kostek61 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 1 Marca 2013 testowania poprawionej nadziewarki, udało się zrobić trochę smakołykówTest udany Bogdan. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 1 Marca 2013 Bogdan, wyroby jak malowane, podaj proszę skład kiełbasy w osłonce białkowej. :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 1 Marca 2013 Bogdan, wyroby jak malowane, podaj proszę skład kiełbasy w osłonce białkowej. :thumbsup: :clap: Proszę bardzo Skład na 5 kg 1) I wp - 2,2 kg - krojone w kostkę 3x4 cm 2) II A wp - 1,3 kg - szarpak 3) III wp - 1,5 kg - fi 4,5 mielone 2x Przyprawy: !) peklosól - 18 g / kg ( 50% peklo i 50% sól ) 2}pieprz - 2 g / kg 3) pieprz ziołowy - 1 g kg 4) czosnek - 2 g / kg 5) gałka - 0,5 g / kg 6) bazylia - szczypta / kg 7) cukier - 1 g / kg Wykonanie: Mięso pokrojone w kostkę , osobno gatunkami zapeklowane powędrowało do lodówki na 12 godzin , następnie II zmieliłem na szarpaku i III 2x na fi 4,5 . Przystąpiłem do mieszania , najpierw I masowałem z częścią przypraw aż zrobiła się kleista , dodałem II i część przypraw i znowu mieszałem , do III dodałem szklankę zimnej wody z rozpuszczonym w niej czosnku i cukru i resztę przypraw , po uzyskaniu kleju dodałem do reszty farszu i wszystko razem dokładnie wymieszałem - farsz powędrował znowu do lodówki na 12 godz . Po tym czasie farsz przemieszałem jeszcze raz dodając trochę zimnej wody , tak żeby lepiej było nakładać w osłonki ,po nabiciu nakłuwamy igłą miejsca z powietrzem i je usuwamy , nabite kiełbasy zawieszone na kiju dałem do chłodnego pomieszczenia ( + 8 - +10 st ) i osadzanie trwało około 6 godzin . Osuszanie w wędzarni ( 45 - 50 st ) 1 godzinę , wędzenie 4 godziny , parzenie w 75 st do osiągnięcia w środku batonu 72 st . Oto efekt końcowy . http://img69.imageshack.us/img69/2094/kabanos055.jpg Uploaded with ImageShack.us Polecam , w smaku jest naprawdę bardzo dobra . Osłonki nabijam taka ręczną nadziewarką :grin: http://img51.imageshack.us/img51/9912/kabanos048.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 1 Marca 2013 Dzięki, też mam taką nadziewarkę :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 1 Marca 2013 też mam taką nadziewarkę :lol: Jedyny bezawaryjny sprzęt :grin: , chyba że raczki odmówią posłuszeństwa . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 1 Marca 2013 Podczas wczorajszego testowania poprawionej nadziewarki, udało się zrobić trochę smakołyków No no Bodzio... Twoje smakołyki robią na mnie wielkie wrażenie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 1 Marca 2013 No ta szynkowa idealna! Ja jutro wędzę krakowską, no ale nie wiem czy Ci dorównam To napełanianie osłonek białkowych jest męczące, ja sobie dziś też ułatwiłam i posłużyłam się takim lejkiem do sypania soli do zmywarki, fajnie szło. o coś takiego: http://photos03.istore.pl/22348/photos/midi/9010463.jpg osłonka weszła na ten cieńszy otwór w środku a dzięki temu większemu ją podtrzymywałam. Potrzeba matką wynalazków Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-271994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 1 Marca 2013 Osłonki nabijam taka ręczną nadziewarką A czemu jak masz nadziewarkę.? :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 1 Marca 2013 o ta szynkowa idealna! Ja jutro wędzę krakowską, no ale nie wiem czy Ci dorównam Dasz radę , bardzo ważne jest dobrze wymasować mięso , ale to się czuje podczas wyrabiania , jak będzie kłopot z wyciągnięciem reki z farszu to jest już dobrze :grin: , drugi warunek jaki musisz spełnić to dokładne usunięcie powietrza , ja po nabiciu wałkuję na blacie taki baton , skręcam go od nie zawiązanej strony i w miejsca z powietrzem nakłuwam, po usunięciu powietrza dopiero zawiązuję , w skazana jest pomoc drugiej osoby . Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów ( Zagłębie rośnie w siłę ) :lol: [ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 20:44 ]A czemu jak masz nadziewarkę.? :shock:Nie próbowałem ale największy lejek jaki mam to fi 34 a kawałki krojone to 3x4 cm , w razie czego może zrobię większy lejek . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 2 Marca 2013 w białkowej osłonce - coś w stylu szynkowejOto efekt końcowy .bogdan... Osłonki nabijam taka ręczną nadziewarkąja też przez ponad dwa lata taką "rurą" nadziewałem ale od pewnego czasu robię to nadziewarką z lejkiem fi 40 (plastikowy chińczyk) i normalnie... niebo a ziemia chociaż ręczne nadziewanie "rurą" ma coś w sobie... Kiełbasa "palce lizać" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 2 Marca 2013 , w skazana jest pomoc drugiej osoby .no niestety byłam wczoraj zdana tylko na siebie, ale się starałam Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 2 Marca 2013 no niestety byłam wczoraj zdana tylko na siebie, ale się starałam Jak będzie gotowa to się pochwal efektami pracy , miłego wędzenia. [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 09:06 ]ja też przez ponad dwa lata taką "rurą" nadziewałem ale od pewnego czasu robię to nadziewarką z lejkiem fi 40Arturze ,musze się postarać o taki rozmiar :wink: a wtedy to już tylko sama przyjemność nabijania :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-272122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 10 Marca 2013 Wczorajsze efekty pracy , trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na biało . http://img16.imageshack.us/img16/2692/wyrobyisprzet006.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 10 Marca 2013 Wczorajsze efekty pracy , trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na biało . Wygląda gustowny, jak w sklepie. :grin: Lecz smak na pewno inny - prawdziwy? :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 10 Marca 2013 Wczorajsze efekty pracy , trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na białoPełna profeska. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 10 Marca 2013 bogdan b, bardzo łądne wyroby , przepis na mielonke z forum ? , czy robiłes wg. przepisu wlasnego . :clap: :clap: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 10 Marca 2013 przepis na mielonke z forum ? , czy robiłes wg. przepisu wlasnego . :clap: :brawo: Przepis pozyskalem od Kol .arkadiusz, Okrawki z łopatki , boczku , karczu , ogólnie z wieprzowiny , takie 50/50 . Peklowanie 48 godzin Peklosól - 20 g/ kg Czosnek - 2,5 g/ kg Pieprz - 2,5 g/ kg Mięso po peklowaniu zmielone na sitku fi 4,5 mm , przyprawy dodane w czasie mieszania + zimna woda - 6 % masy mięsa . Mieszamy do uzyskania kleistego farszu , nabijamy w osłonki ( Ja nabiłem w osłonki barierowe fi 75 mm) parzenie w temperaturze 75 st do osiągnięcia 72 st w środku batonu , po parzeniu włożyłem do zimnej wody aż ostygnie . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 10 Marca 2013 trochę mielonki w osłonce barierowej i kiełbaski na białoW Ogrodzieńcu piękne wyroby robią :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 10 Marca 2013 W Ogrodzieńcu piękne wyroby robią :thumbsup: :clap: Dziękuję :blush: , mam dobrego nauczyciela z forum a i lektura tegoż forum :clap: prowadzi mnie do takich efektów mojej zabawy w zdrową żywność . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 10 Marca 2013 Super wyroby. Jestem pod dużym wrażeniem.Długa droga przede mną do osiągnięcia takiego poziomu. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-273997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkoma Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 11 Marca 2013 Kurcze robię tak samo ale mięso mi sie tak kurczy ze pływa w osłonce barierowej... dlaczego?? temperatura pażenia ok 70-80sc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 11 Marca 2013 dlaczego?? Dlatego ,że Boguś używa osłonek termokurczliwych, które w trakcie parzenia obciskają mięso.To takie zastępstwo zamiast szynkowara. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkoma Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 11 Marca 2013 no to jestem w domu, ) dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 12 Marca 2013 Dlatego ,że Boguś używa osłonek termokurczliwych, które w trakcie parzenia obciskają mięso.To takie zastępstwo zamiast szynkowara. :grin:a to taka zamiana. :wink: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 12 Marca 2013 a to taka zamiana no to jestem w domu, ) dzieki Jak nie macie termokurczliwych to po parzeniu możecie sprasować do wystygnięcia, żeby się ścisnęło . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/9/#findComment-274360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.