DZIADEK Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Października 2011 Ładny wyrób, tak ładny że ten Łeb do niego nie pasuje . Pisze się Głowa wieprzowa.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Października 2011 Pisze się Głowa wieprzowa.Pozdrawiam Brak szkolenia ,już drugi raz mnie zawstydzasz :blush: i to praktycznie w tym samym temacie -odpowiednich nazw a mnie nic innego nie pozostaje jak obiecać poprawę :sad: Pozdrawiam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Października 2011 Ale fajny cwaniaczek. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Października 2011 Bardzo ładny :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Października 2011 Po kiełbasie i salcesonie przyszedł czas na mielonkę . Mielonka: 1) okrawki z łopatki - 1,8 kg 2) podgardle - 0,6 kg Przyprawy : 1) pieprz - 2g / kg 2) czosnek - 2g / kg Mięso i podgardle pokroiłem w kostkę i zapeklowałem na sucho 22g / kg (50% peksól i 50% sól nie jodowana) na 48 godz. w lodówce 6st . Po peklowaniu mięso i podgardle zmieliłem na maszynce sitko fi 5 ,dodałem przyprawy i na każdy kilogram masy 0,1 litra zimnej wody , mieszałem aż mięso uzyska kleistość -około 5 min ,następnie nabiłem w jelita barierowe fi 75 i parzyłem w 80 st do uzyskania w środku batonu 70 st. Następnym razem postaram się o osłonki termo kurczliwe, z pewnością będą lepsze od barierowych ,zrobiła się lekka otoczka galaretki ale niech się przyzna ktoś kto jej nie lubi :lol: :thumbsup: Po wyciągnięciu z parzenia i lekkim ostudzeniu w zimnej wodzie za poradą Kolegi arkadiusza ze względu na to że osłonki były trochę luźne położyłem mielonkę między dwie deski i obciążyłem jak salceson i w takiej formie powędrowały do lodówki na całą noc Oto efekt końcowy . http://img805.imageshack.us/img805/8997/mielonka003.jpg Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam i polecam b.b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Października 2011 Oto efekt końcowy .Całkiem pyszniasta mieloneczka Zupełnie jak moja "kanapkowa" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Października 2011 Apetyczna ta mielonka. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-179952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2011 Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu . Oto efekt końcowy . http://img337.imageshack.us/img337/7291/pyk001.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2011 Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu Bardzo ładne PYK :grin: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Października 2011 Podczas produkcji kiełbasy zostało trochę IIb i zrobiłem mielonkę w słoikach ,podczas mieszania dałem trochę więcej wody bo uwielbiamy galaretkę . http://img62.imageshack.us/img62/6382/konserwa003.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Października 2011 :clap: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Października 2011 :clap: :thumbsup: Dziękuję Arku , to wszystko dzięki Tobie :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Października 2011 Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu . Oto efekt końcowyEfekty rewelacyjne... :clap: na widok Twych wyrobów ślinka cieknie :thumbsup: Bodzio, wyroby są tak ''dopieszczone'' jak i Twoja wędzarnia. Arkadiuszu możesz być dumny ze swojego ucznia. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Października 2011 Arkadiuszu możesz być dumny ze swojego ucznia A jestem i to bardzo bo to zdolny i pojętny zadymiacz. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Października 2011 Bodzio, wyroby są tak ''dopieszczone'' jak i Twoja wędzarnia. Dziękuję Halinko , żeby tylko wędzarnia :grin: . @halusia@ napisał/a: Arkadiuszu możesz być dumny ze swojego ucznia A jestem i to bardzo bo to zdolny i pojętny zadymiacz. :wink: Zawstydzasz mnie :blush: arkadiusz, Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Października 2011 Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniu . Bogdanie :clap: . Z tym pykaniem , to jakoś nie widzę , no bo słyszeć nie mogę . Za to krojoną to widzę :tongue: :grin: . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Października 2011 Witam ,dzisiaj Zrobiłem kiełbasę co robi PYK przy przełamywaniuzrobiłem mielonkę w słoikachbo uwielbiamy galaretkęech... ładnie Ci to wyszło... też uwielbiam galaretkę !!! :thumbsup: :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-182646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam ,dawno nic nie robiłem i naszło mnie żeby zrobić salceson Brunszwicki - oczywiście po raz pierwszy . Skład : 1) głowy wieprzowe - 4 kg ( po parzeniu i obraniu zostało 1, 95 kg mięsa ) 2) skórki wieprzowe- 0,5 kg 3) podgardle - 0,55 kg 4) płuca wieprzowe - 0,6 kg 5) wątroba wieprzowa -0,8kg Przyprawy: 1) sól - 23 g /kg 2) pieprz -1,5 g /kg 3) majeranek - 1,5 g /kg 4) cebula surowa - 3 dkg / kg Ze względu na brak kątnic postanowiłem zrobić ten salceson w żołądkach Mając już wszystko mogłem przystąpić do pracy -sama przyjemność :smile: Głowy wieprzowe parzymy i po obranie mięso kroimy w kostkę 1cmx1cm ,podgardle,skórki i płuca parzymy do miękkości i przekręcamy to wszystko przez maszynkę na sitku fi 2 ,wątróbkę też na tym samym sitku ,tylko że wątroba oczywiście jest surowa . Wszystkie składniki mieszamy w raz z przyprawami i farsz wkładamy do żołądka -luźno ,ze względu na to że żołądek w czasie parzenia nam się skurczy . Parzymy w temperaturze 80-85 st przez okres od 100 do 120 min w zależności od wielkości salcesonu . A teraz kilka fotek . Salceson po sparzeniu i odparowaniu przyciskamy , jak całkiem wystygnie zwiększamy obciążenie i wkładamy do lodówki na 12 godzin i już można się delektować :thumbsup: http://img143.imageshack.us/img143/3223/bronek002.jpg Uploaded with ImageShack.us Gotowy po kwarantannie w lodówce :grin: http://img208.imageshack.us/img208/1846/bronek2002.jpg Uploaded with ImageShack.us Bardzo smaczny warto spróbować - smacznego . Pozdrawiam Bogdan . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jak dla mnie to to opakowanie jest najsmaczniejsze , a mam dobrze bo tylko ja w domu to zjadam :wink: Tylko że ja mam problem z zakupem żołądków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Listopada 2011 Bardzo smaczny warto spróbować - smacznego . Bogdanie już próbuję :smile: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Listopada 2011 bogdan b, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Mistrzostwo świata , przepiękny salcesonik , już wyobrażam sobie jego smak Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Listopada 2011 Dobry Bronek lepszy od szynki. :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Listopada 2011 Bardzo ładny salcesonik :clap: :clap: :clap: Tak jak napisał Arek najlepsze to co "najgorsze" bo ja też chętnie zamieniam szynkę na dobry salceson , pasztetową czy kaszankę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Listopada 2011 Dobry Bronek lepszy od szynki. :clap: :brawo: :thumbsup: Potwierdzam faktycznie lepszy , nie da się ukryć . Jak dla mnie to to opakowanie jest najsmaczniejsze , a mam dobrze bo tylko ja w domu to zjadam :wink: Ja zdzieram z wierzchu to pierwszą warstwę i też pochłaniam resztę :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam ,dawno nic nie robiłem i naszło mnie żeby zrobić salceson Brunszwicki - oczywiście po raz pierwszy .I pewnie nie ostatni ... :wink: Bodzio Twoje wyroby są bardzo apetyczne i estetycznie wykonane. :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/2/#findComment-186264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.