Ciebie kawałek drogi jest ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199934
Udostępnij na innych stronach

Czy można zamienić ten ocet na coś innego

Pozdrawiam

Jasne że można.. ja dodałabym spirytusu.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-199953
Udostępnij na innych stronach

Madlinka, coś Ty masz z tym tłuszczem nie po drodze

heh ano chyba tak :)

zdaje się że wspominałaś o frytkownicy? - chyba tu można upatrywać przyczyny

- do nagrzanego tłuszczu wrzucasz "wsad" i temperatura gwałtownie spada nie mogąc się szybko podnieść.... tak dzieje się szczególnie w tańszych frytownicach (choć wcale niekoniecznie ):neutral:

- albo zmiana "smażalnika" albo wkładanie małych porcji

frytkownice mam bosha więc chyba nie najgorsza, ale oponki akurat smażyłam na gazie. Muszę pilnować temperatury z termometrem.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-200533
Udostępnij na innych stronach

frytkownice mam bosha więc chyba nie najgorsza,

powiem tak... to nie jest wykładnik.... niestety takie urządzenia mają pewne ograniczenia bez względu na firmę..... - stosunkowo mała moc nie pozwala na szybkie dogrzanie po wrzuceniu "wsadu"

to samo z piekarnikami..... - aby bezproblemowo piec np wyroby z ciasta parzonego to napisałbym że piekarnik musiałby mieć ze dwa razy większą moc grzałek niż standardowe kuchenki

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-200588
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam , po czasie nie robienia niczego przyszły Święta i nie ma że boli , trzeba było się zmobilizować i zakasać rękawy .

 

Na pierwszy ogień poszła kiełbasa :

 

Skład i mielenie :

 

1) I wp - 3,1 kg fi 14

2) II a wp - 3,0 kg fi 10

3) II b wp - 0,7 kg fi 6

4) III wp - 0,5 kg fi 3 dwa razy mielone

5) podgardle 2,5 kg fi 6

 

Przyprawy :

 

1) pieprz - 1,5 g / kg

2) czosnek - 3 g / kg

3) majeranek 1,5 g / kg

 

Mięso peklowane 50/50 peklosól i sól w ilości 18 g / kg

 

Połowę zrobiłem na biało a druga połowę wędziłem

 

 

Przy okazji wędzenia zrobiłem kurczaka i trochę udek

 

 

 

 

Boczek i podgardle po sparzeniu , pod koniec wędzenia dodałem kawałek mokrej śliwy i od razu widać że wędzonki wyszły ciemniejsze.

 

 

Wędziłem tez słoninę .

 

 

 

Oczywiście nie mogło się obejść bez świątecznego sernika z brzoskwiniami ale to już była działka LP

 

 

 

 

Pozdrawiam i ;Wesołych Świat ; Koleżanki i Koledzy

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212259
Udostępnij na innych stronach

Drzewko z taką słoninką też bym chciał :grin: :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212264
Udostępnij na innych stronach

Witam , po czasie nie robienia niczego przyszły Święta i nie ma że boli , trzeba było się zmobilizować i zakasać rękawy .

Bodzio, wyroby wyglądają wyśmienicie, zresztą jak zawsze.. :thumbsup:

O serniczku nie wspomnę... poproszę Żonkę o przepis. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212267
Udostępnij na innych stronach

Bodzio, wyroby wyglądają wyśmienicie, zresztą jak zawsze.. :thumbsup:

Dzięki Halinko ,to znaczy że jeszcze coś potrafię :wink:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-212273
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam , przedstawiam dzisiaj wyrób mojej kiełbasy ; Wiejska z szarym oczkiem ;

Kiełbasa robiona ze świeżego mięsa , po uboju i rozbiórce na elementy wziąłem się do roboty , temperatura mięsa w granicach 20 st .

 

 

Kiełbasa podpiekana , bez parzenia.

 

Skład i mielenie :

 

1) I wp - 3,2 kg fi -10

2) IIwp - 7,4 kg fi - 8

3) podgardle + tłuszcz drobny - 4 kg fi - 4

4)golonki + III wp 2.8kg fi 3 mielone 2x

 

Przyprawy

 

1) sól -15 g / kg

2) pieprz - 2 g / kg

3) czosnek polski - 3 g / kg

4) cukier - 2 g / kg

 

Sposób wykonania

 

Mięso wymieszane z solą i zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej dodałem szklankę wody ,czosnek i cukier - wszystko przepuściłem dwa razy przez sitko fi - 5 .

Po zrobieniu kleju :wink: wszystkie składniki dobrze wymieszałem , dodając w czasie mieszania pieprz i jedną szklankę zimnej wody i jedną szklankę wody o temperaturze 80 st - dla lepszej kruchości kiełbasy -stwierdziłem jednak po zrobieniu kiełbasy że nie ma takiej potrzeby bo kiełbasa i tak była by krucha , można śmiało dać zimną .

Jelita kaliber 32- 36 przepłukane i zalane letnią wodą pozostawiona na 8 g , podpowiedziano mi żeby do tej wody dodać kieliszek cukru , wiec tak zrobiłem i teraz nie wiem czy to było przyczyną ich kruchości po uwędzeniu bo robiłem z nowej paczki .

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 st ( bez dymu ) i następnie wędzenie 45 -50 st przez 4 godz , na koniec podpiekanie w 85 st przez 45 min - do uzyskania w środku batonu 72 st

 

Po wędzeniu wyglądała tak .

 

http://img137.imageshack.us/img137/5562/winiobicie002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Jeszce w przekroju , jest kruchutka i po schłodzeniu ,bardzo ładnie kroi się w plaster

 

http://img827.imageshack.us/img827/9951/winiobiciei001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img821.imageshack.us/img821/7876/winiobiciewyrobyoczko00.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Na próbę jeden kij kiełbasy po przestudzeniu ( 30 st w środku batonu ) powędrował do wędzarni jeszcze raz na 3 godz - wędzenie ciepłym dymem 45- 50 st .

Nie wiem dla czego ale ta kiełbasa wędzona 2x jest mniej słona od tej wędzonej 1x , wydawało by się że powinno być odwrotnie ?

 

Kiełbasa wędzona 2x , według mnie jest jeszcze lepsza :thumbsup:

 

 

http://img407.imageshack.us/img407/8141/winiobiciewyroby003.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Przy okazji świniobicia zrobiłem trochę kaszani i salcesonu

 

http://img7.imageshack.us/img7/7713/winiobicie005.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/4/#findComment-214581
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.