Skocz do zawartości

Wyroby : bogdana b


Rekomendowane odpowiedzi

testowania poprawionej nadziewarki, udało się zrobić trochę smakołyków

Test udany Bogdan.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271905
Udostępnij na innych stronach

Bogdan, wyroby jak malowane, podaj proszę skład kiełbasy w osłonce białkowej. :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271921
Udostępnij na innych stronach

Bogdan, wyroby jak malowane, podaj proszę skład kiełbasy w osłonce białkowej. :thumbsup: :clap:

Proszę bardzo

 

Skład na 5 kg

 

1) I wp - 2,2 kg - krojone w kostkę 3x4 cm

2) II A wp - 1,3 kg - szarpak

3) III wp - 1,5 kg - fi 4,5 mielone 2x

 

Przyprawy:

 

!) peklosól - 18 g / kg ( 50% peklo i 50% sól )

2}pieprz - 2 g / kg

3) pieprz ziołowy - 1 g kg

4) czosnek - 2 g / kg

5) gałka - 0,5 g / kg

6) bazylia - szczypta / kg

7) cukier - 1 g / kg

 

Wykonanie:

 

Mięso pokrojone w kostkę , osobno gatunkami zapeklowane powędrowało do lodówki na 12 godzin , następnie II zmieliłem na szarpaku i III 2x na fi 4,5 .

Przystąpiłem do mieszania , najpierw I masowałem z częścią przypraw aż zrobiła się kleista , dodałem II i część przypraw i znowu mieszałem , do III dodałem szklankę zimnej wody z rozpuszczonym w niej czosnku i cukru i resztę przypraw , po uzyskaniu kleju dodałem do reszty farszu i wszystko razem dokładnie wymieszałem - farsz powędrował znowu do lodówki na 12 godz .

Po tym czasie farsz przemieszałem jeszcze raz dodając trochę zimnej wody , tak żeby lepiej było nakładać w osłonki ,po nabiciu nakłuwamy igłą miejsca z powietrzem i je usuwamy , nabite kiełbasy zawieszone na kiju dałem do chłodnego pomieszczenia ( + 8 - +10 st ) i osadzanie trwało około 6 godzin .

Osuszanie w wędzarni ( 45 - 50 st ) 1 godzinę , wędzenie 4 godziny , parzenie w 75 st do osiągnięcia w środku batonu 72 st .

 

Oto efekt końcowy .

 

http://img69.imageshack.us/img69/2094/kabanos055.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Polecam , w smaku jest naprawdę bardzo dobra .

 

Osłonki nabijam taka ręczną nadziewarką :grin:

 

http://img51.imageshack.us/img51/9912/kabanos048.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271967
Udostępnij na innych stronach

też mam taką nadziewarkę :lol:

Jedyny bezawaryjny sprzęt :grin: , chyba że raczki odmówią posłuszeństwa .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271973
Udostępnij na innych stronach

Podczas wczorajszego testowania poprawionej nadziewarki, udało się zrobić trochę smakołyków

No no Bodzio... Twoje smakołyki robią na mnie wielkie wrażenie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271975
Udostępnij na innych stronach

No ta szynkowa idealna! Ja jutro wędzę krakowską, no ale nie wiem czy Ci dorównam :) To napełanianie osłonek białkowych jest męczące, ja sobie dziś też ułatwiłam i posłużyłam się takim lejkiem do sypania soli do zmywarki, fajnie szło.

o coś takiego:

http://photos03.istore.pl/22348/photos/midi/9010463.jpg

osłonka weszła na ten cieńszy otwór w środku a dzięki temu większemu ją podtrzymywałam. Potrzeba matką wynalazków :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271994
Udostępnij na innych stronach

Osłonki nabijam taka ręczną nadziewarką

A czemu jak masz nadziewarkę.? :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272001
Udostępnij na innych stronach

o ta szynkowa idealna! Ja jutro wędzę krakowską, no ale nie wiem czy Ci dorównam :)

Dasz radę , bardzo ważne jest dobrze wymasować mięso , ale to się czuje podczas wyrabiania , jak będzie kłopot z wyciągnięciem reki z farszu to jest już dobrze :grin: , drugi warunek jaki musisz spełnić to dokładne usunięcie powietrza , ja po nabiciu wałkuję na blacie taki baton , skręcam go od nie zawiązanej strony i w miejsca z powietrzem nakłuwam, po usunięciu powietrza dopiero zawiązuję , w skazana jest pomoc drugiej osoby .

 

Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów ( Zagłębie rośnie w siłę ) :lol:

 

[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 20:44 ]

A czemu jak masz nadziewarkę.? :shock:

Nie próbowałem ale największy lejek jaki mam to fi 34 a kawałki krojone to 3x4 cm , w razie czego może zrobię większy lejek .
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272012
Udostępnij na innych stronach

w białkowej osłonce - coś w stylu szynkowej

Oto efekt końcowy .

bogdan...

Osłonki nabijam taka ręczną nadziewarką

ja też przez ponad dwa lata taką "rurą" nadziewałem :)

ale od pewnego czasu robię to nadziewarką z lejkiem fi 40 (plastikowy chińczyk) i normalnie... niebo a ziemia :) chociaż ręczne nadziewanie "rurą" ma coś w sobie... :)

 

Kiełbasa "palce lizać" :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272092
Udostępnij na innych stronach

, w skazana jest pomoc drugiej osoby .

no niestety byłam wczoraj zdana tylko na siebie, ale się starałam :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272119
Udostępnij na innych stronach

no niestety byłam wczoraj zdana tylko na siebie, ale się starałam :)

Jak będzie gotowa to się pochwal efektami pracy , miłego wędzenia.

 

[ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 09:06 ]

ja też przez ponad dwa lata taką "rurą" nadziewałem :)

ale od pewnego czasu robię to nadziewarką z lejkiem fi 40

Arturze ,musze się postarać o taki rozmiar :wink: a wtedy to już tylko sama przyjemność nabijania :grin:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272122
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsze efekty pracy , trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na biało .

 

http://img16.imageshack.us/img16/2692/wyrobyisprzet006.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273866
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze efekty pracy , trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na biało .

 

 

Wygląda gustowny, jak w sklepie. :grin: Lecz smak na pewno inny - prawdziwy? :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273897
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze efekty pracy , trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na biało

Pełna profeska.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273902
Udostępnij na innych stronach

przepis na mielonke z forum ? , czy robiłes wg. przepisu wlasnego . :clap: :brawo:

Przepis pozyskalem od Kol .arkadiusz,

 

Okrawki z łopatki , boczku , karczu , ogólnie z wieprzowiny , takie 50/50 .

Peklowanie 48 godzin

 

Peklosól - 20 g/ kg

Czosnek - 2,5 g/ kg

Pieprz - 2,5 g/ kg

 

Mięso po peklowaniu zmielone na sitku fi 4,5 mm , przyprawy dodane w czasie mieszania + zimna woda - 6 % masy mięsa .

Mieszamy do uzyskania kleistego farszu , nabijamy w osłonki ( Ja nabiłem w osłonki barierowe fi 75 mm) parzenie w temperaturze 75 st do osiągnięcia 72 st w środku batonu , po parzeniu włożyłem do zimnej wody aż ostygnie .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273931
Udostępnij na innych stronach

trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na biało

W Ogrodzieńcu piękne wyroby robią :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273935
Udostępnij na innych stronach

W Ogrodzieńcu piękne wyroby robią :thumbsup: :clap:

Dziękuję :blush: , mam dobrego nauczyciela z forum a i lektura tegoż forum :clap: prowadzi mnie do takich efektów mojej zabawy w zdrową żywność .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273942
Udostępnij na innych stronach

dlaczego??

Dlatego ,że Boguś używa osłonek termokurczliwych, które w trakcie parzenia obciskają mięso.To takie zastępstwo zamiast szynkowara. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274146
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ,że Boguś używa osłonek termokurczliwych, które w trakcie parzenia obciskają mięso.To takie zastępstwo zamiast szynkowara. :grin:

a to taka zamiana. :wink:
Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274269
Udostępnij na innych stronach

a to taka zamiana

no to jestem w domu, ) dzieki

Jak nie macie termokurczliwych to po parzeniu możecie sprasować do wystygnięcia, żeby się ścisnęło .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274360
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.