Skocz do zawartości

Wyroby : bogdana b


Rekomendowane odpowiedzi

Ładny wyrób, tak ładny że ten Łeb do niego nie pasuje . Pisze się Głowa wieprzowa.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179206
Udostępnij na innych stronach

Pisze się Głowa wieprzowa.Pozdrawiam

Brak szkolenia ,już drugi raz mnie zawstydzasz :blush: i to praktycznie w tym samym temacie -odpowiednich nazw a mnie nic innego nie pozostaje jak obiecać poprawę :sad:

 

Pozdrawiam .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179207
Udostępnij na innych stronach

Po kiełbasie i salcesonie przyszedł czas na mielonkę .

 

Mielonka:

 

1) okrawki z łopatki - 1,8 kg

2) podgardle - 0,6 kg

 

Przyprawy :

 

1) pieprz - 2g / kg

2) czosnek - 2g / kg

 

Mięso i podgardle pokroiłem w kostkę i zapeklowałem na sucho 22g / kg (50% peksól i 50% sól nie jodowana) na 48 godz. w lodówce 6st .

Po peklowaniu mięso i podgardle zmieliłem na maszynce sitko fi 5 ,dodałem przyprawy i na każdy kilogram masy 0,1 litra zimnej wody , mieszałem aż mięso uzyska kleistość -około 5 min ,następnie nabiłem w jelita barierowe fi 75 i parzyłem w 80 st do uzyskania w środku batonu 70 st.

Następnym razem postaram się o osłonki termo kurczliwe, z pewnością będą lepsze od barierowych ,zrobiła się lekka otoczka galaretki ale niech się przyzna ktoś kto jej nie lubi :lol: :thumbsup:

Po wyciągnięciu z parzenia i lekkim ostudzeniu w zimnej wodzie za poradą Kolegi arkadiusza ze względu na to że osłonki były trochę luźne położyłem mielonkę między dwie deski i obciążyłem jak salceson i w takiej formie powędrowały do lodówki na całą noc

Oto efekt końcowy .

 

http://img805.imageshack.us/img805/8997/mielonka003.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

Pozdrawiam i polecam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179857
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu .

Oto efekt końcowy .

 

 

http://img337.imageshack.us/img337/7291/pyk001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182480
Udostępnij na innych stronach

Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu

Bardzo ładne PYK :grin:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182482
Udostępnij na innych stronach

Podczas produkcji kiełbasy zostało trochę IIb i zrobiłem mielonkę w słoikach ,podczas mieszania dałem trochę więcej wody bo uwielbiamy galaretkę .

 

 

http://img62.imageshack.us/img62/6382/konserwa003.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182591
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182592
Udostępnij na innych stronach

Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu .

Oto efekt końcowy

Efekty rewelacyjne... :clap: na widok Twych wyrobów ślinka cieknie :thumbsup:

Bodzio, wyroby są tak ''dopieszczone'' jak i Twoja wędzarnia.

Arkadiuszu możesz być dumny ze swojego ucznia. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182601
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu możesz być dumny ze swojego ucznia

A jestem i to bardzo bo to zdolny i pojętny zadymiacz. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182604
Udostępnij na innych stronach

Bodzio, wyroby są tak ''dopieszczone'' jak i Twoja wędzarnia.

Dziękuję Halinko , żeby tylko wędzarnia :grin: .

 

@halusia@ napisał/a:

Arkadiuszu możesz być dumny ze swojego ucznia

 

 

A jestem i to bardzo bo to zdolny i pojętny zadymiacz. :wink:

Zawstydzasz mnie :blush: arkadiusz,

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182609
Udostępnij na innych stronach

Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu .

 

Bogdanie :clap: . Z tym pykaniem , to jakoś nie widzę , no bo słyszeć nie mogę . Za to krojoną to widzę :tongue: :grin: .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182610
Udostępnij na innych stronach

Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu

zrobiłem mielonkę w słoikach

bo uwielbiamy galaretkę

ech... ładnie Ci to wyszło... też uwielbiam galaretkę !!! :thumbsup: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182646
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ,dawno nic nie robiłem i naszło mnie żeby zrobić salceson Brunszwicki - oczywiście po raz pierwszy .

 

Skład :

 

1) głowy wieprzowe - 4 kg ( po parzeniu i obraniu zostało 1, 95 kg mięsa )

2) skórki wieprzowe- 0,5 kg

3) podgardle - 0,55 kg

4) płuca wieprzowe - 0,6 kg

5) wątroba wieprzowa -0,8kg

 

Przyprawy:

 

1) sól - 23 g /kg

2) pieprz -1,5 g /kg

3) majeranek - 1,5 g /kg

4) cebula surowa - 3 dkg / kg

 

Ze względu na brak kątnic postanowiłem zrobić ten salceson w żołądkach

 

Mając już wszystko mogłem przystąpić do pracy -sama przyjemność :smile:

 

Głowy wieprzowe parzymy i po obranie mięso kroimy w kostkę 1cmx1cm ,podgardle,skórki i płuca parzymy do miękkości i przekręcamy to wszystko przez maszynkę na sitku fi 2 ,wątróbkę też na tym samym sitku ,tylko że wątroba oczywiście jest surowa . Wszystkie składniki mieszamy w raz z przyprawami i farsz wkładamy do żołądka -luźno ,ze względu na to że żołądek w czasie parzenia nam się skurczy .

Parzymy w temperaturze 80-85 st przez okres od 100 do 120 min w zależności od wielkości salcesonu .

 

A teraz kilka fotek .

 

 

Salceson po sparzeniu i odparowaniu przyciskamy , jak całkiem wystygnie zwiększamy obciążenie i wkładamy do lodówki na 12 godzin i już można się delektować :thumbsup:

 

http://img143.imageshack.us/img143/3223/bronek002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Gotowy po kwarantannie w lodówce :grin:

 

http://img208.imageshack.us/img208/1846/bronek2002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Bardzo smaczny warto spróbować - smacznego .

 

Pozdrawiam Bogdan .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186104
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smaczny warto spróbować - smacznego .

 

Bogdanie już próbuję :smile: :clap:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186106
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Mistrzostwo świata , przepiękny salcesonik , już wyobrażam sobie jego smak :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186116
Udostępnij na innych stronach

Dobry Bronek lepszy od szynki. :clap: :clap: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186180
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny salcesonik :clap: :clap: :clap:

Tak jak napisał Arek najlepsze to co "najgorsze" bo ja też chętnie zamieniam szynkę na dobry salceson , pasztetową czy kaszankę ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186184
Udostępnij na innych stronach

Dobry Bronek lepszy od szynki. :clap: :brawo: :thumbsup:

Potwierdzam faktycznie lepszy , nie da się ukryć .

 

 

Jak dla mnie to to opakowanie jest najsmaczniejsze , a mam dobrze bo tylko ja w domu to zjadam :wink:

Ja zdzieram z wierzchu to pierwszą warstwę i też pochłaniam resztę :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186262
Udostępnij na innych stronach

Witam ,dawno nic nie robiłem i naszło mnie żeby zrobić salceson Brunszwicki - oczywiście po raz pierwszy .

I pewnie nie ostatni ... :wink:

Bodzio Twoje wyroby są bardzo apetyczne i estetycznie wykonane. :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.