Skocz do zawartości

Wyczyny tomaj-a77


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wreście coś tam zrobiłem

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-179994
Udostępnij na innych stronach

mimo że rejestracja od dawna Wreście coś tam zrobiłem

brawo za odwagę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-180016
Udostępnij na innych stronach

Brawo - tylko napisz co zrobiłes (i jak) zeby Brać wiedziała "co je" ;)

 

 

 

Zrobiłem łopatkę, zakupiłem 1 kg 20 dkg. Posortowłem ładniejsze mięso pokroiłem w kawalki ok 3x3 reszta na maszynkę. Przepisu nie bylo jednego czerpałem wiedze z opisów naszej BRACI. Jedyne co to peklowalem we woreczkach spożywczych i ugniatałem.

Przyprawy to peklosól,czosnek pieprz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-180056
Udostępnij na innych stronach

Napisz czy smakowało ? :clap: :clap: :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-180068
Udostępnij na innych stronach

Witam tomaj77 wygląda super ,zapewne też tak smakuje :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-180074
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda w przekroju. A w smaku ?

Może chciałbyś coś zmienić w Twojej wędlinie ? (Dodać-ująć)

 

pozdrowieńka :clap: :clap:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-180103
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda w przekroju. A w smaku ?

Może chciałbyś coś zmienić w Twojej wędlinie ? (Dodać-ująć)

 

pozdrowieńka :clap: :clap:

 

 

W smaku dobra na tyle że zona i dzieci od wczoraj tylko na chlebek to kladą hee

Co do zmian to jedynie zaczne eksperymentować z papryką itp. dodatkami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-180114
Udostępnij na innych stronach

Witam a dziś był 9 dzień dojrzewania mojej polędwicy w lodówce, co daje 19 dni cyklu

To efekt

Dodam że w smaku rewelacja słoność doskonała na próbny kawałem 80dkg dałem 3 łyżeczki płaskie soli czosnek granulowany 2 dkg i kolendrę mieloną na oko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-181232
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Fotki moich wyczynów środowo-czwartkowych

Mielonka

skład ładne podgardle 1,20kg bez skóry oczywiście I 0.80 kg odcinków szynki

Szynka konserwowa 100% mięso szynki

Wątrobianka Pobiedziska wedle andrzeja.k

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-185703
Udostępnij na innych stronach

Fotki moich wyczynów środowo-czwartkowych

Moje gratulacje tomaj77 :clap:

Twoje wyroby wyglądają smakowicie...szczególnie szynka konserwowa i wątrobianka :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-185705
Udostępnij na innych stronach

Fotki moich wyczynów środowo-czwartkowych

 

Wyroby :clap: . Co do wątrobianki . to może się kiedyś Tobie uda zrobić w naturalnym jelicie i lekko uwędzić . Będzie znacząca różnica w smaku :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-185708
Udostępnij na innych stronach

tomaj77, mielonka jak mielonka na pewno smaczniasta, ale wątrobianka to superaśna w smaku być musi :thumbsup: :thumbsup:

 

W tym sklepie nabyłem jelita, w których zrobiłem "Pobiedziską" http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=29

Sztuczne osłonki zostaw na parzonki :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-185733
Udostępnij na innych stronach

W tą pracowita sobotę wykonałem też boczek

To co wyszło z mojej dużejjjj praski

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 12:06 ]

Muszę nabyć barierowe bo w tych produkcja nie bardzo mi się podoba :devil:

To już wole szynkowar :lol: :lol: A też robione w sobotę z boczkiem i parówkami :smile: Letko zaczytany byłem to fakt :grin: :grin:

Efekt taki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-186520
Udostępnij na innych stronach

Muszę nabyć barierowe bo w tych produkcja nie bardzo mi się podoba

Kup termokurczliwe i po kłopocie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-186531
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Do wykonania użyłem karkówkę wieprzową waga kawałka 1.3kg

Przystąpiłem do kwalifikacji mięsa na dwa rodzaje

Ładne kawałki KL 1 i to co zostało (Moja klasa mieszana)

Wspomnianą klasę 1 pokroiłem na kawałki 2x3cm Klasę mieszaną zmieliłem na sitku 4mm

Wcześniej peklując peklosól 18g na 1kg obydwie klasy

Zapeklowaną klasę 1 odstawiłem do lodówki docelowo na 10godzin Zielona klasę mieszaną umieściłem w zamrażalniku na 40min Po tym czasie dodałem 80ml wody o tep 5stC

Poddałem blenderowaniu do uzyskania jednolitej masy

Odstawiłem do lodówki, po upływie 10 godzin całość wymieszałem ok 15min nabiłem w osłonkę barierową. Parzyłem z termometrem w batonie do tep 68st Termometr umieściłem w miejscu wiązania osłonki

A wyszło tak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/#findComment-188259
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.